1 Φεβ 2011

Έξι μήνες μετά τις πλημμύρες στο Πακιστάν



Τραγική η διατροφική κατάσταση των παιδιών




Ισλαμαμπάντ / Γενεύη / Νέα Υόρκη, 28 Ιανουαρίου 2011
 - Έξι μήνες μετά τις πλημμύρες που έπληξαν το Πακιστάν, η UNICEF και οι συνεργάτες της αντιμετωπίζουν μια άλλη μεγάλη πρόκληση καθώς νέα αποτελέσματα ερευνών από την επαρχία Σιντ, αποκαλύπτουν κρίσιμα επίπεδα υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών που επλήγησαν.Τα στοιχεία δίδονται σήμερα στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Υγείας της επαρχίας και δείχνουν μια κρίση διατροφής, καταγράφοντας ποσοστά καθολικού οξέως υποσιτισμού 23,1% μεταξύ των παιδιών ηλικίας 6 έως 59 μηνών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στο Βόρειο τμήμα της επαρχίας Σιντ και 21,2% στο Νότιο. Τα ποσοστά αυτά υπερβαίνουν κατά πολύ το κρίσιμο όριο του 15% της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που επιφέρει την ενεργοποίηση ανθρωπιστικής ανταπόκρισης. 






Επιπλέον, τα στοιχεία από τη Βόρεια Σιντ αποκαλύπτουν ποσοστό 6,1% σοβαρού υποσιτισμού οξείας μορφής. Εκτιμάται πως περίπου 90.000 παιδιά ηλικίας 6-59 μηνών υποσιτίζονται.Ο δείκτης καθολικού οξέως υποσιτισμού αποκαλύπτει πόσα παιδιά σε ένα συγκεκριμένο πληθυσμό είναι μέτρια και σοβαρά υποσιτισμένα και δεν έχουν το απαιτούμενο βάρος για το ύψος τους. Ο σοβαρός υποσιτισμός οξείας μορφής είναι ένα προχωρημένο στάδιο του οξέως υποσιτισμού. 





Τα παιδιά που είναι σε αυτό το στάδιο χρειάζονται άμεση θεραπεία και έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν φτάσουν τα πέντε τους χρόνια από τα υγιή παιδιά. Αν τελικά επιβιώσουν, έχουν φτωχή ανάπτυξη, χαμηλές μαθησιακές ικανότητες και μειωμένες δυνατότητες να κερδίσουν τα προς το ζην ως ενήλικες.Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η UNICEF και συνεργάτες της στον τομέα της διατροφής εργάζονται με τις αρχές της επαρχίας Σιντ για την υλοποίηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντίδρασης. Θα επικεντρωθεί στην πρόληψη και τη διαχείριση του οξέως υποσιτισμού σε μια περίοδο 18 μηνών. Η UNICEF ηγείται του Τομέα της Διατροφής και παρέχει προμήθειες για τη διατροφή, τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση. Υποστηρίζει επίσης προγράμματα διατροφής για την αποθεραπεία υποσιτισμένων παιδιών και γυναικών.Έξι μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2010 που προκάλεσαν οι μουσώνες, η UNICEF συνεχίζει να ενεργεί για τις επείγουσες ανάγκες των πληγέντων, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν επιστρέψει πίσω στα σπίτια και τις κοινότητές τους και τα βρήκαν κατεστραμμένα. 





Η πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχει κάνει τη ζωή στους καταυλισμούς και τα κατεστραμμένα σπίτια πιο δύσκολή για τις οικογένειες και έχει εμποδίσει την επιστροφή στις βορειότερες περιοχές. Η παρέμβαση της οργάνωσης συνεχίζει να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πληγέντων από τις πλημμύρες.Μέσα στους έξι αυτούς μήνες, η UNICEF παρείχε καθαρό νερό στον χωρίς προηγούμενο αριθμό των 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων την ημέρα και εγκαταστάσεις υγιεινής σε πάνω από 1,9 εκατομμύρια.Η UNICEF σε συνεργασία με τους εταίρους της εμβολίασαν περισσότερα από 9 εκατομμύρια παιδιά κατά της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας και παρείχαν συμπληρώματα βιταμίνης A σε περίπου 8,5 εκατομμύρια παιδιά. 





Συνολικά, περίπου 120.000 υποσιτισμένες γυναίκες και παιδιά έχουν ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα σίτισης. Περίπου 180.000 παιδιά επωφελούνται από Προσωρινά Εκπαιδευτικά Κέντρα. Η UNICEF δημιούργησε 700 χώρους φιλικούς προς τα παιδιά από τους οποίους επωφελούνται 200.000 παιδιά και προστατεύονται από κακομεταχείριση, παραμέληση και εκμετάλλευση. 





Η UNICEF ηγείται επίσης στους Τομείς της Διατροφής, του Νερού, της Εκπαίδευσης και της Προστασίας των παιδιών για να εξασφαλίσει τον καλό συντονισμό των σωτήριων παρεμβάσεων, τη μελέτη των ελλείψεων, τη μεγιστοποίηση των πόρων και τη διάχυση των στρατηγικών πληροφοριών.Μέχρι σήμερα, η UNICEF έχει εξασφαλίσει 198 από τα απαιτούμενα 251 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται. 





Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF έχει απευθύνει έκκληση για βοήθεια στα παιδιά στο Πακιστάν από την αρχή της κρίσης και δέχεται τις δωρεές του κοινού στον αριθμό λογαριασμού της Εθνικής Τράπεζας: 169/505003-02 ενώ δωρεές μπορούν να γίνουν και μέσα από την ιστοσελίδα της στο www.unicef.gr

3 σχόλια:

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!