25 Απρ 2012
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, οι έφηβοι έχουν επωφεληθεί από την πρόοδο στον τομέα της εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, οι ανάγκες πολλών εφήβων παραμελούνται με πάνω από 1 εκατομμύριο να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο και δεκάδες εκατομμύρια ακόμα να στερούνται την εκπαίδευση, διαπιστώνει σήμερα μια νέα έκθεση της UNICEF.

Η έκθεση, για παράδειγμα, προσδιορίζει την υποσαχάρια Αφρική ως το χειρότερο μέρος που θα μπορούσε να ζει ένας έφηβος. Ο εφηβικός πληθυσμός της περιοχής εξακολουθεί να αυξάνεται και προβλέπεται πως θα έχει το μεγαλύτερο αριθμό εφήβων στον κόσμο μέχρι το 2050. Αλλά μόνο τα μισά παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική τελειώνουν το δημοτικό σχολείο και η απασχόληση των νέων είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Με τον τίτλο «Πρόοδος για τα Παιδιά: Μια έκθεση για τους εφήβους» η έκθεση επισημαίνει άλλες πολύ ανησυχητικές συνέπειες εξαιτίας του ότι τα οφέλη της προόδου δεν καταμερίζονται εξίσου μεταξύ των συνολικά 1,2 δισεκατομμυρίων εφήβων - που ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη οι ηλικίες μεταξύ των 10 και 19 ετών - που ζουν σήμερα σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Επισημαίνει επίσης μια σημαντική ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων σε όλες τις πτυχές της ζωής και της ευημερίας των εφήβων - ακόμη και στον αγώνα τους για επιβίωση. Κάθε χρόνο 1,4 εκατομμύρια έφηβοι πεθαίνουν από τροχαία ατυχήματα, επιπλοκές του τοκετού, αυτοκτονίες, το AIDS, τη βία και άλλες αιτίες. Σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, περισσότερα αγόρια πεθαίνουν ως αποτέλεσμα ανθρωποκτονίας, παρά από τροχαία ατυχήματα ή αυτοκτονίες. Στην Αφρική, οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό είναι η κορυφαία αιτία θανάτου για τα κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών.

Τα παιδιά που εισέρχονται στην εφηβεία είναι όλο και περισσότερο εκτεθειμένα στη βία - σε σχέση με την παιδική ηλικία, όπου οι ασθένειες και η διατροφή είναι οι σημαντικότερες απειλές. Τα κορίτσια στη εφηβεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη βία στο γάμο. Σε έρευνα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το 70% των κοριτσιών ηλικίας 15 έως 19 ετών, που είχαν παντρευτεί, γνώρισαν τη βία στα χέρια του τωρινού ή πρώην συντρόφου ή συζύγου τους.

Οι έφηβοι, ιδιαίτερα τα κορίτσια, αναγκάζονται συχνά να εγκαταλείψουν την παιδική ηλικία και να αναλάβουν τους ρόλους των ενηλίκων πριν να είναι έτοιμα, περιορίζοντας τις ευκαιρίες τους να μάθουν και να αναπτυχθούν και θέτοντας την υγεία και την ασφάλειά τους σε κίνδυνο. Πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών ηλικίας 20 έως 24 ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες, με εξαίρεση την Κίνα, ήταν παντρεμένες ή σε δεσμευτική σχέση πριν από την ηλικία των 18 ετών, με περίπου το ένα τρίτο από αυτές που παντρεύτηκαν κάτω των 15 ετών.

Τα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ εφήβων είναι σχετικά υψηλά στη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και την υποσαχάρια Αφρική, ενώ στο Νίγηρα, οι μισές γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών γέννησαν πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Περίπου 71 εκατομμύρια παιδιά δευτεροβάθμιας σχολικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο και 127 εκατομμύρια νέοι μεταξύ 15 και 24 ετών είναι αναλφάβητοι - η συντριπτική πλειοψηφία στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.

Η έκθεση αναφέρει ότι απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες στα προγράμματα και τις πολιτικές που απαιτούνται για την πραγμάτωση των δικαιωμάτων όλων των εφήβων. Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη φάση της παιδικής ηλικίας κατά την οποία η κατάλληλες επενδύσεις μπορούν να σπάσουν τον κύκλο της φτώχειας και να αποφέρουν κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά οφέλη για τους εφήβους, τις κοινότητες και τα έθνη.

Πηγή: unicef.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!