11 Νοε 2011

Αναζητώντας.... παιδίατρο!

Η καλή σχέση του γονιού με τον παιδίατρο συμβάλλει στην καλή υγεία του παιδιού! Ανακαλύψτε με ποιον τρόπο μπορείτε να επιλέξετε τον κατάλληλο γιατρό, αλλά και πως να "χτίσετε" μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του!

Όπως κάθε άνθρωπος, έτσι και κάθε παιδί χρειάζεται τον κατάλληλο γιατρό ανάλογα με την περίσταση! Επειδή, όμως τα μωρά και τα νήπια αδυνατούν να..... βρουν μόνα το γιατρό τους, οι γονείς "διαμεσολαβούν" μεταξύ του γιατρού και του παιδιού! Ο ρόλος του παιδιάτρου, όπως και κάθε γιατρού, είναι να διατηρεί και να επαναφέρει την καλή υγεία του ασθενή του. Για το λόγο αυτόν η σχέση σας με το γιατρό του παιδιού σας είναι και τόσο πολύτιμη! Για να χαίρει το παιδί σας άκρας υγείας!

Η περίοδος των.... "συνεντεύξεων"!
Η αναζήτηση του κατάλληλου γιατρού είναι για κάθε γονιό μία περίοδος που συνοδεύεται από ανησυχία, "τρέξιμο" και ενίοτε πειραματισμούς! Είναι απόλυτα φυσιολογικό στην αρχή να πειραματιστείτε και να γνωρίσετε γιατρούς που τελικά δεν θα θέλετε να αναλάβουν την υγεία του μικρού σας. Μην απογοητεύεστε, όμως, γιατί είναι σημαντικό να θυμάστε ότι για κάθε παιδί υπάρχει εκεί έξω ο κατάλληλος παιδίατρος!

  • Ρωτήστε άτομα που σας εμπνέουν εμπιστοσύνη από το φιλικό σας περιβάλλον ή ρωτήστε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων μήπως μπορούν να σας συστήσουν έναν παιδίατρο. Στην περίπτωση που δεν έχετε κανέναν συγγενή, φίλο ή γνωστό για να σας καθοδηγήσει, μην πτοείστε. Είναι γεγονός πως στη σύγχρονη εποχή μπορείτε να βρείτε γιατρό, είτε από κάποιο νοσοκομείο, είτε από το internet ή ακόμη και από τον "Χρυσό Οδηγό". Σε αυτή την περίπτωση, όμως, ενδέχεται να αναλωθείτε περισσότερο καιρό σε "πρώτα" ραντεβού, μέχρι να καταλήξετε στην ιδανική επιλογή, μπορεί όμως και όχι, αν είστε κάπως τυχεροί κατά την αναζήτηση!
  • Ανεξάρτητα από το αν σας έχουν συστήσει κάποιον παιδίατρο ή όχι, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε στους παράγοντες πριν την επιλογή σας την απόσταση. Φυσικά και ο παράγοντας απόσταση δεν είναι καταλυτικός στην πιθανότητα που ανακαλύψετε τον κατάλληλο γιατρό, αλλά έχει ιατρείο κάπου μακριά. Σίγουρα, όμως, χρειάζεται να λάβετε υπόψη σας ότι αφού έχετε μωρό ή μικρό παιδί στο σπίτι σας, μπορεί να απαιτείται όχι μόνο η συμβουλή ενός γιατρού από το τηλέφωνο, αλλά και η επίσκεψη στο ιατρείο του. Ένα ιατρείο που βρίσκεται στην άλλη άκρη της.... πόλης, είναι λογικό πως δεν αποτελεί την πιο πρακτική λύση για εσάς!
  • Όταν αποφασίσετε να "γνωρίσετε" ένα παιδίατρο, θα χρειαστεί πρώτα μια επίσκεψη στο ιατρείο του αλλά και μια συζήτηση μαζί του! Πρωταρχικής σημασίας, για την επιλογή του παιδιάτρου, είναι η ταύτιση της φιλοσοφίας και της νοοτροπίας σας στα θέματα της υγείας. Φυσικά και ο γιατρός είναι ειδικός στα θέματα υγείας, αλλά είναι σημαντικό, όχι σε απόλυτο βαθμό, αλλά κατά προσέγγιση να συμπίπτουν οι απόψεις σας, πχ γύρω από τα ζητήματα ανατροφής και διαπαιδαγώγησης, διατροφής, χρήσης αντιβιοτικών κλπ. Εκτός, όμως, από τη μεταξύ σας χημεία χρειάζεται να δώσετε  προσοχή και στη συμπεριφορά του. Ένας παιδίατρος που θα ενδιαφέρεται για εσάς και το παιδί σας θα είναι αυτός που θα σας εξηγεί υπομονετικά, θα σας ακούει με προσοχή, ενώ θα είναι καλός και υπομονετικός με το μικρό σας.
Σχέση υγείας!
Επιλέξατε τον κατάλληλο γιατρό; Συγχαρητήρια! Για να αναπτύξετε, όμως, μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, δεν αρκεί μονάχα να τον επιλέξετε αλλά και να βάλετε το λιθαράκι σας για να δημιουργήσετε μια αληθινή, ειλικρινή και ουσιαστική σχέση μαζί του! Έτσι κι αλλιώς, μην ξεχνάτε ότι θα φροντίζει ότι πολυτιμότερο έχετε σε αυτόν τον κόσμο: το παιδί σας!
  • Είναι σημαντικό όταν μιλάτε στο γιατρό για κάποιο θέμα που αφορά στα συμπτώματα που έχει το παιδί σας να είστε πάντα ακριβείς και αληθινοί. Όταν το μικρό σας δεν αισθάνεται καλά, κρατήστε σημειώσεις για τα συμπτώματα που παρουσίασε αλλά και τον τρόπο που το φροντίσατε. Από την άλλη, να είστε πάντα ειλικρινείς για αυτά τα ζητήματα, ακόμη κι αν κάνατε κάτι λάθος (πχ στη δοσολογία) ή αν έχετε μια συνήθεια (πχ κάπνισμα) που αναρωτιέστε κατά πόσο επηρεάζει ή επιδεινώνει την υγεία του μικρού σας!
  • Μην ντρέπεστε να ζητάτε εξηγήσεις ή να ομολογείτε ότι δεν καταλαβαίνετε κάτι που σας λέει ή συνταγογραφεί ο γιατρός. Είναι λογικό πως εσείς δεν έχετε το φάσμα των γνώσεων που διαθέτει ένας γιατρός, αλλά σαφώς ένα καλός παιδίατρος είναι πάντα πρόθυμος να σας εξηγήσει τι συμβαίνει αλλά και τι χρειάζεται να κάνετε.
  • Ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του παιδιάτρου κατά γράμμα, ιδιαίτερα όσον αφορά στη συνταγή των φαρμάκων ή τη δόση τους κλπ. Στην περίπτωση που έχετε μια ένσταση για κάποια συμβουλή που σας έδωσε, είτε επειδή κάτι δεν καταλάβατε, είτε επειδή έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία σας, απλώς συζητήστε το.
  • Μη διστάζετε να του τηλεφωνήσετε εάν έχετε κάποια απορία σχετική με την υγεία του μικρού σας ή εάν χρειάζεστε κάποια συμβουλή. Ο καλός γιατρός είναι ο διαθέσιμος γιατρός αρκεί βέβαια να μην το παρακάνετε και να μη γίνεστε παράλογοι στις απαιτήσεις σας.
Πότε να καλέσω το γιατρό;
Καλέστε τον παιδίατρο όταν το μικρό σας:
  • Έχει πυρετό από 38 και πάνω, που συνοδεύεται από συμπτώματα κρυολογήματος, σπασμούς, νωθρότητα, έντονο κλάμα, δυσκολία στην αναπνοή, εξάνθημα ή κοκκινίλες, πονοκέφαλο, αφυδάτωση κλπ. Ακόμη και στην περίπτωση που του χορηγήσετε αντιπυρετικό, κατόπιν συμβουλής του γιατρού σας και δεν πέσει ο πυρετός, καλέστε τον εκ νέου.
  • Βήχει έντονα. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που παράλληλα έχει είτε δυσκολία στην αναπνοή, είτε πόνο στο στήθος, είτε φλέματα κίτρινα, πράσινα ή με αίμα, είτε συριγμό κατά την αναπνοή.
  • Έχει πονόλαιμο. Κάποιες φορές ο πονόλαιμος συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, ενόχληση κατά την κατάποση, λευκές κηλίδες σε κόκκινο λαιμό, πρησμένες αμυγδαλές ή αδένες, βραχνάδα και εξάνθημα.
  • Αιμορραγία στα ούρα, στα κόπρανα ή στα αυτιά.
  • Παρουσιάζει νωθρότητα, ανεξάρτητα με το εάν έχει πυρετό, κλαίει όταν το αγγίζετε ή το μετακινείτε,  έχει έντονη ανησυχία, αρνείται να φάει, πονάει αρκετά σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος (πχ κεφάλι ή στήθος).
  • Κάνει εμετούς και πονάει.
  • Έχει διάρροια και πόνο στην κοιλιά.
  • Παρουσιάζει ανορεξία, καταπόνηση και ωχρότητα.
  • Εμφανίζει αλλεργικό οίδημα και φαγούρα ή το δαγκώσει ζώο, ψάρι, ερπετό, έντομο κλπ
  • Καταπιεί φάρμακο, χημική ουσία ή ποτό.
  • Έχει αλλαγή στη συμπεριφορά του και δεν είναι το παιδί που ξέρατε μέχρι τότε.
  • Έχει απώλεια αισθήσεων ή τάση για λιποθυμία.

Πηγή: περιοδικό "Γονείς εν δράσει!"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!