19 Σεπ 2011

Αφιέρωμα: Η τέχνη του ταίσματος! (Μέρος 1ο)

Τι πρέπει να προσέξετε στο τάϊσμα του μωρού με μπιμπερό, πως γίνεται η αποστείρωση και ποια είναι τα βήματα του απογαλακτισμού;

Το τάισμα του μωρού σας είναι μια διαδικασία που χρειάζεται ηρεμία, ώστε να βοηθήσετε το μωρό σας να καταπίνει λιγότερο αέρα και έτσι να περιορίσετε το ενδεχόμενο εμφάνισης κολικών. Με υπομονή και σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού, χωρίς περισπασμούς, δώστε του το γάλα του και καλή του όρεξη!





Συμβουλές για.... μπιμπερό εν δράσει!

Το τάισμα με μπιμπερό αποτελεί επιλογή πολλών γονέων, που καταφεύγουν σε αυτή τη λύση για διάφορους λόγους.

Μπιμπερό δοσομετρητής
Όπως και ο θηλασμός, έτσι και το τάισμα με μπιμπερό έχει συστηματικούς υπέρμαχους. Η λύση για τάισμα με μπιμπερό μερικές φορές είναι επιβεβλημένη εξαιτίας διαφόρων λόγων που δεν επιτρέπουν στη μητέρα να θηλάσει και άλλες φορές είναι επιλογή των γονέων. Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη είναι ότι η επιλογή αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι κατακριτέα, ούτε θα πρέπει να νιώθετε τύψεις! Καλώς ή κακώς οι μητέρες που πρέπει να γυρίσουν στη δουλειά μετά τον τοκετό δεν έχουν την πολυτέλεια να θηλάσουν, έτσι επιλέγουν το μπιμπερό. Κυρίως δεν πρέπει να φοβάστε ότι δεν θα δεθείτε με το μωρό σας, αφού και πάλι για να φάει έρχεται σε επαφή με το σώμα και το άγγιγμα σας. Αυτό που έχει σημασία είναι να λάβετε υπόψη μια ενσυνείδητη απόφαση και να τη στηρίξετε.

1. Πριν ξεκινήσετε.....
Συνήθως η απόφαση λαμβάνεται από τα ζευγάρια πριν τον τοκετό. Ακόμη όμως και μετά τον τοκετό αυτό που πρωτίστως πρέπει να κάνετε είναι να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας, έτσι ώστε να σας χορηγήσει τα κατάλληλα φάρμακα για να σταματήσει την παραγωγή γάλακτος. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη, καθώς διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος το συσσωρευμένο γάλα στο στήθος σας να προκαλέσει μαστίτιδα. Ακόμη και αν ξεκινήσετε έγκαιρα τα φάρμακα, υπάρχει περίπτωση να παράγετε μικρή ποσότητα γάλακτος. Για αυτό πρέπει να ζητήσετε οδηγίες από το γιατρό σας για το πως να περιποιείστε το στήθος σας πχ με αποστειρωμένη γάζα για να μη μολυνθεί και ίσως να χρειαστεί να προμηθευτείτε ειδικό στηθόδεσμο που πιέζει το στήθος και εμποδίζει την παραγωγή του γάλακτος. Κάποιες μητέρες επιλέγουν τη λύση να θηλάσουν το μωρό τους για τρεις μήνες, ώστε το μωρό να πάρει τα αντισώματα που χρειάζεται, και μετά σταματούν. Η δυσκολία αυτής της λύσης είναι ότι μερικές μητέρες αδυνατούν, κυρίως για συναισθηματικούς λόγους, να διακόψουν το θηλασμό, ειδικά αν διαπιστώσουν ότι το μωρό τους ανακουφίζεται με αυτήν τη "μέθοδο" κάθε φορά που κλαίει. Επιπλέον, το μωρό σίγουρα θα χρειαστεί κάποιο διάστημα (μερικές μέρες συνήθως) για να δεχθεί το μπιμπερό. Επομένως, αν έχετε ισχυρή θέληση και υπομονή, αυτή η λύση θα σας απαλλάξει από τις τύψεις ότι δεν δώσατε στο παιδί σας μητρικό γάλα.

Μπιμπερό Primiogiorni Evolution
2. Αγοράζοντας μπιμπερό
Η αγορά των μπιμπερό είναι το επόμενο ζήτημα που θα σας απασχολήσει. Όσον αφορά το σχήμα και το μέγεθος, αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι το μπιμπερό να είναι κατασκευασμένο από ασφαλές υλικό για μωρά. Η νέα "τεχνολογία" στα μπιμπερό είναι αυτά που θεωρείται ότι προλαμβάνουν ως έναν βαθμό τους κολικούς, αφού είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε το μωρό να μην καταπίνει αέρα καθώς θηλάζει. Δεν είναι αποδεδειγμένο ότι το καταφέρνουν, όμως αξίζει να δοκιμάσετε. Σημαντικότερο από το μπιμπερό είναι οι θηλές του. Συνήθως οι κανονικές θηλές είναι από σιλικόνη με βαλβίδα εξαερισμού, επειδή αφήνουν τον αέρα να φύγει έξω από την πιπίλα και να μην τον καταπιεί το μωρό. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η τρύπα που έχει η θηλή. Αυτή δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, γιατί τότε η ροή του γάλακτος θα είναι πολύ γρήγορη και υπάρχει περίπτωση να πνιγεί το μωρό. Αντίθετα, αν η τρύπα είναι πολύ μικρή, τότε το μωρό δυσκολεύεται να θηλάσει, κουράζεται εύκολα και δεν τρώει ικανοποιητικά. Ένας πρακτικός τρόπος να ελέγξετε τη θηλή του μπιμπερό είναι ο ακόλουθος: Βάλτε γάλα στο μπιμπερό και αναποδογυρίστε το. Κανονικά θα πρέπει να βγαίνουν σταγόνες σε γρήγορο ρυθμό. Αν το γάλα τρέχει όπως το νερό από μια βρύση, τότε η τρύπα είναι πολύ μεγάλη. Αντίθετα αν δεν τρέχει το γάλα, τότε η τρύπα είναι ενδεχομένως πολύ μικρή.

3. Η ετοιμασία του γάλακτος
Για να ετοιμάσετε το γάλα του μωρού σας είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή, αλλά και του παιδιάτρου και να μην υπερβαίνετε τη δόση της σκόνης.

  • Βράστε νερό και τοποθετήστε το στο μπουκάλι. Η ποσότητα του νερού που θα βάλετε θα πρέπει να είναι ανάλογη με την ποσότητα του γάλακτος που θα ετοιμάσετε για το μωρό σας.
  • Με τη μεζούρα που θα βρείτε μέσα στο κουτί του γάλακτος βάλτε μέσα στο μπουκάλι την ποσότητα του γάλακτος που αναλογεί στο νερό που τοποθετήσατε. Η αναλογία είναι διαφορετική για την κάθε εταιρεία, αλλά στις μέρες μας η πλειοψηφία των εταιρειών έχει υιοθετήσει την αναλογία 1 μεζούρα για κάθε 30 ml νερό.
  • Μη χρησιμοποιείτε τη μεζούρα αν είναι βρεγμένη, για την αποφυγή των βακτηρίων.
  • Κλείστε το μπιμπερό με το ειδικό καπάκι της θηλής και κουνήστε το καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς το γάλα πριν το δώσετε στο μωρό.
  • Πριν δώσετε το γάλα στο μωρό σας ελέγξτε τη θερμοκρασία του στάζοντας πάνω στο χέρι σας μερικές σταγόνες γάλακτος (στη μέσα μεριά του καρπού σας). Αν καίει, τότε περιμένετε λίγο ή τοποθετήστε το μπιμπερό σε ένα ποτήρι με νερό για να κρυώσει πιο γρήγορα (καλό είναι το νερό να μην είναι καυτό).


Μπιμπερό με σχέδια Nuk


Ποιο γάλα;
Το σημαντικό βήμα των γονιών είναι να επιλέξουν το γάλα που θα δώσουν στο μωρό τους. Στην αγορά κυκλοφορούν γάλατα διαφόρων εταιρειών, που η καθεμία υπόσχεται την παροχή καλύτερων θρεπτικών ουσιών στο παιδί σας. Η επιλογή, όμως, θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά από τον παιδίατρο, ο οποίος ανάλογα με το κάθε μωρό συστήνει το κατάλληλο γάλα. Από τη στιγμή που θα γίνει η επιλογή, καλό θα ήταν να μην αλλάξετε γάλα, παρά μόνο εάν το κρίνει ο παιδίατρος. Για παράδειγμα, εάν εμφανιστεί κάποια αλλεργία ή δυσκοιλιότητα στο μωρό, ο παιδίατρος μπορεί να ζητήσει να αλλάξετε γάλα για να βελτιωθεί η κατάσταση.



Θήκη μεταφοράς δόσεων γάλακτος από τα Λητώ
Πως γίνεται το τάισμα;
Όπως ο θηλασμός, έτσι και το τάισμα του μωρού με το μπιμπερό θέλει την τέχνη του! Για αυτό έχετε στο μυαλό σας τα ακόλουθα:
  • Πριν ξεκινήσετε το τάισμα ελέγξτε ότι η πάνα του μωρού είναι καθαρή. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι δεν ζεσταίνεται ή δεν κρυώνει και ότι είναι άνετα, ώστε να ευχαριστηθεί το τάισμα.
  • Βρείτε ένα ήσυχο και αναπαυτικό μέρος για να ταίσετε το μωρό σας χωρίς να σας αποσπά την προσοχή το παραμικρό. Αν βιάζεστε να ταίσετε το μωρό σας, θα διαμαρτυρηθεί και θα κλαίει.
  • Τοποθετήστε το μωρό στη σωστή θέση στην αγκαλιά σας. Βάλτε το κεφαλάκι του παιδιού στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα σας και στηρίξτε το υπόλοιπο σώμα του με τον πήχη του χεριού σας. Θα πρέπει το παιδί να σχηματίζει περίπου γωνία 45 μοιρών σε σχέση με το σώμα σας.
  • Για να αρχίσει να τρώει τρίψτε ελαφρά τη θηλή του μπιμπερό στα χείλη του ώστε να καταλάβει και να αναζητήσει το μπιμπερό. Κρατήστε το μπιμπερό έτσι ώστε η θηλή να γεμίζει γάλα και όχι αέρα.
  • Αφήστε το να φάει στο ρυθμό που θέλει. Αν όμως παρατηρήσετε ότι είναι πολύ λαίμαργο και ανυπόμονο, καλό είναι να κάνετε 1-2 διαλείμματα για να ρευτεί και έτσι να αποβάλει τον αέρα ώστε να προλάβετε τους κολικούς.
  • Όταν το μωρό χορτάσει, μην το πιέσετε να φάει άλλο. Εκείνο ξέρει πόσο μπορεί να φάει. Τελειώνοντας κρατήστε το στην αγκαλιά σας μέχρι να ρευτεί.
Πηγή: περιοδικό Γονείς σε δράση!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!