Όσα περισσότερα γνωρίζετε για τη διαδικασία του θηλασμού πριν ακόμη γεννήσετε, τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα νιώσετε όταν πάρετε για πρώτη φορά το μωρό σας για να το ταΐσετε. Αν και ο θηλασμός είναι κάτι απόλυτα φυσικό, ίσως συναντήσετε κάποιες δυσκολίες στις πρώτες σας προσπάθειες. Προετοιμαστείτε, λοιπόν, όσο καλύτερα γίνεται!
Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλά από τις φίλες σας ή θα έχετε διαβάσει πολλά για το θηλασμό, όμως η εμπειρία, η ενημέρωση και οι συμβουλές από επαγγελματίες είναι πάντα ανεκτίμητες. Πολλά μαιευτήρια, σύλλογοι, ακόμα και καταστήματα βρεφικών ειδών οργανώνουν σεμινάρια για μέλλουσες μαμάδες. Συζητήστε το με το σύντροφό σας και κανονίστε να τα παρακολουθήσετε από κοινού, ώστε να γνωρίζει και εκείνος πως μπορεί να σας προσφέρει βοήθεια, αλλά και πολύτιμη στήριξη.
Στην πρώτη προσπάθεια για μια επιτυχημένη έναρξη του θηλασμού είναι σημαντική η ενημέρωση και οι συμβουλές της μαίας, που θα σας δείξει όχι μόνο το σωστό τρόπο για να θηλάσετε, αλλά και θα σας ενισχύσει ψυχολογικά. Μόλις μια - δύο ώρες μετά τον τοκετό τα βρέφη είναι έτοιμα για δράση και μάθηση. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να θηλάσετε το μωρό σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Να ξέρετε, ότι μετά από αυτή τη φάση εγρήγορσης ακολουθεί μια φάση ανάγκης για ξεκούραση και ύπνο. Εκμεταλλευτείτε τη, για να μπορέσετε να ξεκουραστείτε και εσείς στη συνέχεια.
Είναι αλήθεια, πως σε αντίθεση με αυτό που πολλές φορές ακούγεται, ο θηλασμός δεν είναι απλώς ένα ένστικτο, αλλά μια ικανότητα που χρειάζεται εκμάθηση, τόσο από την πλευρά σας, όσο και από την πλευρά του μωρού. Μη βιάζετε, λοιπόν, το μωρό σας να θηλάσει, αλλά αφιερώστε του το χρόνο που θέλει. Μη ξεχνάτε, πως οι πρώτες 40 ημέρες είναι "περίοδος μάθησης" και ο χρόνος και η υπομονή μπορούν να λύσουν πολλά από τα προβλήματα.
Από τις πρώτες ημέρες με το παιδί σας, συμβαίνει κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Γνωρίζετε ο ένας τον άλλον και μαθαίνετε πως να συνεργάζεστε και να λειτουργείτε σαν μια “ομάδα” κατά τη διαδικασία του θηλασμού. Σίγουρο είναι, ότι τον πρώτο καιρό το παιδί σας θα σας χρειάζεται αρκετά συχνά και ότι ο θηλασμός θα σας απασχολεί για αρκετή ώρα, ακόμα και τη νύχτα. Αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει μέχρι να συντονιστείτε εσείς και το παιδί σας. Αργότερα, γίνονται τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στα γεύματα όλο και μεγαλύτερα και εσείς θα έχετε και πάλι περισσότερο χρόνο για άλλα πράγματα.
Μητρικό γάλα. Η τέλεια τροφή!
Οι σύγχρονες μητέρες είναι πολύ καλά ενημερωμένες για τα οφέλη του θηλασμού, καθώς εκατοντάδες έρευνες επιβεβαιώνουν πόσο ωφέλιμο είναι το μητρικό γάλα για την υγεία, αλλά και την πνευματική ανάπτυξη του μωρού.
Από τη στιγμή της γέννησης του παιδιού οι μαστοί αρχίζουν να παράγουν γάλα. Βέβαια η προετοιμασία των μαστών και των θηλών, καθώς και η κατακράτηση λίπους για τη διατροφή του μωρού, έχει ξεκινήσει ήδη από την εγκυμοσύνη.
Τις πρώτες μέρες το παραγόμενο από τους μαστούς γάλα έχει διαφορετική σύσταση θρεπτικών ουσιών. Είναι πλούσιο σε λευκώματα, αντισώματα, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλα συστατικά, έχει μια ελαφρά κιτρινωπή απόχρωση και ονομάζεται πύαρ ή πρωτόγαλα. Η έκκρισή του μπορεί να ξεκινήσει και λίγο πριν τον τοκετό και διαρκεί μέχρι να αρχίσει κανονικά η παραγωγή γάλακτος (πύαρ → μεταβατικό γάλα → ώριμο γάλα).
Το πρωτόγαλα, το οποίο παράγεται σε μικρή ποσότητα, είναι πλούσιο ποιοτικά και είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει μια μητέρα στο παιδί της.
Είναι σημαντικό ο θηλασμός να αρχίσει μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννα ή αν δε γίνει αυτό, όσο το δυνατό συντομότερα, καθώς το μωρό αμέσως μετά τη γέννησή του έχει ανεπτυγμένο το ένστικτο του θηλασμού και άμεση την ανάγκη για μητρική αγκαλιά.
Θηλάζοντας ένα νεογέννητο βοηθάτε να εξισορροπηθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του, να λειτουργήσει σωστά το έντερό του, αλλά και να αποκτήσει τα μέσα που χρειάζεται για να θωρακιστεί ο οργανισμός του και να αντιμετωπίσει μια πληθώρα ασθενειών.
Πέρα όμως από τα πολύτιμα συστατικά που κρύβει το μητρικό γάλα, η όλη διαδικασία του θηλασμού σας βοηθάει να δεθείτε καλύτερα με το μωρό σας. Μέσω του θηλασμού θα μάθετε σταδιακά να αναγνωρίζετε πότε το μικρό σας πεινάει και πότε είναι χορτάτο, πότε είναι ήρεμο και πότε ανήσυχο.
Θηλασμός. Δεσμός ζωής!
Η παραγωγή του γάλακτος προκύπτει από τη στενή αλληλεπίδραση ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας. Όταν εκείνο κλαίει ή ακουμπά στο στήθος σας, το νευρικό σας σύστημα αμέσως στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλό σας για να απελευθερώσει την προλακτίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του γάλακτος.
Αν ακουμπήσετε ένα νεογέννητο στο στήθος της μητέρας του, εκείνο από ένστικτο θα αρχίσει να ψάχνει τη θηλή της. Όμως, θα χρειαστεί βοήθεια για να μπορέσει να πάρει τη σωστή στάση και να καταφέρει να θηλάσει. Είναι πολύ σημαντικό το μωρό να μην τραβάει μόνο τη θηλή (θα σας πονέσει και θα την τραυματίσει), αλλά και όλη τη σκούρα περιοχή που βρίσκεται γύρω από τη θηλή, τη λεγόμενη θηλαία άλω.
Σε γενικές γραμμές, ο πρώτος θηλασμός γίνεται μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό, όμως κάποια μωρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο προσαρμογής, ειδικά αν ο τοκετός ήταν δύσκολος. Το προσωπικό του νοσοκομείου μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά να έχετε υπόψη ότι ο θηλασμός χρειάζεται ήσυχο περιβάλλον. Όσο πιο χαλαρή είστε εσείς και όσο πιο ήρεμο είναι το μωρό τόσο περισσότερη επιτυχία θα έχετε από τις πρώτες κιόλας προσπάθειες.
Τις πρώτες ημέρες το στομαχάκι του μωρού είναι ακόμη πάρα πολύ μικρό, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί να τρώει λίγο και συχνά. Μετά την τρίτη ημέρα από τον τοκετό το γάλα σας αλλάζει σύσταση και παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα από το πρωτόγαλα.
Η συχνότητα του θηλασμού είναι κάτι που θα καθορίσει μόνο του το μωρό με βάση τις ανάγκες του. Δεν υπάρχει κάποιο ιδανικό ωράριο, όπως δεν υπάρχει και συγκεκριμένη ποσότητα γάλακτος. Άλλοτε το μωρό θηλάζει περισσότερο χρόνο και άλλοτε λιγότερο.
Επιστρέφοντας από το μαιευτήριο στο σπίτι, χωρίς τη βοήθεια της μαίας, μπορεί τις πρώτες φορές να μην είναι τόσο εύκολα τα πράγματα και να χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, όμως είναι βέβαιο ότι όσο η εμπειρία σας μεγαλώνει θα αποκτήσετε μεγαλύτερη ευχέρεια.
Ένα σημαντικό βήμα για την επιτυχία του θηλασμού, είναι η αναγνώριση των σημάτων που σας δίνει το παιδί σας. Αν κανείς παρατηρήσει με προσοχή ένα μωρό, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα πολύ εκφραστικό πλάσμα, που έχει τη δυνατότητα να δείχνει τις ανάγκες του και τα συναισθήματά του με τις κινήσεις του, την έκφραση του προσώπου του και με το κλάμα.
Για το θηλασμό, σημαντική είναι η αναγνώριση των πρώτων σημάτων του μωρού ότι πεινάει. Πριν ακόμα να κλάψει, το μωρό εκδηλώνει την πείνα του με άλλους τρόπους. Αρχίζει να κάνει θηλαστικές κινήσεις, πιπιλάει τα δάχτυλά του, γλείφει τα χείλη του, κουνάει το κεφάλι του δεξιά αριστερά “ψάχνοντας”, ζαρώνει το μέτωπο και είναι γενικά ανήσυχο. Αν παραβλέψετε αυτά τα σημάδια για αρκετή ώρα, τότε αρχίζει το μωρό να κλαίει και φυσικά όσο πιο ανήσυχο είναι, τόσο δυσκολότερο είναι να το βάλετε στο στήθος σας.
Η σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του θηλασμού και βοηθά στην πρόληψη των ραγάδων των θηλών. Όταν το μωρό πίνει σωστά στο στήθος, το “αδειάζει” πιο εύκολα και πιο γρήγορα και το στήθος παράγει αρκετό γάλα.
Όταν το μωρό σας αρχίζει να δείχνει τα πρώτα σημάδια ότι πεινάει και πριν ακόμα αρχίσει να κλαίει, μπορείτε να προετοιμαστείτε για το θηλασμό. Καθίστε χαλαρά και άνετα σε μια βολική πολυθρόνα ή στο κρεβάτι. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να στηρίξετε την πλάτη σας και ένα σκαμνάκι για τα πόδια. Κάθεστε αρκετά άνετα; Τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε το θηλασμό.
Το μωρό είναι ξαπλωμένο στον πήχη του αριστερού σας χεριού, έτσι ώστε η κοιλιά του να είναι σε επαφή με την κοιλιά σας και το στόμα του να είναι στο ίδιο ύψος με τη θηλή. Ένα σημαντικό εργαλείο, που θα σας λύσει κυριολεκτικά τα χέρια, είναι το ειδικό μαξιλάρι θηλασμού. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να στηρίξετε καλύτερα το σώμα του μωρού πάνω στην ποδιά σας, για να μη χρειάζεται να κρατάτε όλο το βάρος του. Το κεφαλάκι του είναι ξαπλωμένο στην έσω πλευρά του αριστερού χεριού σας, στο ύψος του αγκώνα και κοιτάει προς το στήθος. Το μωρό δε θα πρέπει να στρίβει το κεφάλι, για να βρει τη θηλή. Τα δάχτυλα του αριστερού χεριού κρατάνε το γλουτό ή το ποδαράκι του μωρού σας και το ωθούν κοντά σας.
Με το δεξί χέρι πιάνετε το στήθος, έτσι ώστε ο αντίχειρας να είναι περίπου 5 εκατοστά πάνω από τη θηλή και όλα τα υπόλοιπα δάχτυλα, με πρώτο τον δείκτη, 5 εκατοστά κάτω από τη θηλή. Έτσι, το χέρι σας μοιάζει με ένα μισοφέγγαρο, σε απόσταση περίπου 5 εκατοστών πίσω από τη θηλή. Αυτή η απόσταση έχει σημασία, γιατί έτσι καταφέρνει το μωρό σας να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερο στήθος στο στόμα του.
Τώρα μπορείτε να κατευθύνετε καλά το στήθος σας. Με τη θηλή αγγίξτε απαλά το κάτω χείλος του μωρού σας και περιμένετε μέχρι να ανοίξει το στόμα του. Όταν το μωρό σας έχει ανοιχτό το στόμα του, τόσο πλατιά όπως όταν χασμουριέται, τραβήξτε το γρήγορα κοντά σας, ώστε να μπορεί να πιάσει εκτός από τη θηλή σας και ένα τμήμα της θηλαίας άλου. Έτσι, φτάνει η θηλή σας βαθιά στο στόμα του μωρού σας, στο σημείο που συνορεύουν η μαλακή με τη σκληρή υπερώα (το κέντρο περίπου του ουρανίσκου). Εκεί βρίσκεται το κέντρο των θηλαστικών κινήσεων. Όταν ερεθίζεται από την επαφή με τη θηλή, το μωρό αρχίζει αυτόματα να κάνει θηλαστικές κινήσεις.
Τώρα που το μωρό σας θηλάζει, ελέγχετε για άλλη μια φορά τη στάση του. Η μύτη και το σαγόνι θα πρέπει να βρίσκονται σε επαφή με το στήθος. Τα χείλη θα πρέπει να είναι γυρισμένα προς τα έξω και το μωρό θα πρέπει να έχει ένα τμήμα της θηλαίας άλου στο στόμα του. Η γωνία που σχηματίζουν το επάνω με το κάτω χείλος του μωρού σας, είναι περίπου 180°.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.yeskid.gr
Επίσης:
Ο θηλασμός είναι η καλύτερη αρχή
Πως λειτουργεί ο μητρικός θηλασμός;
Επίσης:
Ο θηλασμός είναι η καλύτερη αρχή
Πως λειτουργεί ο μητρικός θηλασμός;
Πως γίνεται ο θηλασμός;