22 Δεκ 2010

Το... Survivor των Χριστουγέννων (Μέρος 3ο)

Πρωτότυπα δώρα χωρίς κόστος.

Ναι.... καλά διαβάσατε, υπάρχουν όμορφα δώρα που μπορείτε να αποκτήσετε χωρίς ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση. Να μερικές ιδέες:



  • Τα σιδερότυπα στις μπλούζες που απεικονίζουν τα μέλη της οικογένειας εντυπωσιάζουν κι αρέσουν πολύ στα παιδιά, αφού βλέπουν τις φατσούλες τους στις μπλούζες που φοράει η μαμά και ο μπαμπάς.

  • Ένα μικρό γλαστράκι στολισμένο με καραμελίτσες, γλειφιτζούρια, σοκολατίτσες είναι μια πρωτότυπη ιδέα.

  • Μια εύκολη κατασκευή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα άδειο μπουκάλι, το οποίο αφού πλύνετε καλά, θα σκεπάσετε με κόκκινο βελουτέ χαρτί. Στο "λαιμό" του θα κολλήσετε δύο μικρά κουμπιά για μάτια και ένα για μύτη. Γύρω του θα κολλήσετε βαμβάκι για τα μαλλιά και τα γένια αυτής της αυτοσχέδιας κουκλίτσας. Με το βελουτέ χαρτί θα φτιάξετε και ένα ωραίο κωνικό σκούφο. Αν θέλετε, μπορείτε να γεμίσετε το μπουκάλι με μικρές καραμελίτσες.

  • Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να φτιάξουν δώρα για εσάς με ένα παλιό πορτοφόλι ή τσάντα αφού τα στολίσουν με πολύχρωμες πούλιες που θα προμηθευτούν από την αγορά.

  • Φτιάξτε μια σύνθεση κεριών χρησιμοποιώντας ένα καλάθι ποτών ή καλλυντικών, το οποίο θα έχετε στολίσει με τα ακόλουθα υλικά: δύο ή τρία κεριά, μια χριστουγεννιάτικη γιρλάντα, 2-3 κουκουνάρια βαμμένα με χρυσή και ασημένια μπογιά, λίγο γκι, 2 μικρές χριστουγεννιάτικες μπάλες ή ένα μικρό αγγελάκι.

Τα παιδία παίζει και...... διασκεδάζει στις διακοπές
Από τα πλέον συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς, καθώς οι σχολικές διακοπές για τις ημέρες των εορτών πλησιάζουν, είναι ότι τα παιδιά, παρόλο που είναι χαρούμενα που σταματά το σχολείο, συχνά δεν έχουν τι να κάνουν, πως να απασχοληθούν δημιουργικά, με αποτέλεσμα να βαριούνται ή να χαζεύουν με τις ώρες στην τηλεόραση. Υπάρχουν όμως έξυπνοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να βγουν τα παιδιά από την ανία των διακοπών είτε παίζοντας είτε βοηθώντας σε κάποιες δουλειές όπως:
  • Η τακτοποίηση του γραφείου τους, το συγύρισμα του δωματίου ή της ντουλάπας τους και το μάζεμα των παιχνιδιών τους. Όσο επιφυλακτικά κι αν αντιμετωπίζετε την ιδέα, αξίζει να την τολμήσετε. Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πόσο διασκεδαστικό θα τους φανεί, καθώς καθαρίζοντας και ψαχουλεύοντας σε κάθε γωνιά, ανακαλύψουν.... παλιούς ξεχασμένους θησαυρούς. Άλλα από αυτά τα αντικείμενα που θα βρουν θα τα πετάξουν, κάποια άλλα θα αποφασίσουν πως τους χρειάζονται, ενώ όσα δεν θέλουν να κρατήσουν, μπορούν να τα τυλίξουν όμορφα και να τα δωρίσουν σε άλλα παιδιά.

  • Με τα παλιά μαξιλάρια μπορούν να παίξουν μαξιλαροπόλεμο. Πρόκειται για μια παλιά.... συνταγή, πολύ αποτελεσματική για εκτόνωση.

  • Δώστε στα πιτσιρίκια μια κασέτα και προτρέψτε τα να γράψουν τη δική τους ιστορία, να τραγουδήσουν κάτι ή απλώς να καταγράψουν τη συνομιλία τους. Το αποτέλεσμα θα τα διασκεδάσει και θα τα κάνει να εκπλαγούν με το άκουσμα της φωνής τους.

  • Μια παραλλαγή του προηγούμενου παιχνιδιού είναι η μαγνητοφώνηση διαφόρων ήχων από το περιβάλλον: τον ήχο του νερού που τρέχει στην μπανιέρα, του κουδουνιού ή του τηλεφώνου.

  • Δώστε τους κοφτό μακαρονάκι και αφήστε τα να τα βάψουν με φυσικό χρώμα διαλυμένο σε οινόπνευμα. Αφού στεγνώσουν, μπορούν να περάσουν τις χάντρες του μακαρονιού σε χοντρή κλωστή και να φτιάξουν κολιέ ή να τις κολλήσουν σε χαρτόνι, φτιάχνοντας έναν πρωτότυπο πίνακα.

  • Ωραιότατους πίνακες μπορούν να φτιάξουν και με πασατέμπο, τον οποίο θα χρωματίσουν με νερομπογιά και θα κολλήσουν πάνω σε χαρτί σχηματίζοντας εικόνες και παραστάσεις.

  • Αγοράστε πολλά μπαλόνια διαφορετικών χρωμάτων και μεγεθών και δώστε στα παιδιά να τα φουσκώσουν και να φτιάξουν μπαλονάνθρωπους. Με μαρκαδόρους μπορούν να ζωγραφίσουν μάτια, φρύδια, μύτη και στόμα.

  • Φυσικά, υπάρχει και η λύση του διαβάσματος ενός βιβλίου. Προτείνετε το στα παιδιά ή καλύτερα δωρίστε τους ένα βιβλίο. Οι διακοπές αποτελούν μια θαυμάσια ευκαιρία για να αρχίσουν να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία.

  • Σχετικά με δραστηριότητες εκτός σπιτιού ιδανική λύση αποτελούν οι θεατρικές σκηνές, τα λούνα παρκ, οι παιδότοποι, ο κινηματογράφος, το Μέγαρο Μουσικής και η Εθνική Λυρική Σκηνή, που έχουν ήδη φροντίσει να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα τους εξαιρετικές παιδικές παραστάσεις, θεάματα και ακούσματα.







Είναι τα πρώτα του Χριστούγεννα;
Τα πρώτα Χριστούγεννα ενός μωρού αποτελούν και την πρώτη φορά που θα επισκεφθεί και θα γνωρίσει από κοντά τον Άγιο Βασίλη. Ας σκεφτούμε καλύτερα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ώστε να εξελιχθεί ευχάριστα και ανώδυνα αυτή η πρώτη γνωριμία....
  • Πριν από την πρώτη συνάντηση προετοιμάστε το: Δείξτε του εικόνες με την εν λόγω φιγούρα, διαβάστε του όμορφα παραμυθάκια, παρακολουθήστε μαζί του σχετικές ταινίες και καρτούν. Το να αντικρίσει ξαφνικά έναν άγνωστο και ογκώδη κύριο με γενειάδα, περίεργα ντυμένο, μπορεί να μην είναι ότι καλύτερο για το μικρούλι. Το πιο πιθανό είναι να τρομάξει με αυτή την εικόνα.

  • Αν φοβάστε ότι όλα θα πάνε στραβά, πως το παιδί σας θα φοβηθεί και θα αρχίσει να κλαίει απαρηγόρητο, ξεπεράστε αυτή την εντύπωση και μην εξωτερικεύσετε σε καμία περίπτωση. Αντίθετα προσπαθήστε να την απομακρύνετε κάνοντας ευχάριστες και αισιόδοξες σκέψεις. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μεταδώσετε τη νευρικότητα, το άγχος και την ανασφάλεια σας στο μικρό και όλα θα πάνε καλά. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά είναι πανέξυπνα και αντιλαμβάνονται στο λεπτό πότε υπάρχει αρνητική διάθεση ή πότε κάτι δεν πάει καλά.

  • Αν τελικά δεν θελήσει το αγγελούδι σας να γνωρίσει από κοντά τον Άγιο Βασίλη, μην το εξαναγκάσετε να το κάνει. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να του χαλάσετε τα Χριστούγεννα (καθώς και τα δικά σας) και να τον μισήσει για πάντα.

9 έξυπνες λύσεις για να είστε όλοι ικανοποιημένοι
Ο έλεγχος των οικονομικών σας, τι μπαίνει και τι βγαίνει από το πορτοφόλι σας αυτές τις ημέρες είναι τουλάχιστον απαραίτητος. Για να περιορίσετε τα έξοδα των ημερών, μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιες πρακτικές ιδέες όπως αυτές που ακολουθούν:


1. Στις μεγάλες δαπάνες των εορτών συγκαταλέγεται και το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Κι αν το έξοδο σταμάταγε στην απόκτηση του, καλά θα ήταν. Υπάρχουν όμως και τα υπόλοιπα αξεσουάρ που το συνοδεύουν: μπάλες, στολίδια, γιρλάντες, φώτα, φάτνη. Μία έξυπνη λύση για να μειώσετε το συνολικό κόστος είναι αρχικά να εξετάσετε τι στολίδια έχετε από τις προηγούμενες χρονιές. Στην περίπτωση που αυτά δεν επαρκούν, μπορείτε να κατασκευάσετε ή να επινοήσετε δικά σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε γιρλάντες από τις κορδέλες που τυλίγουν τα ζαχαροπλαστεία τα κουτιά των γλυκών, ή να κόψετε και να ράψετε κατά μήκος πολύχρωμα κομμάτια από το ύφασμα ρούχων που δεν φοράτε πλέον. Ακόμη μπορείτε να το στολίσετε με φρούτα, πολύχρωμες κάρτες που έχετε λάβει, με κουμπιά, με κούκλες, με όμορφες μικρές τσάντες δώρων που έχετε κρατήσει και πολλά ακόμη.


2. Αν δεν έχετε δέντρο, μπορείτε να στολίσετε ένα κλαδί δέντρου ή ένα καράβι.


3. Τολμήστε να φτιάξετε μόνοι σας τα δώρα που θα χαρίσετε φέτος, η οικονομία που θα κάνετε θα σας εντυπωσιάσει. Στην αγορά θα βρείτε πολλά βιβλία με κατασκευές και οδηγίες για παρασκευή  δώρων, κεριών, κλπ.


4. Σε γενικές γραμμές αποφύγετε τα περιττά έξοδα. Σκεφτείτε το διπλά προτού βιαστείτε να βάλετε το χέρι σας στην τσέπη. Μην παρασύρεστε και ορίστε, προτού βγείτε να ψωνίσετε, το ποσό που σκοπεύετε να ξοδέψετε για κάθε άτομο.


5. Μη χρησιμοποιείτε πιστωτική κάρτα, αν αυτό είναι εφικτό, για να μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα τα έξοδα σας, ειδάλλως συνεννοηθείτε με τον τραπεζικό οργανισμό στον οποίο είστε πελάτης, να σας θέσει ένα όριο ανάληψης στο λογαριασμό σας, που θα ορίσετε εσείς ανάλογα με τις ανάγκες σας.


6. Φροντίστε να κρατάτε αποδείξεις από όλες τις αγορές που θα κάνετε αυτές τις ημέρες, ώστε, αν έχετε παρασυρθεί από την υπερκαταναλωτική μανία των ημερών, να ισορροπήσετε την κατάσταση μειώνοντας το πλαφόν που σκοπεύατε να διαθέσετε για κάποιες άλλες αγορές.


7. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε να οργανώσετε κάποιες συγκεντρώσεις στο σπίτι σας, οργανώστε τουλάχιστον μία μεγάλη και όχι πολλές μικρότερες. Έτσι θα περιορίσετε σημαντικά τα έξοδα που συνεπάγεται η προετοιμασία περισσότερων από μία συνεστιάσεων.


8. Μην κακομαθαίνετε την οικογένεια με ακριβά δώρα ή αγοράζοντας πράγματα που δεν χρησιμεύουν ιδιαίτερα. Προτιμήστε να περάσετε χρόνο μαζί τους, πηγαίνοντας σινεμά, θέατρο ή μία βόλτα σε έναν παιδότοπο.


9. Πάρτε ιδέες από περιοδικά, βιβλία με κατασκευές αλλά και από τις πρωτότυπα στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων πως να στολίσετε ή να αμπαλάρετε τα δώρα σας χωρίς να ξοδευτείτε.


Πηγή: περιοδικό Το παιδί μου κι εγώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!