3 Ιουν 2010

Γιατί έχω καθυστέρηση;



Ένα από τα θέματα που απασχολούν συχνά μια γυναίκα είναι η καθυστέρηση της τακτικής/ έμμηνης αιματικής ροής. Τα αίτια μπορεί να είναι παθολογικά ή όχι. Η καθυστέρηση επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας.



Θηλασμός: Οι μητέρες που θηλάζουν βιώνουν συχνά αμηνόρροια. Ωστόσο, η ωορρηξία και κατ’ επέκταση η εγκυμοσύνη είναι δυνατόν να συμβεί ακόμη και χωρίς εμμηνορρυσία.



Στρες: Το συναισθηματικό στρες είναι μια πιθανή αιτία της απουσίας της εμμήνου ρύσεως. Η εξάλειψη του στρες συνήθως επαναφέρει την εμμηνόρροια.



Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά (από στόματος, ενέσιμα), τα από στόματος κορτικοστεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιψυχωσικά, οι θυρεοειδικές ορμόνες και ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορούν να προκαλέσουν αμηνόρροια, σε μερικές γυναίκες



Ορμόνες: H καθυστέρηση θα μπορούσε να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η πιο κοινή μορφή ορμονικής διαταραχής, που μπορεί να προκαλέσει αμηνόρροια. Στο αντίθετο άκρο, το ΣΠΩ μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία (μηνορραγία).



Διατροφή:Έχετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή; Οι γυναίκες που υποσιτίζονται ή είναι εξαιρετικά ελλιποβαρείς, αντιμετωπίζουν συχνά αμηνόρροια. Αυτό συμβαίνει συχνά σε γυναίκες με διατροφικές διαταραχές, όπως ανορεξία ή βουλιμία.



Υπερβολική γυμναστική: Μήπως προπονείστε υπερβολικά; Κάνετε χορό ή συμμετέχετε σε αθλήματα, πολλές φορές την εβδομάδα; Είναι γεγονός ότι η έντονη άσκηση και η υπερπροπόνηση μπορούν να προκαλέσουν διακοπή του έμμηνου κύκλου.



Θυρεοειδής: Ο θυρεοειδής σας λειτουργεί φυσιολογικά; Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από νοσήματα του θυρεοειδούς, χωρίς να έχουν διαγνωσθεί.



Ασθένεια: Έχετε κάποια χρόνια ασθένεια; Εάν πάσχετε από κάποια χρόνια ασθένεια ή είστε άρρωστη για μεγάλο χρονικό διάστημα, η έμμηνος ρύση μπορεί να καθυστερήσει προσωρινά. Μόλις η υγεία σας βελτιωθεί, η περίοδος συνήθως επιστρέφει.



Προσοχή: Εάν η εμμηνορρυσία σας έχει καθυστερήσει 3 μήνες θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική περίθαλψη, για να προσδιορισθεί η υποκείμενη νόσος. Μόνο έτσι μπορεί να προσδιοριστεί η αιτία της αμηνόρροιας. Θα πρέπει επίσης να προσέχετε την παρουσία συμπτωμάτων, όπως πονοκέφαλοι, τριχόπτωση, αλλαγές όρασης και εκκρίσεις του μαστού ή παραγωγή γάλακτος, που σηματοδοτούν ανάγκη για ιατρική φροντίδα.



Πηγή: www.babyspace.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!