Συνδυάζεται η ανατροφή ενός παιδιού με την οικολογία; Μπορείτε μεταξύ όλων αυτών των υποχρεώσεων και ευθυνών που συσσωρεύονται όταν μπαίνει ένα νέο μέλος στην οικογένεια, να έχετε στο μυαλό σας τη… σωτηρία του περιβάλλοντος;
Ξανασκεφτείτε το. Μια eco-friendly τακτική στις συνήθειές σας ως γονείς δεν ωφελεί μόνο το περιβάλλον. Μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για την υγεία του παιδιού σας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που τα χημικά και οι επιβαρυντικοί παράγοντες βρίσκονται παντού γύρω του, ενώ βοηθά και την σχέση σας μαζί του, καθώς και την ενστάλαξη περιβαλλοντικής συνείδησης που θα αποδειχθεί σημαντική για το μέλλον του.
Προς αυτή την χρυσή –ή μάλλον πράσινη- τομή στην οικογενειακή καθημερινότητά σας, παραθέτουμε δέκα τρόπους να προσαρμόσετε την συμπεριφορά σας στα οικολογικά πρότυπα.
*Ξεκινήστε από την εγκυμοσύνη
Η περίοδος της κύησης είναι ιδανική για να αγκαλιάσετε μια πιο πράσινη καθημερινότητα, κυρίως για την υγεία την δική σας και του εμβρύου. Έρευνες έχουν εντοπίσει πως στον ομφάλιο λώρο μπορούν να συσσωρευτούν μέχρι και 200 χημικά ή μολυντικές ουσίες από αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Για να το αποφύγετε, προτιμήστε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, κάτι που μπορεί να μειώσει την έκθεσή σας σε φυτοφάρμακα μέχρι και 90% σύμφωνα με την οργάνωση Healthy Child Healthy World.
*«Καθαρίστε» με τις επικίνδυνες ουσίες
Επιλέξτε καθαριστικά, μπογιές, εντομοκτόνα και λοιπά οικιακά σκευάσματα που είναι μη τοξικά – αυτά που αναφέρουν στην συσκευασία τους πως είναι φυτικής παραγωγής ή κατάλληλα για οικιακή χρήση. Το σηματάκι με την νεκροκεφαλή και το “X” βρίσκεται πάνω στις συσκευασίες για κάποιο λόγο – κι αυτός είναι φυσικά να κρατάμε αυτά τα προϊόντα μακριά από τα παιδιά. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα καθαριστικό για το μπάνιο επί παραδείγματι, διαλύοντας δύο μέρη ξιδιού σε ένα μέρος νερού, ή να προτιμήσετε eco-friendly μάρκες.
*Βρεφικό οικολογικό δωμάτιο
Τα έπιπλα και η μπογιά τους μπορούν να περιέχουν οργανικές ενώσεις που προκαλούν από πονοκεφάλους και ναυτία μέχρι σοβαρότερα προβλήματα, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. Προτιμήστε έπιπλα από μασίφ ξύλο για την «βρεφική γωνιά» και αν πρόκειται να περάσετε μπογιά ή βερνίκι, χρησιμοποιήστε προϊόντα που αναγράφουν ότι είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ουσίες «VOC». Επίσης, αερίστε καλά το δωμάτιο και μην διατηρείτε υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία σε αυτό.
*Κάντε το… καθήκον σας με τις πάνες
Το να χρησιμοποιείτε πάνες μιας χρήσης προκαλεί συσσώρευση τόνων ολόκληρων από σκουπίδια κάθε χρόνο. Από την άλλη, το να χρησιμοποιείτε υφασμάτινες πάνες απαιτεί συνεχείς πλύσεις κι έτσι καταναλώνετε νερό και ρεύμα. Ποια είναι η ιδανική λύση; Ψάξτε για πάνες μιας χρήσης που αναγράφουν πως δεν περιέχουν χλώριο ή που μπορούν να κομποστοποιηθούν, καθώς είναι λιγότερο επικίνδυνες αφενός για το παιδί σας και αφετέρου για το περιβάλλον.
*Προσοχή στα παιχνίδια
Τα πλαστικά παιχνίδια και όσα περιλαμβάνουν μπαταρίες μπορούν να περιέχουν επιβλαβή υλικά για τα παιδιά, γι’ αυτό είναι προτιμότερα τα ξύλινα ή τα υφασμάτινα παιχνίδια αντί για εκείνα που μπορούν να περιέχουν τις ουσίες PVC – μην ξεχνάτε πως τα παιδιά πειραματίζονται συνεχώς βάζοντας στο στόμα τους τα παιχνίδια. Επιπλέον, αντί να τα αφήνετε να παίζουν με παιχνίδια-gadgets, μπορείτε να τους επιτρέπετε να παίξουν με το φυσικό περιβάλλον σε εξωτερικό χώρο.
*Οικολογία στο μπάνιο
Μην είστε υπερβολικοί με το μπάνιο του μωρού σας, πλένοντάς το κάθε μέρα ή και πολλές φορές την ημέρα όταν δεν χρειάζεται, καθώς αφενός τα προϊόντα του μπάνιου μπορούν να ξηράνουν το δέρμα του και αφετέρου σπαταλάτε πολύ νερό. Επίσης, οι συνθετικές κουρτίνες μπάνιου μπορούν να περιέχουν βλαπτικές χημικές ουσίες, γι’ αυτό προτιμήστε τις υφασμάτινες. Τέλος, προτιμήστε τα σαμπουάν, τις κρέμες και τις πούδρες που δεν περιέχουν φθαλικές ενώσεις ή προσθήκες αρώματος.
Αν επί παραδείγματι έχετε έναν σκύλο, αφαιρέστε του το κολάρο, στο οποίο συχνά συσσωρεύονται μικρόβια, που μπορούν να μεταφερθούν στο παιδί αν το αγγίξει και μετά βάλει τα χέρια του στο στόμα. Επίσης, φροντίστε να βάζετε συχνά σκούπα, ώστε να διατηρείτε καθαρό το περιβάλλον από τρίχες και μικροοργανισμούς για την υγεία του μωρού σας.
*Οικολογία στο πιάτο του
Το φυσικό, υγιεινό φαγητό θέτει τις βάσεις για μια υγιή εξέλιξη του οργανισμού και προλαμβάνει πολλές ασθένειες, αλλεργίες και προβλήματα υγείας. Προτιμήστε όσο μπορείτε, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή τους τιμή, τα βιολογικά προϊόντα και προτιμήστε τα φυσικά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα – δεν είναι δύσκολο να αλέσετε μόνοι σας ένα φρούτο ή να δοκιμάσετε παιδικές συνταγές αντί να του προσφέρετε επεξεργασμένες τροφές.
Ανταλλάξτε αντικείμενα, παιχνίδια και ρούχα με άλλους γονείς, επισκεφθείτε καταστήματα secondhand για παιδικά βιβλία, παραμύθια ή ρούχα – μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για αντικείμενα που θα σας χρειαστούν για λίγο μόνο καιρό. Εξαιρούνται αντικείμενα όπως η κούνια ή το παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου, που πρέπει να τηρούν κάποια standards υγιεινής και ασφάλειας. Φυσικά, δώστε κι εσείς με την σειρά σας αντικείμενα που δεν χρειάζεστε πλέον σε άλλους γονείς.
*Δώστε το παράδειγμα
Το μυαλό των παιδιών είναι tabula rasa και γεμίζει με οποιαδήποτε πληροφορία δέχονται σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία. Δείξτε τους έμπρακτα ότι σέβεστε το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, μάθετέ τους να σβήνουν το φως και τις συσκευές όταν η λειτουργία τους δεν είναι απαραίτητη, μην ξοδεύετε άσκοπα φαγητό, δοκιμάστε συχνές βόλτες σε πάρκα ή στην εξοχή και διδάξτε τους την περιβαλλοντική λογική που θα τους συνοδεύει για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Πηγή: in2life.gr
μου άρεσε πολυ΄!!!! Καλή εβδομάδα
ΑπάντησηΔιαγραφή