Ακόμα κι όταν κοιμούνται!
Οι ερευνητές μελέτησαν, με τη βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI), τον εγκέφαλο 21 κοιμισμένων μωρών ηλικίας τριών έως επτά μηνών. Διαπίστωσαν ότι ο νηπιακός εγκέφαλος ανταποκρίνεται διαφορετικά, ανάλογα με το συναισθηματικό περιεχόμενο των φωνών και των ποικίλων ήχων (γέλιων, κλαμάτων, φταρνισμάτων, άλλων θορύβων όπως τρεχούμενου νερού ή παιγνιδιών) στο περιβάλλον.
Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν ήταν βέβαιοι από πόσο νωρίς ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος του μωρού αποκτά την ικανότητα να αντιλαμβάνεται και να επεξεργάζεται φωνές και συναισθήματα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα νέα ευρήματα θα τους βοηθήσουν να ξεχωρίσουν το διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης του αυτιστικού εγκεφάλου από τον μη αυτιστικό και γενικότερα να ρίξουν φως στην εμφάνιση των νευροψυχολογικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια.
Η έρευνα έδειξε ότι ο βρεγματικός λοβός ενεργοποιείται και στα μωρά, ακριβώς όπως και στους ενηλίκους, όταν ακούνε τον ήχο ανθρωπίνων φωνών. Ειδικότερα, η μεταιχμιακή περιοχή του εγκεφάλου των τρίμηνων μωρών ανταποκρίνεται πιο έντονα στους λυπητερούς και γενικότερα στους δυσάρεστους ήχους, ενώ δεν φαίνεται να ξεχωρίζει ανάμεσα στους ουδέτερους και τους θετικούς/ευχάριστους ήχους.«Είναι εντυπωσιακό ότι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο.
Θα έλεγε κανείς ότι ένα μωρό που κοιμάται, δεν μπορεί να σας ακούσει, όμως είναι πια ξεκάθαρο ότι ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται τους ήχους την ώρα του ύπνου», επεσήμανε ο Μέρφι. Η διαπίστωση αυτή, όπως είπε, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους γονείς που π.χ. μπορεί να τσακώνονται κοντά στο κοιμισμένο μωρό τους, νομίζοντας ότι δεν τους ακούει. Κάνουν όμως λάθος και μάλλον θα έπρεπε να προσέχουν τι λένε, ακόμα και στο τηλέφωνο!
Τα μωρά έχουν ιδίως μια εγγενή ικανότητα να «πιάνουν», αν κάποιος είναι λυπημένος, ενώ φαίνεται να αντιδρούν λιγότερο αν κάποιος βγάζει χαρούμενους ήχους.Μυστήριο πάντως παραμένει για ποιο λόγο ο εγκέφαλος ενός κοιμισμένου μωρού μπορεί τόσο πρόωρα να συντονίζεται με τους ήχους του εξωτερικού περιβάλλοντος, ιδίως τους αρνητικούς.
Οι επιστήμονες αναζητούν την απάντηση στην εξελικτική ιστορία του ανθρώπου, καθώς από τις πρώτες στιγμές της ζωής του βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης για λόγους επιβίωσης.
πηγη newsbeast.gr
Τα μωρά ανιχνεύουν τα συναισθήματα μέσω της φωνής μας