12 Ιουλ 2011

Μια ζωή γεμάτη νότες



Θα το ’χεις μάλλον καταλάβει πως κάτι μαγικό συμβαίνει με το μωρό σου και τη μουσική! Ένα απαλό νανούρισμα και το κλάμα σταματά, ένα χαρούμενο τραγουδάκι και το μωρό χαμογελά πλατιά! Και να ’ταν μόνο αυτό!

Η μουσική στον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού μπορεί να παίξει σημαντικότερο ρόλο απ’ όσο φανταζόμαστε. Μεταδίδοντας στα παιδιά από νωρίς τις βασικές αρχές της μουσικής -την αίσθηση του ρυθμού, της μελωδίας και της αρμονίας- με φυσικό τρόπο ή μέσα από το παιχνίδι, όχι μόνο τα γεμίζουμε με χαρά και ευχαρίστηση αλλά τα ενθαρρύνουμε να προσεγγίσουν τη μάθηση με μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Αυτός είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει τόσο πολλά CDs με μουσική για μωρά, ενώ από την άλλη τα συστήματα μουσικής αγωγής για παιδιά απευθύνονται σε όλο και μικρότερες ηλικίες.

Η μουσική κάνει καλό στο μωρό σου γιατί……Ενισχύει τη μνήμη του 
Έχει αποδειχτεί ότι το μωρό, όταν ακούει τη μουσική που άκουγε κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας, ξαναφέρνει στο μυαλό του αυτή τη δραστηριότητα. Αν λοιπόν καθιερώσετε να του τραγουδάτε ένα συγκεκριμένο νανούρισμα κάθε βράδυ, το μωρό μαθαίνει ότι ήρθε η ώρα για ύπνο. Με βάση το ίδιο σκεπτικό μπορείτε να επιλέξετε συγκεκριμένα τραγούδια για την ώρα του μπάνιου ή την ώρα του φαγητού. Μ’ αυτό τον τρόπο μαθαίνει να αναγνωρίζει και να συνδέει συγκεκριμένες ρουτίνες με συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Προτιμήστε απαλή μουσική για την ώρα του ύπνου, ζωηρούς ρυθμούς για να ενθαρρύνετε το περπάτημα ή το τρέξιμο, ρυθμικές μελωδίες για την ώρα του παιχνιδιού. …Διώχνει την γκρίνια Εννέα καναδικές έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική μπορεί να μειώσει το άγχος αλλά και τον πόνο σε νεογνά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Ακόμα, συντελεί στην έκκριση ενδορφινών, των φυσικών χαλαρωτικών του εγκεφάλου, βελτιώνοντας τη διάθεση του μωρού. 

…Το βοηθάει να κοιμηθεί 
Με την απαλή και χαμηλής έντασης μουσική μειώνεται ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή γίνεται πιο βαθιά, πράγμα που βοηθάει το μωρό να αποκοιμηθεί. Ειδικά η μουσική μετά το μπάνιο, το βοηθάει να χαλαρώσει και να κοιμηθεί πιο γρήγορα. 

…Ενθαρρύνει τη γλωσσική ανάπτυξη 
Σύμφωνα με μελέτη βρετανών και φινλανδών ερευνητών, η ανταπόκριση των μωρών στο ρυθμό της μουσικής φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από την ανταπόκρισή τους στο άκουσμα ομιλίας. Το άκουσμα μουσικών φράσεων, μέσα από απλά ρυθμικά τραγουδάκια και η μίμησή τους κατά το χρονικό αυτό διάστημα, ενεργοποιεί τα κύτταρα του εγκεφάλου και ενθαρρύνει την ανάπτυξη του λόγου. Έτσι, η μουσική γίνεται κατά κάποιον τρόπο η δεύτερη γλώσσα τους. 

…Δίνει ώθηση στην ανάπτυξη 
Μπορεί να συντελέσει στην πιο γρήγορη αύξηση βάρους μειώνοντας την παραμονή στο νοσοκομείο κατά πέντε μέρες σε μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών φροντίζουν να παίζουν μουσική, ειδικά στα πρόωρα μωρά. 

…Βοηθά στην κοινωνικότητα 
Τα απλά παιδικά τραγουδάκια που περιλαμβάνουν και κινήσεις μίμησης (π.χ. «Αχ, κουνελάκι») είναι ένας καλός τρόπος για να βοηθήσετε το μωρό σας να επικοινωνήσει μαζί σας και με τους άλλους γύρω του πριν ακόμα μάθει να μιλάει. 

…Συντελεί στην ανάπτυξη της νοημοσύνης 
Η επεξεργασία της μελωδίας πραγματοποιείται στο δεξί μέρος του εγκεφάλου και του ρυθμού στο αριστερό μέρος του εγκεφάλου. Η συνεπής ενασχόληση με τη μουσική για μεγάλο χρονικό διάστημα ενεργοποιεί ισόρροπα και τα δύο μέρη του εγκεφάλου, πράγμα που μπορεί να ωφελήσει γενικότερα τη γνωστική απόδοση. 

…Ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς
Πράγματι, έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα μωρά που οι γονείς τους έβαζαν μουσική αναπτύσσουν αρμονικότερες σχέσεις μεταξύ τους. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι οι γονείς που βάζουν στα μωρά τους να ακούνε μουσική, έχουν την τάση να τα νανουρίζουν ή να τους τραγουδάνε και γενικά ν’ ασχολούνται περισσότερο μαζί τους. 

…Ενθαρρύνει τη συναισθηματική ανάπτυξη 
Η μουσική μπορεί να φέρει το μωρό σε επαφή με δυνατά συναισθήματα, να το ενθαρρύνει να μάθει να αναγνωρίζει καλύτερα τα συναισθήματά του αλλά και τα συναισθήματα των άλλων.

Μουσική αγωγή για μικρούλια 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επαφή αλλά και η ενασχόληση με τη μουσική καλό είναι να καλλιεργείται σε όσο το δυνατό μικρότερη ηλικία, όταν η ανταπόκριση του βρέφους στους ήχους είναι έμφυτη και αντανακλαστική. Η ακοή σημειώνει θεαματική ανάπτυξη στην ηλικία των 3 ώς 5 ετών, ενώ η κινητική ικανότητα (δάχτυλα) αναπτύσσεται ραγδαία μεταξύ 6 και 8 ετών. 
Με το σκεπτικό αυτό, εκτός από το γνωστό σύστημα ΟΡΦ, ένα παιδαγωγικό σύστημα μουσικοκινητικής αγωγής που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια εξειδικευμένα προγράμματα για βρέφη και νήπια. Δύο συστήματα βρεφονηπιακής μουσικής αγωγής, το σύστημα Robbie και το σύστημα Teddy, τα οποία εφαρμόζονται με τεράστια επιτυχία στην ακαδημία της Yamaha στη Γερμανία, εφαρμόζονται για πρώτη φορά και στην Ελλάδα από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

 Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:

• Σύστημα robbie 
Απευθύνεται σε μωρά ηλικίας 10 έως 22 μηνών Πυρήνας του συστήματος είναι η αρχή της «ελεύθερης ανακάλυψης», που επιτρέπει στα παιδιά να προχωρούν σε μικρές ανακαλύψεις μέσα από ομαδικό τραγούδι, το παιχνίδι, τις μουσικές ακροάσεις, την κίνηση. Επίσης συνοδεύουν μουσικά διάφορες εκδηλώσεις της καθημερινής ζωής, όπως το μπάνιο, ο ύπνος, το φαγητό, το ντύσιμο, τα γενέθλια κ.λπ.

• Σύστημα teddy 
Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 22 μηνών – 4 ετών Το μάθημα βασίζεται στην επανάληψη και στην κατανόηση του ρυθμού μέσα από τη χρήση κρουστών οργάνων. Η θεματολογία των τραγουδιών και των ποιημάτων αντλείται από αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών της ηλικίας αυτής (το νηπιαγωγείο, η θάλασσα, τα γενέθλια, η παιδική χαρά). Τα παιδάκια της ομάδας μαθαίνουν να συνεργάζονται και να υπακούουν σε κανόνες, έτσι ώστε μέσα από τη δημιουργική αυτή μουσική ώρα να διευκολύνεται και να ομαλοποιείται η προσαρμογή τους στον παιδικό σταθμό.

Τα κρουστά όπως ξυλόφωνο, τύμπανο, μαράκες είναι τα καλύτερα μουσικά όργανα με τα οποία μπορεί να έρθει το μωρό σας σε επαφή. Εκτός από τη χαρά που του προσφέρουν, ταυτόχρονα του μαθαίνουν τη σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος: χτυπώ με το ραβδί ή κουνώ με το χέρι και ακούγεται ήχος!

Ποια μουσική προτιμούν τα μωρά; Σύμφωνα με καναδική έρευνα, τα μωρά, τους πρώτους μήνες ζωής, προτιμούν τους ήχους που μοιάζουν με τον καρδιακό ρυθμό και εκείνους που τους θυμίζουν τη μήτρα, όπως για παράδειγμα είναι ο θόρυβος της ηλεκτρικής σκούπας. Τους αρέσουν επίσης οι απαλές μελωδίες και τα νανουρίσματα αλλά και τα τραγούδια που απαγγέλλει γυναίκεια φωνή, καθώς και ο ήχος της άρπας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!