Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού δίδεται βαρύτητα στο ζωτικό ρόλο του θηλασμού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το σκεπτικό του ρόλου του θηλασμού αφορά το γεγονός ότι:
Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η θνησιμότητα μπορεί να εκτοξευτεί δύο με 70 φορές πάνω από το συνηθισμένο επίπεδο. Αυτή η αύξηση οφείλεται σε διάρροια, αναπνευστικές ασθένειες και υποσιτισμό.
Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η θνησιμότητα μπορεί να εκτοξευτεί δύο με 70 φορές πάνω από το συνηθισμένο επίπεδο. Αυτή η αύξηση οφείλεται σε διάρροια, αναπνευστικές ασθένειες και υποσιτισμό.
- Ο θηλασμός είναι σωτήρια πράξη και προστατεύει τα βρέφη και τα νήπια. Ακόμα και σε κανονικές συνθήκες, βρέφη κάτω των 2 ετών που δεν θηλάζουν έχουν έξι φορές πιο αυξημένη πιθανότητα να πεθάνουν.
- Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί να υπάρξουν παντού στον κόσμο.
- Καταστρέφουν ότι είναι "φυσιολογικό". Αφήνουν τα παιδιά εκτεθειμένα σε αρρώστιες και στο θάνατο, αλλά και αυτούς που τα φροντίζουν και παλεύουν να αντεπεξέλθουν στις αντίξοες αυτές καταστάσεις.
- Κατά τη διάρκεια των έκτακτων αναγκών, μητέρες χρειάζονται ενεργή υποστήριξη ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν ή να επαναφέρουν το θηλασμό.
- Η ετοιμότητα είναι ζωτικής σημασίας. Η υποστήριξη του θηλασμού σε καιρούς που δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη προετοιμάζει τις μητέρες για να αντεπεξέλθουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Σε καταστάσεις έκτακτων οι μητέρες που θηλάζουν δίνουν στα παιδιά τους καθαρή, ασφαλή, βιώσιμη τροφή, τους παρέχουν πηγή νερού και ενεργή προστασία από μολύνσεις.
Τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος δεν προσφέρουν καμία ανοσολογική προστασία, αντιθέτως βλάπτουν τον αμυντικό μηχανισμό του εντέρου των παιδιών, καθιστώντας στην πραγματικότητα τη μόλυνση ευκολότερη.
Άλλοι κίνδυνοι επίσης προκύπτουν από την ποιότητα των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, του νερού και των καυσίμων που παρέχονται, της εγγενούς μόλυνσης των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, αλλά και από τις δυσκολίες για τον καθαρισμό των βρεφικών μπουκαλιών.
Τέτοια προβλήματα παρουσιάστηκαν στη Μποτσουάνα το 2005/2006, όπου πλημμύρες οδήγησαν σε μια τεράστια αύξηση των περιστατικών διάρροιας και θανάτων σε βρέφη που δεν θήλαζαν.
Μάλιστα, το πρώτο τρίμηνο του 2006 η θνησιμότητα των παιδιών κάτω των πέντε ετών ήταν 22 φορές υψηλότερη σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.
Μια έρευνα ενός νοσοκομείου για τα αίτια εισαγωγής έδειξε πως τα βρέφη που δεν θήλαζαν χρειάστηκαν 50 φορές συχνότερη νοσοκομειακή περίθαλψη από τα βρέφη που θήλαζαν.
Επίσης, οι πιθανότητες να πεθάνουν ήταν αυξημένες. Σε ένα χωριό, κανένα παιδί που θήλαζε δεν πέθανε, ενώ 30% των παιδιών που διατράφηκαν με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος χάθηκαν.
Ακόμη και στις αναπτυγμένες χώρες, τα παιδιά που δεν θηλάζουν είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους σε καταστάσεις έκτακτων αναγκών.
Μετά από τον τυφώνα Κατρίνα στις ΗΠΑ, πολλά βρέφη στερήθηκαν τροφή και κατά συνέπεια πέθαναν.
Ο θηλασμός, λοιπόν, είναι μια ασπίδα που προστατεύει βρέφη και νήπια σε επείγουσα περίπτωση.
Ο θηλασμός στις έκτακτες ανάγκες υπονομεύεται συχνά από:
1. έλλειψη γνώσης για το θηλασμό.
2. έλλειψη ενεργής προστασίας και υποστήριξης του θηλασμού.
3. δωρεές υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, άλλων προϊόντων γάλακτος και μπουκαλιών.
Πηγή: www.homeopathy.gr
Ζωτικός ο ρόλος του θηλασμού σε καταστάσεις έκτακτων αναγκών