27 Ιαν 2010

Απίθανα παιχνίδια για κάθε περίσταση!







Κρατήστε τα παιδιά σας απασχολημένα-και χαρούμενα-όπου κι αν βρίσκονται, με τις ευχάριστες δραστηριότητες που σας προτείνουμε.



10 παιχνίδια φαντασίας.



1. Ημέρα γιορτής.

Καθιερώστε μια μέρα του χρόνου ως την "ημέρα του ροζ", "την ημέρα των πουα" ή ό,τι άλλο φανταστείτε, και γιορτάστε την ανάλογα.



2. Πάρτι γενεθλίων για τις κούκλες.

Διακοσμήστε το δωμάτιο με μπαλόνια, ετοιμάστε μερικά δώρα και απολαύστε το πάρτι με μια ψεύτικη ή, ακόμη καλύτερα, μια αληθινή τούρτα.





3. Παιχνίδι με ρούχα.

Απλώστε στο κρεβάτι διάφορα είδη ρούχων και αξεσουάρ, κατάλληλα για διαφορετικές καιρικές συνθήκες (πχ αδιάβροχο, κασκόλ, μαγιό κλπ), και ζητήστε από το μικρό σας να επιλέξει το κατάλληλο ντύσιμο για μια βροχερή μέρα, μια ηλιόλουστη κοκ.





4. Ζωολογικός κήπος στο σπίτι.

Τοποθετήστε τα λούτρινα ζωάκια του γύρω γύρω στο δωμάτιο, χαϊδέψτε τα σαν να ήταν αληθινά και υποκριθείτε ότι τα ταϊζετε με την τροφή που αγαπά το καθένα.



5. Κατασκήνωση στο σαλόνι.

Στήστε μια σκηνή στο σαλόνι, εξοπλιστείτε με όλα τα απαραίτητα (σάκους ύπνου, φακό κλπ) και υποκριθείτε ότι κατασκηνώνετε στο δάσος.



6. Μουσικό συγκρότημα.

Μαζέψτε όλη την οικογένεια, βάλτε το CD να παίζει και υποκριθείτε ότι τραγουδάτε ή παίζετε ένα όργανο.



7. Χαρωπά ζωάκια.

Μιμηθείτε διάφορα ζώα (πχ την πάπια, το γουρουνάκι ή τη γάτα), "ξεπατικώνοντας" τον τρόπο με τον οποίο περπατούν και συμπεριφέρονται.



8. Εστιατόριο.

Υποδυθείτε με το παιδί σας ότι βρίσκεστε σε εστιατόριο και παίξτε εκ περιτροπής το ρόλο του πελάτη, του σεφ και του σερβιτόρου.



9. Ιππασία στο σπίτι.

 Προσποιηθείτε ότι είστε το... άλογο και κάντε βόλτα το μικρό σας στην πλάτη σας. Προσδώστε αληθοφάνεια με τα ανάλογα χλιμιντρίσματα.



10. Σχολικό λεωφορείο.

Καθίστε στα γόνατα, εσείς μπροστά και ο μικρός σας πίσω, στη θέση του οδηγού και του επιβάτη αντίστοιχα. Κάντε συχνά "στάσεις" για να πάρετε στο λεωφορείο και άλλους μαθητές και, για περισσότερη αληθοφάνεια, μην ξεχνάτε να πατάτε πότε πότε μια φανταστική κόρνα.





10 Ιδέες για όλες τις ώρες. 



11. Παιχνίδι γνώσεων.

Επιλέξτε ένα επιτραπέζιο με κάρτες κατάλληλο για την ηλικία τους. Θα γυμνάσει το μυαλό τους και θα τα κρατήσει απασχολημένα.



12. Μαρκαδόροι που σβήνουν.

Μπορείτε να αφήσετε το παιδί σας να "διακοσμήσει" τους τοίχους ενώ εσείς ετοιμάζετε τη βαλίτσα σας ή προσπαθείτε να αποφασίσετε τι ρούχα θα βάλετε.



13. Μίνι μπλοκ ζωγραφικής.

Ζητήστε από το παιδί σας να σκιτσάρει ότι βλέπει.



14. Φούσκες.

Πάρτε μαζί σας το γνωστό παιχνίδι με τη σαπουνάδα και κάντε φούσκες για να διασκεδάσετε το μικρό σας όσο περιμένετε στην ουρά του σουπερ μάρκετ.



15. Νόστιμα σνακ.

Κριτσίνια, κρακεράκια ή δημητριακά. Ότι κι αν διαλέξετε, είναι σίγουρο ότι θα εκτιμηθεί δεόντως.



16. Πλαστελίνη.

Έχετε ραντεβού με τον οδοντίατρο; Πάρτε μαζί σας πλαστελίνη για να κρατήσετε το μικρό σας διαβολάκι απασχολημένο όσο περιμένετε στην αίθουσα αναμονής.



17. Μπλοκ ζωγραφικής και κραγιόνια.

Άλλη μια καλή και δημιουργική ιδέα για να απασχολήσετε το μικρό σας.



18. Μαριονέτες.

Φτιάξτε μαριονέτες από παλιές κάλτσες και πάρτε τες μαζί σας όταν βγαίνετε έξω με το παιδί σας, για να παίζει όσο κάνετε τα ψώνια σας.



19. Πλαστικός μεγενθυντικός φακός.

Όσο κι αν σας παραξενεύει, αυτό το απλό αντικείμενο μπορεί να χαρίσει στους μικρούς μπόμπιρες ατέλειωτες ώρες χαράς.



20. Τρενάκι-έκπληξη.

Αγοράστε του ένα τρενάκι, με το οποίο θα του επιτρέπετε να παίζει μόνο έξω από το σπίτι.



10 Εύκολες και δημιουργικές ασχολίες.



21. Ζωγραφική με σοκολάτα.

Εξοπλίστε το λιλιπούτειο ζωγράφο σας με μονόχρωμα πλαστικά σουπλά και τις "μπογιές" της επιλογής του (πραλίνα φουντουκιού, μους σοκολάτας ή βανίλιας κλπ) και αφήστε τον να δημιουργήσει τα δικά του γλυπτά έργα τέχνης!



22. Χειροποίητα κοσμήματα.

Βοηθήστε τη μικρή σας να βάψει στα αγαπημένα της χρώματα ζυμαρικά ή δημητριακά (προτιμήστε αυτά που έχουν τρύπα στο κέντρο τους), περάστε τα από χοντρή κλωστή και φτιάξτε τα πιο πρωτότυπα κολιέ και βραχιόλια.



23 Χρωματιστές γλάστρες.

Δώστε νέα πνοή στις παλιές πήλινες γλάστρες παροτρύνοντας το παιδί σας να τις διακοσμήσει. Μπορεί να κάνει "δαχτυλιές" με τέμπερες ή να τις ζωγραφίσει με χρωματιστούς μαρκαδόρους.



 24. Αφηρημένη τέχνη.

Όλα τα παιδιά κρύβουν ένα μικρό Jackson Pollock μέσα τους. Απλώστε ένα παλιό σεντόνι στη βεράντα, δώστε στο παιδί σας μπογιές και πινέλα και αφήστε το να δημιουργήσει το δικό τους έργο αφηρημένης τέχνης τινάζοντας την μπογιά από το πινέλο, όπως ο γνωστός αμερικανός καλλιτέχνης.



25. Κολάζ.

Μην περιοριστείτε στο κλασικό κολάζ που φτιάχναμε όταν ήμασταν παιδιά. Δώστε στο μικρό σας πολύχρωμα χαρτιά και κόλλα, αποκόμματα από περιοδικά, φωτογραφίες αλλά και..... ανορθόδοξα υλικά (πχ βαμβάκι, τούλι, φτερά, κλπ).



26. Ζωγραφική σε βότσαλα.

Μαζέψτε βότσαλα στην παραλία και εξοπλίστε το παιδί σας με μπογιές διαφόρων χρωμάτων.



27. Μαριονέτες από κάλτσα.

Δώστε στη μικρή σας μαρκαδόρους και παροτρύνετε την να ζωγραφίσει ματάκια, μύτη και στόμα πάνω σε άσπρες κάλτσες.



28. Πρωτότυπα μπλουζάκια.

Βάψτε την παλάμη ή την πατουσίτσα του παιδιού σας με μπογιά για υφάσματα και αφήστε το αποτύπωμα σε ένα λευκό μπλουζάκι.



29. "Σπιτική" πλαστελίνη.

Φτιάξτε μόνες σας πλαστελίνη για να παίζει το παιδί σας, αναμιγνύοντας μπόλικο κορν φλαουερ με λίγο νερό και χρώμα ζαχαροπλαστικής.



30. Χειροτεχνίες για γαλαζοαίματους.

Βοηθήστε τη μικρή σας πριγκίπισσα να φτιάξει ένα στέμμα με τα χεράκια της, χρησιμοποιώντας μια λωρίδα χαρτόνι, μαρκαδόρους, κόλλα με χρυσόσκονη και αυτοκόλλητα. Ενώστε τις δύο άκρες με συρραπτικό ή σελοτέιπ.





10 παιχνίδια με μπάλα.



31. Σταθείτε αντικριστά με το παιδί σας και ανταλλάξτε την μπάλα χρησιμοποιώντας κουζινικά (πχ την κουτάλα της σούπας ή ένα μεγάλο σουρωτήρι) αντί για τα χέρια σας.



32. Χρησιμοποιήστε ένα χούλα χουπ, κρατήστε το στον αέρα παράλληλα με το έδαφος και ζητήστε από το παιδί σας να προσπαθήσει να ρίξει την μπάλα στο κέντρο του. Αυξήστε το βαθμό δυσκολίας μετακινώντας το στεφάνι μπρος πίσω.



33. Κυλήστε την μπάλα στο έδαφος εναλλάσσοντας χέρια, μια με το δεξί και μια με το αριστερό.



34. Δημιουργήστε "έργα τέχνης" χρησιμοποιώντας ένα μικρό μπαλάκι. Βουτήξτε το μπαλάκι σε μη τοξική νερομπογιά, κλείστε το μέσα σε ένα μεγάλο πλαστικό τάπερ μαζί με 2-3 φίλτρα του καφέ και παροτρύνετε το μικρό σας να "χρωματίσει" τα φίλτρα του καφέ απλώς ανακινώντας το τάπερ.



35. Παίξτε bowling στο σπίτι χρησιμοποιώντας άδειες πλαστικές φιάλες νερού ή αναψυκτικών αντί για κορίνες.



36. Χρησιμοποιήστε μπάλες διαφορετικού μεγέθους (μπαλάκια του τένις, του γκολφ, του πινγκ πονγκ κλπ) και μια φόρμα με πολλές εσοχές για μάφινς. Ζητήστε από τον μπόμπιρα σας να γεμίσει κάθε εσοχή με μια μπάλα, συνδυάζοντας τις διαφορετικά κάθε φορά.



37. Παίξτε στο σπίτι με μια μπάλα για την παραλία, πετώντας την ψηλά στο αέρα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να καταφέρετε να μην πέσει κάτω για το μέγιστο δυνατό διάστημα.



38. Παίξτε τραγουδώντας. Σταθείτε απέναντι από το μικρό σας και πετάξτε του την μπάλα. Κάθε φορά που την παίρνει στα χέρια του, θα πρέπει να τραγουδήσει (το ίδιο ισχύει και για εσάς)



39. Στην παιδική χαρά, πετάξτε την μπάλα από την κορυφή της τσουλήθρας και παρακολουθήστε την μαζί με το μικρό σας καθώς κυλάει προς τα κάτω.



40. Παίξτε το "τούνελ" επιστρατεύοντας τη βοήθεια του συζύγου. Σταθείτε ο ένας πίσω από τον άλλο (εσείς, ο σύζυγος και το παιδί σας) κρατώντας ανοιχτά τα πόδια, ώστε να σχηματίσετε ένα "τούνελ". Ο πρώτος στη σειρά σκύβει και προσπαθεί να δώσει τη μπάλα στον τελευταίο μέσα από τα πόδια του. Όταν την πάρει στα χέρια του ο τελευταίος στη σιερά, μπαίνει πρώτο κοκ.





10 ιδέες για βροχερές μέρες.



41. Παροτρύνετε το παιδί σας να δημιουργήσει το δικό του ηλιόλουστο "σκηνικό". Δώστε του πολύχρωμους μαρκαδόρους (προσοχή όμως του ανεξίτηλους) και επιτρέψτε του να ζωγραφίσει ήλιους και λιβάδια στα παράθυρα.



42. Μετά τη βροχή, βγείτε έξω και κάντε βόλτα, μυρίστε το βρεγμένο χώμα και ψάξτε μαζί για σαλιγκαράκια.



43. Ασκηθείτε παρέα. Παρακολουθήστε ένα DVD με μαθήματα γιόγκα.



44. Παίξτε με τη μεζούρα. Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας θα ξετρελαθούν με αυτό το παιχνίδι: βγάλτε τη μεζούρα και μετρήστε παρέα τα έπιπλα του σαλονιού ή της κρεβατοκάμαρας.



45. Φτιάξτε μαζί κουλουράκια. Αφήστε το παιδί σας να σας βοηθήσει στο πλάσιμο και προσφέρετε τα στη γιαγιά.



46. Φυτέψτε φακές. Στρώστε με βαμβάκι ένα άδειο κεσεδάκι από γιαούρτι. Μουσκέψτε το, σκορπίστε από πάνω φακές και τοποθετήστε τες κοντά στο παράθυρο ώστε να τις βλέπει ο ήλιος.



47. Παίξτε την "ουρά του γαϊδάρου". Ζωγραφίστε ένα γάϊδαρο χωρίς ουρά σε μια κόλλα χαρτί, στερεώστε τον στον τοίχο με σελοτέιπ και κόψτε μια λωρίδα χαρτι για την "ουρά" του. Κολλήστε στην άκρη της λίγο blue tac και προσπαθήστε εναλλάξ να στερεώσετε την ουρά του γαϊδάρου στο σωστό σημείο, έχοντας κλειστά τα μάτια.



49. "Ανασκαφές" στο βυθό της... μπανιέρας. Γεμίστε την μπανιέρα με αφρόλουτρο και ρίξτε μέσα μικρά αντικείμενα, για να τα ανακαλύψει το παιδί σας (πάντα, βέβαια, υπό την επίβλεψη σας).



50. Κάντε την... αυτοπροσωπογραφία σας. Με το ένα χέρι κρατήστε μια κόλλα χαρτί μπροστά στο πρόσωπο σας (στερεώστε την πρώτα σε μια επίπεδη επιφάνεια, όπως πχ σε ένα λεπτό βιβλίο, για να μπορέσετε να ζωγραφίσετε πάνω της) και με το άλλο χέρι σχεδιάστε ένα ένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας με τυχαία σειρά (πχ πρώτα το αριστερό μάτι, μετά τη μύτη, στη συνέχεια το στόμα, το δεξί μάτι, το αριστερό αυτί κοκ.).





10 παιχνίδια για ευχάριστη βόλτα με το αυτοκίνητο.



51. Πάρτε μαζί σας ένα μαγνητικό πίνακα και μαγνητάκια με την αλφαβήτα. Κάθε φορά που συναντάτε στο δρόμο σας μια πινακίδα με το όνομα μιας περιοχής, ζητήστε από τον μπόμπιρα σας να τη γράψει στον πίνακα χρησιμοποιώντας τα μαγνητάκια.



52. Όταν κάθεστε στη θέση του συνοδηγού, εξοπλιστείτε με λούτρινα ζωάκια ή μαριονέτες χεριού για να κρατάτε απασχολημένα τα παιδιά σας στο πίσω κάθισμα με αυτοσχέδιες θεατρικές παραστάσεις.



53. Δώστε στο παιδί σας να παίξει με μια μαγική οθόνη.



54. Φτιάξτε ένα CD με τα αγαπημένα του τραγούδια και βάλτε το να παίξει κατά τη διάρκεια της διαδρομής.



55 Παίξτε με τις λέξεις. Ζητήστε από το μικρός σας να σας πει πέντε λέξεις που αρχίζουν από άλφα, από βήτα, από γάμα κοκ, ή φτιάξτε ιστορίες τελειώνοντας ο ένας την πρόταση του άλλου.



56 Πάρτε μαζί σας ένα CD με παραμύθια. Είναι ότι πρέπει για πολύωρες διαδρομές.



57. Βγάλτε φωτογραφίες. Εξοπλίστε το μικρό σας με μια εύχρηστη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή για να αποθανατίσει το ταξίδι από το παράθυρο του.



58. Παίξτε "ποιος είμαι;" Περιγράψτε ένα ζωάκι ή έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά το παιδί σας και ζητήστε του να μαντέψει ποιος είναι.



59. Παίξτε το "νοσοκομείο". Ζητήστε από τη μικρή σας να εξετάσει τις κούκλες της και να βγάλει διάγνωση.



60. Τραγουδήστε! Είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να διασκεδάσετε στο αυτοκίνητο.





10 ολιγόλεπτες διασκεδαστικές ασχολίες.



61. Με νερό και σαπούνι. Γεμίστε έναν κουβά με σαπουνάδες και δώστε τον στη μικρή σας για να πλύνει τις κούκλες της.



62. Με το τηλέφωνο. Αφήστε το μικρό σας να τηλεφωνήσει στη γιαγιά ή σε ένα φίλο του σχηματίζοντας μόνο του τον αριθμό.



63. Με ένα πλαστικό ποτήρι. Παροτρύνετε το να μιλήσει βάζοντας το ποτήρι μπροστά στο στόμα του (η ηχώ θα το ενθουσιάσει).



64. Με τουβλάκια. Ζητήστε του να χτίσει το σπίτι της Χιονάτης ή κάποιου άλλου ήρωα.



65. Με διαφανές περιτύλιγμα (αυτό με τις φουσκάλες). Κολλήστε το στο πάτωμα με σελοτέιπ και αφήστε το παιδί σας να σπάσει τις φουσκάλες χορεύοντας πάνω του ή χοροπηδώντας.



66. Με ξεσκονόπανο. Αν αρέσει στη μικρή σας να κάνει τις "δουλειές της μαμάς", αναθέστε της να ξεσκονίσει τα έπιπλα.



67. Με την αριθμομηχανή. Τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν με αριθμομηχανές και ιδίως με αυτές που έχουν μεγάλα πληκτρα.



68. Με φωτογραφίες. Δώστε τους ένα άλμπουμ με φωτογραφίες και ζητήστε τους να γράψουν χιουμοριστικές λεζάντες.



69. Με κούκλες. Βγείτε στην αυλή για πικνίκ, με καλεσμένους τις αγαπημένες της κουκλες.



70. Με κιμωλίες. Ζητήστε τους να ζωγραφίσουν το αγαπημένο τους παιχνίδι/φαγητό/ζωάκι.





Πηγή: περιοδικό parents

1 σχόλιο:

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!