1 Ιουν 2010



Η σοβαρή κατάθλιψη πριν και μετά από τη γέννηση ενός παιδιού, μπορεί να εκδηλωθεί στη μητέρα του παιδιού αλλά είναι δυνατόν να προσβάλει και τον πατέρα του παιδιού.



Είναι βέβαιο ότι το να γίνει κάποιος γονιός αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, με πολλές δυσκολίες και ευθύνες που διαρκούν για πολλά χρόνια αν όχι για όλη τη ζωή. Η ζωή του ζευγαριού αλλάζει ριζικά σε όλους τους τομείς και δεν είναι εκπληκτικό ότι μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσαρμογής που κάποτε οδηγούν σε κατάθλιψη.



Η κατάθλιψη της μητέρας πριν και μετά από τη γέννηση ενός παιδιού της είναι ένα καλά γνωστό πρόβλημα με αρνητικές επιπτώσεις για την ίδια τη γυναίκα σε προσωπικό επίπεδο, για την οικογένεια και για την εξέλιξη της ανάπτυξης του παιδιού.



Το τι συμβαίνει ψυχολογικά στον πατέρα πριν και μετά τη γέννηση ενός παιδιού του, δεν είναι εξίσου καλά τεκμηριωμένο. Οι επιπτώσεις όμως που μπορεί να έχει η κατάθλιψη στον πατέρα που προκαλείται εξαιτίας της γέννησης του παιδιού του μπορεί να έχει εξίσου σημαντικές επιπτώσεις όπως και στη μητέρα.



Τα τελευταία 30 χρόνια έρευνες έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που δείχνουν καλύτερα το πρόβλημα της κατάθλιψης λόγω γέννησης παιδιού στους άνδρες, την έκταση, τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις της.



Μια πρόσφατη ανασκόπηση των ερευνών που διενεργήθηκαν για το ζήτημα από το 1980 έως το 2009 μας προσφέρει τα ακόλουθα στοιχεία:

Οι περισσότερες περιπτώσεις κατάθλιψης του πατέρα μετά τη γέννηση ενός παιδιού του δεν ανιχνεύονται, η διάγνωση δεν γίνεται και οι άνδρες αυτοί παραμένουν χωρίς θεραπεία



Περίπου 10% των ανδρών βιώνουν κατάθλιψη πριν και μετά τη γέννηση ενός παιδιού τους



Στους 3 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό κατάθλιψης, 7,7% στους πατέρες



Το ψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης στους πατέρες μετά τη γέννηση παιδιού τους είναι 25,6% και αυτό καταγράφεται στη χρονική περίοδο των 3 έως 6 μηνών από τη γέννηση



Υπάρχει ένας μέτριος βαθμός συσχέτισης μεταξύ της κατάθλιψης του πατέρα και της μητέρας



Στους άνδρες των οποίων η γυναίκα είχε κατάθλιψη σε σχέση με τη γέννηση του παιδιού, ήσαν σημαντικά αυξημένες οι πιθανότητες προσβολής και των ίδιων από κατάθλιψη



Φαίνεται λοιπόν ότι η κατάθλιψη σε σχέση με τη γέννηση ενός παιδιού υπάρχει και είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και στον πατέρα έστω και εάν η συχνότητα του προβλήματος είναι χαμηλότερη στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.



Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που πιθανόν να εξηγούν την κατάθλιψη πριν και μετά τη γέννηση ενός παιδιού σε ένα πατέρα. Η έλλειψη ύπνου που δημιουργεί αναπόφευκτα η γέννηση ενός παιδιού στους γονείς, οι νέες ευθύνες που βαραίνουν τον πατέρα και η ανάγκη στήριξης μιας γυναίκας του πάσχει από επιλόχειο κατάθλιψη συγκαταλέγονται στους παράγοντες που δημιουργούν κατάθλιψη και στον πατέρα.



Είναι ευθύνη του γιατρού ή άλλου επαγγελματία της υγείας που φροντίζει το ζευγάρι να αντιληφθούν εάν τα ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πατέρας ή η μητέρα είναι προβλήματα συνήθη που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι με παιδιά ή εάν πρόκειται για μορφή κατάθλιψης που απαιτεί εξειδικευμένη φροντίδα.



Νέα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν παράλληλα ότι η κατάθλιψη στον πατέρα που συμβαίνει νωρίς στη ζωή του παιδιού του, μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην ψυχοκινητική, συναισθηματική και συμπεριφορική ανάπτυξη του παιδιού.



Για τους λόγους αυτούς χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή για καλύτερη ανίχνευση, θεραπεία και στήριξη των πατέρων που υποφέρουν από κατάθλιψη λόγω γέννησης ενός παιδιού τους.



Σε ζευγάρια γονέων που ο ένας από τους δύο πάσχει από μια τέτοια κατάθλιψη, απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή διότι οι πιθανότητες και ο άλλος γονιός να υποφέρει και αυτός από κατάθλιψη είναι πολύ περισσότερες.



Πηγή: www.medlook.net

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!