22 Νοε 2011

Αποτρίχωση: πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για αποτρίχωση; Είναι τα εννιά πολύ νωρίς; Είναι τα δώδεκα πολύ αργά; Η αποτρίχωση καλό είναι να ξεκινήσει με την έναρξη της περιόδου, καθώς το ορμονικό σύστημα ωριμάζει σταδιακά.
Σε περιπτώσεις, εξάλλου, κοριτσιών με έντονη τριχοφυϊα και πριν ξεκινήσει η εφαρμογή οποιασδήποτε μεθόδου αποτρίχωσης, συνιστάται επίσκεψη σε παιδικό ενδοκρινολόγο.
Το πόσο άνετα, όμως, νιώθει το παιδί με την εικόνα του σώματος του είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη επισπεύδοντας τη διαδικασία. Καθώς το παιδάκι μεγαλώνει, η εικόνα που έχει για το σώμα του αποκτά μεγαλύτερη σημασία, όμως-ιδιαίτερα σε αυτές τις ηλικίες-υπάρχει σύγχυση για το τι θεωρείται όμορφο και φυσιολογικό. Κάθε παιδί, εξάλλου, είναι μοναδική περίπτωση. Η τριχοφυϊα, ιδιαίτερα αν είναι έντονη, επειδή συνδέεται με πρώιμη εφηβεία, με ορμονικό πρόβλημα ή το κοριτσάκι είναι μελαχρινό, μπορεί να κάνει το παιδί να νιώσει αμήχανα, περίεργα, ακόμα και ντροπή, κυρίως επειδή ξαφνικά αισθάνεται ότι διαφέρει από τα παιδιά της ηλικίας του.
Εξαρτάται όμως και από τις περιστάσεις. Στην Ελλάδα το καλοκαίρι ο ελαφρύς ρουχισμός και η συχνή επίσκεψη στην παραλία κάνει την ανάγκη για αποτρίχωση στα κορίτσια πιο έντονη.

Γιατί πραγματικά ανησυχείτε;
Είναι αλήθεια ότι κάποιοι γονείς αντιμετωπίζουν το θέμα της αποτρίχωσης με επιφυλακτικότητα. Αυτό που στην πραγματικότητα φοβούνται πολλές μητέρες είναι ότι.....

  • Από τη στιγμή που το κοριτσάκι θα αρχίσει να ασχολείται με θέματα που δεν αποτελούν μέρος της ζωής ενός παιδιού αλλά μιας γυναίκας έχουμε πρώιμη απώλεια της παιδικότητας.
  • Αρχίζει να τονίζεται η θηλυκότητα και μαζί να ξυπνά και η σεξουαλικότητα.
  • Σε αυτή την ηλικία η εμμονή με την εμφάνιση μπορεί να εγκλωβίσει μονομερώς το ενδιαφέρον του κοριτσιού.
Το να χειριστείτε ως γονείς το ζήτημα της αποτρίχωσης είναι μια ειδική πρόκληση. Κάποιες φορές το κοριτσάκι μπορεί να επιμένει κυρίως για λόγους συναγωνισμού με τα άλλα συνομήλικα κορίτσια-χωρίς να υπάρχει αληθινή ανάγκη. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να της εξηγήσετε πόσο τυχερή είναι, επειδή για παράδειγμα το ξανθό χνούδι δεν φαίνεται τόσο έντονα. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό το παιδί να νιώσει ότι είστε δίπλα του, ότι μπορείτε να του λύσετε κάθε απορία του κι ότι μπορεί να σας εμπιστευθεί τους προβληματισμούς του.
Επίσης η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία επιβάλλεται να γίνει με αργούς ρυθμούς. Δεν σημαίνει ότι, επειδή το κοριτσάκι ξεκίνησε να κάνει αποτρίχωση στα πόδια ή στις μασχάλες, θα αρχίζει να μακιγιάρεται ή να φοράει μακριά σκουλαρίκια κι ότι ήρθε η αρχή του τέλους της παιδικής ηλικίας. Για αυτό:
  • Διαπραγματευτείτε για ένα μόνο ζήτημα κάθε φορά
  • Μην επιδεικνύετε στους άλλους ότι το παιδί μεγάλωσε
  • Τονίστε κι άλλες αξίες εκτός από αυτή της ομορφιάς
Η προσέγγιση
1. Εξηγήστε τα δεδομένα. Αν ξεκινήσει να ξυρίζει τα πόδια της, θα πρέπει να το κάνει συνέχεια, γιατί η τρίχα αγριεύει και το δέρμα συχνά ερεθίζεται.

2. Διαπραγματευτείτε το ζήτημα. Αν θεωρείτε ότι είναι μικρή για αποτρίχωση ή ότι η απαίτηση είναι υπερβολική (πχ δεν έχει έντονη τριχοφυϊα), εξηγήστε τους λόγους. Μη λέτε ένα αυθαίρετο "όχι". Μην το κάνετε όμως και μεγάλο ζήτημα. Αν δείτε ότι η τριχοφυϊα μετατρέπεται σε καθημερινό θέμα συζήτησης, ίσως, είναι καιρός να σεβαστείτε την επιθυμία του παιδιού-άσχετα με το τι θα θέλατε εσείς-επιτρέποντας την αποτρίχωση.

3. Δώστε υποστήριξη στη μικρή σας. Μιλάμε για το σώμα του παιδιού σας, πράγμα που σημαίνει ότι η απόφαση σας μπορεί να επηρεάσει το πως βλέπει και νιώθει για τον εαυτό του. Ακόμα κι αν η απάντηση σας είναι αρνητική, προτιμήστε να αφήσετε το θέμα ανοιχτό. Πείτε: "Όχι, δεν θέλω να ξυρίσεις τα πόδια σου, όμως μπορούμε να το ξανασυζητήσουμε το θέμα σε ένα μήνα ή να ξεκινήσουμε δοκιμάζοντας κάποια άλλη μέθοδο αποτρίχωσης". 

4. Σκεφτείτε τις επιλογές. Αν πάρετε απόφαση να ξεκινήσει αποτρίχωση, χρειάζεται να γνωρίζει τι επιλογές έχει (ξυράφι, αποτριχωτική κρέμα, χαλάουα, κερί, λέιζερ), τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου, πως εφαρμόζεται και τι ταιριάζει καλύτερα στην ηλικία και στις ανάγκες της.

5. Ξεκινήστε σταδιακά. Πολλές φορές αρκεί να επισκεφθείτε μια αισθητικό για να αραιώσει λίγο τα πυκνά φρύδια ή να αποτριχώσει την περιοχή της μασχάλης για να νιώσει το κοριτσάκι καλύτερα. Πείτε: "Φέτος θα ξεκινήσουμε με αυτό και του χρόνου θα κάνουμε και τα πόδια".

Αποτρίχωση; Ναι, αλλά πως;
Μα ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αποτρίχωσης για κορίτσια που βρίσκονται ακόμα στην προεφηβική ηλικία;
  • Το ξυράφι δεν είναι ιδανική επιλογή, όχι μόνο γιατί μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο αλλά και γιατί αγριεύει την τρίχα, ενώ απαιτεί συστηματική χρήση, πράγμα που σημαίνει ότι το κοριτσάκι θα πρέπει να ασχολείται συνέχεια με αυτό το ζήτημα.
  • Η κρέμα αποτρίχωσης χρειάζεται επίβλεψη από ενήλικο για πιστή εφαρμογή με βάση τις οδηγίες, ενώ μπορεί να δημιουργήσει αλλεργία εξ επαφής ή ακόμα και έγκαυμα, ιδιαίτερα αν το δέρμα της μικρής είναι ευαίσθητο.
  • Η χαλάουα και η αποτρίχωση με κρύο ή ζεστό κερί είναι οι καλύτερες επιλογές, όταν εφαρμόζονται από ειδικό. Κι αυτό γιατί χρειάζεται περίπου ένας μήνας για την επόμενη επίσκεψη, οι τρίχες δεν αγριεύουν και σιγά-σιγά αραιώνουν, ενώ η κούρα περιποίησης από την αισθητικό ανεβάζει την αυτοεκτίμηση του παιδιού.
  • Η αποτρίχωση με laser μπορεί να εφαρμοστεί σε κορίτσια-ακόμα και 10 ετών-σε μικρές επιφάνειες, όπως πχ στο άνω χείλος ή τις μασχάλες, ενώ είναι η καλύτερη επιλογή για τις τρίχες που μπορεί να υπάρχουν στο πρόσωπο. Συνήθως απατούνται 5-7 επισκέψεις. Έχει πολύ καλό αποτέλεσμα στις σκουρόχρωμες τρίχες, λιγότερο στις ξανθές και καθόλου στις κόκκινες (οι κόκκινες τρίχες δεν έχουν καθόλου μελανίνη και για αυτό δεν ανιχνεύονται). Πριν τα 16, δεν ενδείκνυται για μεγάλες επιφάνειες, πχ κοιλιά ή πόδια, γιατί δεν έχει σταθεροποιηθεί το ορμονικό σύστημα, άρα και οι ορμόνες που επηρεάζουν την τριχοφυϊα.
Tips
  • Αν χρησιμοποιεί ξυράφι, φροντίστε να μην μπερδεύεται με εκείνα των άλλων μελών της οικογένειας και να τα αλλάζει συχνά.
  • Καλό είναι να χρησιμοποιείται ειδικός αφρός ξυρίσματος που μαλακώνει την τρίχα.
  • Πριν χρησιμοποιήσει κρέμα αποτρίχωσης, πρέπει να κάνει τεστ δυσανεξίας απλώνοντας μικρή ποσότητα στο εσωτερικό του αγκώνα και περιμένοντας 24 ώρες για σημάδια αλλεργίας.
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κρέμα αποτρίχωσης αν υπάρχουν τραύματα, γδαρσίματα ή το παιδί έχει καεί από τον ήλιο.
  • Κρατήστε αυστηρά το χρόνο στη διάρκεια, όταν εφαρμόζετε την κρέμα αποτρίχωσης.
  • Μην επιτρέπετε την εφαρμογή της κρέμας πιο συχνά από 21 ημέρες, έτσι ώστε να έχει βγει καινούργιο δέρμα.
  • Αν πρόκειται να κάνει χαλάουα για πρώτη φορά, δώστε μισή ώρα πριν ένα αναλγητικό για τον πόνο.
  • Πριν κάνει χαλάουα δεν πρέπει να έχει κάνει μπάνιο με αφρόλουτρο που περιέχει ενυδατική κρέμα ή να έχει απλώσει λοσιόν σώματος στα πόδια.
  • Μετά από κάθε είδους αποτρίχωση μην παραλείπετε την ενυδάτωση και την εφαρμογή αντηλιακού, αν πρόκειται να εκτεθεί το παιδί στον ήλιο.
  • Στην περίπτωση που έχει κάνει χαλάουσα, η έκθεση στον ήλιο την ίδια μέρα μετά την αποτρίχωση πρέπει να αποφεύγεται.
Πηγή: περιοδικό "Το παιδί μου κι εγώ"



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!