7 Δεκ 2010





Με δύο εντυπωσιακές παραστάσεις για όλη την οικογένεια, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο υποδέχεται την περίοδο των Χριστουγέννων 2010 και της Πρωτοχρονιάς 2011.
Πρόκειται για τις δυο εορταστικές όσο και ευαίσθητες ψηφιακές παραστάσεις: «Το Άστρο των Χριστουγέννων» και «Το Tραίνο της Φαντασίας» που θα γεμίσουν και φέτος την ατμόσφαιρα – αλλά και τις καρδιές μικρών και μεγάλων – με το πνεύμα των Χριστουγέννων, από 8 Δεκεμβρίου μέχρι και 9 Ιανουαρίου 2011 !
«Το Άστρο των Χριστουγέννων» αποτελεί μία επίκαιρη παράσταση του Ιδρύματος Ευγενίδου. Θεματικά πρόκειται για το γνώριμο και αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο θέμα, το οποίο όμως στο θόλο του Ευγενιδείου Πλανηταρίου αποκτά μια επιστημονική και εκπαιδευτική διάσταση. Η παράσταση αναλαμβάνει να διερευνήσει, με την συμμετοχή του θεατή, μερικά από τα πιο δημοφιλή ερωτήματα και να δώσει μια εικόνα σε μια αναζήτηση κάθε παιδικής ψυχής για το ξεχωριστό εκείνο κοσμικό φαινόμενο που οδήγησε τους τρεις Μάγους στο νεογέννητο Χριστό. Τι ήταν τελικά εκείνο το «Άστρο»; Ήταν άραγε μετέωρο ή κομήτης; Νόβα ή σουπερνόβα; Μετεωρίτης ή βολίδα; Ισχύει άραγε η διατύπωση του Κέπλερ, πως επρόκειτο για συζυγία πλανητών; Γιατί καμιά επιστημονική θεωρία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί έως σήμερα; Κάνοντας ένα ταξίδι πίσω στους αιώνες που πέρασαν, από τη γέννηση του Θείου Βρέφους στη φτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, η παράσταση «Το Άστρο των Χριστουγέννων» ξεδιπλώνει ιστορικά, όσο και επιστημονικά δεδομένα μέσα από ένα ιδιαίτερο μουσικό και οπτικό θέαμα και γεμίζει το χώρο με έναν «αέρα» παιδικής αθωότητας  αναδύοντας ένα πλήθος  συναισθημάτων , που σίγουρα θα συγκινήσουν κάθε παιδικό βλέμμα και παράλληλα θα ξυπνήσουν όμορφες  παιδικές αναμνήσεις  των μεγάλων.

Η παράσταση «Το Άστρο των Χριστουγέννων», η οποία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, έχει την υπογραφή των συνεργατών του Πλανηταρίου, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Παναγιώτη Σιμόπουλου, Μουσική του Μπάμπη Μπλαζουδάκη, αφήγηση των Χρήστου Σιμαρδάνη και Κώστα Σεραφειμίδη και σε αγγλική αφήγηση του Dunkan Skinner. Τα 40 λεπτά της εικονικής τρισδιάστατης πραγματικότητας δημιουργήθηκαν από τους Γιάννη Βαμβακά και Σωτήρη Μπενέκο, ενώ την επιμέλεια του ήχου είχε ο Τάσος Κατσάρης. Συμμετείχαν επίσης η σοπράνο Μαρία Κλεινάκη, σόλο τσέλο και κρητική λύρα έπαιξε η Susan Helen Norton, τραγούδησαν οι μικροί μας φίλοι Χάρης, Λίλιαν και Αλέξανδρος Μπλαζουδάκης, καθώς επίσης και οι Νώντας και Κατερίνα Μεγαπάνου. Την επιστημονική επιμέλεια είχε ο Διονύσης Σιμόπουλος, την Τεχνική Διεύθυνση ο Μάνος Κιτσώνας και τον προγραμματισμό των υπολογιστικών συστημάτων έκαναν οι τεχνικοί του Πλανηταρίου Φίλιππος Λούβαρης, Γιώργος Μαυρίκος και Χρήστος Χριστογιώργος.
Ταυτόχρονα το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου προτείνει την Ψηφιακή Παράσταση: «Το Tραίνο της Φαντασίας».

Πρόκειται για μια πρωτότυπη  ψηφιακή παράσταση από την Ιαπωνία ζωντανεύει, μέσα από εντυπωσιακές εικόνες, το παραμύθι του Mιγιαζάβα Κέντζι με τον ομώνυμο τίτλο. «Το Τραίνο της Φαντασίας» δημιουργήθηκε πολύ πριν υπάρξουν πύραυλοι ή ανθρώπινα χνάρια πάνω στη Σελήνη. Η παράσταση απεικονίζει την ιστορία ενός ταξιδιού στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και ταυτόχρονα μία περιπλάνηση στο απέραντο Σύμπαν. Με οδηγό τη φαντασία και την ανέμελη παιδική διάθεση « Το Τραίνο της Φαντασίας» μας δίνει το εισιτήριο που θα μας οδηγήσει  σε  ένα παραμύθι γεμάτο ευαισθησίες, υπέροχα χρώματα και εικόνες, κατάλληλο να ταξιδέψει κάθε παιδί στον πανέμορφο νυκτερινό ουρανό που μας περιβάλλει.

H πλανηταριακή παράσταση «Το Τραίνο της Φαντασίας» μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον πολιτισμό της Ιαπωνίας  και να γνωρίσουμε από κοντά, τόσο έναν συγγραφέα του περασμένου αιώνα, τον Μιγιαζάβα Κέντζι, , όσο και να έρθουμε σε επαφή με την εικαστική αντίληψη ενός σύγχρονου δημιουργού, του Kagaya.

Ο Μιγιαζάβα Κέντζι, δάσκαλος, συγγραφέας και ποιητής, γεννήθηκε στην Ιαπωνία στο τέλος του 19ου αιώνα (1896). Ήταν γνωστός για τα ποιήματα και τα παιδικά του βιβλία. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 37 χρονών αφήνοντας πολλά από τα έργα  του αδημοσίευτα. Το χειρόγραφο από «Το Τραίνο της Φαντασίας»  βρέθηκε ημιτελές δίπλα στο κρεβάτι του. Πρόκειται για ένα έργο που έγραφε και ξαναέγραφε συνεχώς για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Ο Κagaya είναι γνωστός «ψηφιακός» καλλιτέχνης από την Ιαπωνία. Γεννημένος το 1968, έχει δημιουργήσει έργα τέχνης σχετικά με το Σύμπαν, έργα που περιλαμβάνουν κυρίως γραφικά και ψηφιακές εκτυπώσεις,  εικόνες για βιβλία και περιοδικά που αφορούν σε αστρονομικά θέματα. Στο «Τραίνο της Φαντασίας» υπογράφει ταυτόχρονα το σενάριο, την σκηνοθεσία, τις ψηφιακές εικόνες και γραφικά της παράστασης.
Εικόνες από τις ψηφιακές παραστάσεις «Το Άστρο των Χριστουγέννων» και «Το Τρένο της Φαντασίας», σε υψηλή ανάλυση, μπορείτε να αντλήσετε από το ftp://eugen.eugenfound.edu.gr
Πηγή: www.elamazi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!