11 Σεπ 2012

Ψείρες!!!! Και τώρα;

Με τη νέα σχολική χρονιά αυξάνονται και οι πιθανότητες τα πιτσιρίκια μας να κολλήσουν ψείρες. Πως μπορούμε να το αποτρέψουμε αυτό;

Πως κάνω έλεγχο για ψείρες;


Αν δεν βρεθεί έστω και μια ζωντανή, κινούμενη ψείρα. δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί έγκυρη διάγνωση για ψείρες– ανεξάρτητα από το πόσες κόνιδες υπάρχουν, πόσες περιπτώσεις φθειρίασης αναφέρονται σε ένα σχολείο ή πόσο έντονη είναι η φαγούρα.
  • Αν κάποιος έχει κόνιδες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και ψείρες – όταν απαλλαγείτε από όλες τις ψείρες, οι κόνιδες θα παραμείνουν κολλημένες στην τρίχα μέχρι να μεγαλώσουν ή μέχρι να απομακρυνθούν με το χτένισμα.

  • Τα μαλλιά θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά, ιδανικά, μια φορά την εβδομάδα.

  • Να θυμάστε ότι η παρουσία ψειρών δεν προκαλεί φαγούρα αμέσως σε όλους τους ανθρώπους. Μπορεί να περάσει πάνω από ένας μήνας πριν εμφανιστεί αυτό το σύμπτωμα.

  • Το χτένισμα σε βρεγμένα μαλλιά, ή μετά την εφαρμογή μαλακτικού, μπορεί να κάνει τη διαδικασία πιο άνετη.

  • Ο καλός φωτισμός είναι σημαντικός. Το ίδιο και η άνεση.

  • Ο έλεγχος για ψείρες της κεφαλής δεν θα πρέπει να θεωρείται σπουδαία υπόθεση. Είναι απλώς ένα φυσιολογικό κομμάτι της προσωπικής υγιεινής της οικογένειας, όπως το βούρτσισμα των δοντιών ή το λούσιμο των μαλλιών.
Αντιμετώπιση

Αν βρείτε ζωντανές ψείρες, πρώτον, μην ανησυχήσετε. Οι ψείρες της κεφαλής είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μας και δεν πρέπει να μας προκαλεί αμηχανία, πανικό ή ντροπή.

Πώς να ξεφορτωθείτε τις ψείρες της κεφαλής

Υπάρχουν ΤΕΣΣΕΡΙΣ βασικοί τρόποι αντιμετώπισης των ψειρών της κεφαλής:
1. Μηχανικός τρόπος
2. Χρήση εντομοκτόνων
3. Χτένισμα σε υγρά μαλλιά με μαλακτικό
4. Εναλλακτικοί τρόποι

Μηχανικός τρόπος

Οι λοσιόν που δεν περιέχουν εντομοκτόνα λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο από τις συμβατικές θεραπείες με εντομοκτόνα. Δεν λειτουργούν δηλητηριάζοντας την ψείρα αλλά της επιτίθενται μηχανικά. Αυτός ο μηχανικός τρόπος δράσης σημαίνει ότι δεν μπορεί η ψείρα να αποκτήσει ανθεκτικότητα.

Χρήση εντομοκτόνων

Οι θεραπείες με εντομοκτόνα λειτουργούν δηλητηριάζοντας την ψείρα. Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ψείρες της κεφαλής έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε μερικά εντομοκτόνα. Εν μέρει, αυτό είναι αποτέλεσμα της ακατάλληλης και υπερβολικής χρήσης αυτών των εντομοκτόνων για μεγάλο χρονικό διάστημα *.
*Downs, AMR, Stafford, K.A., Hunt, C.P. et al (2002) Widespread insecticide resistance in head lice to over-the-counter pediculocides in England and the emergence of carbaryl resistance. British Journal of Dermatology 146 (1) , 88-93

Χτένισμα σε υγρά μαλλιά με μαλακτικό

Μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να επιθυμούν την απομάκρυνση των ψειρών με φυσικούς τρόπους. Μια από τις πιο καθιερωμένες μεθόδους είναι το χτένισμα σε υγρά μαλλιά με μαλακτικό. Υπάρχουν επίσης πολλές συσκευές διαθέσιμες για χρήση σε στεγνά μαλλιά μόνο, οι οποίες υποστηρίζουν ότι βοηθούν την απομάκρυνση των ψείρών ηλεκτρονικά αλλά είναι περιορισμένες οι αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα αυτών των συσκευών.

Εναλλακτικοί τρόποι

Συχνά υπάρχουν ανησυχίες για τη χρήση χημικών σκευασμάτων στην αντιμετώπιση των ψειρών και υπάρχουν στο εμπόριο πολλά σκευάσματα που βασίζονται σε εναλλακτικούς τρόπους. Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα προϊόντα, π.χ. έλαιο δέντρου τσαγιού, υστερούν σε δημοσιευμένες αποδείξεις ή σε άδεια προϊόντος έτσι ώστε να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Εφαρμόζοντας το αντιφθειρικό προϊόν

  • Χρήση αντιφθειρικού γίνεται μόνο αν έχει βρεθεί μια ζωντανή, κινούμενη ψείρα – ποτέ απλά «έτσι, για να υπάρχει».
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή και διασφαλίστε ότι η θεραπεία θα παραμείνει στο κεφάλι για τον προτεινόμενο χρόνο.
  • Όταν εφαρμόζετε το αντιφθειρικό προϊόν, καλύψτε όλο το μήκος της τρίχας αν καθορίζεται από τις οδηγίες χρήσης.
  • Κρατήστε τη λοσιόν μακριά από τα μάτια και το πρόσωπο – μην χρησιμοποιείτε σεσουάρ εκτός αν οι οδηγίες λένε ότι μπορείτε, και μείνετε μακριά από φλόγες, σόμπες, τσιγάρα και άλλες πηγές θερμότητας
  • Οι περισσότερες θεραπείες χρειάζονται επανάληψη επτά μέρες μετά την πρώτη θεραπεία ώστε να σκοτωθούν πιθανές νύμφες που έχουν εκκολαφθεί από την ημέρα της πρώτης θεραπείας. Η διαδικασία ελέγχου πρέπει να επαναλαμβάνεται μερικές μέρες μετά τη θεραπεία ώστε να διασφαλίσετε ότι έχουν εξαλειφθεί όλες οι ψείρες.
Ολοκλήρωση

Αφού ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν ψείρες και αφού εφαρμόσουμε το αντιφθειρικό προϊόν, ακολουθεί ένα τελευταίο, αλλά σημαντικό βήμα. Είναι ώρα να επαναλάβουμε τη διαδικασία ελέγχου.
  • Ελέγξτε ότι όλες οι ψείρες της κεφαλής έχουν φύγει σε διάστημα 2-3 ημερών μετά την τελευταία εφαρμογή ώστε να ολοκληρωθεί η αγωγή.
  • Εάν οι οδηγίες του προϊόντος ορίζουν ότι χρειάζεται δεύτερη εφαρμογή, επαναλάβετε τη διαδικασία για δεύτερη φορά, επτά ημέρες μετά την πρώτη, προκειμένου να σκοτώσετε τυχόν ψείρες που έχουν εκκολαφθεί στο μεσοδιάστημα.
  • Συνεχίζετε να ελέγχετε για ψείρες σε τακτά διαστήματα μιας εβδομάδας.

Τι κάνουμε αν οι ψείρες είναι ακόμα εκεί;
Εάν εξακολουθείτε να βρίσκετε ζωντανές ψείρες μετά το τέλος της εφαρμογής του αντιφθειρικού προϊόντος, τότε είτε η αγωγή έχει αποτύχει είτε υπάρχει νέα μόλυνση. Εάν η αγωγή έχει αποτύχει, συνήθως θα βρείτε ψείρες σε όλα τα στάδια της ζωής τους, ενώ αν υπάρχει νέα μόλυνση θα βρείτε συνήθως μερικές ενήλικες ψείρες.

Θα χρειαστεί να εφαρμόσετε ξανά αντιφθειρικό προϊόν, επομένως σιγουρευτείτε ότι:
  • Αν χρησιμοποιήσατε εντομοκτόνο την πρώτη φορά, αλλάξτε προϊόν και επιλέξτε κάποιο με φυσικό μηχανισμό δράσης.
  • Έχετε διαβάσει τις οδηγίες προσεκτικά και τις ακολουθείτε επακριβώς
  • Χρησιμοποιείτε αρκετή ποσότητα προϊόντος για να καλύψετε ολόκληρο το κεφάλι και όλο το μήκος των μαλλιών.
  • Αφήνετε το προϊόν να δράσει για αρκετή ώρα.
  • Ολοκληρώνετε τον κύκλο της θεραπείας.

Αν για οποιονδήποτε λόγο το πρόβλημα επιμείνει, συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό ή το γιατρό σας.

Πηγή: hedrin.gr

3 σχόλια:

  1. Στο νηπιαγωγείο των παιδιών μου, ένας μπαμπάς ο οποίος είναι και κομμωτής, μας είπε ότι αν βάλεις στο κεφάλι των παιδιών μαγιονέζα, την αφήσεις λίγη ώρα και μετά χτενίσεις τα μαλλιά με το ειδικό χτενάκι, οι ψείρες και τα αυγά κολλάνε στην μαγιονέζα και δε μένει τίποτα!
    Ελπίζω να μη χρειαστεί να το εφαρμόσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστό αλλά από τη μαγιονέζα λείπει ένα βασικό συστατικό που βοηθάει στο να "σκάσουν" οι ψείρες! Το ΞΥΔΙ!!!
    Για αυτό μπορείτε να φτιάξετε δική σας μαγιονέζα. Είναι πανεύκολο!

    Θα χρειαστείτε ένα αυγό, 2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι και λάδι όσο πάρει.
    Τα χτυπάτε στο μουλτι μέχρι να δείτε ότι η "μαγιονέζα" έχει πήξει!
    Απλώνετε στο κεφάλι του παιδιού που έχει ψείρες, καλύπτετε με μια σακούλα και αφήνετε για τουλάχιστον 3 ώρες! Κατόπιν λούζετε το παιδί και το χτενίζετε με το ειδικό χτενάκι (καλύτερα να είναι μεταλλικό).....

    Εγώ αυτό εφαρμόζω τα τελευταία τρία χρόνια και ξενοιάζω και από τις ψείρες αλλά και από 20ευρα που έδινα στα φαρμακεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλό αλλά και το λεμόνι κάνει καλό!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!