Με ποιον τρόπο θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στη διάρκεια του θηλασμού; Που οφείλονται και πως θα φροντίσετε το στήθος σας;
Ο θηλασμός είναι ένα σύστημα πολύ καλά προστατευμένο, γιατί είναι απαραίτητος για την επιβίωση και την ευεξία του μωρού σας. Οι διακυμάνσεις της υγείας σας, της διατροφής, της λήψης υγρών, των επιπέδων στρες και κόπωσης επηρεάζουν από ελάχιστα έως καθόλου την ποιότητα του γάλακτος σας ή την ικανότητα σας να παράγετε αρκετό γάλα για να θρέψετε το μικρό σας.
Σχεδόν όλα τα προβλήματα του θηλασμού οφείλονται στο ότι το μωρό σας δεν μπορεί να κολλήσει σωστά στο στήθος σας. Όταν το παιδί δεν είναι καλά τοποθετημένο στο στήθος σας, δεν θηλάζει αρκετό γάλα και είναι πιθανό-όχι όμως απαραίτητο-να σας προκαλέσει πόνο, ερεθισμό ή και πληγές.
Οι θηλές πονούν
Τις πρώτες μέρες του θηλασμού, ο πόνος στις θηλές οφείλεται σχεδόν πάντοτε στην κακή στάση του παιδιού. Αν το μωρό δεν έχει πάρει στο στόμα του όλη τη θηλή ή τη θηλαία άλω, ώστε η θηλή σας να φτάνει στην ένωση του σκληρού και μαλακού ουρανίσκου του (υπερώα), όταν θα θηλάζει, η γλώσσα του θα πιέζει τη θηλή σας επάνω στον σκληρό ουρανίσκο του και θα πονάτε.
Οι θηλές ασπρίζουν
Ορισμένες μαμάδες πονούν μετά από κάθε τάισμα, ενώ οι θηλές αποκτούν ένα ασπριδερό χρώμα. Αυτό συνήθως είναι σημάδι ότι η θηλή έχει ερεθιστεί λόγω της κακής στάσης του παιδιού.
Οι θηλές πληγώνονται
Η συνεχής πίεση μπορεί να πληγώσει τη θηλή. Ανάλογα με τον τρόπο που την πιάνει το μωρό, η πληγή μπορεί να προκληθεί στην κορυφή ή στη βάση της θηλής. Αν οι θηλές σας πονούν, ζητήστε από κάποιον πιο έμπειρο να σας βοηθήσει να τοποθετήσετε σωστά το μωρό στο στήθος σας. Μόλις το παιδί πάρει τη σωστή θέση, ο θηλασμός θα πάψει να προκαλεί πόνο, παρότι στην αρχή του κάθε θηλασμού για 1-2 λεπτά θα πονάτε λιγάκι μέχρι να θεραπευτούν οι πληγές. Ο πόνος αυτός παρουσιάζεται όταν η θηλή σας τεντώνεται ώστε το μικρό να μπορεί να θηλάζει σωστά.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μετράτε αργά μέχρι το δέκα όταν το μωρό αρχίζει να θηλάζει. Αν ο πόνος περάσει μέχρι τότε, σημαίνει ότι το μωρό σας έχει τη σωστή στάση. Αν ο πόνος συνεχίζει με την ίδια ένταση, απομακρύνετε το και ξανατοποθετήστε το. Αν οι θηλές σας έχουν πληγωθεί, θα γιατρευτούν αμέσως μόλις λύσετε το πρόβλημα που προκάλεσε τις πληγές.
Μην αφήνετε τις θηλές σας εκτεθειμένες στον αέρα για να θεραπευθούν νωρίτερα, γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μια επιφανειακή πληγή θεραπεύεται πιο γρήγορα αν διατηρείται υγρή.
Ο γιατρός θα σας συστήσει να βάζετε μικρά τετράγωνα κομμάτια αποστειρωμένης γάζας με παραφίνη πάνω στις θηλές σας για να μη στεγνώνουν. Αυτό όμως θα βοηθήσει τη θεραπεία τους μόνο αν ταυτόχρονα διορθώσετε και τη θέση του μικρού. Επίσης μη χρησιμοποιείτε κρέμες σε υγιείς θηλές και μην καθαρίζετε το στήθος μετά το θηλασμό. Αφήστε το γάλα να στεγνώσει επάνω. Όταν το μικρό ξαναθηλάσει, θα μυρίζετε χαρακτηριστικά και θα σας αναγνωρίζει. Επίσης το γάλα σας έχει τις δικές του αντισηπτικές ουσίες και καθαρίζει το στήθος καλύτερα και από το οινόπνευμα!
Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές κρέμες, σπρέι και αλοιφές οι οποίες σκοπό έχουν να εμποδίσουν ή να θεραπεύσουν τον ερεθισμό των θηλών. Όπως όμως αναφέρθηκε παραπάνω, μαζί με τα φάρμακα αυτά πρέπει να εντοπίσετε και την πραγματική αιτία του προβλήματος.
Συχνά χρησιμοποιούνται θήκες θηλών ως υποκατάστατα, ώστε να τοποθετείται σωστά το μωρό στο στήθος. Μην τις χρησιμοποιήσετε αν δεν έχει αρχίσει το γάλα σας να τρέχει κανονικά. Διαφορετικά το μωρό σας δεν θα μπορέσει να τραβήξει μέσα από τη θήκη αρκετό πρωτόγαλα για να καλύψει τις ανάγκες του. Ο γιατρός σας επίσης μπορεί να σας συστήσει θήκες αν οι θηλές σας έχουν σοβαρό πρόβλημα. Παρότι θα μειώσουν τον πόνο, οι θήκες ίσως χειροτερέψουν τα πράγματα. Βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι παρεμβαίνουν στη μεταφορά του γάλακτος, και αν τις χρησιμοποιήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, το γάλα σας θα μειωθεί.
Πρήξιμο του στήθους (πέτρωμα)
Καθώς το επίπεδο των ορμονών του πλακούντα αρχίζει να μειώνεται μετά τη γέννηση του παιδιού, το στήθος σας αρχίζει να δραστηριοποιείται. Το απόθεμα αίματος αυξάνεται και θα νιώθετε το στήθος σας πολύ γεμάτο (αγγειακή συμφόρηση). Αυτά τα συμπτώματα όμως θα υποχωρήσουν μόλις αρχίσει η παραγωγή γάλακτος. Αρκεί να εξάγεται αρκετό γάλα, πράγμα που σημαίνει ότι το μωρό σας πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένο και να μπορεί να θηλάζει όσο συχνά θέλει, ακόμα και λίγα λεπτά μετά το προηγούμενο γεύμα. Αν δεν αφαιρείται η σωστή ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος, το στήθος θα γεμίσει υπερβολικά. Θα ανακουφιστείτε ίσως, αν σας βοηθήσει κάποιος έμπειρος και τοποθετήσει το μωρό σας σωστά, παρότι θα είναι δύσκολο για το μωρό να θηλάσει καλά από ένα στήθος σκληρό και άκαμπτο. Θα ανακουφιστείτε επίσης αν βγάλετε λίγο γάλα με το χέρι σας ή με το θήλαστρο. Έτσι το γάλα θα κυλήσει ευκολότερα, το στήθος θα μαλακώσει και το μωρό θα μπορέσει να κολλήσει σωστά επάνω του.
Μαστίτιδα
Η μαστίτιδα, η φλεγμονή του στήθους, οφείλεται συνήθως στη μεγάλη κούραση της μητέρας σε συνδυασμό με λανθασμένο τρόπο θηλασμού. Το ότι και αυτή οφείλεται στην κακή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται στο μαστό που η μητέρα προτιμά να δίνει στο μωρό της.
Αν το στήθος σας παράγει περισσότερο γάλα από όσο μπορεί να καταναλώνει το μικρό σας, η πίεση στο εσωτερικό του στήθους αυξάνεται. Όσο το γάλα μένει μέσα στους πόρους θα νιώθετε σε διάφορα σημεία του στήθους σας εξογκώματα που πονούν, χωρίς να υπάρχει φλεγμονή. Αυτό οφείλεται στο ότι φράζουν οι γαλακτικοί πόροι. Αν η πίεση εξακολουθεί να αυξάνεται, το γάλα θα αρχίσει να χύνεται στον γύρω ιστό του στήθους. Τότε θα προκληθεί οξεία φλεγμονή με κοκκίνισμα, πόνο και πρήξιμο. Θα αρχίσετε να νιώθετε σαν να έχετε γρίπη και θα αυξηθεί η θερμοκρασία σας. Μπορεί να έχετε ρίγη και να νιώθετε άλλοτε ζέστη και άλλοτε κρύο.
Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα τοποθετώντας σωστά το μωρό σας στο στήθος και βελτιώνοντας τη διαδικασία του θηλασμού ή αφαιρώντας λίγο γάλα με το χέρι ή με το θήλαστρο. Θα καταλάβετε αμέσως αν τα καταφέρατε, γιατί θα αρχίσετε να νιώθετε γρήγορα καλύτερα. Αν και πιθανότατα ο γιατρός θα σας χορηγήσει αντιβιοτικά για τη μαστίτιδα, στην περίπτωση που δεν έχετε πραγματική φλεγμονή, τα αντιβιοτικά θα θεραπεύσουν μόνο τα συμπτώματα και όχι την αιτία του προβλήματος. Επειδή μειώνουν θεαματικά το πρήξιμο θα νιώσετε καλύτερα, αλλά η μαστίτιδα ίσως ξαναπαρουσιαστεί αν δεν εντοπίσετε την αιτία που την προκάλεσε. Επίσης, παρότι τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία μιας φλεγμονής, μπορεί αν προκαλέσουν άφτρες στις θηλές σας ή στο στόμα του μωρού σας.
Μην σταματήσετε να θηλάζετε, γιατί έτσι θα αυξηθούν οι πιθανότητες να αναπτυχθεί κάποια λοίμωξη ή ακόμη και απόστημα στο στήθος.
Φράξιμο των γαλακτικών πόρων
Καμιά φορά το άνοιγμα στην κορυφή της θηλής φράσσει από λευκούς κόκκους ή από μια φουσκάλα γεμάτη γάλα. Αυτό δεν οφείλεται στην κακή στάση του μωρού. Οι λευκοί κόκκοι οφείλονται στη συγκέντρωση σωματιδίων στο γάλα του στήθους. Αυτός ο σκληρός σβώλος μπορεί να φράξει κάποιον πόρο καθώς κατεβαίνει αργά προς τη θηλή, από την οποία μπορεί να τον αφαιρέσει το μωρό καθώς θηλάζει ή εσείς καθώς βγάζετε το γάλα με το χέρι σας. Ο μαστός σε αυτό το σημείο είναι σκληρός και κόκκινος.
Και οι φουσκάλες με το γάλα αφαιρούνται από το μωρό καθώς θηλάζει ή τις αφαιρείτε εσείς με το νύχι σας, που πρέπει να είναι καθαρό, χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι από φανέλα ή μια αποστειρωμένη βελόνα. Αυτού του είδους τα φραξίματα μπορεί να εμφανιστούν ξανά, αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίζετε για αν αποφύγετε μια μελλοντική μαστίτιδα.
Αντανακλαστικό ροής του γάλακτος
Παρότι όλες οι γυναίκες που θηλάζουν εκκρίνουν την ορμόνη ωκυτοκίνη και αφήνουν να κυλήσει το γάλα τους ανταποκρινόμενο στο πιπίλισμα του μωρού τους, οι περισσότερες δεν συνειδητοποιούν ότι εκείνη τη στιγμή κάτι συμβαίνει. Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του μωρού τους κάποιες μητέρες νιώθουν πόνους όταν το μικρό αρχίζει να θηλάζει, οι οποίοι οφείλονται επίσης στη συγκεκριμένη ορμόνη.
Επιπλέον, όταν η γαλουχία ρυθμιστεί, κάποιες γυναίκες νιώθουν σαν να εκτοξεύεται κάτι όταν αρχίζει το τάισμα, ενώ άλλες δεν καταλαβαίνουν τίποτα απολύτως. Και οι δυο αντιδράσεις είναι τελείως φυσιολογικές.
Βαθύς πόνος στο στήθος
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος αυτός οφείλεται επίσης στην αύξηση της πίεσης στο στήθος (γιατί δεν έχει αφαιρεθεί αρκετό γάλα) και συνήθως περνάει αν βελτιώσετε την τεχνική του θηλασμού, συνήθως ο βαθύς πόνος εμφανίζεται μετά, και έτσι μπορείτε να τον διακρίνετε από ένα ισχυρό αντανακλαστικό της ροής γάλακτος. Σπανιότητα ο βαθύς πόνος μπορεί να οφείλεται στη δημιουργία μυκήτων στους πόρους του στήθους. Τότε δεν θα βοηθήσει η βελτίωση της τεχνικής του θηλασμού, αλλά αντιμυκητιακά παρασκευάσματα που θα σας συστήσει ο γιατρός σας.
Απόστημα
Απόστημα μπορεί να εμφανιστεί αμέσως έπειτα από κάποια φλεγμονή, συνήθως σε θηλές με σοβαρή βλάβη. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί όταν η μη φλεγμονώδης μαστίτιδα δεν θεραπευτεί σωστά, δηλαδή αν δεν πήρατε τα αντιβιοτικά που σας έδωσε ο γιατρός σας. Όταν σχηματιστεί απόστημα, θα νιώθετε στο στήθος σας μια μάζα γεμάτη υγρό και θα μπορείτε να το δείτε σε υπερηχογράφημα. Μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε, αν θέλετε και αν μπορείτε. Αλλά καλό είναι να βγάλετε και να πετάξετε το γάλα από το στήθος σας μέχρι να θεραπευθεί το απόστημα, και έπειτα να συνεχίσετε κανονικά το θηλασμό.
Κάποτε τα αποστήματα θεραπεύονταν με χειρουργική επέμβαση. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις αρκεί η θεραπεία με την οποία απορροφάται το υγρό.
Μυκητίαση
Μερικές φορές ο πόνος στις θηλές εμφανίζεται ταυτόχρονα με τη μυκητίαση. Πρόκειται για πόνο σε όλη τη διάρκεια του θηλασμού, βαθύ και σαν να νιώθετε γυαλιά μέσα στο στήθος σας. Οι θηλές μπορεί να είναι κόκκινες. Αν ο πόνος δεν υποχωρεί μετά την τρίτη μέρα της θεραπείας για τη μυκητίαση, ζητήστε από το γιατρό ή από τη μαία σας να σας πει αν πρέπει να διορθώσετε τον τρόπο που τοποθετείτε το μωρό στο στήθος σας.
Πηγή: περιοδικό Το παιδί μου κι εγώ
Επίσης:
Προβλήματα στο θηλασμό
Να θηλάσω;
15 Λανθασμένες οδηγίες που βλάπτουν το μητρικό θηλασμό
Το κόστος του μη θηλασμού
Ο θηλασμός είναι ένα σύστημα πολύ καλά προστατευμένο, γιατί είναι απαραίτητος για την επιβίωση και την ευεξία του μωρού σας. Οι διακυμάνσεις της υγείας σας, της διατροφής, της λήψης υγρών, των επιπέδων στρες και κόπωσης επηρεάζουν από ελάχιστα έως καθόλου την ποιότητα του γάλακτος σας ή την ικανότητα σας να παράγετε αρκετό γάλα για να θρέψετε το μικρό σας.
Σχεδόν όλα τα προβλήματα του θηλασμού οφείλονται στο ότι το μωρό σας δεν μπορεί να κολλήσει σωστά στο στήθος σας. Όταν το παιδί δεν είναι καλά τοποθετημένο στο στήθος σας, δεν θηλάζει αρκετό γάλα και είναι πιθανό-όχι όμως απαραίτητο-να σας προκαλέσει πόνο, ερεθισμό ή και πληγές.
Οι θηλές πονούν
Τις πρώτες μέρες του θηλασμού, ο πόνος στις θηλές οφείλεται σχεδόν πάντοτε στην κακή στάση του παιδιού. Αν το μωρό δεν έχει πάρει στο στόμα του όλη τη θηλή ή τη θηλαία άλω, ώστε η θηλή σας να φτάνει στην ένωση του σκληρού και μαλακού ουρανίσκου του (υπερώα), όταν θα θηλάζει, η γλώσσα του θα πιέζει τη θηλή σας επάνω στον σκληρό ουρανίσκο του και θα πονάτε.
Οι θηλές ασπρίζουν
Ορισμένες μαμάδες πονούν μετά από κάθε τάισμα, ενώ οι θηλές αποκτούν ένα ασπριδερό χρώμα. Αυτό συνήθως είναι σημάδι ότι η θηλή έχει ερεθιστεί λόγω της κακής στάσης του παιδιού.
Οι θηλές πληγώνονται
Η συνεχής πίεση μπορεί να πληγώσει τη θηλή. Ανάλογα με τον τρόπο που την πιάνει το μωρό, η πληγή μπορεί να προκληθεί στην κορυφή ή στη βάση της θηλής. Αν οι θηλές σας πονούν, ζητήστε από κάποιον πιο έμπειρο να σας βοηθήσει να τοποθετήσετε σωστά το μωρό στο στήθος σας. Μόλις το παιδί πάρει τη σωστή θέση, ο θηλασμός θα πάψει να προκαλεί πόνο, παρότι στην αρχή του κάθε θηλασμού για 1-2 λεπτά θα πονάτε λιγάκι μέχρι να θεραπευτούν οι πληγές. Ο πόνος αυτός παρουσιάζεται όταν η θηλή σας τεντώνεται ώστε το μικρό να μπορεί να θηλάζει σωστά.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μετράτε αργά μέχρι το δέκα όταν το μωρό αρχίζει να θηλάζει. Αν ο πόνος περάσει μέχρι τότε, σημαίνει ότι το μωρό σας έχει τη σωστή στάση. Αν ο πόνος συνεχίζει με την ίδια ένταση, απομακρύνετε το και ξανατοποθετήστε το. Αν οι θηλές σας έχουν πληγωθεί, θα γιατρευτούν αμέσως μόλις λύσετε το πρόβλημα που προκάλεσε τις πληγές.
Μην αφήνετε τις θηλές σας εκτεθειμένες στον αέρα για να θεραπευθούν νωρίτερα, γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μια επιφανειακή πληγή θεραπεύεται πιο γρήγορα αν διατηρείται υγρή.
Ο γιατρός θα σας συστήσει να βάζετε μικρά τετράγωνα κομμάτια αποστειρωμένης γάζας με παραφίνη πάνω στις θηλές σας για να μη στεγνώνουν. Αυτό όμως θα βοηθήσει τη θεραπεία τους μόνο αν ταυτόχρονα διορθώσετε και τη θέση του μικρού. Επίσης μη χρησιμοποιείτε κρέμες σε υγιείς θηλές και μην καθαρίζετε το στήθος μετά το θηλασμό. Αφήστε το γάλα να στεγνώσει επάνω. Όταν το μικρό ξαναθηλάσει, θα μυρίζετε χαρακτηριστικά και θα σας αναγνωρίζει. Επίσης το γάλα σας έχει τις δικές του αντισηπτικές ουσίες και καθαρίζει το στήθος καλύτερα και από το οινόπνευμα!
Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές κρέμες, σπρέι και αλοιφές οι οποίες σκοπό έχουν να εμποδίσουν ή να θεραπεύσουν τον ερεθισμό των θηλών. Όπως όμως αναφέρθηκε παραπάνω, μαζί με τα φάρμακα αυτά πρέπει να εντοπίσετε και την πραγματική αιτία του προβλήματος.
Συχνά χρησιμοποιούνται θήκες θηλών ως υποκατάστατα, ώστε να τοποθετείται σωστά το μωρό στο στήθος. Μην τις χρησιμοποιήσετε αν δεν έχει αρχίσει το γάλα σας να τρέχει κανονικά. Διαφορετικά το μωρό σας δεν θα μπορέσει να τραβήξει μέσα από τη θήκη αρκετό πρωτόγαλα για να καλύψει τις ανάγκες του. Ο γιατρός σας επίσης μπορεί να σας συστήσει θήκες αν οι θηλές σας έχουν σοβαρό πρόβλημα. Παρότι θα μειώσουν τον πόνο, οι θήκες ίσως χειροτερέψουν τα πράγματα. Βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι παρεμβαίνουν στη μεταφορά του γάλακτος, και αν τις χρησιμοποιήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, το γάλα σας θα μειωθεί.
Πρήξιμο του στήθους (πέτρωμα)
Καθώς το επίπεδο των ορμονών του πλακούντα αρχίζει να μειώνεται μετά τη γέννηση του παιδιού, το στήθος σας αρχίζει να δραστηριοποιείται. Το απόθεμα αίματος αυξάνεται και θα νιώθετε το στήθος σας πολύ γεμάτο (αγγειακή συμφόρηση). Αυτά τα συμπτώματα όμως θα υποχωρήσουν μόλις αρχίσει η παραγωγή γάλακτος. Αρκεί να εξάγεται αρκετό γάλα, πράγμα που σημαίνει ότι το μωρό σας πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένο και να μπορεί να θηλάζει όσο συχνά θέλει, ακόμα και λίγα λεπτά μετά το προηγούμενο γεύμα. Αν δεν αφαιρείται η σωστή ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος, το στήθος θα γεμίσει υπερβολικά. Θα ανακουφιστείτε ίσως, αν σας βοηθήσει κάποιος έμπειρος και τοποθετήσει το μωρό σας σωστά, παρότι θα είναι δύσκολο για το μωρό να θηλάσει καλά από ένα στήθος σκληρό και άκαμπτο. Θα ανακουφιστείτε επίσης αν βγάλετε λίγο γάλα με το χέρι σας ή με το θήλαστρο. Έτσι το γάλα θα κυλήσει ευκολότερα, το στήθος θα μαλακώσει και το μωρό θα μπορέσει να κολλήσει σωστά επάνω του.
Μαστίτιδα
Η μαστίτιδα, η φλεγμονή του στήθους, οφείλεται συνήθως στη μεγάλη κούραση της μητέρας σε συνδυασμό με λανθασμένο τρόπο θηλασμού. Το ότι και αυτή οφείλεται στην κακή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται στο μαστό που η μητέρα προτιμά να δίνει στο μωρό της.
Αν το στήθος σας παράγει περισσότερο γάλα από όσο μπορεί να καταναλώνει το μικρό σας, η πίεση στο εσωτερικό του στήθους αυξάνεται. Όσο το γάλα μένει μέσα στους πόρους θα νιώθετε σε διάφορα σημεία του στήθους σας εξογκώματα που πονούν, χωρίς να υπάρχει φλεγμονή. Αυτό οφείλεται στο ότι φράζουν οι γαλακτικοί πόροι. Αν η πίεση εξακολουθεί να αυξάνεται, το γάλα θα αρχίσει να χύνεται στον γύρω ιστό του στήθους. Τότε θα προκληθεί οξεία φλεγμονή με κοκκίνισμα, πόνο και πρήξιμο. Θα αρχίσετε να νιώθετε σαν να έχετε γρίπη και θα αυξηθεί η θερμοκρασία σας. Μπορεί να έχετε ρίγη και να νιώθετε άλλοτε ζέστη και άλλοτε κρύο.
Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα τοποθετώντας σωστά το μωρό σας στο στήθος και βελτιώνοντας τη διαδικασία του θηλασμού ή αφαιρώντας λίγο γάλα με το χέρι ή με το θήλαστρο. Θα καταλάβετε αμέσως αν τα καταφέρατε, γιατί θα αρχίσετε να νιώθετε γρήγορα καλύτερα. Αν και πιθανότατα ο γιατρός θα σας χορηγήσει αντιβιοτικά για τη μαστίτιδα, στην περίπτωση που δεν έχετε πραγματική φλεγμονή, τα αντιβιοτικά θα θεραπεύσουν μόνο τα συμπτώματα και όχι την αιτία του προβλήματος. Επειδή μειώνουν θεαματικά το πρήξιμο θα νιώσετε καλύτερα, αλλά η μαστίτιδα ίσως ξαναπαρουσιαστεί αν δεν εντοπίσετε την αιτία που την προκάλεσε. Επίσης, παρότι τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία μιας φλεγμονής, μπορεί αν προκαλέσουν άφτρες στις θηλές σας ή στο στόμα του μωρού σας.
Μην σταματήσετε να θηλάζετε, γιατί έτσι θα αυξηθούν οι πιθανότητες να αναπτυχθεί κάποια λοίμωξη ή ακόμη και απόστημα στο στήθος.
Φράξιμο των γαλακτικών πόρων
Καμιά φορά το άνοιγμα στην κορυφή της θηλής φράσσει από λευκούς κόκκους ή από μια φουσκάλα γεμάτη γάλα. Αυτό δεν οφείλεται στην κακή στάση του μωρού. Οι λευκοί κόκκοι οφείλονται στη συγκέντρωση σωματιδίων στο γάλα του στήθους. Αυτός ο σκληρός σβώλος μπορεί να φράξει κάποιον πόρο καθώς κατεβαίνει αργά προς τη θηλή, από την οποία μπορεί να τον αφαιρέσει το μωρό καθώς θηλάζει ή εσείς καθώς βγάζετε το γάλα με το χέρι σας. Ο μαστός σε αυτό το σημείο είναι σκληρός και κόκκινος.
Και οι φουσκάλες με το γάλα αφαιρούνται από το μωρό καθώς θηλάζει ή τις αφαιρείτε εσείς με το νύχι σας, που πρέπει να είναι καθαρό, χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι από φανέλα ή μια αποστειρωμένη βελόνα. Αυτού του είδους τα φραξίματα μπορεί να εμφανιστούν ξανά, αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίζετε για αν αποφύγετε μια μελλοντική μαστίτιδα.
Αντανακλαστικό ροής του γάλακτος
Παρότι όλες οι γυναίκες που θηλάζουν εκκρίνουν την ορμόνη ωκυτοκίνη και αφήνουν να κυλήσει το γάλα τους ανταποκρινόμενο στο πιπίλισμα του μωρού τους, οι περισσότερες δεν συνειδητοποιούν ότι εκείνη τη στιγμή κάτι συμβαίνει. Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του μωρού τους κάποιες μητέρες νιώθουν πόνους όταν το μικρό αρχίζει να θηλάζει, οι οποίοι οφείλονται επίσης στη συγκεκριμένη ορμόνη.
Επιπλέον, όταν η γαλουχία ρυθμιστεί, κάποιες γυναίκες νιώθουν σαν να εκτοξεύεται κάτι όταν αρχίζει το τάισμα, ενώ άλλες δεν καταλαβαίνουν τίποτα απολύτως. Και οι δυο αντιδράσεις είναι τελείως φυσιολογικές.
Βαθύς πόνος στο στήθος
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος αυτός οφείλεται επίσης στην αύξηση της πίεσης στο στήθος (γιατί δεν έχει αφαιρεθεί αρκετό γάλα) και συνήθως περνάει αν βελτιώσετε την τεχνική του θηλασμού, συνήθως ο βαθύς πόνος εμφανίζεται μετά, και έτσι μπορείτε να τον διακρίνετε από ένα ισχυρό αντανακλαστικό της ροής γάλακτος. Σπανιότητα ο βαθύς πόνος μπορεί να οφείλεται στη δημιουργία μυκήτων στους πόρους του στήθους. Τότε δεν θα βοηθήσει η βελτίωση της τεχνικής του θηλασμού, αλλά αντιμυκητιακά παρασκευάσματα που θα σας συστήσει ο γιατρός σας.
Απόστημα
Απόστημα μπορεί να εμφανιστεί αμέσως έπειτα από κάποια φλεγμονή, συνήθως σε θηλές με σοβαρή βλάβη. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί όταν η μη φλεγμονώδης μαστίτιδα δεν θεραπευτεί σωστά, δηλαδή αν δεν πήρατε τα αντιβιοτικά που σας έδωσε ο γιατρός σας. Όταν σχηματιστεί απόστημα, θα νιώθετε στο στήθος σας μια μάζα γεμάτη υγρό και θα μπορείτε να το δείτε σε υπερηχογράφημα. Μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε, αν θέλετε και αν μπορείτε. Αλλά καλό είναι να βγάλετε και να πετάξετε το γάλα από το στήθος σας μέχρι να θεραπευθεί το απόστημα, και έπειτα να συνεχίσετε κανονικά το θηλασμό.
Κάποτε τα αποστήματα θεραπεύονταν με χειρουργική επέμβαση. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις αρκεί η θεραπεία με την οποία απορροφάται το υγρό.
Μυκητίαση
Μερικές φορές ο πόνος στις θηλές εμφανίζεται ταυτόχρονα με τη μυκητίαση. Πρόκειται για πόνο σε όλη τη διάρκεια του θηλασμού, βαθύ και σαν να νιώθετε γυαλιά μέσα στο στήθος σας. Οι θηλές μπορεί να είναι κόκκινες. Αν ο πόνος δεν υποχωρεί μετά την τρίτη μέρα της θεραπείας για τη μυκητίαση, ζητήστε από το γιατρό ή από τη μαία σας να σας πει αν πρέπει να διορθώσετε τον τρόπο που τοποθετείτε το μωρό στο στήθος σας.
Πηγή: περιοδικό Το παιδί μου κι εγώ
Επίσης:
Προβλήματα στο θηλασμό
Να θηλάσω;
15 Λανθασμένες οδηγίες που βλάπτουν το μητρικό θηλασμό
Το κόστος του μη θηλασμού
Για τις πληγωμένες θηλές το καλύτερο είναι η κεραλοιφή και το ίδιο το γάλα. Βγάζουμε λίγο γάλα μετά το θηλασμό και το αφήνουμε να ξεραθεί. Η κεραλοιφή δεν χρειάζεται ξέβγαλμα. Επίσης το να μην φοράμε σουτιέν βοηθάει, κάνει τις θηλές πιο σκληρές καθώς έρχονται σε τριβή με το ρούχο. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο youtube μπορεί κανείς να βρει πολλά βιντεάκια με τις σωστές στάσεις θηλασμού και να βοηθηθεί αρκετά ;)
Ευχαριστούμε Αριάδνη για τις πολύτιμες πληροφορίες σου. Θα τις μεταφέρω και στην κουμπάρα μου που περιμένει τα διδυμάκια της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!