28 Φεβ 2011

Γιόγκα και εγκυμοσύνη

Η γιόγκα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια της εγκύου που θα κάνει αυτό το ταξίδι πιο εύκολο κι περισσότερο ευχάριστο τόσο για την ίδια όσο και για το έμβρυο.Την τελευταία δεκαετία στο χώρο του Fitness υπάρχει μια έντονη στροφή σε όλο και πιο ανθρωποκεντρικά προγραμμάτα άσκησης.



Είναι γνωστό ότι η απομόνωση του σύγχρονου ανθρώπου από τους άλλους, τον ίδιο του τον εαυτό και τη φύση, το εξουθενωτικό πρόγραμμα εργασίας και η μείωση του ελεύθερου χρόνου του σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη συρρίκνωση του οικογενειακού ταμείου έχουν δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία του. Η εμφάνιση καταστάσεων στρες, κατάθλιψης, μοναξιάς, βίας, παθολογικών ασθενειών κλπ,  έπεται του σύγχρονου αυτού τρόπου ζωής και κατά συνέπεια δικαιολογούν γιατί οι άνθρωποι που επιθυμούν να ασκηθούν επιλέγουν εναλλακτικές μορφές άσκησης όπως είναι η γιόγκα.
Τι είναι η γιόγκα
Yoga σημαίνει ενώνω. Ενώνω αρμονικά το νου με το σώμα και την ψυχή.
Η γιόγκα είναι εμπειρία ενότητας και αρμονίας με την εσωτερική μας ύπαρξη. Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο επιστημονικά εδραιωμένο σύστημα ασκήσεων που περιλαμβάνει ειδικές κινήσεις και στάσεις του σώματος σε συνδυασμό με ασκήσεις αναπνοής και τεχνικές χαλάρωσης που οδηγεί σταδιακά σε αρμονική συνεργασία του σώματος του νου και του πνεύματος.
Από την περιγραφή αυτή και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς ότι η γιόγκα θα μπορούσε να αποτελέσει όπως και αποτελεί κατάλληλη μορφή άσκησης κατά την εγκυμοσύνη που ούτως η άλλως αποτελεί για την έγκυο γυναίκα εμπερία ένωσης με το αναπτυσσόμενο έμβρυο. 
Η γιόγκα λοιπόν κατά την εγκυμοσύνη συμβάλει στην ενδυνάμωση του σώματος και ανακουφίζει από τους πόνους που προκαλούν οι αλλαγές που συμβαίνουν στην σπονδυλική στήλη. Οι ασκήσεις αναπνοής οδηγούν στην επίγνωση  της σωστής και πλήρους αναπνοής, και εξοικιώνουν την γυναίκα με την αναγκαιότητα του χειρισμού της αναπνοής που είναι πολύ χρήσιμος κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ο ήπιος και χαλαρωτικός τρόπος με τον οποίον γίνονται οι ασκήσεις της γιόγκα σε συνδιασμό με την αναπνοή και την αυτοπαρατήρηση κάνει τις έγκυες να νιώθουν ευεξία, ανακούφιση, ηρεμία και θα τολμούσε να πει κανείς ότι συμβάλουν στην ενίσχυση της επαφής και της ένωσης της γυναίκας με το έμβρυο. Οι έγκυες γυναίκες που εξασκούνται στη γιόγκα ή που συμπεριλαμβάνουν κάποιες ασκήσεις γιόγκα στο πρόγραμμα άσκησης που ακολουθούν, αισθάνονται δυνατές, εύκαμπτες, ήρεμες και γεμάτες αυτοπεποίθηση.
Πλεονεκτήματα από την ενασχόληση με τη γιόγκα
Υπάρχουν λοιπόν κάποιες ασκήσεις γιόγκα που βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, στην τόνωση των μυών της μήτρας και του περινέου ενώ ο διαλογισμός βελτιώνει την ικανότητα της χαλάρωσης και της συγκέντρωσης, και οι ασκήσεις αναπνοής ηρεμούν το νου, ελαττώνουν τη μυική ένταση και συνεπώς βοηθούν στην καλύτερη οξυγόνωση της εγκύου και του εμβρύου.
Όπως όμως συμβαίνει με όλες τις μορφές άσκησης έτσι και με τη γιόγκα υπάρχουν ασκήσεις που απαγορεύονται να εκτελεσθούν από μια έγκυο γυναίκα. Γι αυτό και είναι απαραίτητο ο δάσκαλος ή η δασκάλα να είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και άρτια καταρτισμένοι όσον αφορά την άσκηση κατά την κύηση και φυσικά να έχουν μεγάλη θεωρητική και πρακτική εμπειρία.
Υπάρχουν όμως και ασκήσεις γιόγκα που είναι εύκολο να εκτελεσθούν ακόμη και καθημερινά από όλες τις έγκυες γυναίκες σε όλα τα τρίμηνα της κύησης. Ο πολεμιστής ΙΙ είνια μία από αυτές και θα σας περιγραφεί αναλυτικά :

Virabhadra ή warrior II ή πολεμιστής ΙΙ (διαλέγεις όποια ονομασία θέλεις)
Πλεονεκτήματα: 
α. Βελτιώνει την αναπνευστική ικανότητα
β. Ανακουφίζει τους πόνους της μέσης και της πλάτης
γ. Δυναμώνει το άνω μέρος της πλάτης
δ. Δυναμώνει τα πόδια και τους γλουτούς
ε. Δυναμώνει τους ώμους και τα χέρια
στ. Βελτιώνει την ισσοροπία

Η άσκηση θα πρέπει να γίνεται κάθε φορά και από τις δύο πλευρές. Ιδανικά θα μπορούσε να εκτελεσθεί το πρωί λίγο πριν τη λήψη του πρωινού γεύματος.
Εκτέλεση
Από όρθια θέση εισπνεύστε και ανοίξτε προσεχτικά τα πόδια περίπου 1.2μ. και τεντώστε τα χέρια στο πλάι (ανάταση) με τις παλάμες να βλέπουν στο πάτωμα και τα δάχτυλα των χεριών τεντωμένα. Τα πόδια πρέπει να είναι σε ευθεία μεταξύ τους και τα δάχτυλα τους να δείχνουν μπροστά. Αφήστε βάρος στο μικρό δάχτυλο κάθε ποδιού και νιώστε ότι τραβάτε τις εσωτερικές πλευρές των ποδιών προς τα πάνω.
Κρατήστε το αριστερό σας πόδι όπως το έχετε και στρέψτε το δεξί σας πόδι 90ο προς τα έξω (τα δάχτυλα αυτού του ποδιού στην ίδια ευθεία με τα δάχτυλα του ίδιου χεριού).  Βεβαιωθείτε ότι το βάρος του σώματός σας είναι στη δεξιά φτέρνα και όχι στα δάχτυλα.
Τεντώστε τον κορμό ψηλά.
Με εκπνοή, θα λυγίσετε το δεξί πόδι σε ορθή γωνία. Ο δεξιός σας μηρός θα πρέπει να είναι παράλληλος με το πάτωμα (αν αυτό σας κουράσει τότε σηκώστε το πόδι σας πιο ψηλά)  ενώ η κνήμη κάθετη και σε ευθεία με τη δεξιά φτέρνα. Πιέστε την εξωτερική πλευρά του αριστερού ποδιού στο πάτωμα, κρατώντας έτσι το πόδι σταθερό και τεντωμένο. Γυρίστε το κεφάλι προς τα δεξιά. Ελέγξτε να είναι ψηλά οι καμάρες και των δύο ποδιών. Μείνετε σ’ αυτή τη θέση για 6-8 αναπνοές.
Τελειώνοντας την άσκηση
Εισπνέοντας τεντώστε το δεξί πόδι και ελάτε στην όρθια στάση. Γυρίστε στο κέντρο και επαναλάβετε απ' την άλλη μεριά. Στο τέλος, με εκπνοή, κλείστε τα πόδια κι ελάτε στην αρχική όρθια θέση και κατεβάστε τα χέρια.

Καλό ταξίδι στον μαγικό κόσμο του σώματός μας

Πηγή: www.mammycool.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!