28 Δεκ 2010

To....Survivor των Χριστουγέννων (Μέρος 4ο)

Christmas Deco

Δεν το λέμε μόνο εμείς, η παράδοση είναι εκείνη που προστάζει να είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο το Α και το Ω στη διακόσμηση και στο στολισμό, το οποίο μάλιστα έχει αντικαταστήσει το πιο... ελληνικό καραβάκι. Σε κάθε γωνιά του κόσμου, τα δέντρα καταλαμβάνουν το καλύτερο σημείο του σπιτιού και το φιλοξενούν κάτω από τα κλαδιά τους τα δώρα που έχουμε διαλέξει για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Οι επιλογές αγοράς είναι δύο: τα αληθινά, τα οποία καλλιεργούνται ειδικά για τις ανάγκες των Χριστουγέννων, και τα τεχνητά. Στην περίπτωση που επιλέξετε ένα φυσικό δέντρο, θα πρέπει να είστε μονίμως με τη σκούπα στο χέρι. Γιατί ναι μεν έχει υπέροχο άρωμα και την ικανότητα να φέρνει κάτι από τον αέρα της φύσης στο εσωτερικό του σπιτιού σας, αλλά μαδάει πολύ! Φροντίστε όμως, να διαθέτετε μεγάλη γλάστρα ώστε να το φυτέψετε μετά τις γιορτές και να μην το πετάξετε!

Από την άλλη, ένα τεχνητό πολύ καλής ποιότητας, ανθεκτικό, πτυσσόμενο, συναρμολογούμενο, θα σας μείνει και για τις επόμενες χρονιές, είναι εύκολο στην αποθήκευση, έχει συμμετρικό σχήμα, γεγονός που διευκολύνει την τοποθέτηση των στολιδιών, δεν μαδάει και δεν προκαλεί αλλεργίες.

Καθώς στο στολισμό του δέντρου δεν υπάρχουν περιορισμοί, σας προτρέπουμε να λειτουργήσετε με το ένστικτο και να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη. Είναι ο καλύτερος οδηγός!



  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπάλες, φιόγκους και άλλα στολίδια σε μία απόχρωση (για παράδειγμα κόκκινο ή χρυσό). Άλλες ιδέες για να το στολίσετε είναι με κουτάλια, με κάρτες, μόνο με φωτάκια ή να επιλέξετε πιο φυσικές λύσεις: με κανέλα, αποξηραμένα φρούτα ή ακόμη και φρέσκα λουλούδια.

  • Μην ξεχάσετε να στολίσετε και τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού με λαμπιόνια, καθώς αυτά αποτελούν κατά κάποιο τρόπο το "εισιτήριο" για την είσοδο μας στον κόσμο του παραμυθιού και τη μαγεία των Χριστουγέννων. Διακοσμήστε και τα υπόλοιπα δωμάτια, αρχής γενομένης από την κρεβατοκάμαρα: ένα στεφάνι, μερικά κεριά τοποθετημένα σε ένα δίσκο και κάποια στολίδια κρεμασμένα με χρωματιστή κορδέλα είναι ιδανικά για να προσθέσουν στο δωμάτιο σας την απαραίτητη χριστουγεννιάτικη ρομαντική πινελιά.

  • Γράψτε τις ευχές σας αντί στην κλασική κάρτα επάνω σε.... φρούτα. Θα σας χρειαστούν μερικά φρούτα και γαρύφαλλα (μπαχαρικό). Τα πορτοκάλια ή τα ρόδια είναι ιδανική επιλογή. Με τη βοήθεια του μπαχαρικού "γράψτε" πάνω στο κάθε φρούτο μία λέξη και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ με τέτοιον τρόπο ώστε να φαίνεται η πρόταση που θέλετε να σχηματίσετε.

  • Χρησιμοποιήστε τις σπασμένες μπάλες σαν βάση για να τοποθετήσετε μέσα σε αυτές αρωματικά κεριά. Για να επιτύχετε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα μπορεί να τις βάψετε και/ή να κολλήσετε επάνω τους χρυσόσκονη ή μικρά στρασάκια.

  • Στολίστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο με φρέσκα λουλούδια. Θα χρειαστεί να αγοράσετε μερικούς χάρτινους κώνους (κυκλοφορούν στο εμπόριο), μία κορδέλα στο χρώμα της αρεσκείας σας, μικρές πινέζες (με το στρογγυλό κεφάλι), ένα ειδικό μικρό φιαλίδιο (από ανθοπωλείο) και κλωστή. Η διαδικασία είναι η ακόλουθη: Τυλίγετε την κορδέλα γύρω από τον κώνο. Ξεκινάτε από την κορυφή του και παράλληλα στερεώνετε με τις πινέζες την κορδέλα, για να είναι πιο σταθερή. Αφού καλύψετε όλο τον κώνο, γεμίζετε το φιαλίδιο με νερό και μέσα σε αυτό τοποθετείτε τα λουλούδια. Στη συνέχεια βάζετε το φιαλίδιο μέσα στον κώνο και ανοίγετε στις δύο άκρες του δύο μικρές τρύπες από όπου θα περάσετε το νήμα ή την κλωστή. Δένετε καλά την κάθε άκρη με κόμπο. Η κατασκευή σας είναι έτοιμη να πάρει τη θέση της στο δέντρο.

  • Στολίδια για το δέντρο θα κατασκευάσετε εύκολα χρησιμοποιώντας ξύλα κανέλας, αποξηραμένα φρούτα, κορδέλα και κλωστή. Μια ιδέα είναι να δέσετε 3 ξύλα κανέλας με μία κορδέλα με ένα φιόγκο (χρυσό, μπεζ, καφέ ή ακόμη και κόκκινο, ανάλογα με το γούστο σας). Στη συνέχεια, θα περάσετε από την κορδέλα την κλωστή και θα τη δέσετε στο κλαδί του δέντρου. Μια άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένες ροδέλες πορτοκαλιού. Θα τις τρυπήσετε σε κάποιο σημείο με μια καρφίτσα και θα περάσετε οδοντικό νήμα. Αντί αυτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρυσή κλωστή.

  • Τα λαμπιόνια των Χριστουγέννων μπορούν με μια μικρή παρέμβαση να συνθέσουν ένα λαμπερό μπουκέτο που θα κλέψει την παράσταση. Για να το φτιάξετε, το μόνο που χρειάζεστε είναι χρωματιστά χαρτιά στα χρώματα της επιλογής σας και ψαλίδι. Αρχικά κόβετε το χαρτί σε μικρά κομμάτια και φτιάχνετε κώνους. Στη συνέχεια ψαλιδίζετε το πάνω μέρος σε κυματοειδή μορφή, ώστε να φαίνεται σαν ανθάκι και στην αντίθετη πλευρά κάνετε μια μικρή τρύπα, για να χωράει να περάσει το φωτάκι. Τέλος ανοίγετε το χαρτί, το περνάτε στο φωτάκι και είστε έτοιμοι.

  • Χρησιμοποιώντας ξύλα κανέλας, μπορείτε να μεταμορφώσετε ένα άχρηστο πλαστικό δοχείο ή βάζο σε πραγματικό έργο τέχνης. Η διαδικασία που θα ακολουθήσετε είναι απλή: Κολλάτε με κόλλα κάθετα στην επιφάνεια του δοχείου τα ξύλα κανέλας κι έπειτα δένετε έναν εντυπωσιακό φιόγκο ή κορδέλα γύρω από το βάζο. Γεμίζετε νερό και τοποθετείτε τα λουλούδια (επιλέξτε κόκκινα τριαντάφυλλα). Χρησιμοποιήστε για την κατασκευή αυτή ένα χαμηλό βάζο ή δοχείο, για να έχετε τη δυνατότητα να το τοποθετήσετε στο κέντρο του τραπεζιού.

  • Φτιάξτε μόνοι σας εντυπωσιακά κεριά. Θα χρειαστείτε φορμίτσες για μπισκότα-σε όποιο σχήμα θέλετε-φιτίλι κεριού, 2 φύλλα του κεριού σε μια επιφάνεια και με τη βοήθεια του κεριού δώστε τους το σχήμα που θέλετε. Τοποθετήστε δύο φύλλα κεριού μαζί, βάζοντας στη μέση το φιτίλι και πιέστε για να κολλήσουν.

  • Οι άδειες κονσέρβες μπορούν να αναδειχθούν σε πρωτότυπα φαναράκια. Θα αφαιρέσετε την ετικέτα τους, θα τις πλύνετε και θα ανοίξετε στο πάνω μέρος και στο πλάι δύο τρύπες με το ανοιχτήρι. Εκεί θα περάσετε και θα δέσετε ένα σύρμα, φτιάχνοντας μία λαβή από όπου θα κρατάτε το φαναράκι σας. Χρησιμοποιήστε και πάλι το ανοιχτήρι για να κάνετε διάφορα σχήματα στο σώμα της κονσέρβας. Τοποθετήστε ένα κεράκι ρεσό και ανάψτε το. Το φαναράκι είναι έτοιμο.

  • Πρωτοτυπήστε ακόμα και στην κατασκευή του στεφανιού που θα κρεμάσετε στην εξώπορτα σας: Προμηθευτείτε ένα έτοιμο στεφάνι, χωρίς στολίδια και χρησιμοποιήστε το σαν βάση. Στολίστε το με φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια, φρούτα, χριστουγεννιάτικα στολίδια, κορδέλες, κάρτες, χρώματα και οτιδήποτε άλλο υπαγορεύει το αισθητικό σας κριτήριο.

Ταξίδι με τα παιδιά
Οι διακοπές των γιορτών υποτίθεται πως πρέπει να είναι διασκεδαστικές και χαλαρωτικές. Όταν όμως ο χρόνος των διακοπών είναι περιορισμένος, τότε στην προσπάθεια μας να κάνουμε κάθε ημέρα αλησμόνητη, τέλεια, μοναδική, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αγχωθούμε και να νιώσουμε την πίεση μας να χτυπάει "κόκκινο". Παρόλο που νιώθουμε να ακροβατούμε σε τεντωμένο σκοινί-έτοιμο να σπάσει αυτές τις ημέρες-δεν πρέπει να χάσουμε την ψυχραιμία μας. Αντίθετα, καλό είναι να διατηρήσουμε την αισιοδοξία και την παιδικότητα που αισθανόμασταν όλον αυτόν τον καιρό περιμένοντας τα Χριστούγεννα χωρίς να αφήνουμε το άγχος να μας καταβάλλει. Άλλωστε, βασική παράμετρος για ένα διασκεδαστικό ταξίδι με την οικογένεια παραμένει πάντοτε ο σωστός σχεδιασμός και προγραμματισμός. Για αυτό, λοιπόν:
  • Καλό είναι να φροντίσετε να ενημερωθείτε για όλες τις λεπτομέρειες του ταξιδιού σας (τις πτήσεις, τα δρομολόγια κλπ). Την ίδια μέθοδο πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να βρείτε τον κατάλληλο χώρο διαμονής που θα είναι ικανός να καλύψει πλήρως όλες τις ανάγκες της οικογένειας σας.

  • Προτού προχωρήσετε στην οριστικοποίηση ενός προγράμματος δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας των ημερών που θα ακολουθήσουν, είναι βασικό να υπάρξει η κατάλληλη προεργασία: καλύπτει τα ενδιαφέροντα όλων; Σας ευχαριστεί συνολικά;

  • Επειδή οι γιορτές είναι περίοδος αιχμής, καλό είναι να κλείσετε εγκαίρως θέσεις στο αεροπλάνο και όχι την τελευταία στιγμή.

  • Εάν δεν πάτε σε δικό σας εξοχικό ή δεν φιλοξενηθείτε σε φίλους, βρείτε από νωρίς το χώρο που θα μείνετε. Ενημερωθείτε όσο καλύτερα μπορείτε για την περιοχή της παραμονής σας. Αντλήστε πληροφορίες όπως αν υπάρχουν οικογενειακές ταβέρνες, εστιατόρια ή καφετέριες και πόσο κοντά στο σημείο που βρίσκεστε. Αν μείνετε σε ξενοδοχείο, ρωτήστε αν διαθέτουν μικρό κρεβάτι για το μωρό ή κούνια και πόσο στοιχίζει, εάν υπάρχει ψυγείο στο δωμάτιο κλπ.

  • Εάν συνδυάσετε διακοπές και εργασία, φροντίστε να εξηγήσετε στα παιδιά πως κάποιες ώρες την ημέρα θα εργάζεστε, ώστε να είναι προετοιμασμένα και να βρουν και αυτά ασχολίες τις ώρες αυτές.

Πηγή: περιοδικό Το παιδί μου κι εγώ

3 σχόλια:

  1. χρόνια πολλά γεμάτα υγεία , αγάπη ευτυχία και αφοβία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή χρονιά κοπέλα μου.
    Επίσης με υγεία, ευτυχία, αγάπη και χαμόγελα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ♫°° Amiga,

    °º♫ Para você em 2011:

    ° • ♫ "Os sonhos realizados...
    °º ♫°° ♫♫ O amor esperado...
    ° ·. •*• ♫ A esperança renovada..."

    Bj♥s
    Brasil °º♫
    °º
    ° ·.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!