15 Μαΐ 2012

Αλλεργίες, οι ενοχλητικές!

Σκόνη, γύρη, ακόμη και τέφρα προκαλούν σε πολλά παιδιά δυσάρεστα συμπτώματα, όπως καταρροή και φτέρνισμα. Καλωσήρθατε στον κόσμο των αλλεργιών! Πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας;

Συνήθως οι αλλεργίες ταλαιπωρούν τα παιδιά την άνοιξη και το καλοκαίρι και αυτό γιατί τα περισσότερα φυτά ανθίζουν την άνοιξη. Λόγω της έντονης ανθοφορίας, η γύρη εκτινάσσεται σε υψηλά επίπεδα στην ατμόσφαιρα, μεταφέρεται από τον άνεμο και τα έντομα πολύ μακριά και δημιουργεί τα αλλεργικά συμπτώματα. Τι πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζετε για τις αλλεργίες;

Το γνωρίζατε;
Περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από κάποια μορφή αλλεργικής πάθησης. Οι αλλεργικές παθήσεις μπορεί να παρουσιαστούν σε κάθε ηλικία και η κληρονομικότητα παίζει βασικό ρόλο στο ποιος θα τις αναπτύξει. Αν ο ένας γονέας πάσχει από αλλεργική πάθηση, ο κίνδυνος να παρουσιαστεί στο παιδί υπολογίζεται σε 48%, ένα ποσοστό που εκτοξεύεται στο 70% όταν και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί.

Τι είναι η αλλεργία;
Αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση του αναπνευστικού/ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες όπως η γύρη, σκόνη ή τροφές, οι οποίες είναι αβλαβείς για τους περισσότερους ανθρώπους. Οι αλλεργικές αντιδράσεις πιο συχνά εκδηλώνονται στους πνεύμονες, τη μύτη, τα μάτια, το δέρμα και το γαστρεντερικό σωλήνα. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν απειλητική για τη ζωή αναφυλακτική αντίδραση. Οι αλλεργίες μπορεί να είναι εποχικές, εάν πχ σχετίζονται με την ανθοφορία των φυτών, ή χρόνιες, όπως αυτή που οφείλεται στη σκόνη του δωματίου.
Οι πιο συνηθισμένες αλλεργικές παθήσεις είναι η αλλεργική ρινίτιδα (φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων, των κούφιων κοιλοτήτων, οι οποίες βρίσκονται μέσα στα ζυγωματικά, γύρω από τα μάτια) και η μέση ωτίτιδα (που συχνά οφείλεται στην αλλεργική ρινίτιδα και το μπούκωμα της μύτης που φέρνει), ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα και η κνίδωση (εξάνθημα στο δέρμα που χαρακτηρίζεται από κοκκινίλες).

Πως μπορώ να την καταλάβω;
Μύτη που τρέχει, μάτια που τσούζουν, βήχας που δεν σταματά, δυσκολία στην αναπνοή που εκδηλώνεται με ένα "γουργούρισμα" στο στήθος και ενίοτε εξάνθημα. Αυτά είναι τα τυπικά συμπτώματα αλλεργίας που μπορεί να μοιάζει και με άλλες ασθένειες όπως το κρυολόγημα. Πως, λοιπόν, ξεχωρίζουμε την αλλεργία;
Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι τα παιδιά που πάσχουν από αλλεργίες είναι πολύ χλωμά ή είναι πιο αδύναμα σε σχέση με τα συνομήλικα τους. Αυτό βέβαια δεν είναι ασφαλής ένδειξη ότι το παιδί είναι αλλεργικό. Βήχας και συνάχι που επιμένει, ειδικά όταν δεν κυκλοφορούν ιώσεις, συνήθως είναι μια ένδειξη ώστε οι γονείς να διερευνήσουν το ενδεχόμενο κάποιας αλλεργίας. Επίσης, υπάρχει μια σειρά ακόμη συμπτωμάτων που θα πρέπει να σας υποψιάσουν:

  • Κουρασμένα μάτια: Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια του παιδιού, όταν δεν υπάρχει προφανής λόγος κούρασης, είναι μια ένδειξη αλλεργίας, κι αυτό γιατί δυσχεραίνεται η κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή κάτω από τα μάτια εξαιτίας του μπουκώματος της μύτης  στην αλλεργική ρινίτιδα.
  • Τρίψιμο της μύτης: Συχνά τα παιδιά που πάσχουν από αλλεργία τρίβουν με την παλάμη τους τη μύτη τους χωρίς προφανή λόγο.
  • Ρυτίδες: Αν παρατηρήσετε γραμμές γύρω από τα μάτια του παιδιού σας ρυτίδες ή έξτρα στρώματα δέρματος στα βλέφαρα, αυτές συνήθως σχετίζονται με αλλεργίες του αναπνευστικού.
  • Ξηρότητα: Εάν το παιδί έχει κάποια αλλεργία ή τάση για έκζεμα ψάξτε για ξηρό και τραχύ δέρμα στα μάγουλα, τα χέρια και το στήθος.
  • Τικ στο πρόσωπο: Πολλά παιδιά με αλλεργίες του ανώτερου αναπνευστικού, αναπτύσσουν τικ στο πρόσωπο, καθώς συχνά προσπαθούν να καταπολεμήσουν την αίσθηση να ξύσουν τη μύτη τους. Όλα αυτά τα συμπτώματα, βέβαια, μπορεί να συνυπάρχουν ή να μην υπάρχουν καθόλου. Για αυτό η παρατηρητικότητα των γονιών παίζει μεγάλο ρόλο. Σε κάθε περίπτωση οποιοδήποτε σύμπτωμα σας φαίνεται ύποπτο, και κυρίως συνάχι και βήχας, που επιμένουν, πρέπει να αναφέρονται στον παιδίατρο.
Το γνωρίζατε;
Η εποχή της ανθοφορίας διαρκεί συνήθως από Φεβρουάριο έως Οκτώβριο και προκαλεί τριών ειδών αλλεργικό συνάχι:
1. Αλλεργικό συνάχι άνοιξης (Φεβρουάριος-Απρίλιος): Την περίοδο αυτή τα δέντρα έχουν ανθίσει. Η γύρη της σημύδας, της φουντουκιάς, της βελανιδιάς, της φτελιάς και του σφενδάμου θεωρούνται τα κυριότερα αλλεργιογόνα του αλλεργικού συναχιού.
2. Καλοκαιρινό αλλεργικό συνάχι (Μάιος-Ιούλιος): είναι η εποχή που ανθοφορούν το γρασίδι, οι καλλιέργειες και τα σιτηρά. Η γύρη της σίκαλης είναι εξαιρετικά ενοχλητική.
3. Φθινοπωρινό αλλεργικό συνάχι (Αύγουστος-Οκτώβριος): Τα αλλεργιογόνα του φθινοπώρου περιλαμβάνουν τη γύρη από τσουκνίδα, πεντάνευρο, λεβιθόχορτο και αμβροσία.

Αντιμετώπιση
Εφόσον ο παιδίατρος υποψιάζεται αλλεργία, καταρχάς θα χορηγήσει αγωγή για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα του παιδιού. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να γίνει και ειδικός αλλεργιολογικός έλεγχος με δερματικά τεστ, ώστε να μάθετε τι είναι αυτό που προκαλεί αλλεργία στο παιδί. Σε γενικές γραμμές οι αλλεργίες αντιμετωπίζονται ως εξής:
  • Αποφυγή του αλλεργιογόνου: Από τη στιγμή που βρεθεί το αίτιο της αλλεργίας του παιδιού θα πρέπει να αποφεύγεται να έρχεται σε επαφή με αυτό. Έτσι, ένα παιδί που είναι αλλεργικό στη γύρη πρέπει να την αποφεύγει την εποχή της ανθοφορίας, αν είναι αλλεργικό στις γάτες αντίστοιχα κ.ο.κ. Επίσης, πρέπει να πλένει καλά τα χέρια του για να απομακρύνει τυχόν αλλεργιογόνα. Ο αλλεργιολόγος θα εξηγήσει σε εσάς και την οικογένεια σας τι είναι αυτό που πρέπει να αποφεύγει το παιδί αλλά και τι πρέπει να προσέχετε μέσα στο σπίτι για να το προστατέψετε ανάλογα με το είδος της αλλεργίας. 
  • Ανοσοθεραπεία: Η διαδικασία της ανοσοθεραπείας χρειάζεται να γίνεται κάτω από ιατρική παρακολούθηση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις και ενδέχεται να χρειαστεί να περάσουν μήνες για να φανούν τα αποτελέσματα. Λειτουργεί περίπου όπως τα εμβόλια, δηλαδή σταδιακά αυξανόμενη χορήγηση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, με σκοπό την τελική απόκτηση ανοχής σε αυτό και με επιπλέον πλεονέκτημα ότι υπάρχει και η δυνατότητα αναχαίτισης της εξέλιξης της αλλεργίας. Η διαδικασία αυτή γίνεται με χορήγηση υποδόριων ενέσεων στο ιατρείο ή με σταγόνες υπογλώσσια από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι του.
Πρόληψη
Από τη στιγμή που θα μάθετε ότι το παιδί σας είναι αλλεργικό σε κάτι υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορείτε να λάβετε, ανάλογα πάντα με το είδος της αλλεργίας από την οποία πάσχει:
  • Εάν το παιδί έχει αλλεργία στη γύρη των φυτών, τις ώρες που η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη αλλεργιογόνα καλό είναι να κλείνετε τα παράθυρα του σπιτιού. Αυτή η ώρα εντοπίζεται κυρίως μεταξύ 8-10 το πρωί και 7-9 το βράδυ.
  • Εάν το παιδί είναι αλλεργικό στη σκόνη θα πρέπει να διατηρείτε το σπίτι σας πολύ καθαρό, σκουπίζοντας και ξεσκονίζοντας μόνο με ηλεκτρική σκούπα. Καλό θα είναι όλα τα υφάσματα του σπιτιού να είναι υποαλλεργικά και ειδικά το στρώμα του παιδιού. Επίσης, θα πρέπει να αερίζετε καθημερινά παπλώματα, μαξιλάρια, ρούχα αλλά και τα δωμάτια.
  • Η χρήση κλιματιστικού μηχανήματος ή ιονιστή μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρείται η ατμόσφαιρα καθαρότερη, χωρίς σκόνη.
  • Το νέφος των μεγαλουπόλεων κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα στα αναπνευστικά προβλήματα. Καλό είναι να τα προστατεύετε από αυτό.
Κάντε κλικ!
Μάθετε τα πάντα για τις αλλεργίες στο site της "Άνοιξης", μιας αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που στόχο έχει να συμβάλει στην καταπολέμηση των αλλεργιών και του άσθματος μέσω της ενημέρωσης, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής παρουσίας και της έρευνας.

Πηγή: περιοδικό "Γονείς εν δράση!"



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!