8 Νοε 2010

Πότε θα το καταλάβουν επιτέλους ότι για να γίνουμε Φιλανδία θέλουμε πολλά ακόμα;



Το Βήμα όμως μόλις χθες δημοσίευσε το παρακάτω άρθρο:


Επέκταση του υποχρεωτικού ωραρίου ως τις 3 το μεσημέρι στα δημοτικά και ως τις 4 στα γυμνάσια σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας. Τι θα γίνεται τις επιπλέον αυτές ώρες στα δημόσια σχολεία; Αυτό για το οποίο πληρώνουν σήμερα πολλές οικογένειες τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της χώρας: Μελέτη! Τα παιδιά θα διαβάζουν στο σχολείο το μάθημα τους για την επόμενη ημέρα και θα γυρίζουν στο σπίτι 'ελεύθερα δραστηριοτήτων' για να ξεκουραστούν ή να διασκεδάσουν. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του 'Βήματος', το δίπτυχο των αλλαγών που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας είναι τα εξής: διπλές ώρες διδασκαλίας στα βασικά μαθήματα υποδομής (Νέα και Αρχαία Ελληνικά, ξένη γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσικές επιστήμες, Θρησκευτικά, Κοινωνικές Επιστήμες- Ιστορία) και πολύ λιγότερη ύλη. Ένα πρώτο βήμα έγινε φέτος με τη μείωση της ύλης στα σχολεία, ενώ θα επεκταθεί την επόμενη χρονιά με περαιτέρω μείωση της.


Εναλλακτική διδασκαλία.


'Στόχος είναι να σταματήσει το άγχος του δασκάλου να φτάσει στη σελίδα 20 του βιβλίου, που πρέπει να τη διδάξει σε συγκεκριμένη ημερομηνία' λέει μιλώντας στο 'Βήμα' στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. 'Πριν γυρίσει η σελίδα του βιβλίου θα πρέπει να έχουν μάθει όλοι οι μαθητές τις βασικές έννοιες κάθε μαθήματος. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν έχει καταλάβει την έννοια της πρόσθεσης στην αριθμητική, δεν θα προχωράει ο δάσκαλος σε επόμενο κεφάλαιο, απλά γιατί βιάζεται να τελειώσει το κεφάλαιο' καταλήγει χαρακτηριστικά.


Ταυτόχρονα όμως οι μαθητές θα κληθούν στο μέλλον να.... αυτοαξιολογούνται, να διορθώνουν μόνοι τα γραπτά τους και να αναζητούν τη λύση σε εκείνα τα κεφάλαια που τους δυσκόλεψαν. Τρίτη καινοτομία των επικείμενων αλλαγών θα είναι το ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα αποκτήσουν πλήρη ελευθερία στην αναζήτηση πρακτικών και νέων μεθόδων στη διδασκαλία των μαθημάτων τους (όπως πχ η διοργάνωση μιας θεατρικής παράστασης για το μάθημα των Αρχαίων ή της Ιστορίας ή μιας εκδρομής σχετικής με το εκπαιδευτικό υλικό και σχέδια εργασίας).


Τα νέα προγράμματα σπουδών.


Όπως λέει μάλιστα ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Κλήμης Ναυρίδης μιλώντας στο 'Βήμα', δέσμευση του είναι να παραδώσει τα νέα προγράμματα σπουδών για την υποχρεωτική εκπαίδευση τον Ιούνιο του 2011, ώστε τον Σεπτέμβριο να δοκιμαστούν πιλοτικά σε έναν αριθμό 160 σχολείων (νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια) και το 2012 να γενικευθούν. Τα προγράμματα σπουδών είναι βέβαια συναρτημένα με τις διδακτικές πρακτικές που τα υποστηρίζουν και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούν να τα εφαρμόσουν, αναφέρει ο κ. Ναυρίδης.


Μεγάλος βάρος δίνεται αυτή τη στιγμή, με τη βοήθεια και ξένων επιστημόνων, στο πως θα οργανωθεί ο σχολικός χρόνος κατά τέτοιον τρόπο ώστε τα παιδιά να αυτενεργούν και να αναζητούν μόνα τους πηγές για τις εργασίες και τα μαθήματα τους. Οι νέες τεχνολογίες θα παίξουν 'πρωταγωνιστικό' ρόλο στη νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα και όλα τα μαθήματα θα διδάσκονται μέσα από αυτές. Το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των δημοτικών και των γυμνασίων της χώρας επεξεργάζονται αυτές τις ημέρες ομάδες εργασίας του υπουργείου Παιδείας.




Με ενδιαφέρει η γνώμη σας! 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!