28 Ιουν 2012

Πως θα γίνει ένας μικρός κολυμβητής!

Είχατε μπει στον πειρασμό εδώ και καιρό να το γράψετε σε μαθήματα κολύμβησης; Πράγματι, καταπληκτική ιδέα! Η σύγχρονη παιδιατρική, όμως, συστήνει στους γονείς να κάνουν λίγη υπομονή μέχρι τα παιδιά τους να γίνουν 4 ετών. Σε αυτή την ηλικία, έχουν πλέον αναπτύξει τις ικανότητες που χρειάζονται για να μπορούν να επιπλέουν. Μέχρι τότε, όμως, μπορείτε κάλλιστα να μάθετε εσείς οι ίδιοι στο μικρό σας τα βασικά για το κολύμπι, ώστε να εξοικειωθεί με το νερό μέσα από παιχνίδια, να αποκτήσει την απαραίτητη αίσθηση ετοιμότητας όταν κολυμπάει και να μάθει τις βασικές προφυλάξεις τόσο όταν είναι μέσα στην πισίνα ή στη θάλασσα, όσο κι όταν είναι έξω.
Όσο καλός κολυμβητής κι αν είναι κάποιος, ξέρουμε ότι ο κίνδυνος παραμονεύει στη θάλασσα. Μπορείτε, όμως, να μάθετε στο παιδί σας κάποια πράγματα που θα τα θυμάται σε όλη του τη ζωή.


6 ΜΗΝΩΝ-1 ΕΤΟΥΣ

  • Μαθήματα
Σε αυτή την ηλικία, απλά θα πρέπει να συνηθίσει το νερό. Μπορείτε να παίξετε στην πισίνα μόνοι σας ή ακόμα και με άλλα παιδάκια, για να συνδέσει το μικρό σας το κολύμπι με τη διασκέδαση και να νιώσει άνετα. Μπορείτε να κάνετε διάφορα παιχνίδια, όπως να πλατσουρίσετε στο νερό, να τραγουδήσετε κλπ. Σε αυτή τη φάση, όμως, δεν μπορεί να μάθει να κολυμπάει.

  • Κανόνες ασφαλείας
  1. Πρέπει να το έχετε αγκαλιά όλη την ώρα
  2. Μη βουλιάζετε το παιδί σας αν είναι κάτω των 3 ετών. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορεί να καταπιούν μεγάλη ποσότητα νερού. Ένα μικρό παιδί μπορεί να πνιγεί με πάρα πολύ μικρή ποσότητα νερού σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η τοξικότητα του νερού της πισίνας μπορεί να αποβεί μοιραία.
  3. Φορέστε στο παιδί σας μια πάνα για κολύμβηση για να εμποδίσει τυχόν κακάκια και τσισάκια να λερώσουν το νερό της πισίνας. Είναι επικίνδυνο για τους άλλους κολυμβητές.
  4. Αν έχετε δική σας πισίνα, θα πρέπει να είναι περιφραγμένη απ' όλες τις πλευρές, η πόρτα να είναι ασφαλείας και να μην μπορεί να φτάσει το παιδί σας να την ανοίξει ή να την κλείσει. Ο φράχτης πρέπει να είναι αρκετά ψηλός και φτιαγμένος έτσι ώστε να μην μπορεί να σκαρφαλώσει πάνω του.
  5. Να έχετε πάντα μαζί σας εξοπλισμό διάσωσης, πχ μια σημαδούρα, ένα μικρό φαρμακείο πρώτων βοηθειών κι ένα κινητό τηλέφωνο.
2-3 ΕΤΩΝ
  • Μαθήματα
Η περιέργεια του μικρού σας θα το κάνει πιο δραστήριο στο νερό. Όμως χρειάζεται ακόμη τη βοήθεια και την προσοχή σας. Παίξτε μέσα στην πισίνα ή στη θάλασσα παιχνίδια με τα οποία θα πρέπει να κουνάει τα χέρια του (πχ πετάξτε του μια μπάλα και αφήστε το να τη φτάσει) και τα πόδια και να επιπλέει στηριζόμενο στο στομάχι του ή στην κοιλιά του. Δείξτε του πως να κάνει μπουρμπουλήθρες μέσα στο νερό και έτσι σιγά σιγά να βάζει το πρόσωπο του στο νερό χωρίς να το καταπίνει. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, θα είναι σε θέση να κάνει πολλά πράγματα με λίγη μόνο βοήθεια από εσάς.
  • Κανόνες ασφαλείας
  1. Το πιτσιρίκι σας ίσως να νιώθει πολύ άνετα μέσα στο νερό και να νομίζει ότι μπορεί να κολυμπήσει μόνο του. Μην το αφήσετε μόνο του ούτε για ένα λεπτό. Όταν βρίσκεται μέσα ή γύρω από το νερό, χρειάζεται συνεχή επιτήρηση από κάποιον ενήλικο.
  2. Αν έχετε δική σας πισίνα, φροντίστε η πόρτα της να είναι πάντα κλειστή και η κλειδαριά να είναι σε σημείο που να μην μπορεί να φτάσει το παιδί σας.
  3. Τηρήστε με αυστηρότητα τους κανόνες ασφαλείας. Πχ ποτέ δεν τρέχουμε κοντά στην πισίνα (μπορεί να πέσουμε μέσα), τα μικρούλια μπαίνουν στο νερό πάντα μαζί με τον μπαμπά ή τη μαμά.
  4. Αποφύγετε να μπείτε στη θάλασσα όταν φυσάει. Επίσης, μη βάζετε μέσα στο νερό παιχνίδια ή σωσίβια που φουσκώνουν με αέρα, γιατί υπάρχει η περίπτωση να ξεφουσκώσουν και να βυθιστεί το παιδί. Μη σας δίνουν τη λανθασμένη εντύπωση της ασφάλειας. Αν πάλι θέλετε να έχετε κάποιο σωσίβιο με αέρα, τότε αγοράστε τα σωσίβια που έχουν οι ναυαγοσώστες.
  5. Μην αφήνετε παιχνίδια μέσα στο νερό όταν βγαίνει το παιδί από αυτό, γιατί μπορεί να μπει στον πειρασμό να μπει μόνο του και να το πιάσει.
4-5 ΕΤΩΝ
  • Μαθήματα
Τώρα που το μικρό σας αναπτύσσει το συγχρονισμό των άκρων του, που είναι απαραίτητος για να μάθει να κολυμπάει μόνο του, μπορείτε να το πάτε για μαθήματα κολύμβησης με εξειδικευμένους δασκάλους.
Αν το παιδί σας δεν έχει μεγάλη εμπειρία στο νερό, προτιμήστε να αρχίσετε με μαθήματα που θα το κάνουν να εξοικειωθεί πρώτα μαζί του. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορείτε να παρευρίσκεστε κι εσείς στα μαθήματα για να αισθάνεται πιο άνετα το παιδί. Κι όταν είστε μαζί στη θάλασσα, στα ρηχά νερά, μπορεί να το βοηθήσετε να μάθει να επιπλέει μόνο του. Βυθίστε το πρόσωπο του στο νερό για 5-10 δευτερόλεπτα (χωρίς να καταπιεί νερό) βάλτε το από την όρθια στάση σε αυτή της κολύμβησης και πείτε του να κάνει συγχρονισμένες κινήσεις των άκρων. Έτσι, θα μάθει να κολυμπάει με ασφάλεια.
  • Κανόνες ασφαλείας
  1. Αν και δε χρειάζεται πια να κρατάτε διαρκώς το παιδί σας, πρέπει να το επιτηρείτε διαρκώς και να είστε μονίμως μέσα στο νερό και σχετικά κοντά του.
  2. Να έχετε υπομονή. Το παιδί σας μπορεί να είναι πολύ άνετο μέσα στο νερό τη μία μέρα και να φοβάται υπερβολικά την επόμενη. Μην το πιέσετε να κάνει κάτι αν δεν θέλει εκείνη τη στιγμή κι αν δεν νιώθει έτοιμο.
  3. Βεβαιωθείτε ότι η πισίνα έχει και ρηχά αλλά και βαθιά σημεία. Αν υπάρχει και μια διαχωριστική γραμμή, είναι ακόμα καλύτερα.
  4. Ποτέ να μην υποθέτετε ότι το παρακολουθεί το παιδί σας κάποιος άλλος ενήλικος, ακόμα κι αν υπάρχει ναυαγοσώστης.
  5. Σε μερικά παιδιά δεν αρέσει καθόλου να βρέχουν το πρόσωπο τους. Ένας τρόπος να το βοηθήσετε να συνηθίσει το νερό είναι να το βρέχετε σιγά σιγά με το ντους στο μπάνιο.
6 ΕΤΩΝ +
  • Μαθήματα
Ένα παιδί αυτής της ηλικίας μπορεί να κρατήσει την αναπνοή του για πολλή ώρα, να κολυμπήσει κάτω από το νερό και να πιάσει πράγματα που βρίσκονται στο βυθό. Μπορεί πλέον να βουτήξει στο νερό και να βγει στην επιφάνεια μόνο του. Θα μάθει να κάνει βουτιές όλων των ειδών (ναι, ακόμα και μακροβούτι!). Η σωματική του διάπλαση του επιτρέπει να κολυμπήσει μεγαλύτερες αποστάσεις. Δεν πρέπει πλέον να είστε μέσα στο νερό με το παιδί σας, όμως να το προσέχετε διαρκώς, γιατί μπορεί να υπερεκτιμήσει τις ικανότητες του.
  • Κανόνες ασφαλείας
  1. Πρέπει πάντα να υπάρχει ένας ενήλικος ο οποίος θα προσέχει όλα όσα κάνει το παιδί. Ακόμα κι ένας πολύ καλός κολυμβητής μπορεί να πνιγεί. Μάθετε στο παιδί σας να μην κολυμπάει όταν δεν υπάρχει κάποιος ενήλικος κοντά και συμβουλέψτε το να κολυμπάει μαζί με κάποιο φίλο του.
  2. Θα πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικοί όταν πάτε για κολύμπι στη θάλασσα. Αν το παιδί κολυμπάει καλά μέσα στην πισίνα, δεν σημαίνει ότι μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά και στη θάλασσα.
  3. Να του φοράτε πάντα ένα σωσίβιο όταν κάνει θαλάσσια σπορ (πχ σκι), ακόμα κι αν κολυμπάει πάρα πολύ καλά.
Πηγή: περιοδικό "Το παιδί μου κι εγώ"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!