Κάθε αλλαγή μπορεί να αποδειχτεί "περίπλοκη" σε αυτή την ηλικία. Το πέρασμα από την κούνια στο κρεβατάκι έχει τα υπέρ και τα κατά του. Σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να μεγιστοποιήσετε τα πρώτα και να ελαχιστοποιήσετε τα δεύτερα.
"Όταν η κόρη μου η Πηνελόπη ήταν δυόμισι ετών, βάλαμε την κούνια της στην αποθήκη και της αγοράσαμε ένα κρεβάτι. Ενθουσιάστηκε-κι εγώ το ίδιο-και ελπίζαμε ότι θα κοιμόταν πιο ήσυχα στο ευρύχωρο στρώμα της. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι έκανα λάθος. Τις επόμενες εβδομάδες, κοιμόμουν λιγότερες ώρες απ' όσες κοιμόμουν όταν ήταν νεογέννητο! Το πρόβλημα; Ήταν πολύ ευχαριστημένη με την νεοαποκτηθείσα ελευθερία της (το να σηκώνεται δηλαδή από το κρεβάτι όποτε ήθελε) και το έκανε συνέχεια. Ήθελε σχεδόν μία ώρα κάθε βράδυ για να πειστεί να μείνει ξαπλωμένη".
Ελπινίκη Καραηλία, μητέρα της 3χρονης Πηνελόπης
Δεν είναι ανάγκη να σας συμβεί κάτι τέτοιο. Με τη σωστή προετοιμασία, η μετάβαση από την κούνια στο κρεβατάκι μπορεί να είναι μια πολύ εύκολη εμπειρία και για τους γονείς και για τα παιδιά.
Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ..... ΤΩΡΑ;
Το πρώτο θέμα φυσικά, είναι το πότε πρέπει να γίνει η αλλαγή. Οι περισσότεροι παιδίατροι συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες. Υπάρχουν παιδιά που κοιμούνται στην κούνια τους μέχρι τα 4 τους. Όμως, σε γενικά πλαίσια, οι γιατροί προτείνουν να κοιμούνται τα παιδιά στο κρεβάτι από την ηλικία των 2,5-3 ετών, όταν μπορούν δηλαδή να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν εύκολα από αυτό.
Η κατάλληλη εποχή είναι όταν το ύψος του παιδιού φτάνει τα 87,5 εκατοστά. Υπάρχουν και άλλα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί είναι έτοιμο πια να κοιμηθεί σε κρεβάτι, πχ
- Αν το παιδί σας αρχίζει να σκαρφαλώνει για να βγει έξω από την κούνια του, είναι ώρα να βάλετε κάποιο προστατευτικό ή ίσως να του αλλάξετε την κούνια με κρεβάτι.
- Όταν κοιμάται όλη νύχτα χωρίς να ξυπνάει.
- Αν έχει συνηθίσει τη ρουτίνα της προετοιμασίας του ύπνου είναι επίσης σημάδι που δείχνει ότι μπορεί να χειριστεί την αλλαγή.
Όσο περισσότερο ακολουθείτε τα "σημάδια" που σας δείχνει το ίδιο το παιδί, τόσο πιο εύκολα θα γίνει η μετάβαση. Η 2,5 ετών κόρη της Τζένης άρχισε να κλαίει μόλις την έβαλαν στην κούνια της. Έδειχνε με ανυπομονησία στους γονείς της το κρεβάτι που είχαν βάλει στο δωμάτιο της και περίμενε την ημέρα που θα κοιμόταν σε αυτό. "Κατάλαβα ότι είχε έρθει η ώρα να βάλω την κόρη μου στο κρεβάτι, το οποίο-πρέπει να ειπωθεί-αγάπησε αμέσως!" μας λέει η ίδια.
Και τι γίνεται αν νομίζετε ότι κάνατε λάθος και βγάλατε νωρίς το παιδί σας από την κούνια; Οι ειδικοί λένε ότι δεν πειράζει να το ξαναβάλετε για κάποιο διάστημα πίσω στην κούνια του. Αν όμως είστε αποφασισμένη να προχωρήσετε, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει την απόφαση σας και το παιδί σας.
ΚΡΕΒΑΤΙ: ΠΡΩΤΟ..... ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!
Από τη στιγμή που αποφασίσατε να αποχαιρετίσετε την κούνια πρέπει να αποφασίσετε τι είδους κρεβάτι θα αγοράσετε. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές "γρήγορες", "καλές" και "σίγουρες" επιλογές.
- Κρεβάτι "junior": Είναι φτιαγμένο για μικρά παιδιά. Είναι χαμηλά στο πάτωμα και έχει προστατευτικά. Επειδή όμως έχει στρώμα στο μέγεθος της κούνιας, είναι κατάλληλο μόνο μέχρι την ηλικία των 5 ετών.
- Διώροφο κρεβάτι: Μπορείτε να βγάλετε έξω το κάτω κρεβάτι κι αν γυρίζει στον ύπνο του το παιδί σας να προσγειωθεί με ασφάλεια στο κάτω. Καθώς μεγαλώνει, θα του φανεί χρήσιμο κάθε φορά που θα καλεί κάποιο φίλο του να κοιμηθεί στο σπίτι.
- Κρεβάτι για δίδυμα: Θα είναι πολύ άνετο, όμως βεβαιωθείτε ότι έχετε "κολλήσει" τη μία πλευρά καλά στον τοίχο κι ότι έχετε βάλει στην άλλη άκρη προστατευτικά.
- Στρώμα για το πάτωμα: Είναι κι αυτό μια λύση μέχρι το παιδί σας να είναι έτοιμο να κοιμηθεί σε ένα κανονικό κρεβάτι.
Tip: Φροντίστε το κρεβάτι που θα επιλέξετε να έχει προστατευτικά-ή βάλτε μόνοι σας-και τοποθετήστε το σε απόσταση ασφαλείας από τα παράθυρα του δωματίου του. Από τη στιγμή που το μικρό σας αρχίσει να κινείται, να έχετε κλειστές και κλειδωμένες τις πόρτες του υπογείου (αν υπάρχει) και τις πόρτες εξόδου του σπιτιού και τοποθετήστε μία πόρτα ασφαλείας στις σκάλες (αν υπάρχουν).
Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΥΠΝΟ ΕΓΙΝΕ..... BEDTIME.
Όσο σημαντική είναι η επιλογή του κρεβατιού, άλλο τόσο σημαντική είναι και η διαδικασία με την οποία θα συνηθίσει να κοιμάται σε αυτό. Με τις παρακάτω έξυπνες στρατηγικές που σας συνιστούμε μπορείτε να ελπίζετε πως η μετάβαση θα γίνει πολύ πιο ήρεμα.
- Αν φυλάτε την κούνια του παιδιού σας επειδή περιμένετε κι άλλο μωρό, κάντε αυτή την αλλαγή τουλάχιστον δύο μήνες πριν τη γέννηση του νέου μωρού, για να μη χρεώσει το παιδί σας την αλλαγή αυτή στο μικρό του αδερφάκι.
- Ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει στην αγορά του κρεβατιού και αγοράστε του ένα σετ από σεντόνια με τους αγαπημένους του ήρωες.
- Διευκολύνετε την κατάσταση. Αν είναι δυνατόν, βάλτε το κρεβάτι δίπλα στην κούνια και αφήστε και τα δύο εκεί. Πείτε στο παιδί σας ότι μπορεί ελεύθερα να κοιμάται όπου θέλει μέχρι να είναι έτοιμο να πει αντίο για πάντα στην κούνια του.
- Αλλάξτε μερικές συνηθισμένες διαδικασίες της βραδινής ρουτίνας του παιδιού σας, όπως για παράδειγμα, τα παραμύθια και την ώρα του ύπνου.
- Να είστε αυστηρή όταν το παιδί σας σηκώνεται από το κρεβάτι του. Να το βάζετε αμέσως πίσω στο κρεβάτι του εξηγώντας του ότι πρέπει να παραμείνει σε αυτό μέχρι το πρωί.
Κουβεντούλες στο μαξιλάρι..... Τι να πείτε και τι όχι!
Όταν προσπαθείτε να κάνετε το παιδί σας να δεχτεί το καινούργιο του κρεβάτι, διαλέξτε προσεκτικά τα λόγια σας.
Να πείτε: "Θα μπορείς να σηκώνεσαι μόνος σου για να πάρεις τα χαρτομάντιλα σου"
- Ο λόγος: Θέλετε να του τονίσετε τα οφέλη που θα έχει αν κοιμάται στο κρεβάτι.
- Ο λόγος: Το παιδί σας μπορεί να ανησυχεί μήπως σας απογοητεύσει αν δεν προσαρμοστεί στην καινούργια κατάσταση.
Να πείτε: "Τώρα που μπορείς να κάνεις τόσα πράγματα μόνος σου, αποφασίσαμε ότι είσαι αρκετά μεγάλος για να μπορείς να έχεις το δικό σου κρεβάτι"
- Ο λόγος: Το παιδί σας θα δει το καινούργιο του κρεβάτι ως ένα σύμβολο της ολοένα αυξανόμενης ανεξαρτησίας του.
Να μην πείτε: "Είσαι μεγάλος τώρα, πολύ μεγάλος για να κοιμάσαι σε κούνια".
- Ο λόγος: Το παιδί σας μπορεί να νομίζει ότι είναι ντροπή να νιώθει μωρό!
Πηγή: περιοδικό "Το παιδί μου κι εγώ"
Αντίο κούνια! Καλώς ήρθες κρεβατάκι!