7 Ιουλ 2010

Θα με ξεχάσει το παιδί μου;

Ένας από τους πολλούς φόβους που βιώνουν οι σημερινές μανούλες είναι μήπως το παιδάκι τους δεθεί περισσότερο με την κοπέλα που τα προσέχει ενώ εκείνες βρίσκονται στο χώρο εργασίας τους; Δείτε όμως τι λένε οι ειδικοί!

"Έχω ένα παιδάκι τριών ετών, και είναι ο έρωτας της ζωής μου. Δεν γύρισα στη δουλειά μου μετά τη γέννηση του, αλλά πρόσφατα αποφάσισα να επιστρέψω στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς ένας δεύτερος μισθός θα επωφελήσει και εμένα και το σύζυγο μου. Έβαλα το γιο μου σε βρεφονηπιακό σταθμό, και ανησυχώ ότι θα με ξεχάσει επειδή λείπω σχεδόν όλη μέρα. Επιπλέον, ανησυχώ μήπως δεθεί περισσότερο με την κοπέλα που τον φροντίζει και δεν θα θέλει να συμμετέχει μαζί μου σε δραστηριότητες όταν θα είμαι σπίτι. Βοήθεια;"



"Πρώτα από όλα να είστε σίγουρες ότι δεν είστε μόνες. Ο φόβος να σας ξεχάσει-ή ακόμα χειρότερα να σας αντικαταστήσει-το παιδί σας όταν εσείς βρίσκεστε στην εργασία σας είναι πολύ κοινός ανάμεσα στις εργαζόμενες μητέρες.



Αυτός ο φόβος είναι απόλυτα φυσιολογικός και οι μαμάδες δεν θα πρέπει να αισθάνονται άσχημα που νιώθουν έτσι. Το να αφήσετε το παιδί σας με μια babysitter είναι μεγάλη υπόθεση" αναφέρει ο Nataly Kogan, ιδρυτής και CEO της Workitmom.com.



Αλλά τα παιδιά είναι εξυπνότερα από ότι πιστεύουμε. Ξέρουν τη διαφορά ανάμεσα στη μαμά τους και στην κοπέλα που τα προσέχει, άσχετα αν μερικές φορές κάνουν λάθος και φωνάζουν τη babysitter "μαμά" ή φωνάζοντας σας με το όνομα της κοπέλας που τα προσέχει. Προετοιμάστε τον εαυτό σας για αυτό, και θυμηθείτε ότι δεν σημαίνει απολύτως τίποτα!



Ο πραγματικός σας φόβος είναι ότι ο δεσμός που έχετε αποκτήσει με το παιδί σας θα αποδυναμωθεί τις ώρες που θα είστε χώρια. Για να μετριάσετε αυτή σας την ανησυχία, μπορείτε να υιοθετήσετε κάποιες δραστηριότητες όπως προτείνει ο JC Conklin, συγγραφέας της Comeback Moms: How to Leave Work, Raise Children and Jumpstart Your Career Even if You Haven’t Had a Job In Years.

"Μια φίλη μου έπινε τσάϊ με την κόρη της κάθε μέρα που γύριζε από τη δουλειά της. Το έκανε αυτό μέχρι που πήγε στο κολέγιο. Τώρα που είναι μακριά από το σπίτι, τηλεφωνεί στη μητέρα της την ώρα που συνήθιζαν να πίνουν το τσάϊ τους, γιατί είναι μια ιδιαίτερη στιγμή που τη συνδέει μαζί της".



Έτσι δοκιμάστε κι εσείς μια δραστηριότητα που θα κάνετε μαζί πριν φύγετε το πρωί ή μετά την εργασία σας σαν τελετουργικό. Μερικές προτεινόμενες ιδέες:



1. Βρείτε έναν αστείο χαρακτηρισμό και να το λέτε κάθε πρωί σαν αποχαιρετισμό πριν φύγετε από το σπίτι. Στη συνέχεια, το επαναλαμβάνετε κάθε μέρα έτσι ώστε να το υιοθετήσει και το παιδί σας.

2. Διαλέξτε μια κούκλα ή ένα παιχνίδι που παίζετε πολύ οι δυο σας και επιτρέψτε στο παιδί να το πάρει μαζί του στην babysitter.

3. Απολαύστε ένα σνακ ή συζητήστε με το παιδί σας κάθε απόγευμα μετά την επιστροφή από την εργασία σας.

4. Αφήστε μηνύματα στο κουτί φαγητού του παιδιού ώστε να τα διαβάζετε κάθε μεσημέρι.

5. Μπορείτε να έχετε έναν συγκεκριμένο αποχαιρετισμό κάθε πρωί όπως: "Καλά να περάσεις σήμερα" και το παιδί σας να απαντάει: "Προσοχή!". Πάντα να κλείνετε με τη φράση: "Σε αγαπώ!"



Ανεξάρτητα από το ποιο τελετουργικό τελικά θα υιοθετήσετε, θα πρέπει να αφιερώνεστε στο παιδί σας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την επιστροφή σας στο σπίτι. Η ποιότητα του χρόνου που περνάει μια μητέρα με το παιδί της είναι πιο σημαντικό από τον αριθμό των ωρών. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην ύπαρξη εκείνης της στιγμής. Βάλτε στην άρκη το κινητό σας, κλείστε την τηλεόραση και κάντε ένα διάλειμμα από τις δουλειές του σπιτιού. Αφιερώνοντας μισή ώρα παίζοντας, τραγουδώντας ή διαβάζοντας με το παιδί σας είναι ένα πολύ όμορφος τρόπος για να δεθείτε μαζί του.





Και μην σας ανησυχεί αν το παιδί σας δεθεί με τη babysitter. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να ενθαρρύνετε κάτι τέτοιο. Σίγουρα, όταν δεν είστε εκεί, θέλετε το παιδί σας να έχει εμπιστοσύνη και να νιώθει ασφάλεια με το άτομο που το προσέχει.



Αν το παιδί σας είναι ευχαριστημένο με την babysitter, θα πρέπει να σας ανακουφίζει, γνωρίζοντας ότι κάνατε τη σωστή επιλογή και ότι είστε μια σπουδαία μαμά επιλέγοντας ένα καλό άτομο για να σας βοηθάει με τη φροντίδα του παιδιού σας. Μπορείτε να βοηθήσετε το δεσμό του παιδιού σας με τη babysitter μιλώντας θετικά για αυτήν στο παιδί σας και διευθετώντας κάθε θέμα που προκύπτει χωρίς την παρουσία του παιδιού.



Να θυμάστε ότι είστε αναντικατάστατη. Χρειάζεστε αποδείξεις; Θα τις βρείτε στο πρόσωπο του παιδιού σας κάθε μέρα. Κοιτάξτε το μεγάλο χαμόγελο του καθώς τρέχει προς το μέρος σας για μια μεγάλη αγκαλιά!!!



Πηγή: parenting.kaboose.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!