24 Ιαν 2012

Πλατσουρίσματα στην μπανιέρα!

Ενημερωθείτε βήμα προς βήμα για το πως να κάνετε μπάνιο το παιδί σας από τις πρώτες ημέρες της γέννησης του μέχρι και τα τρία του χρόνια!

Στο κεφάλαιο της φροντίδας του μικρού σας σημαντική θέση καταλαμβάνουν και οι στιγμές που περνάτε μαζί όταν το κάνετε μπάνιο! Αρκετοί γονείς αγχώνονται ακόμη και στην ιδέα του να κάνουν μπάνιο το μωρό τους και το άγχος αυτό θα προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε με τις πολύτιμες συμβουλές μας! Έτσι κι αλλιώς, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε, δίχως όμως να σας τρομάξουμε, πως όσο μεγαλώνει το παιδί σας τόσο πιο.... ζωηρό και ενίοτε πιο δύσκολο θα φαντάζει το μπανάκι του!

Από 0 έως 1 έτους

Τοπικό... μπανάκι
Ένα μωρό μέχρι 1 έτους μπορεί να κάνει μπάνιο κάθε μέρα ή ανά 2 με 3 ημέρες, αρκεί όμως να το πλένετε καθημερινά τοπικά. Όπως είναι φυσικό, το πρόσωπο, τα χέρια και η περιοχή των γεννητικών οργάνων του χρειάζεται να καθαρίζονται πιο τακτικά, δίχως να πρέπει να αφαιρέσετε από το μωράκι σας όλα του ρούχα. Αρχικά ξαπλώστε το μικρό σας σε μια σταθερή επιφάνεια και με βρεγμένο βαμβάκι καθαρίστε τα ματάκια του, ξεκινώντας από την εσωτερική γωνία του ματιού. Δώστε προσοχή ώστε το βαμβάκι να είναι καθαρό αλλά και να το χρησιμοποιείτε μία μόνο φορά. Δηλαδή χρησιμοποιήστε διαφορετικό κομμάτι για κάθε μάτι. Το ίδιο ισχύει για τα χέρια, αλλά και για την περιοχή της πάνας. Καθαρίστε απαλά και μετά σκουπίστε με μια καθαρή πετσέτα!
Εναλλακτικά, αν το μικρό σας αντιστέκεται στην ιδέα του μπάνιου, καθίστε κάπου άνετα, απλώστε πάνω σας μια πετσέτα, γδύστε το μικρό σας από τη μέση και πάνω, πλύνετε το τοπικά με ένα σφουγγαράκι, καθαρίστε το, ντύστε το και έπειτα γδύστε το από τη μέση και κάτω και συνεχίστε την καθαριόττηα μέχρι και τις πατουσίτσες του!

Μην ξεχάσετε:
Το πρώτο που θα χρειαστεί να φροντίσετε προκειμένου να είστε έτοιμη να κάνετε μπάνιο το μωρό σας είναι φυσικά τα απαραίτητα αξεσουάρ, τα οποία θα αποτελέσουν μια.... χείρα βοηθείας στο εν λόγω εγχείρημα!

  • Προμηθευτείτε ένα πλαστικό μπανάκι και τοποθετήστε το στην μπανιέρα σας ή μια μπανιέρα-αλλαξιέρα, την οποία μπορείτε να τοποθετήσετε σε όποιον χώρο του σπιτιού σας βολεύει, αλλά και να επωφεληθείτε από τα συρτάρια και τα ράφια που σας παρέχει για την τοποθέτηση των απαραίτητων αντικειμένων!
  • Να έχετε κοντά στο σημείο όπου πλένετε το παιδί σας όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το μωρό σας, να το σκουπίσετε, αλλά και να το ντύσετε (πχ πετσέτα ή μπουρνούζι με κουκούλα ανάλογα με την ηλικία του μικρού σας, ρούχα, αφρόλουτρο κλπ).
  • Γεμίστε το μπανάκι του με λίγα εκατοστά νερό, έως ότου εξοικειωθείτε με το να κάνετε μπάνιο το παιδί σας. Ένα μωρό από 3 μηνών και μετά έχει τη δυνατότητα να πλυθεί και στην μπανιέρα, αρκεί να φροντίσετε να το κρατάτε γερά από τα μπράτσα και να μην παίρνετε το βλέμμα σας στιγμή από πάνω του.
  • Τους χειμερινούς μήνες φροντίστε, πριν από τη διαδικασία, να έχετε ζεστάνει το σπίτι αλλά και συγκεκριμένα το χώρο που θα πλύνετε το μωρό σας, πχ τοποθετώντας εκεί το καλοριφέρ. Επίσης, επειδή το σώμα ενός μωρού δεν έχει μάθει ακόμα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του, μην το αφήσετε για πολλή ώρα γυμνό.
Βρεφική μπουγάδα!
Για τους περισσότερους γονείς τα βήματα για τον καθαρισμό του μικρού τους φαίνονται.... βουνό. Διαβάστε, όμως, παρακάτω πιο προσεκτικά και θα δείτε ότι θα αλλάξετε γνώμη. Ακολουθήστε βήμα προς βήμα τις οδηγίες για ένα ευχάριστο μπανάκι, και για εσάς αλλά και για το μωρό σας:
  • Βάλτε νερό στο μπανάκι και ελέγξτε τη θερμοκρασία του βυθίζοντας το εσωτερικό του καρπού σας.
  • Γδύστε το μωράκι σας, καθαρίστε την περιοχή των γεννητικών του οργάνων, το πρόσωπο και τα αφτιά του με ένα κομμάτι βρεγμένο βαμβάκι.
  • Πάρτε το μικρό σας αγκαλιά, κρατώντας το ανάσκελα, πλησιάστε πάνω από το μπανάκι και ξεκινήστε τη διαδικασία του λουσίματος. Μετά.... χτενίστε το!
  • Έπειτα, τοποθετήστε προσεκτικά και με ήρεμες κινήσεις το μωρό σας στο μπανάκι, κρατώντας με το ένα σας χέρι τους ώμους του και με το άλλο σας χέρι απαλά τον ποπό του.
  • Φροντίστε το κάτω μέρος του σώματος του να είναι βυθισμένο στο νερό, ενώ το κεφάλι και οι ώμοι του να βρίσκονται έξω από το νερό. Με λίγα λόγια δεν θα σταματήσετε να κρατάτε το παιδί σας και φυσικά θα το πλένετε με το ελεύθερο χέρι σας.
  • Το δέρμα ενός μωρού δεν χρειάζεται σαπούνι για να καθαρίσει, για αυτό τις πρώτες 6 εβδομάδες της ζωής του πλένετε το παιδί σας μονάχα με νερό.
  • Όταν πλένετε τα γεννητικά όργανα της κορούλας σας, μη δοκιμάσετε ποτέ να ανοίξετε τα χείλη του αιδοίου για να το καθαρίσετε εσωτερικά. Εάν είναι αγοράκι, μην τραβάτε ποτέ την ακροποσθία (πετσάκι) για να καθαρίσετε το πέος του. Καθαρίζετε μονάχα τις περιοχές που καλύπτει η πάνα.
  • Όταν τελειώσετε τη διαδικασία πιάστε το μικρό σας με τον ίδιο τρόπο, πάρτε το αγκαλιά μέσα στην πετσέτα και σκουπίστε το.
  • Μη χρησιμοποιείτε βρεφικό ταλκ αμέσως μετά το μπάνιο, τις περισσότερες φορές προκαλεί ερεθισμούς.
  • Τα μαλλιά του χρειάζεται να τα πλένετε μέχρι τον 3ο μήνα σε καθημερινή βάση, αλλά και μετά τους 3 μήνες, λούστε το μέρα παρά μέρα με νερό και με σαμπουάν μία με δύο φορές την εβδομάδα, προκειμένου να προλάβετε τη νινίδα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας μια απαλή βρεφική βούρτσα και λίγο βρεφικό σαμπουάν. Κατά τα άλλα το βρεφικό λούσιμο δεν χρειάζεται να κρατάει πολλή ώρα. Μετρήστε μέχρι το 20, κάνοντας σαπουνάδα και μετά ξεβγάλτε. Μπορείτε ακόμη να ξεβγάλετε με μια απαλή πετσέτα, που θα έχετε βουτήξει σε ζεστό νερό προηγουμένως.
  • Χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν που δεν τσούζει όταν πέφτει στα ματάκια του. Βέβαια, καλό θα ήταν πάντα να προσέχετε ώστε να μην πάει καθόλου σαμπουάν στα μάτια του μωρού σας.
1 έως 3 ετών
Όσο θα μεγαλώνει το μικρό σας, τόσο το μπάνιο θα αποτελεί παιχνίδι για εκείνο, ενώ σίγουρα θα θέλει να κάνει και σκανταλιές. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διακατέχεται από το φόβο του μπάνιου ή του λουσίματος, γεγονός που "απαιτεί" από εσάς να έχετε υπομονή, επιμονή, ψυχραιμία, αλλά και όρεξη για παιχνίδι, προκειμένου να το μεταμορφώσετε!
  • Όταν κλείσει το 1ο έτος το μωρό σας, το πιο πιθανό είναι να το πλένετε πλέον στην μπανιέρα, καθώς θα έχει μεγαλώσει. Βασικό, βέβαια, για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι να τοποθετήσετε στην μπανιέρα έναν τάπητα, ώστε να μη γλιστράει. Επιπλέον, δεν πρέπει να το αφήσετε μόνο του στην μπανιέρα, καθώς ακόμα δεν έχει μάθει να συντονίζει τις κινήσεις του για να πλυθεί μόνο του και ενδέχεται να γλιστρήσει και να χτυπήσει.
  • Επειδή, οι μικροί μας φίλοι, ιδιαίτερα σε αυτές τις ηλικίες, έχουν την τάση να πειραματίζονται με τα πάντα πάρτε τις προφυλάξεις σας και καλύψτε τη βρύση με μία πετσέτα, καθώς μπορεί να ανοίξει τη βρύση με το ζεστό νερό μόνο και να καεί.
  • Δείξτε του πως να κάνει μπάνιο μόνο του. Αρχικά πάρτε ένα μικρό σφουγγαράκι, βρέξτε το με νερό, κάντε αφρό με το αφρόλουτρο και δείξτε του πως να το κινεί στο σώμα του, πως να μεταφέρει τη σαπουνάδα από το σώμα του στους ώμους, στα μπράτσα κλπ. Δώστε του το σφουγγάρι για να το κάνει μόνο του, αλλά έχετε κι εσείς ένα βοηθητικό σφουγγάρι για να διευκολύνετε την... κατάσταση! Μπορεί να μην είναι σε θέση να τα κάνει όλα μόνο του, αλλά σαφώς είναι σε θέση να αρχίσει να κατανοεί τον τρόπο που μπορεί να πλένεται. Με την επανάληψη των κινήσεων θα του εντυπωθεί η διαδικασία και θα τα καταφέρει μόνο του, κάποια στιγμή, όταν μεγαλώσει λίγο ακόμα, αλλά και νιώσει έτοιμο να φροντίσει τον εαυτό του, χωρίς βοήθεια!
  • Εξοπλιστείτε με παιχνίδια μπάνιου και κάντε το μπανάκι.... παιχνιδάκι! Το νερό μαγεύει και διασκεδάζει τα περισσότερα παιδιά. Προμηθευτείτε βαρκούλες, πλαστικά παιχνίδια, άλλα που πετούν νερό κλπ, τα οποία θα προσφέρουν πολλά χαμόγελα στο μικρό σας.
Πηγή: περιοδικό "Γονείς σε δράση"

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετική ανάρτηση, μπράβο. Θα ήθελα απλά να προσθέσω, ότι πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία του μπάνιου θα πρέπει να έχουμε δίπλα μας όλα τα απαραίτητα (πετσέτες κ.α.) ώστε να μην χρειαστεί να αφήσουμε το μωρό μόνο του στο μπάνιο ούτε δευτερόλεπτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!