Αναγωγές και δυσκοιλιότητα είναι μερικά από τα συνηθισμένα "εμπόδια" που συναντούν οι γονείς. Τι πρέπει να γνωρίζετε και πως αντιμετωπίζονται;
Αναγωγές
Αναγωγές ονομάζουμε τις μικρές "γουλιές" που βγάζουν τα μωρά μετά από κάθε γεύμα γάλακτος. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ESPGHAN), o επιστημονικός ορισμός των αναγωγών είναι "γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση" και δηλώνει την ακούσια παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου, λόγω της χαλάρωσης του σφιγκτήρα στο τέλος του οισοφάγου. Περίπου στο 20 με 50% των βρεφών παρουσιάζεται αυτή η παλινδρόμηση κατά τους 3-4 πρώτους μήνες της ζωής τους. Καθώς μεγαλώνει το μωρό, μειώνονται και οι αναγωγές.. Έτσι, συνήθως, στην ηλικία των έξι μηνών, οπότε εισάγεται και η στερεά τροφή στο διαιτολόγιο του μωρού, οι αναγωγές, συνήθως, εξαλείφονται.
Συμπτώματα: Τις αναγωγές θα τις αναγνωρίσετε ως μικρές γουλίτσες γάλακτος, που θα βγάζει το μωρό μετά το γεύμα και ίσως κατά τη διάρκεια του ρεψίματος. Οι γονείς πρέπει να ξεχωρίζουν την αναγωγή από τον εμετό, διότι η αναγωγή είναι μια φυσιολογική κατάσταση, ενώ ο εμετός θα πρέπει να τους ανησυχήσει και να συμβουλευτούν αμέσως τον παιδίατρο. Στην αναγωγή το μωρό βγάζει από το στόμα του μικρή ποσότητα γάλακτος, συνήθως την ώρα που ρεύεται, αλλά μπορεί να συμβεί και οποιαδήποτε άλλη ώρα του εικοσιτετραώρου, ακόμα και την ώρα που κοιμάται. Δεν ενοχλείται, δεν βήχει, δεν υπάρχει περίπτωση να πνιγεί και γενικά το μωρό δεν κινδυνεύει.
Αντιμετώπιση:
- Μην ταίζετε ποτέ το μωρό σας ξαπλωμένο αλλά φροντίζετε να είναι ελαφρώς ανασηκωμένο.
- Να διακόπτετε τουλάχιστον μια φορά το γεύμα και να το αφήνετε να ρευτεί. Στο τέλος κάθε γεύματος να το κρατάτε για 5 με 10 λεπτά όρθιο στην αγκαλιά σας, για να ρευτεί.
- Αν ταίζετε το μωρό με μπιμπερό, βεβαιωθείτε ότι η τρύπα της πιπίλας του έχει το σωστό μέγεθος, ώστε η ροή να είναι σταθερή και να καταπίνει με ευκολία.
Δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε βρέφη και παιδιά. Έχει παρατηρηθεί από παιδίατρους ότι περίπου το 30% των παιδιών, ηλικίας 0-4 ετών, παρουσιάζει ενδείξεις δυσκοιλιότητας. Έρευνα έχει δείξει ότι η δυσκοιλιότητα μπορεί να παρουσιαστεί πριν ακόμα και τον 6ο μήνα και μπορεί να οφείλεται σε σειρά γεγονότων, όπως αλλαγή στη διατροφή, αφυδάτωση κατά τους ζεστούς μήνες ή ακόμη και κάποια μικρή αδιαθεσία.
Συμπτώματα: Η συχνότητα των κενώσεων και η υφή των κοπράνων μπορούν να θεωρηθούν δείκτες για το εάν το μωρό είναι δυσκοίλιο ή όχι. Θα σας προτείναμε να παρατηρείτε το χρώμα και το σχήμα των κοπράνων, αφού είναι ένδειξη για την καλή υγεία του οργανισμού. Η δυσφορία ή ο πόνος που τυχόν νιώθει το μωρό, όταν προσπαθεί να ενεργηθεί, είναι μια καλή ένδειξη για το αν το μωρό υποφέρει από δυσκοιλιότητα ή όχι.
Αντιμετώπιση: Μετά τον 6ο μήνα μπορείτε να βοηθήσετε ένα δυσκοίλιο μωρό προσθέτοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά που προκαλούν μαλακές κενώσεις στο διαιτολόγιο του (πχ αχλάδια, κολοκυθάκια κλπ), πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου.
Πηγή: περιοδικό Γονείς σε δράση
Διατροφικά εμπόδια!