29 Νοε 2011

Μια εγκυμοσύνη με δύο.... μαμάδες!

Μαμά και κόρη μοιράζονται μία σχέση μοναδική. Μία σχέση απόλυτης αγάπης αλλά και έντασης, μία σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης αλλά και ανταγωνισμού.... Όταν όμως εγκυμονείτε, όλα αυτά αλλάζουν. Η μητέρα σας είναι ο άνθρωπος που θα σας κατατοπίσει, θα σας συμβουλεύσει, θα σας ενθαρρύνει και θα σταθεί δίπλα σας, ακούραστος, κάθε στιγμή, είτε καλή είτε δύσκολη. Συμβαίνει όμως αυτό με όλες τις μέλλουσες γιαγιάδες; Πως αντιμετωπίζει η κάθε μητέρα την εγκυμοσύνη της κόρης της;

Γιαγιά είναι μόνο μία!
Μπορεί να είναι ευχάριστη, βοηθητική, δοτική. Μπορεί όμως παράλληλα να γίνει σκληρή, εξοργιστική, καταπιεστική. Όπως και να έχει, είναι η μητέρα σας και το σημαντικότερο, θα γίνει γιαγιά του μωρού σας, για αυτό μην την κακοκαρδίζετε. Ανησυχεί και για αυτό κάποιες φορές υπερβάλλει. Όσο περνάει ο καιρός και νιώθετε τη ζωή που μεγαλώνει μέσα σας, θα αποκτήσετε κι εσείς αισθήματα υπερπροστατευτικότητας και θα αρχίσετε να κατανοείτε καλύτερα τη συμπεριφορά της μητέρας σας και το άγχος της για την πορεία της εγκυμοσύνης σας.
Εξάλλου να έχετε υπόψη σας πως και η ίδια βίωσε όσα εσείς βιώνετε όταν ήταν έγκυος σε εσάς, οπότε κάτι ξέρει καλύτερα. Σίγουρα οι εποχές αλλάζουν και μαζί τα δεδομένα, όμως κάποιες συμβουλές των γιαγιάδων παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο, πέρα από κάθε επιστημονικό επίτευγμα!
Η "εγκυμονούσα" σχέση σας με τη μαμά σας θα είναι σίγουρα περίπλοκη και για έναν ακόμη λόγο: Η μητέρα είναι ο άνθρωπος που δίνει χωρίς να ζητάει, που ακούει με υπομονή κάθε γκρίνια ή απαίτηση, που δεν θα δειλιάσει μπροστά σε μία δυστροπία του χαρακτήρα σας, αλλά θα προσπαθήσει να σας δώσει τη θετική όψη των πραγμάτων που ενδεχομένως σας φοβίζουν. Μια τέτοια δύσκολη κατάσταση, η οποία επίκειται κατά τη διάρκεια της κύησης, περισσότερο θα συσφίξει τελικά τη σχέση σας με τη μελλοντική γιαγιά του παιδιού σας παρά θα τη θέσει σε κίνδυνο. Κι αυτό γιατί μόνο η μητέρα σας και μέλλουσα γιαγιά ουσιαστικά μπορεί να καταλάβει τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσης καθώς και των συναισθημάτων σας.

SOS tip!
Όσο και αν υπερβάλλει η υπερπροστατευτική γιαγιά, τις αποφάσεις σας είναι σημαντικό να τις παίρνετε μόνες εσείς με τον σύζυγο σας.

Τόσο κοντά, κι όμως τόσο μακριά
Μπορεί να υποστηρίζει ότι δεν θέλει να ανακατεύεται, την ίδια στιγμή όμως σας κάνει συνεχείς υποδείξεις ακόμη και για τον τρόπο που θα ντυθείτε. Εσείς εξοργίζεστε που σας φέρεται σαν να είστε μικρό παιδί και ξεχνάτε μονομιάς ότι είναι μητέρα σας και ανησυχεί. Νιώθετε να απομακρύνεστε από εκείνη και σας κουράζει ακόμη και η παρουσία της στο σπίτι. Να ξέρετε ότι οι μαμάδες δεν σταματούν ποτέ να φέρονται ως μαμάδες και ότι ίσως πρέπει να τους δείξετε πως να φέρονται ως γονιός στο ενήλικο πλέον παιδί τους για να καταλάβουν τι κάνουν λάθος. Μπορείτε να εξισορροπήσετε την κατάσταση λέγοντας της ότι την ακούτε και δείχνοντας ότι παίρνετε σοβαρά υπόψη τα λεγόμενα της. Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει από την εποχή της και έχουν γίνει άλματα στην μαιευτική και τη γυναικολογία, αλλά και στην παιδιατρική. Επίσης έχουν καταρριφθεί αρκετές αντιλήψεις που ίσχυαν στο παρελθόν, οπότε υπάρχουν πράγματα που πρέπει να μάθετε από κοινού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο τρόπος που θα προσεγγίσετε το θέμα είναι το κλειδί για να λύσετε οποιαδήποτε παρεξήγηση. Η ένδειξη σεβασμού από την πλευρά σας, ζητώντας της να μοιραστεί μαζί σας τις εμπειρίες από τη δική της εγκυμοσύνη ή εγκυμοσύνες, θα καθορίσει και τη θετική έκβαση της συζήτησης και θα φέρει την επικοινωνία μαμάς και κόρης σε ένα άλλο, πιο φιλικό επίπεδο.

SOS tip!
Αν πρόκειται να γίνει για πρώτη φορά γιαγιά, δείξτε ακόμη μεγαλύτερη κατανόηση για τον.... υπερβολικό της ζήλο. Είναι το πρώτο της εγγόνι!

Άγχος, το ανίκητο!
Η περίπτωση της αγχωμένης γιαγιάς δεν γιατρεύεται. Ανησυχεί για την υγεία σας, για την υγεία του εμβρύου, για την υγεία του συντρόφου σας. Ενημερώνεται για όλα όσα έχουν να κάνουν με την κύηση, διαβάζει, βλέπει τηλεόραση, ρωτάει, και από τις πληροφορίες που συγκεντρώνει, κρατάει μόνο τις ανησυχητικά αρνητικές. Και όχι μόνο αυτό, θέλει να σας επιβάλλει τα πιστεύω της, γιατί μόνο εκείνη "ξέρει"! Εσείς φρικάρετε, ο σύζυγος σας το ίδιο και εκείνη ακόμη περισσότερο. Τέτοιες καταστάσεις ανακυκλώνονται και δεν βγάζουν πουθενά. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι κάτι δραστικό. Μιλήστε της αυστηρά για να την ταρακουνήσετε και να φοβηθεί ότι θα την αποκόψετε από το μωρό όταν γεννηθεί, καθώς η συμπεριφορά της δεν θα είναι καθόλου βοηθητική ούτε όταν φέρετε στον κόσμο το εγγονάκι της. Πως θα την εμπιστευθείτε τότε να κάνει baby-sitting? Ανάλογες δηλώσεις τρομοκρατούν τις μέλλουσες γιαγιάδες, καθώς βλέπουν να πλησιάζει το ενδεχόμενο να χάσουν την επαφή και με εσάς και με το μωρό σας όταν αυτό γεννηθεί. Και αυτό είναι κάτι που όχι μόνο απεύχονται, αλλά δεν μπορούν καν να φανταστούν.

SOS tip!
Προσέξτε, όμως, να μην αγχωθείτε και εσείς στο τέλος, καθώς η κατάσταση σας δεν επιτρέπει τέτοιου είδους ανησυχίες. Πείστε την να μοιράζεται το άγχος της με άλλους ανθρώπους και όχι με την εγκυμονούσα, που χρειάζεται πάνω από όλα ηρεμία.

10 τρόποι για να τη βάλετε στο παιχνίδι!
Όποιος είναι ο τύπος της δικής σας μαμάς, υπερπροστατευτική, καταπιεστική ή αγχωτική, βρείτε μεθόδους για να την προσεγγίσετε και να βελτιώσετε τη σχέση σας, επειδή την χρειάζεστε όσο κανέναν άλλον στην εγκυμοσύνη σας.

  • Πάρτε την μαζί σας σε ραντεβού με τον γυναικολόγο σας για ηθική υποστήριξη, ιδιαίτερη εάν πρόκειται να μεγαλώσετε μόνη σας το μωρό που θα φέρετε σύντομα στον κόσμο.
  • Δεχθείτε την καθημερινή της φροντίδα σε ότι έχει να κάνει και με τις δουλειές του σπιτιού, καθώς εσείς χρειάζεστε ξεκούραση.
  • Αν έχετε και άλλα μεγαλύτερα παιδιά, δεχθείτε τη βοήθεια της ώστε να τα βγάλετε πέρα.
  • Όταν η κοιλίτσα σας έχει μεγαλώσει αρκετά και δεν μπορείτε να οδηγήσετε, μπορείτε να ζητήσετε την πολύτιμη συνδρομή της για τις μεταφορές σας.
  • Δώστε της τη δυνατότητα να κάνει για εσάς τα ψώνια της ημέρας ή και της εβδομάδας, αφού βέβαια έχετε σημειώσει σε μια λίστα εσείς όσα χρειάζεστε. Έτσι, θα νιώσει χρήσιμη!
  • Θέλετε να πάτε μια εκδρομή για να ξεφύγετε από την καθημερινότητα και δεν έχετε παρέα, καθώς όλοι δουλεύουν; Δώστε την ευκαιρία στη μητέρα σας να σας συνοδεύσει και απολαύστε κάθε φροντίδα της.
  • Αν έχετε διοργανώσει μια γιορτή στο σπίτι, μπορείτε να καλέσετε και τη μαμά σας. Πέρα από το ότι θα νιώσει ευπρόσδεκτη στη ζωή και τις συναναστροφές σας, θα κάνει και ότι περνάει από το χέρι της για να απαλλάξει την έγκυο κορούλα της από κάθε "βάρος" και άγχος.
  • Κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης σας ζητήστε τις συμβουλές της, γιατί όχι μόνο θέλει να συμμετέχει αλλά και επειδή της αρέσει να δείχνετε εμπιστοσύνη στη γνώση αλλά και την εμπειρία της.
  • Ζητήστε της να βρίσκεται στο σπίτι όταν επιστρέψετε από το μαιευτήριο με το νεογέννητο μωρό σας. Άλλωστε, τι το καλύτερο από τη μητέρα σας στο κατώφλι του σπιτιού σας να σας υποδέχεται έχοντας τα πάντα στην εντέλεια.
  • Δείξτε πόσο πολλή εμπιστοσύνη της έχετε, παρακαλώντας τη να μείνει μαζί σας τουλάχιστον για τις πρώτες 10 μέρες με το μωρό σας στο σπίτι, για να μάθετε κάθε μυστικό φροντίδας ενός μωρού και να αποκτήσετε μια σχετική ευχέρεια κινήσεων.
Πηγή: περιοδικό "Γονείς εν δράσει"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!