7 Ιουν 2012

Ασφάλεια και στο πίσω κάθισμα!


Η χώρα μας δεν φημίζεται για τους καλούς οδηγούς. Ο αριθμός των τροχαίων δυστυχώς το αποδεικνύει καθημερινά. Είναι όμως άδικο ανάμεσα στα θύματα να βρίσκονται παιδιά που οι γονείς του αψήφησαν τους κανόνες ασφαλείας και τα άφησαν εκτεθειμένα στον κίνδυνο, παρά το γεγονός ότι οι κανόνες αυτοί είναι απλοί!

Το παιδικό κάθισμα.... νόμος!
Από το 1997, μετά την ψήφιση σχετικού νόμου, η χρήση παιδικού καθίσματος γίνεται υποχρεωτική και στη χώρα μας για παιδιά μέχρι και 12 ετών. Ο Νόμος 2696 στα άρθρα του 12 και 33 επισημαίνει ότι για τη μεταφορά με αυτοκίνητο παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών και εγκεκριμένων συστημάτων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, κατάλληλων για την ηλικία, το ύψος και το βάρος των παιδιών. Όλα τα εγκεκριμένα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου πρέπει να είναι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ECE R 44/04, ο οποίος ελέγχει τη συμβατότητα των καθισμάτων αυτών με τα οχήματα και επιβάλλει αυστηρές δοκιμές στα εξαρτήματα τους με δυναμικούς ελέγχους, δηλαδή crash tests.

Η αγορά του καθίσματος
Ένα από τα πλέον απαραίτητα αξεσουάρ βρεφανάπτυξης, εάν έχετε αυτοκίνητο, είναι φυσικά το κάθισμα ασφαλείας που είναι απαραίτητο αμέσως μόλις βγείτε από το μαιευτήριο! Η μεταφορά του νεογέννητου με καλαθούνες ή πορτ μπεμπέ που δεν δένονται στο αυτοκίνητο θεωρείται ιδιαιτέρως επικίνδυνη. Τα καθίσματα που έχουν σχεδιαστεί για τους πρώτους μήνες ζωής ενός μωρού έχουν μαλακή επένδυση, μεταφέρονται εύκολα χωρίς να ενοχλείται το μωρό και εξασφαλίζουν μεγάλη άνεση. Πως θα κάνετε αυτή την πρώτη αγορά; Η καλύτερη λύση είναι βεβαίως να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα βρεφικών ειδών και στο εξειδικευμένο προσωπικό τους, που πρέπει να είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει σωστά ανάλογα με τις ανάγκες, το βάρος και την ηλικία του παιδιού σας. Αυτά που πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά του καθίσματος:

  • Πρέπει να ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες του παιδιού (ηλικία-βάρος)
  • Να είναι εύκολο στη χρήση και στην τοποθέτηση, ώστε να είστε πάντα σίγουροι ότι είναι τοποθετημένο σωστά
  • Κατά την αγορά παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου, θα πρέπει να έχετε υπόψη ορισμένα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου σας (5θυρο, παλιό ή καινούργιο, ζώνες ασφαλείας πίσω, μήκος ζωνών). Αυτό είναι απαραίτητο για να βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα ή οι ζώνες ασφαλείας του καθίσματος που θα επιλέξετε μπορούν να τοποθετηθούν, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου σας.
  • Αν δανειστείτε μεταχειρισμένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, ελέγξτε αν έχει χρησιμοποιηθεί σε αυτοκίνητο που έχει τρακάρει και μην το δεχτείτε.
Τι να προσέξετε!
Πέρα από το να ακολουθήσετε σωστά και πιστά τις οδηγίες τοποθέτησης του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο σας, καλό είναι να έχετε υπόψη και τα εξής:
  • Τοποθετείτε πάντα το κάθισμα ασφαλείας για βρέφη και νήπια ανάποδα, έτσι ώστε να βλέπει την πλάτη του καθίσματος (rear facing), καθώς έχει πλέον αποδειχτεί ότι αυτή είναι η πιο ασφαλής τοποθέτηση. Μάλιστα οι κανονισμοί ασφαλείας στις σκανδιναβικές χώρες, πλέον, επιβάλλουν στους γονείς το κάθισμα ασφαλείας να τοποθετείται ανάποδα για παιδιά μέχρι 5 ετών και όχι μέχρι 2, όπως ίσχυε παλιότερα, καθώς έτσι διασφαλίζεται η ακεραιότητα τους.
  • Μη χρησιμοποιείτε περιττά αντικείμενα στο κάθισμα, όπως μαξιλαράκια για να διευκολύνετε το μωρό. Τα καθίσματα ασφαλείας είναι προορισμένα να προσφέρουν και άνεση και ασφάλεια χωρίς τη δική σας..... παρέμβαση με μαξιλαράκια!
  • Εξίσου σημαντικό είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες για τη χρήση και τη συντήρηση του παιδικού καθίσματος. Για το λόγο αυτόν μην πλένετε τα μη πλενόμενα μέρη των καθισμάτων. Τα μέρη αυτά είναι σχεδιασμένα για να προστατεύουν το μωρό σας μόνο αν τα διατηρήσετε έτσι όπως τα αγοράσατε. Το να πλύνετε και να σιδερώσετε, πχ τα ειδικά μαξιλαράκια της ζώνης ασφαλείας ισοδυναμεί με την καταστροφή τους.
Δεν θέλει τη ζώνη του!
Τα παιδιά βρίσκουν συχνά πρόσφορο έδαφος στο πίσω κάθισμα για να παίξουν και να τσακωθούν. Αυτή η συμπεριφορά είναι επικίνδυνη τόσο για τα ίδια όσο και για τη συγκέντρωση του οδηγού. Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι ένα παιδί αρνείται να καθίσει στο κάθισμα και να φορέσει ζώνη ή είναι σε θέση να την ξεκουμπώσει. Ο ρόλος σας είναι να μην κάνετε καμία υποχώρηση στο ζήτημα αυτό, όσο απείθαρχο ή άτακτο κι αν είναι το παιδί σας. Εάν το παιδί αρνείται να βάλει ζώνη, τότε αρνηθείτε να ξεκινήσετε. Εάν, πάλι, καθώς οδηγείτε διαπιστώσετε ότι το παιδί ξεκούμπωσε τη ζώνη του, σταματήστε με ασφάλεια το αυτοκίνητο και εξηγήστε του ότι θα γυρίσετε σπίτι εάν δεν συμμορφωθεί.

SOS TIP
Είναι καλό να έχετε υπόψη σας ότι με τον ήλιο τα μεταλλικά μέρη της ζώνης ασφαλείας μπορεί να θερμανθούν τόσο ώστε να προκαλέσουν έγκαυμα στο παιδί. Για αυτό τον λόγο δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην αντηλιακή προστασία του οχήματος.

Προστασία Χ 4!
Ένας παράγοντας κινδύνου που συχνά οι γονείς δεν υπολογίζουν όταν έχουν παιδιά στο αυτοκίνητο είναι η ηλιακή ακτινοβολία και η μεγάλη θερμότητα στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Θερμοκρασία
Η θερμοκρασία στην καμπίνα του αυτοκινήτου μπορεί να αυξηθεί σε υψηλά, επικίνδυνα επίπεδα, πολύ γρήγορα και σε μέρες που δεν είναι ιδιαίτερα ζεστές. Ακόμη και αν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι λίγο ανοιχτά, η θερμοκρασία στην καμπίνα μπορεί να αυξηθεί. Στη χώρα μας, που η καλοκαιρινή ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν νωρίς την εμφάνιση τους, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας αυτόν τον παράγοντα στις μετακινήσεις σας με τα παιδιά και ειδικά τα βρέφη. Η έκθεση του αυτοκινήτου στο ηλιακό φως μπορεί, σε μέρες με ήπιες θερμοκρασίες, σε 30 λεπτά να αυξήσει την θερμοκρασία στην καμπίνα σε επίπεδο που να επιφέρει θερμοπληξία. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μην αφήνετε ποτέ μόνα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα βρέφη και παιδιά, ακόμη κι αν πρόκειται για 5 λεπτά, κι αυτό γιατί τα βρέφη και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην αύξηση της θερμοκρασίας. Χάνουν συνολικά περισσότερο νερό λόγω θερμότητας, η θερμοκρασία του σώματος τους αυξάνεται γρηγορότερα και κινδυνεύουν περισσότερο από θερμοπληξία.

Ηλιακή ακτινοβολία
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα κατά τη μετακίνηση παιδιών με το αυτοκίνητο είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Πολλοί γονείς έχουν την εσφαλμένη πεποίθηση ότι τα τζάμια του αυτοκινήτου προστατεύουν τους επιβάτες από τον ήλιο. Αυτό δεν είναι αληθές. Τα τζάμια μπορεί να αντανακλούν μέρος του ήλιου, όμως δεν είναι αρκετό. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο ήλιος είναι δυνατότερος θα πρέπει να προστατεύετε τα παιδιά από αυτόν, βάζοντας τους αντηλιακό ή και τοποθετώντας ειδικές αντηλιακές μεμβράνες στα τζάμια, που κρατούν μακριά από το εσωτερικό της καμπίνας τις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου. Είτε πρόκειται για σύντομη διαδρομή είτε για μακρινότερη (όπως οι διακοπές) φροντίστε για την ασφάλεια των παιδιών, καθώς ο ήλιος είναι επικίνδυνος για το δέρμα τους, ακόμη και όταν βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο.

Κάντε κλικ: http://www.kidsandcars.org/

Πηγή: περιοδικό "Γονείς εν δράση!"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!