24 Οκτ 2011

Mommyrexia… η νέα ‘εγκυμονούσα’ μόδα του Hollywood



Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται και ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο;


Ένας νέος διατροφικός όρος τείνει να προστεθεί τον τελευταίο καιρό στο λεξιλόγιο των νέων μελλοντικών μαμάδων …mommyrexia!
Προέρχεται από το Hollywood, αλλά η αλήθεια είναι ότι επηρεάζει πολλές γυναίκες που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το βάρος τους. Όταν όμως αυτή η ενασχόληση ξεπερνάει τα φυσιολογικά όρια μετατρέπεται σε εμμονή. Σε αυτή ακριβώς την εμμονή αναφέρεται και ο νέος όρος mommyrexia, δηλαδή στις μέλλουσες μαμάδες που σχεδόν αρνούνται να πάρουν βάρος, ή επιδιώκουν να πάρουν μόνο τα ελάχιστα δυνατά κιλά ώστε να βγάλουν εις πέρας αυτούς τους 9 μήνες.
Και αν αυτό σας φαίνεται εξωπραγματικό ή έστω υπερβολικό προσπαθήστε να φέρετε στο μυαλό σας την εικόνα της Victoria Beckham κατά τη διάρκεια της τελευταίας της εγκυμοσύνης. Ιδιαίτερα αδύνατα χέρια και πόδια, χωρίς ίχνος περιττού λίπους, και το μόνο που μαρτυράει την εγκυμοσύνη είναι η στρογγυλή κοιλιά που αρχίζει να αχνοφαίνεται μετά τον 5ο με 6ο μήνα.
Το όνειρο ίσως κάθε μελλοντικής μαμάς, αλλά ποιους κινδύνους μπορεί να κρύβει και ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από mommyrexia;

• Όσες έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν προβλήματα διατροφικών διαταραχών, όπως ψυχογενή ανορεξία ή βουλιμία.


• Όσες εξαρτούν την εργασία τους από την εμφάνισή τους, κυρίως στο χώρο της showbiz


• Όσες συνεχίζουν να δουλεύουν πολλές και εξαντλητικές ώρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


• Γυναίκες που δίνουν υπερβολική έμφαση στην ομορφιά

• Γυναίκες με προϋπάρχοντα ψυχολογικά προβλήματα

Η αλήθεια είναι ότι απασχολεί σχεδόν όλες τις γυναίκες το πόσα κιλά θα πάρουν ή τουλάχιστον πόσα κιλά θα τους μείνουν μετά από μία εγκυμοσύνη. Και φυσικά η σωστή αύξηση βάρους κατά την κύηση δεν επηρεάζει μόνο την εμφάνιση και την ψυχολογία της μέλλουσας μαμάς, αλλά και την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και την υγεία του βρέφους.
Η ανεπαρκής αύξηση βάρους αυτούς τους 9 μήνες μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, γεννητικές διαταραχές και ανεπαρκή ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ και για τη μέλλουσα μητέρα επιφυλάσσει προβλήματα, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανιστούν διατροφικές ελλείψεις, αναιμία, οστεοπόρωση κ.α.
Μία φυσιολογική εγκυμοσύνη προσθέτει κατά μέσο όρο στην έγκυο περίπου 9-12 κιλά. Αυτό το βάρος μπορεί να χαθεί εύκολα μετά τον τοκετό, υπό την προϋπόθεση ότι η μέλλουσα μητέρα φροντίζει να διατρέφεται σωστά και ισορροπημένα, έτσι ώστε να μπορεί να θηλάσει ασφαλώς το μωρό της και να έχει την απαιτούμενη ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις νέες της υποχρεώσεις.
Και για να το δούμε και με νούμερα: Τα πρώτα 5-6 κιλά χάνονται κατά τον τοκετό και στις πρώτες μέρες του μαιευτηρίου. Στη συνέχεια, αν εξαιρέσουμε τις επόμενες 30-40 μέρες μετά τον τοκετό, κατά τις οποίες η νέα μαμά πρέπει να δώσει έμφαση στο θηλασμό και να διατηρήσει σταθερό το βάρος της, μπορεί μετά το 2ο μήνα να χάνει 1-2 κιλά μηνιαίως ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΙΤΑ, εφαρμόζοντας απλά μία ενδεδειγμένη διατροφή, με τη βοήθεια ενός επιστήμονα διαιτολόγου.
Ας κάνουμε την πρόσθεση:
5-6 κιλά κατά τον τοκετό + 1-2 κιλά/ μήνα μετά τις πρώτες 30-4 μέρες = μέσα σε 3-6 μήνες μετά τον τοκετό μπορούν να χαθούν σωστά και υγιεινά όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης!
Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να ζηλεύετε τις σταρ του Hollywood που μέσα σε δύο μήνες μετά την εγκυμοσύνη έχουν εξαφανίσει δια μαγείας την κοιλιά τους. Θα χρειαστείτε ελάχιστα παραπάνω χρόνο και πολύ λιγότερα λεφτά για να τα καταφέρετε με σωστό τρόπο να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης χωρίς να γίνετε mommyrexics. Και κυρίως χωρίς να θέσετε τα νεύρα σας και την υγεία σας σε κίνδυνο!

Πηγή: femalecity.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!