2 Αυγ 2011

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης (Μέρος 1ο)


Το να περιμένετε παιδί είναι πολύ όμορφο πράγμα. Ακόμη και στην πιο ήρεμη εγκυμοσύνη είναι συχνές κάποιες μικρές ενοχλήσεις που μπορούν όμως να ξεπεραστούν εύκολα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε και δεν είναι πάντα απαραίτητο να απευθύνεστε στο γιατρό για να τα επιλύσετε. Συχνά αρκούν κάποια μικρά κολπάκια και μέσα σε λίγες ημέρες είναι όλα εντάξει.
Εάν αντίθετα η κακή διάθεση επιμένει, τότε είναι καλό να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να πάρετε ποτέ φάρμακα χωρίς να έχετε συμβουλευτεί προηγουμένως ένα γιατρό.

Καούρες στο στομάχι και έντονες αναγωγές τροφών
Περίπου το 5-10% των εγκύων υποφέρει από καούρες και έντονες αναγωγές μετά τα γεύματα. Η αιτία είναι πολλές φορές νευρικής φύσεως (ειδικά κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών). Σε αυτό προστίθεται και η μεγαλύτερη χαλάρωση όλων των γαστρεντερικών μυών, η οποία προκαλείται από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης και ευνοεί τη ροή προς τα πίσω ενός μέρους από το οξύ περιεχόμενο του στομάχου στον οισοφάγο και συνεπώς στο λάρυγγα.

Τι να κάνετε
Βολεύει να μοιράσετε τα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποφεύγετε να ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό. Μπορείτε να μασουλάτε πολύ αργά μερικά φουντούκια ή λίγη ψίχα ψωμιού (καθιστούν λιγότερο οξύ το περιεχόμενο του στομάχου).
Ένα φυσικό προϊόν που μπορεί να σας χαρίσει λίγη ανακούφιση είναι το νερό από μελισσόχορτο: δεν έχει αντενδείξεις και θα το βρείτε στο φαρμακείο ή σε κατάστημα με διάφορα βότανα.
Εάν οι ενοχλήσεις είναι ιδιαίτερα επίμονες, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει τα κατάλληλα αντιόξινα φάρμακα.

Ναυτία και εμετός
Η ναυτία και η τάση για έμετο, πιο συχνές από αυτό καθαυτό τον έμετο, είναι τυπικές ενοχλήσεις του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης που αφορούν σχεδόν το 70% των εγκύων γυναικών, αν και με διαφορετική ένταση. Η χειρότερη στιγμή είναι στο πρωινό ξύπνημα, αλλά συχνά παρουσιάζονται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι ενοχλήσεις αυτές οφείλονται στις διαταραχές του νευροφυτικού συστήματος οι οποίες προκαλούνται πιθανώς από συναισθηματικούς παράγοντες και από τη δράση μιας ορμόνης: της χοριακής γοναδοτροπίνης.
Εμφανίζονται προς το τέλος της πέμπτης εβδομάδας της εγκυμοσύνης και εξαφανίζονται στο τέλος του τρίτου μήνα, με μια πορεία παράλληλη με την παρουσία αυτής της ορμόνης στο αίμα.
Οι ίδιες αιτίες προκαλούν μερικές φορές μια τόσο αυξημένη έκκριση σάλιου, η οποία γίνεται ενοχλητική, καθώς και αλλοιώσεις της γεύσης και της όσφρησης. Στο σύνολο τους είναι ενοχλήσεις δυσάρεστες αλλά όχι ανησυχητικές. Ακόμη κι όταν είναι αρκετά έντονες, δεν επηρεάζουν τη γενικότερη κατάσταση της υγείας, εκτός και αν, από αντίδραση, κάνετε το λάθος να μείωσετε δραστικά την ποσότητα του φαγητού προκαλώντας έτσι μια κακή διατροφή ή την αφυδάτωση.
Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί ο έμετος να είναι έντονος και να μη σταματά, φτάνοντας στο σημείο να προκαλέσει απώλεια σημαντικής ποσότητας μεταλλικών αλάτων, μια περίπλοκη κατάσταση ελλιπούς διατροφής και συνεπώς απώλεια βάρους. Μιλάμε τότε για την υπερέμεση της εγκυμοσυνης, μια πραγματική ασθένεια που απαιτεί πάντα την επέμβαση του γιατρού για να προτείνει την κατάλληλη φροντίδα ή τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Τι να κάνετε
Δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα φάρμακα, όχι μόνο επειδή στην εγκυμοσύνη καλό είναι αποφεύγονται, αλλά επειδή δεν υπάρχουν ιδιαίτερα αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες για αυτού του είδους τις ενοχλήσεις. Εάν η ναυτία και ο έμετος εμφανίζονται μόνο όταν ξυπνάτε το πρωί, ίσως να φτάνει εάν φάτε ένα μπισκότο ή λίγη ψίχα ψωμιού πριν ακόμη σηκώσετε το κεφάλι από το μαξιλάρι (ετοιμάστε ήδη αυτό το "γεύμα" και αφήστε το στο κομοδίνο, από το βράδυ πριν κοιμηθείτε).
Εάν αντίθετα διαρκούν όλη την ημέρα, καλό είναι να λαμβάνετε μικρά γεύματα που περιλαμβάνουν απλές τροφές, μέτρια αλατισμένες και όχι πολύ υγρές, ώστε να μην μένετε για πολύ με άδειο στομάχι. Μπορείτε να φάτε ότι θέλετε (δεν χρησιμεύει σε τίποτα να καταναλώνετε μόνο "ξηρά τροφή") αλλά συστήνεται να αυξήσετε την ποσότητα των πρωτεϊνών.
Τέλος, καλό είναι να αποφεύγετε όλα εκείνα που σε πολλές περιπτώσεις χειροτερεύουν τη ναυτία και διευκολύνουν τον έμετο: ενοχλητικές μυρωδιές, καπνό τσιγάρου, περιβάλλον με μολυσμένη ατμόσφαιρα κλπ.

Δυσκοιλιότητα
Ήδη σε φυσιολογικές καταστάσεις, η δυσκοιλιότητα είναι μια ενόχληση περισσότερο διαδεδομένη μεταξύ των γυναικών: σε αυτή την περίοδο μπορεί να χειροτερέψει λόγω μιας σειράς από αιτίες που συνδέονται στενά με την εγκυμοσύνη.
Πράγματι, το έντερο υφίσταται αυτή την κατάσταση με δύο διαφορετικούς τρόπους: καταρχήν το ίδιο το βάρος της μήτρας καταλήγει να το καλύπτει όλο και περισσότερο (για αυτό και η δυσκοιλιότητα επιδεινώνεται από το δεύτερο τρίμηνο). Εκτός των άλλων, τα επίπεδα των ορμονών κατά την εγκυμοσύνη επιτρέπουν στους μύες του εντερικού τοιχώματος να είναι ιδιαίτερα χαλαροί, προκαλώντας έτσι μείωση της κινητικότητας του εντέρου.
Η μηχανική συμπίεση σε συνδυασμό με αυτή την μυϊκή χαλάρωση προκαλεί την μεγαλύτερη παραμονή των κοπράνων στο έντερο το οποίο, σε αυτή την κατάσταση, συνεχίζει να απορροφά το νερό που εμπεριέχεται σε αυτά καθιστώντας τα πιο στέρεα και συνεπώς πιο δύσκολο να αποβληθούν.
Η δυσκοιλιότητα που προκύπτει κατ' αυτό τον τρόπο μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα: πρήξιμο στην κοιλιά, ναυτία, αίσθηση έλλειψης αναπνοής και μικρούς εντερικούς πόνους. Κάποιες φορές μπορεί να προκύψουν πραγματικοί κολικοί, αρκετά επώδυνοι και καθόλου καθησυχαστικοί, δεδομένης της κατάστασης. Βεβαίως  θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό.

Τι να κάνετε
Δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα καθαρτικά ή στα βότανα που έχουν καθαρτικές ιδιότητες. Εάν ήσαστε συνηθισμένες να κάνετε χρήση αυτών πριν την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να βρείτε μια εναλλακτική λύση. Τα καθαρτικά ερεθίζουν το έντερο, μερικές φορές μπορεί να μεταβάλλουν τους μηχανισμούς απορρόφησης συγκεκριμένων ουσιών κάτι που σε αυτή την περίοδο, περισσότερο από ποτέ, δεν πρέπει να συμβεί. Χρειάζεται αντίθετα να κάνετε μια υγιεινή ζωή, πάνω από όλα να τρώτε σωστά και να μην καταλήξετε στην υπερβολικά καθιστική ζωή.
Για να διορθώσετε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, υπάρχουν αβλαβείς και αποτελεσματικές φυτικές ουσίες που, στις πιο επίμονες περιπτώσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί. Δεν πρέπει όμως να νομίζετε ότι θα έχουν άμεσα αποτελέσματα, ακριβώς επειδή δεν είναι ερεθιστικές: πρέπει όμως να χρησιμοποιούνται τακτικά ακολουθώντας παράλληλα τις συμβουλές που προαναφέραμε για μια πιο υγιεινή ζωή.

  • Πίνετε το πρωί νηστικές ένα ή δύο μεγάλα ποτήρια νερό (όχι ανθρακούχο) σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (για να μην έχετε ναυτία)
  • Το πρωί τρώτε πριν από οτιδήποτε άλλο ένα ώριμο ακτινίδιο
  • Παίρνετε ένα κουταλάκι ελαιόλαδο πριν από τα γεύματα. Αποφύγετε όμως το λάδι vaselina, γιατί πρόκειται για ένα λάδι (μεταλλικό) που εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων λιποδιαλυτών ουσιών, όπως για παράδειγμα της βιταμίνης Α
  • Τα ωμά φρούτα είναι πάντα πολύ αποτελεσματικά. Τα βερικόκα και τα ξερά σύκα είναι πολύ καλά.
  • Μπορούν να χρησιμοποιούνται τα υπόθετα ή τα μικροκλύσματα γλυκερίνης, πάντα κατόπιν συμβουλής του γυναικολόγου, γιατί μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις. Ωστόσε, αυτές οι λύσεις δεν συστήνονται σε όσες υποφέρουν από αιμορροϊδες.
  • Εάν παρόλα αυτά δεν καταφέρετε να λύσετε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, καλό θα είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό.
Αιμορροϊδες
Πρόκειται για μικρές διαστολές των φλεβών του πρωκτού που μπορεί να εμφανιστούν (ή να επιδεινωθούν) με μεγάλη ευκολία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτούς τους μήνες, επίσης, είναι πιο εύκολο να υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, μία ενόχληση που συνδέεται αναμφίβολα με την εμφάνιση των αιμορροϊδων, επειδή υποχρεώνουν σε προσπάθειες οι οποίες "εξασθενίζουν" τις φλέβες του πρωκτού.
Παρόλο που από μόνες τους δεν είναι σοβαρές, μπορεί να γίνουν πολύ ενοχλητικές: μπορεί να ερεθιστούν και να προκαλέσουν πόνους, αίσθηση καψίματος, ειδικά όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, ή ακόμα και αιμορραγία. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Εάν αντίθετα προκαλούν μόνο ελαφρύ κνησμό στον πρωκτό και μια αίσθηση βάρους, αρκεί να πάρετε μερικές προφυλάξεις. Οπωσδήποτε δεν πρέπει να τις αμελήσετε, γιατί κατά τον τοκετό μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ενοχλήσεις.

Τι να κάνετε
Αν έχετε "τεμπέλικο" έντερο, το πρώτο βήμα είναι να λύσετε αυτό το πρόβλημα, διαφορετικά η δυσκοιλιότητα θα χειροτερέψει τις αιμορροϊδες και το αντίστροφο.
Καλό είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές με την τοπική καθαριότητα χρησιμοποιώντας κρύο νερό και σαπούνι με ουδέτερο Ph μετά από κάθε χρήση της τουαλέτας.
Για να ανακουφιστείτε από την ενόχληση, μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας συστήσει κάποια αντιαιμορροϊδική αλοιφή.

Κιρσοί/Φλεβίτιδες
Στην εγκυμοσύνη η ιδιαίτερη ορμονική ισορροπία προκαλεί μεταξύ άλλων μία χαλάρωση των τοιχωμάτων των φλεβών που τείνουν να "σπάζουν" πιο εύκολα. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε τη μεγαλύτερη ποσότητα αίματος σε κυκλοφορία, καθώς και ότι, από τον τέταρτο-πέμπτο μήνα, η πίεση της μήτρας στις φλέβες εμποδίζει τη ροή του αίματος στα πόδια.
Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί καθιστούν πολύ πιθανή την εμφάνιση κιρσών: στην αρχή οι φλέβες γίνονται ορατές κάτω από το δέρμα, πρήζονται και ενοχλούν ή δημιουργούν την αίσθηση βάρους όταν στέκεστε για πολύ όρθιες. Εάν μετά χειροτερέψουν, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή ή ακόμη και έλκος (δηλαδή εξωτερική πληγή).
Οι γυναίκες που πρέπει να ελέγχουν με μεγαλύτερη προσοχή τα πόδια τους είναι οι υπέρβαρες, εκείνες που έχουν ιστορικό στην οικογένεια και, φυσικά, εκείνες που υπέφεραν ήδη πριν μείνουν έγκυες.
Εάν αντίθετα εμφανίζονται κάτω από το δέρμα κάποιες λεπτές και κοκκινωπές φλεβίτσες, δεν πρέπει να ανησυχείτε: το μοναδικό πρόβλημα είναι εκείνο της αισθητικής (λύνεται εύκολα μετά την εγκυμοσύνη).

Τι να κάνετε
Δεν πρέπει να αμελήσετε τους κιρσούς, γιατί διαφορετικά όχι μόνο δεν θα εξαφανιστούν μετά τον τοκετό, αλλά μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα κατά τη διάρκεια πιθανών μελλοντικών κυήσεων.
Οι συμβουλές για να αποφύγετε να χειροτερέψουν είναι πάρα πολλές και πολύ εύκολο να τις ακολουθήσετε.

  • Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να "αποσυμφορήσετε" τις φλέβες, σηκώνοντας τα πόδια και στηρίζοντας τις φτέρνες όσο πιο ψηλά γίνεται. Στο γραφείο, εάν μπορείτε, απλώνετε κάθε τόσο τα πόδια σας κάτω από το γραφείο και στηρίξτε τα σε μια καρέκλα. Ακόμη καλύτερα (αυτό δεν είναι πάντοτε δυνατό): τοποθετείτε τις φτέρνες κάθετα στο γραφείο. Στο σπίτι ξαπλώστε στο πάτωμα, σηκώστε τα πόδια και στηρίξτε τα στο κάθισμα μιας πολυθρόνας ή στον τοίχο.
  • Το να μένετε όρθιες κάνει κακό, αντίθετα το να περπατάτε είναι πολύ καλό. Κάντε κάθε ημέρα έναν περίπατο ή κάντε τις διάφορες δουλειές με τα πόδια: αρκεί μία ώρα την ημέρα με κανονικό και όχι πολύ γρήγορο ρυθμό για να αισθανθείτε καλύτερα.
  • Χρησιμοποιήστε σωστά παπούτσια, άνετα και με μεσαίο τακούνι. Αποφύγετε να φοράτε μπότες που είναι στενές στη γάμπα ή φοδραρισμένες με δέρμα (οι τελευταίες πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν κάνει πολύ κρύο και ποτέ στο σπίτι ή στο γραφείο).
  • Κάθε βράδυ κάντε μερικά λεπτά γυμναστική για να ευνοήσετε την κυκλοφορία: ξαπλωμένη, σηκώστε τα πόδια και κάντε μερικά ψαλιδάκια, μερικά γυρίσματα και λίγο ποδήλατο.
  • Να κοιμόσαστε με το στρώμα υπερυψωμένο στο σημείο των ποδιών: μην σκεπάζεστε πολύ με παπλώματα, ξεχάστε τα στρώματα νερού και τη θερμοφόρα για το ζέσταμα των ποδιών.
  • Χρησιμοποιείστε ελαστικά καλσόν, καλύτερα εκείνα με τη φαρδιά μέση που είναι κατάλληλα για εγκύους: το φοράτε το πρωί αφού πλυθείτε και το βγάζετε το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο.
  • Μην κάνετε ποτέ πολύ ζεστό μπάνιο και μεγάλο σε διάρκεια. Στην εγκυμοσύνη είναι προτιμότερα τα ντους.
  • Στη θάλασσα τα πόδια δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο.
Εάν θέλετε να ανακουφιστείτε από την αίσθηση ενόχλησης και βάρους, μπορείτε να απλώσετε στα πόδια, κάνοντας μασάζ από κάτω προς τα πάνω, ένα τζελ χαλάρωσης ειδικό για τα πόδια ή μια αλοιφή που μπορεί να την ετοιμάσει ο φαρμακοποιός με βάση εκχυλίσματα κυπαρισσιού, υπποκαστάνου, κοραλλιάς και χαμομηλιού. Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως, πρέπει να επισημάνετε στον φαρμακοποιό ή στην πωλήτρια του καταστήματος την κατάσταση της εγκυμοσύνης σας.

Πρήξιμο των αστραγάλων
Είναι απόλυτα φυσιολογικό στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης να φτάνει το βράδυ και να σας βρίσκει με πρησμένους τους αστραγάλους, κυρίως εάν στέκεστε για πολλή ώρα όρθιες ή κάνει πολλή ζέστη. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτή η ενόχληση είναι μονάχα το αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί η μήτρα της εγκύου στα αιμοφόρα αγγεία της λεκάνης και της μικρότερης τονικότητας των φλεβών.
Κάποιες φορές, όμως, το πρήξιμο μπορεί να είναι σύμπτωμα για κάτι πιο σοβαρό: εάν η ενόχληση επεικτείνεται και στα πόδια, στα χέρια, στο πρόσωπο και ιδιαίτερα στα βλέφαρα ή εμφανίζεται το πρωί μόλις σηκώνεστε, χρειάζεται να ενημερώσετε αμέσως το γιατρό σας ώστε να διεξαχθούν οι απαραίτητες εξετάσεις και έλεγχοι.

Τι να κάνετε
  • Μην κουράζεστε, μην μένετε για πολλή ώρα ακίνητες στην ίδια θέση ή όρθιες και ακολουθήστε τις συμβουλές που ενδείκνυνται κατά του κυκλοφορικού προβλήματος.
  • Χωρίς ακριβείς οδηγίες από το γιατρό μην παίρνετε διουρητικά, μην πίνετε λιγότερο νερό και μην αρχίζετε δίαιτα.
  • Κάποια βοήθεια μπορεί να προέλθει από τα φυτικά προϊόντα. Ακόμη κι αυτά όμως είναι φάρμακα και πρέπει να χορηγούνται μόνο κατόπιν έγκρισης από το γιατρό.
Πηγή: Κέντρο Σπουδών Prenatal


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!