7 Δεκ 2010

"ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ"



"Κάθε γονιός να βλέπει νοητά το παιδί του στη θέση του κοριτσιού της φωτογραφίας"


Η φωτογραφία που κοσμεί το εξώφυλλο του ένθετου 'Πράσινο' της εφημερίδας 'Το Ποντίκι' είναι δια χειρός του ερασιτέχνη φωτογράφου Χρήστου Λαμπριανίδη, ο οποίος κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Coolclimate με θέμα την κλιματική αλλαγή.



Ο Χρήστος Λαμπριανίδης γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Κοζάνη, την πιο επιβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή σε όλη την Ελλάδα, όπως λέει, αφού οι πιο ρυπογόνοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στην Ευρώπη είναι αυτοί του Αγίου Δημητρίου και της Καρδιάς της Κοζάνης.

Καθηγητής πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν εγκατέλειψε ποτέ το πάθος του για τη φωτογραφία. Και σήμερα η φωτογραφία του με τίτλο "no pollution please"-με "μοντέλο" την κόρη ενός φίλου του-κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Coolclimate. Το 'Ποντίκι' τον ρώτησε για την έμπνευση του, για το μήνυμα που θέλει να δώσει με αυτή την φωτογραφία:



"Όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής βιώνουν καθημερινά και για πολλά χρόνια την υποβάθμιση του περιβάλλοντος όπου ζουν, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας, κυρίως αναπνευστικά, τα οποία παρουσιάζονται συχνότερα στα μικρά παιδιά. Αυτό αποτέλεσε και το έναυσμα για να εστιάσω το φακό μου σε αυτό το θέμα. Όλοι έχουμε μια ευαισθησία για το μέλλον των παιδιών μας. Και αυτήν ήθελα να χρησιμοποιήσω στη συγκεκριμένη φωτογραφία. Κάθε γονιός να βλέπει νοητά το παιδί του στη θέση του κοριτσιού της φωτογραφίας."



Η φωτογραφία του Χρήστου Λαμπριανίδη θα διανεμηθεί παγκοσμίως σε οργανισμούς για το περιβάλλον προκειμένου να στηρίξει επικοινωνιακά το έργο τους. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι με ένα κλικ κατάφερε να μιλήσει για την Κοζάνη και το περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής στην παγκόσμια κοινότητα. Κατάφερε να διαδώσει την πληροφορία και την κραυγή αγωνίας των κατοίκων.



Οι πέντε πρώτοι νικητές του διαγωνισμού τιμήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, στο "Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο", και τα έργα τους θα εμφανιστούν στην έκθεση "Green Planet 100". O Van Jones, ακτιβιστής, σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα οικολογίας κατά το 2009 και ένας από τους κριτές του διαγωνισμού, είπε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση των νικητών:



"Η ανθρώπινη εφευρετικότητα δημιούργησε αυτά τα προβλήματα, και η ανθρώπινη δημιουργικότητα-την οποία βλέπουμε εδώ να είναι εμφανής-μπορεί να μας οδηγήσει στη λύση τους. Παροτρύνω τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές να χρησιμοποιούν αυτές τις εικόνες για τις δράσεις τους".



Στην Ελλάδα, προς το παρόν, ενδιαφέρον για να χρησιμοποιήσει τη βραβευμένη φωτογραφία έδειξε μόνον η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας.....



Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο ηλεκτρονικό 'Πράσινο Ποντίκι'

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!