8 Απρ 2011

Διαλέγοντας την αντλία θηλασμού

Aν θηλάζετε, σίγουρα θα θέλετε το παιδί σας να έχει τα οφέλη του μητρικού γάλακτος ακόμη και όταν εσείς λείπετε. Όταν αποφασίσετε να γυρίσετε στη δουλειά ή απλώς λείπετε και κάποιος άλλος πρέπει να ταΐσει το μωρό σας, η αντλία θηλασμού μπορεί να είναι μια μεγάλη βοήθεια.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι αντλιών θηλασμού για να επιλέξετε. Οποιαδήποτε αντλία κι αν επιλέξετε, είναι καλή ιδέα να την έχετε δοκιμάσει πριν επιστρέψετε στη δουλειά σας ή αφήσετε το μωρό σας με μια νταντά.
Στην πραγματικότητα, επειδή πολλά μωρά θα αρνηθούν να πιούν με το μπιμπερό αν τους το δώσετε αργότερα, είναι καλύτερο να αρχίσετε να τους δίνετε ορισμένες φορές μητρικό γάλα με το μπιμπερό για να το συνηθίσουν.

Ποια είναι η καλύτερη αντλία θηλασμού για μένα;
Υπάρχουν πολλά σχέδια αντλιών θηλασμού, αλλά υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες: ηλεκτρική/με μπαταρίες και χειροκίνητη (λειτουργεί με το χέρι). Ενώ μερικές μαμάδες χρησιμοποιούν και τις δύο -μία για μεγάλες ποσότητες και την άλλη για γρήγορή χρήση-, οι περισσότερες μαμάδες προτιμούν ή τη μία ή την άλλη.

Κοιτάξτε τις επιλογές σας 
Η ηλεκτρική αντλία θηλασμού για νοσοκομεία: Αν αντλείτε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας - ίσως επειδή εσείς ή η το μωρό σας δεν τα καταφέρνετε να θηλάσετε κανονικά- χρειάζεστε μια πολύ αποδοτική αντλία: μία αντλία με διπλή παροχή γάλακτος. Αυτές οι αντλίες έχουν ένα γρήγορο σύστημα απορρόφησης και απελευθέρωσης που τραβάει το γάλα από τα στήθη σας σχεδόν με την ίδια δύναμη και ταχύτητα ενός μωρού.
Χρησιμοποιώντας μια αντλία με δυο υποδοχές για το γάλα έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείτε να αντλήσετε ταυτόχρονα και τα δύο στήθη και να χρειαστείτε έτσι ακριβώς το μισό χρόνο με πιο καλά αποτελέσματα. Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι αντλίες είναι συνήθως βαριές και ογκώδεις.
Οι αντλίες στα νοσοκομεία είναι πολύ ακριβές. Οι καινούριες κοστίζουν περισσότερο από 1.300 ευρώ. Αλλά, ευτυχώς, πολλά νοσοκομεία, σύμβουλοι θηλασμού και καταστήματα ιατρικού εξοπλισμού νοικιάζουν τέτοιες αντλίες θηλασμού.
Αν αποφασίσετε να νοικιάσετε μια αντλία, θα πρέπει και πάλι να αγοράσετε τα αποθηκευτικά δοχεία που περιλαμβάνουν και τις φλάντζες του στήθους (το κομμάτι της αντλίας που ακουμπάει πάνω στο στήθος), τη σωλήνωση και μπουκάλια συλλογής.

Ηλεκτρικές αντλίες προσωπικής χρήσης 
Συνδυάζοντας την αποδοτικότητα των νοσοκομειακών αντλιών και την ευκολία των συνηθισμένων μοντέλων, οι ηλεκτρικές αντλίες είναι μια δημοφιλής επιλογή για τις μαμάδες που επιστρέφουν στη δουλειά. Αυτές οι αντλίες είναι αυτόματες, με γρήγορους χρόνους ανακύκλωσης, διευθετήσιμα επίπεδα αναρρόφησης (για να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την ταλαιπωρία των θηλών) και έχουν ικανότητα διπλής άντλησης.
Μερικά νεότερα μοντέλα μιμούνται τον τρόπο θηλασμού του μωρού: ξεκινούν με κοφτή γρήγορη άντληση για να διεγείρουν το στήθος και συνεχίζουν με έναν πιο αργό τρόπο.
Αυτός ο τρόπος μπορεί να είναι πιο εύκολος αλλά δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα παράγετε και πιο πολύ γάλα.
Ζυγίζοντας περίπου 3 κιλά ή λιγότερο, αυτές οι αντλίες μπορούν να έχουν ωραίες συσκευασίες μεταφοράς, περιλαμβάνοντας και τα εξαρτήματα -όπως σακουλάκια αποθήκευσης, ετικέτες, συνδετήρες, μπουκάλια και αλοιφή θηλών.
Οι περισσότερες αντλίες μπορούν να λειτουργήσουν και με το φορτιστή αυτοκινήτου ο οποίος πουλιέται ξεχωριστά και συνήθως δουλεύουν και με μπαταρίες. Κάτι πολύ βολικό όταν βρίσκεστε σε ταξίδι ή κάπου που δεν έχετε πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι τιμές κυμαίνονται από $200 έως $350, και οι περισσότερες αντλίες έχουν ένα χρόνο εγγύηση.
Συμβουλή: Αν και μπορεί να είναι εύκολο να μοιραστείτε ή να δανειστείτε μια αντλία θηλασμού από μια φίλης ή να αγοράσετε μια μεταχειρισμένη, οι ειδικοί διαφωνούν. Το μητρικό γάλα μπορεί να μεταφέρει βακτηρίδια και τους ιούς -συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας και του HIV- που μπορούν να μολύνουν τις αντλίες και να περάσει η μόλυνση σε σας και στο μωρό σας. Επειδή οι σταγόνες από το γάλα μπορούν να μεταφερθούν στα εσωτερικά μέρη αυτών των αντλιών, ακόμη και αν χρησιμοποιήσετε τα δικά σας μπουκαλάκια δεν σημαίνει ότι η αντλία είναι ασφαλής.
.
Οι αντλίες που σχεδιάζονται για πολλούς χρήστες, όπως οι αντλίες των νοσοκομείων, δεν έχουν αυτό το πρόβλημα. Είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε το γάλα να μην μπορεί να περάσει στους εσωτερικούς χώρους. Δηλαδή, αν τις χρησιμοποιήσετε με τα δικά σας αποθηκευτικά μπουκαλάκια είναι απόλυτα ασφαλείς.
Για να ανακαλύψετε αν μπορείτε τη χρησιμοποιήσετε μια μεταχειρισμένη αντλία, ελέγξτε τη συσκευασία. Αν γράφει ότι είναι μόνο για ένα χρήστη, δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήστε. Αν είναι για πολλαπλούς χρήστες, δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Μεσαίας ισχύος ηλεκτρικές ή με μπαταρίες αντλίες 
Αυτές οι αντλίες είναι καλές αν δεν θέλετε να αντλείτε συχνά, για παράδειγμα, για μαμάδες που θέλουν να αφήνουν το μωρό τους με μια νταντά πού και πού και δεν θέλουν να συμπληρώνουν με γάλα σε σκόνη.
Αυτές οι αντλίες είναι πιο εύκολες στη μεταφορά (οι περισσότερες ζυγίζουν λιγότερο από ένα κιλό) και είναι πιο προσιτές από τις άλλες. Από την άλλη, χρειάζονται πιο πολύ χρόνο και είναι λίγο πιο δύσκολες στη χρήση τους. Αν λειτουργεί με μπαταρίες, μπορεί να χρειάζονται συχνά αλλαγή.
Οι περισσότερες μικρές αντλίες σάς επιτρέπουν να αντλείτε μόνο από το ένα στήθος και πιο αργά σε σύγκριση με τις άλλες. Ενώ υπάρχουν μερικές διπλές ηλεκτρικές αντλίες σε αυτή την κατηγορία, το μοτέρ ίσως να μην τα καταφέρει.
Τα ημιαυτόματα μοντέλα συνήθως χρειάζονται πιο πολύ χρόνο (κάποια προϊόντα αντλούν 12 φορές ανά λεπτό, ενώ οι ηλεκτρικές και οι αντλίες νοσοκομείου αντλούν 50 έως 60 φορές ανά λεπτό.) Η αναρρόφηση μπορεί συχνά να είναι ή πάρα πολύ ισχυρή ή πάρα πολύ αδύνατη, αν και μερικές έχουν διευθετήσιμη αναρρόφηση.

Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ $50 και $150.

Χειροκίνητες αντλίες θηλασμού
Οι χειροκίνητες αντλίες θηλασμού έχουν ένα έμβολο ή ένα μοχλό για να δημιουργείται η αναρρόφηση και να βγαίνει το γάλα από τα στήθη σας. Με αυτές τις αντλίες μπορείτε να αντλήσετε μόνο από το ένα στήθος και πολλές φορές απαιτούνται και τα δύο χέρια, αν και έχουν σχεδιαστεί και μερικές που μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε μόνο με το ένα χέρι.
Ενώ οι περισσότεροι μαμάδες που αντλούν συχνά επιλέγουν την αποδοτικότερη ηλεκτρική αντλία, μερικές γυναίκες χρησιμοποιούν την απλή χειροκίνητη αντλία γιατί τους βολεύει το μέγεθος. Πολλές λένε επίσης ότι οι χειροκίνητες αντλίες έχουν πιο φυσική αίσθηση και μιμούνται περισσότερο το μωρό, και επιπλέον εμπιστεύονται περισσότερο το χέρι τους παρά κάτι ηλεκτρονικό.

Οι χειροκίνητες αντλίες είναι γενικά πιο προσιτές στην τιμή, μικρότερες, ελαφρύτερες και πιο ήρεμες από τις ηλεκτρικές αντλίες. Και αν αντλείτε από τη μία μεριά, ενώ το μωρό σας θηλάζει από την άλλη σίγουρα θα προτιμήστε τον ήρεμο ήχο της χειροκίνητης αντλίας παρά από θόρυβο της ηλεκτρικής.
Ενώ μερικές μαμάδες βολεύονται με τις χειροκίνητες αντλίες, άλλες πάλι τις θεωρούν πολύ αργές (εξαρτάται μέχρι ενός ορισμένου βαθμού από το πόσο γρήγορα μπορείτε να συμπιέσετε τη λαβή της αντλίας -και αυτό μπορεί κουράσει τα χέρια σας.) Μερικές μαμάδες πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν να αντλήσουν όλο το γάλα από το στήθος τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή γάλακτος.

Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ $30 έως $60. 
Προσέξτε όμως: Μην αγοράσετε ποτέ μη αυθεντικές αντλίες -ο εξοπλισμός μπορεί να έχει βακτηρίδια.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να προσέξω
Ο τρόπος αναρρόφησης: Μπορεί ο ένας τρόπος να είναι πολύ άνετος για μια μαμά, για μια άλλη μπορεί να είναι βασανιστικός.

• Επιλέξτε μια αντλία που σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την ένταση αναρρόφησης για να είστε άνετα. Μερικές χειροκίνητες αντλίες έρχονται με διευθετήσιμες θέσεις αντλίας-λαβών.
• Αποδοτικότητα: Αν δεν έχετε πολύ χρόνο - και ποια μαμά έχει;- μάλλον είναι πιο έξυπνο να ξοδέψετε λίγα χρήματα παραπάνω, δηλαδή να αγοράσετε μια αντλία που αντλεί 48 φορές ανά λεπτό και έχει την ικανότητα διπλής άντλησης. Ένα μοντέλο που σας επιτρέπει να αντλήσετε και τα δύο στήθη ταυτόχρονα θα διαιρέσει το χρόνο άντλησης στο μισό: δηλαδή αντί για 30 λεπτά, θαα χρειαστείτε 15 λεπτά και για τα δύο στήθη. Η διπλή άντληση βοηθάει επίσης την παραγωγή γάλακτος.
• Ευκολία στη χρήση: Ψάξτε για μια αντλία που είναι εύκολη στη χρήση της, στο καθαρισμό της και στη συναρμολόγηση. Αν θέλετε να την παίρνετε μαζί σας, διαλέξτε μια ελαφριά και μικρή με μια ωραία θήκη (μπορείτε να αγοράσετε και μια θήκη που σας αρέσει ξεχωριστά.)

Δοκιμάστε κάποια εξαρτήματα 
Τα εξαρτήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε την αντλία σας αποτελεσματικότερα και πιο άνετα.

Για παράδειγμα:
• Ένα «σουτιέν άντλησης» ή ζώνη: Κρατά ένα μπουκάλι συλλογής σε κάθε θηλή και έτσι έχετε τα χέρια σας ελεύθερα την ώρα που αντλείτε και τα δύο στήθη.
• Τσάντες ή μπουκαλάκια αποθήκευσης: Για τη συλλογή, την αποθήκευση και το πάγωμα του γάλακτός.
• Τσάντες μικροκυμάτων: Βάλτε την αντλία θηλασμού μέσα σε αυτές για να την καθαρίσετε
• Προστατευτικά στήθους: Τα μαλακά προστατευτικά κάνουν μασάζ στο στήθος όταν αντλείτε προστατεύοντας τις θηλές και βοηθάνε στο να αυξήσετε τη ροή του γάλακτος. Έρχονται σε ποικίλα μεγέθη για να προσαρμόζονται και στις μικρότερες και τις μεγαλύτερες θηλές (Σημείωση: Οι περισσότερες αντλίες περιλαμβάνουν και προστατευτικά, αλλά μπορεί να διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο μέγεθος. Σε αυτή την περίπτωση, σιγουρευτείτε ότι έχουν το σήμα ασφαλείας και ότι είναι κατάλληλα για την αντλία σας
• Μια ισοθερμική τσάντα και παγοκύστες: Για να διατηρείτε το γάλα δροσερό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, όταν δεν υπάρχει ψυγείο κοντά.

Αυτές οι γενικές συμβουλές μπορεί να φανούν χρήσιμες
• Ζεστές ή κρύες κομπρέσες για το σουτιέν: Οι κομπρέσες μπορούν να μπουν μέσα στο σουτιέν και χρησιμοποιούνται ζεστές ή κρύες για να χαλαρώσουν τα πονεμένα ή πρησμένα στήθη σας.
• Αλοιφή με λανολίνη: Ανακουφίζει τις θηλές.
• Επιθέματα στήθους: Μπορείτε να βρείτε μιας χρήσης ή πολλών χρήσεων. Απορροφούν το γάλα από τα στήθη και αποτρέπουν τους λεκέδες στα ρούχα.

Πού θα βρείτε περισσότερη βοήθεια 
Ένας σύμβουλος θηλασμού μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια αντλία σας ταιριάζει καλύτερα. Μπορεί επίσης να σας δείξει πώς να χρησιμοποιήσετε την αντλία αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα και πώς να αντλήσετε με τα χέρια σας αν χαλάσει η αντλία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!