26 Σεπ 2011

Του παιδιού μου τα κακά είναι δυο φορές.... κακά μου!


Μπορεί να μην σας φαίνεται σοβαρό το θέμα τώρα, αλλά από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό σας, θα έχετε να ασχολείστε με τις..... σωματικές του εκκρίσεις αρκετές φορές την ημέρα. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζετε μερικά πράγματα σχετικά με τα.... κακά του!


1. Τα πρώτα κόπρανα του μωρού θα είναι σκουρόχρωμα, κολλώδη στην υφή και θα αποτελούνται στο μεγαλύτερο μέρος από μηκώνιο. Το μηκώνιο στην ουσία είναι βλέννες, αμνιακό υγρό και μικροσκοπικές τριχούλες, τα οποία ο οργανισμός του αποβάλλει σιγά-σιγά. Μοιάζει με πίσσα και δεν καθαρίζεται εύκολα-σας προειδοποιούμε για να μην βρεθείτε απροετοίμαστες!


2. Αν θηλάζετε, τα κόπρανα του μωρού σας θα είναι μαλακά και υδαρή, στο χρώμα της μουστάρδας. Τα καλά νέα είναι ότι δεν θα μυρίζουν πολύ έντονα.


3. Αν ταίζετε το μωρό σας με μπιμπερό, τα κόπρανα του θα είναι πιο σκουρόχρωμα, πρασινωπά, περισσότερο συμπαγή και αρκετά πιο... δύσοσμα.


4. Το μωρό σας θα χρειαστεί από 4.000 μέχρι 5.000 πάνες μέχρι να εκπαιδευτεί σε θέματα τουαλέτας (κάτι που συνήθως συμβαίνει γύρω στην ηλικία των δύο με δυόμισι ετών!)


5. Τα περισσότερα μωρά έχουν την τάση να.... ανακουφίζονται αμέσως μόλις τους βγάλετε τη λερωμένη πάνα-ίσως λόγω της ελευθερίας κινήσεων που αισθάνονται ή της αλλαγής θερμοκρασίας. Φροντίστε λοιπόν να στρώσετε κάποιο απορροφητικό κάλυμμα πάνω στη αλλαξιέρα ή το έπιπλο που χρησιμοποιείτε για την αλλαγή της πάνας, για να προλάβετε τυχόν ατυχήματα!


Πηγή: περιοδικό 9 μήνες Plus


Τα πάντα για την αλλαγή της πάνας



Η αλλαγή της πάνας

Το άλλαγμα της πάνας είναι τόσο απλό, όμως στην αρχή προβληματίζει όλους τους νέους γονείς. Σκεφτείτε όμως οτι ένα μωρό μέχρι να ‘καθαρίσει’, δηλαδή να σταματήσει να φοράει πάνα, θα φτάσει σίγουρα περίπου μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων. Με μια συχνότητα 4 φορές τη μέρα σε αυτά τα 2-3 χρόνια θα το αλλάξετε περίπου 3.500 φορές. Που σημαίνει οτι πραγματικά θα έχετε τη δυνατότητα να εξασκηθείτε πολύ!

Αυτό που πρέπει να ξέρετε στην τοποθέτηση της πάνας είναι ότι τα αυτοκόλλητα ‘αυτάκια’ τοποθετούνται από κάτω ώστε όταν τα ξεκολλήσετε τα φέρνετε μπροστά αγκαλιάζοντας τη μέση του μωρού και τα κολλάτε στο μπροστινό και επάνω μέρος της πάνας.

Η επιλογή της πάνας είναι σημαντική δεδομένου ότι είναι σε διαρκή επαφή με το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας. Θα πρέπει να αλλάζετε τη πάνα του συχνά, για να αποφύγετε όσο είναι δυνατό την βρεφική δερματίτιδα, δηλαδή τον ερεθισμό ή κάποια κοκκινίλα. Ωστόσο, να περιμένετε ότι τον πρώτο χρόνο το μωρό σας πολλές φορές θα ερεθίζεται ή θα συγκαίγεται. Γι’ αυτό μπορεί να ευθύνεται: α)η διατροφή του β) οι συχνές διάρροιες, γ)η δυσκοιλιότητα δ) η ιδιαίτερα μεγάλη ευασθησία του ή και η μεγάλη παραμονή με λερωμένη πάνα.

Για να περιορίσετε τη βρεφική δερματίτιδα θα πρέπει κάθε φορά που το αλλάζετε πάνα να πλένετε την περιοχή με χλιαρό νερό και βρεφικό σαπούνι.

Εάν είναι κοριτσάκι θα πρέπει να το πλένετε από μπροστά προς τα πίσω με απαλές κινήσεις, ρίχνοντας αρκετό νερό στα γεννητικά του όργανα και τον ποπό.

Εάν είναι αγοράκι πλένετε το μόριο του προσεχτικά. Δεν τραβάτε το πετσάκι παρά μόνο ελάχιστα. Καλύτερο πλύσιμο μπορείτε να κάνετε την ώρα του βραδινού μπάνιου που το δέρμα του έχει μαλακώσει.

Μετά το πλύσιμο στεγνώνετε καλά τη περιοχή με πετσέτα. Πριν βάλετε την καινούργια πάνα εάν το μωρό είναι συγκαμένο μπορείτε να βάλετε αντισηπτική επουλωτική βρεφική κρέμα γύρω από τα γεννητικά όργανα και περιμετρικά στον ποπό του. Πολλές μαμάδες προτιμούν προληπτικά, αντί κρέμας, να βάζουνε λαδάκι, κατά προτίμηση σπαθόλαδο το οποίο είναι επουλωτικό.

Κάποιοι βάζουν εναλλακτικά ταλκ. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία όμως υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η χρήση του ταλκ στο άλλαγμα της πάνας. Σε αντίθετη περίπτωση το ταλκ θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος να το εισπνεύσει το μωρό και να δημιουργηθούν βλάβες στους πνεύμονες του.

Πηγή: www.babyonline.gr


Μικρά μυστικά για την αλλαγή της πάνας

Το πρώτο μάθημα που ίσως πάρετε από τη μητέρα ή την πεθερά σας, μόλις γίνετε μανούλα είναι η αλλαγή της πάνας του παιδιού. Υπάρχουν μικρά μυστικά για την αλλαγή της πάνας, έτσι ώστε να γίνεται γρήγορα, καθαρά και υγιεινά.

Το πρώτο που θα πρέπει να οργανώσετε είναι ο χώρος που γίνεται η αλλαγή της πάνας. Επειδή θα αλλάζετε πάνες τουλάχιστον 10 με 12 φορές τη μέρα, φροντίστε ο χώρος να είναι οργανωμένος και γρήγορα προσβάσιμος. Θα πρέπει να είναι άνετος και ζεστός και να διαθέτει όλα τα απαραίτητα. Βασικά προϊόντα είναι φυσικά πάνες, αλαξιέρα για το μωρό, πετσέτες, μωρομάντηλα και κρέμες για τα συγκάματα. Προμηθευτείτε και ειδικές σακούλες για να πετάτε τις λερωμένες πάνες.



Όταν έρθει η ώρα για την αλλαγή της πάνας, η σωστή στάση του μωρού παίζει σημαντικό ρόλο. Ξαπλώστε το μωρό ανάσκελα και ξεντύστε το από τη μέση και πάνω. Ελέγξτε αν τα ρούχα είναι καθαρά και αν είναι, μην το γδύσετε σε καμία περίπτωση για να μην κρυώσει και αρχίσει να γκρινιάζει.

Ήρθε η δύσκολη ώρα της αφαίρεσης της βρώμικης πάνας. Ξεκολλήστε τις πλαϊνές ταινίες, απομακρύνετε την με προσοχή για να μην λερωθεί το μωρό ή εσείς και πετάξτε την στον ειδικό κάδο.

Καθαρίστε το μωρό με νεράκι ή μωρομάντηλο κρατώντας τα πόδια του ψηλά. Η κατεύθυνση πρέπει να είναι από μπροστά προς τα πίσω για να μην έρθουν οι ακαθαρσίες σε επαφή με τα γεννητικά όργανα. Στο τέλος βάλτε ειδική κρέμα για τα συγκάματα.

Κρατώντας τα πόδια του με το ένα χέρι ψηλά, ανασηκώστε ελαφριά το μωράκι για να βάλετε την καθαρή πάνα. Κολλήστε σφιχτά τις πλαϊνές ταινίες, ενώ εάν ο ομφάλιος λώρος δεν έχει πέσει ακόμα, διπλώστε την πάνα χαμηλότερα από τον αφαλό.



Πηγή: zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!