28 Μαΐ 2011

Kiddie Camp!



Η κατασκήνωση χρόνια δεν κοιτά…
Πολλοί γονείς προβληματίζονται σχετικά με το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να πάει ένα παιδί κατασκήνωση. Η ηλικία των πέντε, είναι μία πολύ καλή αρχή, αρκεί να το πάρετε εσείς οι ίδιοι απόφαση. Τι εννοώ; Εξυπακούεται ότι τις πρώτες μέρες το παιδί θα θέλει τους γονείς του, αλλά θα το ξεπεράσει λίαν συντόμως. Εσείς όμως είστε έτοιμοι να το αποχωριστείτε; Αφού απαντήσετε, φροντίστε να κάνετε μια επίσκεψη στην κατασκήνωση, έτσι ώστε να γνωρίσετε την ομάδα κι όταν ανησυχήσετε –που θα ανησυχείτε είναι βέβαιο- να έχετε οικειότητα, να επικοινωνείτε με τον εκάστοτε υπεύθυνο και να ενημερώνεστε αν το βλαστάρι σας παίζει, τρώει, εν γένει περνά καλά.

Ημερομηνία λήξης 
Όπως θα διαπιστώσετε σε όποια κατασκήνωση κι αν απευθυνθείτε, η καθιερωμένη κατασκηνωτική περίοδος διαρκεί 22 ημέρες. Ωστόσο, υπάρχουν κι οι ελάχιστες ημέρες διαμονής, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο το παιδί θέλει να παραμείνει λιγότερο. Για αρχή βέβαια, κι αν το παιδί είναι έως 8 ετών καλό θα ήταν να μείνει περίπου 12 μέρες.
Είναι ένα καλό διάστημα για να διαπιστώσετε αν και κατά πόσο μπορεί ν’ απογαλακτιστεί από το οικογενειακό περιβάλλον και να ζει αυτόνομα. Την επόμενη χρονιά, να είστε σίγουροι ότι θα ζητήσει μόνο του να μείνει περισσότερες ημέρες. Θα του λείπουν οι φίλοι του και το παιχνίδι!

Ξυπνήστε! 
Μία τυπική ημέρα στην κατασκήνωση, δεν είναι καθόλου τυπική, καθώς οι δραστηριότητες και οι νέες συγκινήσεις διαδέχονται η μια την άλλη. Ωστόσο, σε όλες τις κατασκηνώσεις υπάρχει ένα καθιερωμένο ημερήσιο πρόγραμμα, το οποίο λίγο-πολύ περιλαμβάνει:
• Πρωινό ξύπνημα
• Ατομική υγιεινή
• Πρωινό
• Καθαριότητα σκηνών
• Θάλασσα
• Ντους
• Μεσημεριανό
• Λίγες ώρες ανάπαυση
• Δραστηριότητες (άθληση, δημιουργική απασχόληση, κτλ)
• Δείπνο
• Βραδινές εκδηλώσεις
• Ύπνος
*Είναι εύλογο, ότι κάθε κατασκήνωση έχει τη δική της φιλοσοφία και προτείνει στους μικρούς κατασκηνωτές πληθώρα δραστηριοτήτων.

Επισκεπτήριο! 
Το ξέρω, δεν κρατιέστε, θέλετε να δείτε το καμάρι σας το συντομότερο δυνατόν. Οφείλω να σας ενημερώσω ότι και σ’ αυτή την περίπτωση, κάθε κατασκήνωση έχει τη δική της φιλοσοφία για το πότε μπορούν οι γονείς να επισκέπτονται τα παιδιά. Καλό θα ήταν ειδικά τις πρώτες ημέρες να τα αφήσετε να εγκλιματιστούν με την ησυχία τους και στη συνέχεια να τα επισκέπτεστε όποτε επιθυμείτε. Ταπεινή μου άποψη, μην το παρακάνετε. Φυσικά και δε θα τους κάνει καλό αν ρίξετε μαύρη πέτρα πίσω σας, αλλά και οι υπερβολικά συχνές συναντήσεις, δε θα τους αφήσουν να ζήσουν ξέγνοιαστα την κατασκηνωτική ζωή.

Χιούστον έχουμε πρόβλημα 
Εννοείται πως κάθε παιδί είναι διαφορετικό, οπότε σαφέστατα μπορεί να στεναχωριέται επειδή του λείπουν οι γονείς του. Ή να δυσκολεύεται ν’ αποκτήσει νέους φίλους. Ή να μην τρώει το φαγητό του. Σε κάθε περίπτωση, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Σκεφτείτε το προφανές: Κάθε κατασκήνωση διαθέτει έμπειρα και καταρτισμένα στελέχη, τα οποία είναι σε άμεση επικοινωνία με εσάς, αλλά και με το ίδιο το παιδί. Επομένως, οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν παρουσιαστεί, υπάρχει δυνατότητα ν’ αντιμετωπιστεί.

Έκαστος στο είδος του! 
Μία άκρως δελεαστική εναλλακτική πρόταση, είναι η ημερήσια κατασκήνωση, όπου τα παιδιά για δέκα περίπου ημέρες πηγαίνουν από το πρωί και επιστρέφουν σπίτι τους το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας απασχολούνται σε διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες, παίζοντας, αλλά παράλληλα μαθαίνοντας και αγγλικά με ευχάριστο και απολαυστικό τρόπο. Επιπλέον, υπάρχουν και αθλητικές κατασκηνώσεις, όπου τα παιδιά προπονούνται στο ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ.

Ετοιμάζουμε βαλίτσες!
Εκτός από την ευχή σας, το παιδί θα πρέπει να πάρει μαζί του τα απαραίτητα αντικείμενα που θα κάνουν τη ζωή του πιο εύκολη.

Το check list περιλαμβάνει:
Υπνόσακο (sleeping-bag) ή κουβέρτα
Ένα μαξιλάρι Δύο σετ σεντόνια Δύο μαξιλαροθήκες
Πιζάμα ή νυχτικό
Αθλητική φόρμα Αθλητικά μπλουζάκια & παντελονάκια
Αθλητικές κάλτσες και παπούτσια
Εσώρουχα Φανελάκια
Πουλόβερ
Αδιάβροχο μπουφάν
Δύο μαγιό
Πετσέτες προσώπου, μπάνιου & θαλάσσης
Σαγιονάρες καπέλο, φακό, παγούρι
Οδοντόβουρτσα, οδοντόπαστα, χτένα, σαπούνι, σαμπουάν, σφουγγάρι
Σάκος για τα άπλυτα
Μικρό σακίδιο εκδρομών
Αντηλιακό Αντικουνουπικό

Πηγή: koitamama.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!