7 Σεπ 2011

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης (Μέρος 2ο)

Κολπική υπερέκκριση
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα αιμοφόρα αγγεία του κόλπου και του αιδοίου διαστέλλονται, η ροή του αίματος αυξάνεται, οι αδένες εργάζονται περισσότερο απ' ότι συνήθως και τα ίδια τα τοιχώματα του κόλπου υγραίνονται αρκετά. Το αποτέλεσμα αυτών είναι ο σχηματισμός ενός γαλακτώδους υγρού, πλούσιου σε έναν ιδιαίτερο τύπο κυττάρων τα οποία διαιρούνται από τη βλεννογόνο. Στην πράξη, οι εκκρίσεις υγρών είναι πολύ πιο συχνές απ' ότι συνήθως. Όμως, αντίθετα από αυτό που φοβούνται πολλές γυναίκες, όλα αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικά και καθόλου ανησυχητικά. Αντιθέτως μάλιστα, αυτή η έκκριση περιέχει έναν ιδιαίτερο βαθμό οξύτητας η οποία θεραπεύει αυτόματα τον κόλπο από το μεγαλύτερο μέρος των μολύνσεων και φλεγμονών.
Εάν όμως τα υγρά, εκτός από το να είναι άφθονα, προκαλούν κνησμό ή τσούξιμο και έχουν άσχημη οσμή, πρέπει να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο διότι μπορεί να πρόκειται για κολπίτιδα. Τίποτε το ανησυχητικό, αλλά καλύτερα να το φροντίσετε αμέσως. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης τα κολπικά υγρά μπορεί να είναι τόσο άφθονα, που μπορεί σε ορισμένες φορές να νομίσετε ότι πρόκειται για πρόωρο σπάσιμο των υμένων του εμβρύου, οπότε εξέρχονται υγρά από τον αμνιακό σάκο του εμβρύου.

Τι να κάνετε
Το καλύτερο για να αποφύγετε ενοχλητικούς τοπικούς ερεθισμούς είναι να φροντίζετε την ατομική υγιεινή σας: εκτός από το να αλλάζετε καθημερινά εσώρουχα, είναι καλό να πλένεστε κάθε φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό και σαπούνι με ουδέτερο Ph 5,5 (μπορείτε να το ζητήσετε από τον φαρμακοποιό). Εάν κάνει πολλή ζέστη ή εάν τα κολπικά υγρά είναι πολλά, μπορείτε να φρεσκάρεστε περισσότερες φορές την ημέρα χωρίς να χρησιμοποιείτε κάθε φορά σαπούνι: αρκεί λίγο χλιαρό νερό στο οποίο μπορούν να προστεθούν λίγες σταγόνες από λεμόνι ή ένα κουταλάκι ξύδι.
Δεν πρέπει όμως να κάνετε εσωτερικές πλύσεις, διαφορετικά διατρέχετε τον κίνδυνο να εξαλείψετε την έκκριση, η οποία είναι μια αποτελεσματική αντιβακτηριδιακή άμυνα. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να ερεθίσετε τη βλεννογόνο που είναι ήδη σε συμφόρηση και να διεγείρετε τον τράχηλο της μήτρας.

Συστολές της μήτρας
Σε όλες τις φάσεις της εγκυμοσύνης συμβαίνει συχνά να προκαλούνται συσπάσεις της μήτρας: νιώθετε ξαφνικά να σκληραίνει η κοιλιά, αισθάνεστε μία αίσθηση βάρους χαμηλά και κάποιες φορές ένα μούδιασμα παρόμοιο με τα φυσιολογικά πονάκια που συνοδεύουν την περίοδο. Πλησιάζοντας προς τον τοκετό, οι συστολές μπορεί να είναι πολύ συχνές, αλλά όχι επώδυνες: ακόμη και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για φυσιολογικά φαινόμενα που δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. Οι συστολές της μήτρας πρέπει να αναφέρονται πάντα στο γυναικολόγο, ειδικά όταν συμβαίνουν στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Εκείνος θα αποφασίσει για το αν μπορούν να γίνουν επικίνδυνες (οπότε και θα συστήσει την αντίστοιχη φροντίδα για να προστατέψει την εγκυμοσύνη) ή να μην τους δώσετε περισσότερη σημασία.

Τι να κάνετε
Σαν πρώτο βήμα πρέπει να μάθετε να τις αναγνωρίζετε: είναι χρήσιμο πάντα να μετράτε πόσες φορές την ημέρα συμβαίνουν και να σημειώνετε τη συχνότητα τους. Μετά θα πρέπει να περιγράφονται με ακρίβεια στο γυναικολόγο.
Εάν έρχονται μετά από κάποια προσπάθεια που καταβάλατε, έπειτα από ένα μεγάλο περίπατο ή μετά από σεξουαλική επαφή, δεν πρέπει να ανησυχείτε: αρκεί μονάχα να μείνετε ήσυχες και να ξεκουραστείτε.



Κράμπες
Μπορεί να συμβεί, κυρίως κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, να έχετε κράμπες στις γάμπες και στα πέλματα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι αιτίες μπορεί να διαφέρουν: κούραση, μετατροπές στο κυκλοφορικό και ίσως έλλειψη καλίου ή μαγνησίου.

Τι να κάνετε

  • Τη στιγμή στην οποία εμφανίζεται ο πόνος, χρειάζεται να κάνετε μασάζ και να θερμάνετε το σημείο που πονάει ενεργοποιώντας και πάλι την κυκλοφορία. Εάν η κράμπα συμβεί στη γάμπα, για να περάσει μπορείτε να βάλετε το χέρι κάτω από τα δάχτυλα του ποδιού και να το σηκώσετε ψηλά ή να χτυπήσετε τη φτέρνα πολλές φορές με δύναμη στο πάτωμα.
  • Εάν οι κράμπες συνοδεύονται από πρηξίματα στις κάτω αρθρώσεις, σημαίνει ότι πιθανώς σας λείπει κάλιο: σε αυτή την περίπτωση αρκεί να φάτε ένα κομματάκι λεμόνι, εάν είναι δυνατόν με τη φλούδα (προφανώς καλά πλυμένη), ή, εάν δεν σας αρέσει, να πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό στο οποίο έχετε στείψει το χυμό ενός λεμονιού.
  • Εάν συμβαίνουν μόνο όταν είστε πολύ κουρασμένες, είναι προφανές ότι πρέπει να αποφεύγετε να κουράζεστε έως αυτό το σημείο.
  • Εάν αντίθετα πάσχετε ήδη από ενοχλήσεις του κυκλοφορικού, είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να λύσετε πριν απ' όλα αυτές τις ενοχλήσεις ζητώντας τη συμβουλή του γιατρού.
  • Για να προλάβετε τις κράμπες, αρκεί να εμπλουτίσετε το διαιτολόγιο σας με τροφές πλούσιες σε κάλιο ή μαγνήσιο. Οι μπανάνες, τα λεμόνια, τα πεπόνια, το καρπούζι, η ντομάτα, ο ζωμός από χόρτα και η παρμεζάνα περιέχουν πολύ κάλιο  και είναι άριστα συμπληρώματα των μεταλλικών αλάτων. Μια τροφή πολύ πλούσια σε μαγνήσιο είναι, για παράδειγμα, το κεχρί (σιμιγδάλι από ρύζι ή ζυμαρικά με γάλα). Στο εμπόριο υπάρχουν δισκία με βάση το κάλιο ή το μαγνήσιο καθώς και είδη μαγιάς που περιέχουν σε αφθονία αυτά τα στοιχεία (όπως η μαγιά της μπύρας): αυτά τα προϊόντα, όμως, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό τον έλεγχο του γιατρού.
Πόνοι στις αρθρώσεις και στα οστά
Ακόμη και ο σκελετός πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση. Όλες οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνονται λιγότερο στέρεοι, για αυτό είναι εύκολο να λυγίζουν ξαφνικά τα γόνατα σας, να "γυρίζουν" οι αστράγαλοι κλπ. Η λεκάνη διαστέλλεται ελαφρώς: πρόκειται για χιλιοστά που μερικές φορές είναι αρκετά για να προκαλέσουν έντονους πόνους στο ηβικό οστό, το οποίο βρίσκεται στη βάση της κοιλιάς. Καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη, η θωρακική κοιλότητα, επίσης, διαστέλλεται προοδευτικά υποβάλλοντας σε προσπάθεια τους πλευρικούς χόνδρους: οι μεσοπλεύριες "σουβλιές" είναι πάντοτε πολύ βίαιες αλλά σύντομες, μπλοκάρουν για μια στιγμή την αναπνοή και περνάνε αμέσως. Γνωρίζοντας περί τίνος πρόκειται, δεν πρέπει να ανησυχείτε.

Τι να κάνετε
Για να αποφύγετε τα "γυρίσματα" των αστραγάλων, αρκεί να φοράτε παπούτσια με χαμηλό και φαρδύ τακούνι, να κινείστε ήρεμα και να προσέχετε καλά που βάζετε τα πόδια σας.
Τους άλλους πόνους πρέπει να τους ανέχεστε με ηρεμία. Μην παίρνετε ποτέ αναλγητικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ούτε καν την κλασική ασπιρίνη) με δική σας πρωτοβουλία: είναι επικίνδυνα φάρμακα για την εγκυμοσύνη και πρέπει πάντοτε να συστήνονται από τον γιατρό.



Πόνοι στην πλάτη
Στη διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης, μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες επίπονες συσπάσεις των μυών κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Είναι πόνοι που μπορεί να είναι έντονοι, εντοπίζονται σε διαφορετικά σημεία της πλάτης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σας ανησυχούν.
Τους τελευταίους μήνες, η κοιλιά που μεγαλώνει εξαναγκάζει την σπονδυλική στήλη σε συνεχή πίεση και σε διαφορετική θέση από το φυσιολογικό: είναι πράγματι φυσιολογικό να προσπαθείτε να βρείτε μια πιο άνετη ισορροπία μετακινώντας το θώρακα προς τα πίσω και τη λεκάνη προς τα εμπρός. Αυτή η θέση προκαλεί τη συνεχή σύσπαση κάποιων μυών της κοιλιάς και της πλάτης η οποία μετατρέπεται πολύ εύκολα σε μια αίσθηση μουδιάσματος ή σε ένα πραγματικό πόνο στο ύψος των νεφρών.
Μπορεί, μεταξύ άλλων, να εμφανιστούν ισχιαλγίες, δηλαδή πόνοι που μοιάζουν με "μαχαιριές" και ξεκινάνε από το κάτω μέρος της πλάτης ή από τους γλουτούς, επεκτείνονται κατά μήκος της γάμπας φτάνοντας κάποιες φορές ως τα πόδια.

Τι να κάνετε
Για να φύγουν συνήθως αρκεί να ξεκουραστείτε για λίγο μένοντας ξαπλωμένες και κάνοντας ίσως ένα ελαφρύ μασάζ στο σημείο που πονάει. Εάν ο πόνος παραμένει, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει κάποια αλοιφή ή την πιο ενδεδειγμένη θεραπεία. Για να προλάβετε αυτούς τους πόνους, πρέπει να προσπαθείτε να διατηρείτε πάντα την πλάτη σας στο σωστό σημείο: προτιμάτε τα καθίσματα με σκληρή πλάτη, βάζετε ένα μαξιλάρι πίσω από τα νεφρά όταν κάθεστε σε πολυθρόνα ή στο αυτοκίνητο έτσι ώστε να στηρίζεται καλά η πλάτη και αποφεύγετε τους καναπέδες στους οποίους βυθίζεται κανείς. Στους τελευταίους μήνες μπορεί να είναι χρήσιμο να φοράτε τακτικά έναν κορσέ που βοηθάει στο να στηρίζεται καλύτερα η πλάτη.

Κούραση και υπνηλία
Ήδη από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να αισθάνεστε περισσότερο κουρασμένες και καταπονημένες από ότι συνήθως. Είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η εγκυμοσύνη είναι όντως ένα φυσιολογικό γεγονός, αλλά είναι επίσης και μια διαφορετική περίοδος στη ζωή της γυναίκας: όλα τα όργανα αναγκάζονται να λειτουργούν με νέο τρόπο και πρέπει συνεπώς να προσαρμοστούν στη νέα τους λειτουργία. Και όλα αυτά κουράζουν τον οργανισμό. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να ανησυχείτε εάν δεν καταφέρνετε να κάνετε πια με την ίδια άνεση τα πράγματα που κάνατε πριν. Για τους ίδιους λόγους και η υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας είναι συχνή στις έγκυες γυναίκες.
Εάν, έπειτα, τα βράδια δεν καταφέρνετε να κοιμηθείτε αρκετά, η αιτία της υπνηλίας είναι ακόμη πιο προφανής.

Τι να κάνετε
Η μοναδική θεραπεία είναι να προσαρμοστείτε σε πιο ήσυχους και χαλαρούς ρυθμούς και να ξεκουράζεστε κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εγκαταλείπετε όλα όσα κάνατε πριν: αρκεί να αποφεύγετε τις υπερβολικές προσπάθειες και να επιβραδύνετε το ρυθμό της ζωής σας.

Αϋπνία
Στους πολλούς λόγους που καθιστούν συχνά δύσκολο τον ύπνο, η εγκυμοσύνη μπορεί εύκολα να προσθέσει καινούργιους: η αποδοχή της νέας κατάστασης, η προσμονή μιας νέας καθημερινότητας που δεν θα μοιάζει σε τίποτα με την προηγούμενη, η αγωνία αν όλα πηγαίνουν καλά και χίλιες άλλες σκέψεις μπορούν εύκολα να παρέμβουν σε αυτό που θα έπρεπε να είναι μια ήρεμη ξεκούραση.
Εκτός από αυτό, από τον πέμπτο μήνα και έπειτα μια μικρή αϋπνία είναι φυσιολογική, αν και δεν έχει εξηγηθεί ακόμη επιστημονικά η αιτία της. Φαίνεται ότι εξαρτάται από το έμβρυο, η παρουσία του οποίου είναι τώρα πια αισθητή: κινείται, κλωτσάει, εκκρίνει ορμόνες που παρεμβαίνουν σε εκείνες της μητέρας και βρίσκει χίλιους τρόπους για να κάνει δύσκολο τον ύπνο της. Παράλληλα, ειδικά τους τελευταίους μήνες επιδεινώνεται το πρόβλημα της συχνουρίας κι έτσι μπορεί να χρειάζεται να διακόπτετε συχνά τον ύπνο σας για να πάτε στην τουαλέτα.

Τι να κάνετε
Φυσικά δεν πρέπει να πάρετε φάρμακα, εκτός από περιπτώσεις απολύτου ανάγκης και υπό τη στενή παρακολούθηση του γιατρού. Για να διευκολύνετε τον ύπνο, πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε μια κανονική ζωή: το βράδυ είναι καλύτερα να τρώτε ελαφριά και εύκολα στη χώνεψη γεύματα αποφεύγοντας να πηγαίνετε για ύπνο αμέσως μετά το φαγητό. Εάν προσπαθήσετε επίσης να μην κάνετε υπερβολικά καθιστική ζωή, θα είναι σίγουρα πιο εύκολο να κοιμηθείτε.
Κάποια βότανα μπορεί να βοηθήσουν και στην αϋπνία, αλλά πρέπει πρώτα να ζητήσετε τη γνώμη του γυναικολόγου σας. Αλλά μην περιμένετε θαύματα. Εάν, παρόλα αυτά, δεν καταφέρνετε να νικήσετε την αϋπνία, δεν μένει τίποτε άλλο από το να μάθετε να ζείτε με αυτή με το λιγότερο δυνατό βλαβερό τρόπο.

  • Εάν δεν δουλεύετε, μπορείτε να αναπληρώσετε το χαμένο ύπνο και να κοιμηθείτε λίγο στη διάρκεια της ημέρας. Δεν πρέπει όμως να υπερβάλλετε, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αντιστρέψετε το βιολογικό σας ρολόι, το οποίο έπειτα θα είναι δύσκολο να επαναφέρετε στους κανονικούς του ρυθμούς. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα δεν συνιστάται ο απογευματινός υπνάκος και είναι καλύτερα να φθάσετε στο βράδυ εντελώς κουρασμένες και νυσταγμένες, έτσι ώστε να κοιμηθείτε πιο εύκολα.
  • Εάν δεν καταφέρνετε να αποκοιμηθείτε, μην παραμένετε ξαπλωμένες στο σκοτάδι και να σκέφτεστε. Αν και στην αρχή φαίνεται παράξενο, είναι καλύτερα να σηκωθείτε, να ξαπλώσετε στον καναπέ του σαλονιού και να διαβάσετε ένα καλό βιβλίο, να ακούσετε λίγη μουσική ή ράδιο: εάν αφαιρεθείτε και αφήσετε τις σκέψεις σας να απομακρυνθούν από τις μικρές ανησυχίες, θα χαλαρώσετε και θα πέσετε πιο εύκολα για ύπνο. 
  • Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να κρατήσετε ξύπνιο το σύζυγο σας, γιατί το να είστε κουρασμένοι και οι δύο στη διάρκεια της ημέρας δεν θα διευκολύνει με κανένα τρόπο την οικογενειακή ζωή.
Φόβοι
Η εγκυμοσύνη είναι πάντα μια καινούργια κατάσταση, ακόμη και για όποιον έχει ήδη παιδιά, και όλα αυτά που προκύπτουν από τις εμπειρίες μας καταλήγουν αναπόφευκτα να προκαλούν κάποιες ανησυχίες. Αυτή την περίοδο ακόμη και οι πιο δυνατές γυναίκες αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν μια συγκεχυμένη ευσυγκινησία, με αγωνίες και ανησυχίες που, αν τις δει κανείς απ' έξω, μπορεί να φαίνονται εντελώς υπερβολικές.

Τι να κάνετε
  • Μην ντρέπεστε και μην αισθάνεστε ένοχες, γιατί συμβαίνουν ακριβώς σε όλες: αποτελούν μέρος των συνεπειών αυτής της περιόδου, ακριβώς όπως η ναυτία.
  • Μην τα κρατάτε όλα μέσα σας: το να μιλήσετε με κάποιον είναι ήδη ένας καλός τρόπος για να εξορκίσετε τις φοβίες ή, τουλάχιστον, να αποφύγετε να γιγαντωθούν. Μιλώντας ελεύθερα στο τέλος θα φτάσετε να γελάτε με αυτές.
  • Για τους φόβους που συνδέονται στενά με την εγκυμοσύνη (για τον πόνο του τοκετού, ότι το παιδί θα έχει δυσπλασίες κλπ), μιλήστε με το γιατρό. Θα είναι ο πρώτος που θα καταλάβει, θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα σας καθησυχάσει. Θυμηθείτε ότι αυτά που δεν γνωρίζει κανείς προκαλούν περισσότερο φόβο για αυτά που γνωρίζει.
  • Για τις παράλογες φοβίες που εκδηλώνονται ή χειροτερεύουν στην εγκυμοσύνη (φόβος να περάσετε το δρόμο, φόβος για το σκοτάδι, ότι δεν είστε πια επιθυμητές όπως πριν κλπ), δεχτείτε τις ακριβώς όπως είναι χωρίς να τους δώσετε όμως πολλή σημασία. Πιο πολύ και από το γυναικολόγο, σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να μιλάτε σε έναν ψυχολόγο ή με τα πιο κοντινά σας πρόσωπα: και δεν πρέπει να ντρέπεστε να ζητήσετε λίγη κατανόηση και συμπαράσταση.
  • Είναι χρήσιμο να παρακολουθείτε τα τμήματα προετοιμασίας για τον τοκετό που γίνονται σε πολλές κλινικές και μαιευτήρια. Εκεί θα συναντήσετε κι άλλες γυναίκες που ζουν την ίδια εμπειρία με σας (πολλές φορές υπάρχουν τμήματα εγκύων που καθοδηγούνται από ψυχολόγο).
Πηγή: Κέντρο Σπουδών Prenatal

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!