13 Δεκ 2010

Το..... Survivor των Χριστουγέννων (Μέρος 1ο)

Έξυπνες ιδέες και λύσεις για να οργανωθείτε και να περάσετε αξέχαστα στις γιορτές χωρίς να..... καταρρεύσετε.



Οι γιορτές ανήκουν ολοκληρωτικά στα παιδιά! Τα μικρά αγγελούδια ευχαριστιούνται, παίζουν, διασκεδάζουν και χαίρονται όσο ποτέ αυτές τις ημέρες. Στον αντίποδα βρίσκεστε οι γονείς, που έχετε ήδη.... λάβει θέσεις κι ετοιμάζεστε να τρέξετε ένα δύσκολο αγώνα δρόμου. Να υλοποιήσετε στο μέγιστο τις επιθυμίες όλων, να οργανώσετε τα οικονομικά σας σωστά προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και οι λοιπές υποχρεώσεις (τα δώρα σε συγγενείς και φίλους, το εορταστικό τραπέζι), αλλά και να δημιουργήσετε ένα όμορφο και ζεστό περιβάλλον στο σπίτι. Όσο δύσκολα και αν φαντάζουν όλα αυτά, ένα είναι σίγουρο: με το κατάλληλο σχέδιο δράσης και οργάνωσης είναι εφικτό να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις των ημερών χωρίς να καταρρεύσετε.....



Πάρτε θέσεις μάχης και πάμε! Οι περισσότεροι γονείς έχουμε συνειρμικά συνδέσει τις εορτές των Χριστουγέννων με το άγχος, την πίεση να γίνουν όλα σωστά και έγκαιρα, τις προσδοκίες των υπόλοιπων μελών της οικογένειας που πρέπει να ικανοποιήσουμε, όπως επίσης την απογοήτευση σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουμε. Η κούραση και τα νεύρα είναι συνηθισμένα την περίοδο αυτή. Από την άλλη, όμως, μήπως γινόμαστε λιγάκι υπερβολικοί; Μήπως τελικά είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τη δυσαρμονική με το κλίμα των ημερών ατμόσφαιρα και διάθεση που μας καταβάλλει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά; Σίγουρα ναι! Αρκεί να το πιστέψουμε και να το προσπαθήσουμε.



Οργανωθείτε από νωρίς!

Απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσετε καλά είναι να κατασταλάξετε που και με ποιους θέλετε να περάσετε τις εορτές, αλλά και ποιες δραστηριότητες θέλετε οπωσδήποτε να εντάξετε στη ζωή σας αυτές τις ημέρες. Οργανωθείτε όσο καλύτερα μπορείτε έχοντας ως βασικό γνώμονα τις "αντέχει" η τσέπη σας και τις προσωπικές σας επιθυμίες.

Μην αποκλείετε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας από το σχεδιασμό του κοινού προγράμματος που θα ακολουθήσετε. Μικροί και μεγάλοι, όλοι έχουν το δικαίωμα γνώμης, ιδιαίτερα για ένα θέμα που τους αφορά άμεσα. Ρωτήστε τους τι θέλουν να κάνουν αυτή τη χρονιά, τι δεν τους άρεσε καθόλου την προηγούμενη και δεν θέλουν να ξανακάνουν κοκ. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσετε-ανάμεσα στα άλλα-και την γκρίνια των παιδιών, τα οποία συνήθως αντιδρούν άσχημα όταν κάνουν πράγματα που δεν επιθυμούν. Αν ωστόσο κάποια από αυτά πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε, εξηγήστε τους εξαρχής στο πλαίσιο αυτής της προκαταρτικής κουβέντας-και πάντα με επιχειρήματα-γιατί πρέπει να γίνουν. Να είστε σίγουροι ότι θα σας καταλάβουν και θα συνεργαστούν.



Ότι προστάζει η παράδοση;

Δεν είναι ανάγκη να κάνετε πράγματα που δεν σας ευχαριστούν ή δεν σημαίνουν τίποτα για εσάς απλώς και μόνο γιατί έτσι το προστάζει η παράδοση. Αν δεν θέλετε να στολίσετε δέντρο, μην το κάνετε, αν πάλι είστε χορτοφάγοι ή δεν σας αρέσει η γαλοπούλα, μη τη βάλετε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά αντικαταστήστε  την με κάτι άλλο, αν δεν σας αρέσουν τα χαρτιά, μην παίζετε, παίξτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Σε γενικές γραμμές επινοήστε δικά σας έθιμα, τα οποία θεωρείτε σημαντικά για την οικογένεια και σας κάνουν ευτυχισμένους.





Βάλτε το.... face control στη ζωή σας!

Που και με ποιους θα γιορτάσετε; Μπορεί να μην ακούγεται.... κόσμιο, αλλά σίγουρα είναι απαραίτητο αυτές τις ημέρες να φτιάξετε μια λίστα όπου θα συμπεριλαμβάνονται τα άτομα με τα οποία επιθυμείτε να περάσετε τις εορτές. Επιλέξτε, εκτός από τους αγαπημένους σας συγγενείς και φίλους, άτομα που σας κάνουν να νιώθετε ευχάριστα, δεν σας μεταδίδουν άγχος, καθώς και άτομα αισιόδοξα που δεν σας "ρίχνουν" ψυχολογικά. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να φροντίσετε να συμπεριλάβετε στην παρέα σας ένα ζευγάρι με παιδιά στην ηλικία των δικών σας, προκειμένου να απασχολούνται μεταξύ τους με το παιχνίδι. Ακόμη, αποφύγετε να συμμετάσχετε σε εκδηλώσεις όπου δεν θέλετε να πάτε, μόνο και μόνο επειδή πρέπει. Αυτές τις ημέρες κάντε μόνο πράγματα που σας ευχαριστούν.



Δώρα και ευχές.



  • Ευχηθείτε και προσφέρετε τα δώρα σας από νωρίς και μην τρέχετε για αυτά την τελευταία στιγμή.

  • Χαρίστε δώρα επειδή το νιώθετε και όχι από υποχρέωση.

  • Επιχειρήστε να ετοιμάσετε δικές σας κατασκευές. Είναι δώρα πιο σημαντικά και μεγαλύτερης συναισθηματικής αξίας για εκείνους που τα λαμβάνουν. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά βιβλία με ιδέες για δώρα που θα κατασκευάσετε μόνοι σας.

  • Αν η ιδέα και μόνο ότι θα βρεθείτε σε πολυσύχναστους δρόμους για να ψωνίσετε σας πανικοβάλλει, κάντε ψώνια σας μέσα από το Διαδίκτυο (διαδραστικά εμπορικά κέντρα). Σε τρία το πολύ λεπτά θα παραγγείλετε on line σε ένα από τα πολλά e-shops του Ίντερνετ, θα πληρώσετε με πιστωτική κάρτα ή με αντικαταβολή και θα επιλέξετε την ημέρα, τον παραλήπτη και τον τόπο όπου θα σταλούν τα δώρα σας.

  • Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τις αγορές σας στα σουπερ μάρκετ. Τουλάχιστον τα 3 μεγαλύτερα που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας με ασφάλεια από το Διαδίκτυο. Αν τώρα δεν έχετε υπολογιστή στο σπίτι, μην απογοητεύεστε. Υπάρχουν και τα Internet Cafe, στα οποία μπορείτε να "σερφάρετε".

  • Εκτός από τις ευχετήριες κάρτες μην παραλείψετε να ευχηθείτε και "ηλεκτρονικά" (μέσω e-mail) σε φίλους και συνεργάτες με τους οποίους διατηρείτε μια πιο στενή επαφή. Θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα.

Ημερολόγιο.... υποχρεώσεων.
Αν έχετε ήδη ιεραρχήσει τις ανάγκες σας και βγάλει το πρόγραμμα των ημερών που θα ακολουθήσουν, καλό θα ήταν να το καταγράψετε και στο χαρτί. Αυτή η πρόχειρη λίστα πρέπει να είναι αναρτημένη σε κάποιο σημείο όπου θα μπορούν να τη βλέπουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Η πόρτα του ψυγείου, το μπάνιο ή ο καθρέφτης του δωματίου είναι μερικά καλά σημεία. Επίσης πλάι στις υποχρεώσεις που θα περιλαμβάνονται στο πρωτότυπο αυτό ημερολόγιο θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να γράφετε το όνομα του.... αρμόδιου να τις φέρει εις πέρας.






Παρακάτω αναφέρονται επιγραμματικά ορισμένες από τις δραστηριότητες και υποχρεώσεις που μπορεί να περιέχει η εν λόγω λίστα:
  • Στην περίπτωση που θα ταξιδέψετε, μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε στη λίστα σας την υπενθύμιση της επικοινωνίας σας με ξενοδοχειακούς οργανισμούς, αεροπορικές εταιρείες, χιονοδρομικά κέντρα, καταστήματα ενοικίασης αυτοκινήτων.

  • Στολισμός όλων των χώρων με τις απαραίτητες αγορές ή κατασκευές.

  • Πλάνο όλων των ψυχαγωγικών δραστηριότητων/εξόδων και σύνταξη λίστας καλεσμένων.

  • Αποστολή προσκλήσεων τηλεφωνικά ή μέσω e-mail προς τα άτομα που έχετε αποφασίσει να καλέσετε στις εκδηλώσεις που έχετε προγραμματίσει.

  • Οργάνωση ενός πλάνου ετοιμασίας του χριστουγεννιάτικου και πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού. Ονομαστική αναφορά των ατόμων που μπορούν να σας βοηθήσουν. Τηλέφωνα των κέτερινγκ της περιοχής σας.

  • Δημιουργία λίστας δώρων.

  • Αποστολή καρτών και e-mails.

Πηγή: περιοδικό "Το Παιδί μου κι εγώ"

1 σχόλιο:

  1. Πολυ ομορφο και χρησιμο το αρθρο σου.Μας βαζεις σε μια σειρα.Σε ευχαριστουμε Ελιζα.Φιλακια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!