17 Οκτ 2011

«ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ» | Δελτίο τύπου Unicef



Μια συνεργασία με τη UNICEF προς όφελος των παιδιών
 
Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF ανακοινώνει μια νέα συνεργασία και ευγενική χορηγία που διαμορφώθηκε προς όφελος των παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Πρόκειται για την έκδοση «Βήματα για τη Ζωή: Πρόγραμμα Ατομικών και Κοινωνικών Δεξιοτήτων για το Νηπιαγωγείο», που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης που περιλαμβάνει το εγχειρίδιο για τον εκπαιδευτικό, το δομημένο οδηγό μαθημάτων, καθώς και συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό.

Οι συγγραφείς του προγράμματος, Νάντια Κουρμούση και Βασίλης Κούτρας, έχουν εκχωρήσει τα έσοδα από τις πωλήσεις του στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, πιστεύοντας ότι το οικονομικό όφελος από ένα τέτοιο πόνημα ανήκει μόνο στα παιδιά.

Η έκδοση αυτή έχει σκοπό να διδάξει στα παιδιά όχι το «τι», αλλά το «πώς» να σκέφτονται, να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή τους και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν Δεξιότητες Ζωής, όπως δημιουργία και διατήρηση φιλίας, διαχείριση συναισθημάτων, ενσυναίσθηση, αποφυγή συγκρούσεων, επίλυση προβλημάτων και ικανότητες άρνησης και διαπραγμάτευσης.

Θα κυκλοφορήσει ως βιβλίο από τις Εκδόσεις Παπαζήση, και παρουσιάζεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Αθήνα), τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η κυρία Τζένη Κρεμαστινού , Πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., Καθηγήτρια Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η κυρία Μένη Μαλλιώρη, Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κύριος Κώστας Χρυσαφίδης, Καθηγητής Παιδαγωγικής του ΤΕΑΠΗ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κύριος Λάμπρος Κανελλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο κύριος Κυριάκος Αθανασίου, Καθηγητής Αγωγής Υγείας και Διδακτικής Βιολογίας του ΤΕΑΠΗ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η UNICEF χαιρετίζει την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία και ευχαριστεί θερμά τους συγγραφείς για την γενναιοδωρία και ευαισθησία τους, καθώς επίσης και όλους όσοι συνετέλεσαν στη δημιουργία της σημαντικής αυτής έκδοσης.




                                          ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
                ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Η φτώχεια αποτελεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στερεί από τα παιδιά όλες τις ικανότητες που χρειάζονται για να επιβιώσουν και ν' αναπτυχθούν και είναι η κύρια αιτία εκατομμυρίων θανάτων παιδιών κάθε χρόνο. Τα κάνει ευάλωτα στις ασθένειες, την εκμετάλλευση, την κακομεταχείριση, τη βία, τις διακρίσεις και τον στιγματισμό. Δεν έχουν καθαρό νερό, εμβόλια, περίθαλψη, εκπαίδευση και τροφή.

Σήμερα, στο φτωχότερο 40% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιστοιχεί μόλις το 5% του παγκόσμιου εισοδήματος και σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF το 1 στα 2 παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο - περίπου 1 δισεκατομμύριο παιδιά - ζουν στη φτώχεια, στερούμενα βασικών αγαθών όπως η κατοικία, το καθαρό νερό, η φροντίδα υγείας.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε έντονα σήμερα, απειλεί ν'ανατρέψει πολλά από τα παγκόσμια επιτεύγματα στον τομέα της παιδικής ευημερίας.

Η καταπολέμηση της φτώχειας πρέπει να ξεκινήσει με την προστασία και την πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών. Η επένδυση στα παιδιά είναι η καλύτερη εγγύηση για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Χωρίς την πραγμάτωση όλων των δικαιωμάτων των παιδιών, η φτώχεια δεν μπορεί να μειωθεί. Επενδύοντας ένα μικρό μόνο ποσοστό από τον παγκόσμιο πλούτο, όλα τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, που περιλαμβάνει επαρκή διατροφή, ασφαλές πόσιμο νερό και συνθήκες υγιεινής, στοιχειώδη ιατρική φροντίδα και βασική εκπαίδευση.

Στη φετινή της κεντρική έκθεση «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2011», η UNICEF επισημαίνει πως επενδύοντας στα 1,2 δισεκατομμύρια εφήβων στον κόσμο, ηλικίας 10 έως 19 ετών τώρα, είναι δυνατόν να σπάσει ο βαθιά ριζωμένος φαύλος κύκλος της φτώχειας και της ανισότητας.

Τονίζει επίσης πως με 81 εκατομμύρια νέους ανθρώπους άνεργους παγκοσμίως το 2009, η ανεργία των νέων παραμένει πηγή ανησυχίας σχεδόν σε κάθε χώρα. Μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά τεχνολογικής εργασίας απαιτεί δεξιότητες που πολλοί νέοι δεν διαθέτουν. Αυτό δεν έχει μόνο αποτέλεσμα τη σπατάλη του ταλέντου των νέων, αλλά αποτελεί επίσης μια χαμένη ευκαιρία για τις κοινότητες και τις χώρες στις οποίες ζουν.

Όσον αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας η UNICEF προτείνει πως είναι αναγκαίες στοχευμένες επενδύσεις στους παρακάτω βασικούς τομείς:

Εκπαίδευση και κατάρτιση, έτσι ώστε οι νέοι να έχουν τα μέσα να βγουν από τη φτώχεια και να συμβάλουν στις εθνικές οικονομίες.


Ενίσχυση της καταπολέμησης της φτώχειας και της ανισότητας, μέσα από προγράμματα με ιδιαίτερη ευαισθησία προς τα παιδιά, ώστε να προληφθεί η πρόωρη και απότομη μετάβαση στην ενηλικίωση.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!