23 Μαΐ 2010

Ο θηλασμός είναι η καλύτερη αρχή



Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανικότερη διατροφή για το νεογέννητο βρέφος καθώς μέρα με τη μέρα, τάϊσμα με το τάϊσμα, προσαρμόζεται στις ανάγκες του μωρού. Ξεκινώντας με το πύαρ, γάλα κιτρινωπό με υψηλά επίπεδα λεμφοκυττάρων και πρωτεϊνών, προχωρά μετά από λίγες μέρες στο ώριμο μητρικό γάλα του οποίου η σύνθεση συνίσταται σε λακτόζη, λιπίδια, υδατάνθρακες αλλά και πρωτεΐνες.


Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες του μητρικού γάλατος είναι τέτοιας σύστασης ώστε να μπορούν να απορροφηθούν από το ανώριμο πεπτικό σύστημα του μωρού σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ' ότι αυτές του ξένου γάλατος. Με αποτέλεσμα τα μωρά που θηλάζουν να κερδίζουν βάρος παίρνοντας μικρότερες ποσότητες γάλατος και χωρίς να επιβαρύνονται τα νεφρά και το συκώτι τους, λόγω πάντα της ιδιαίτερης σύστασης του μητρικού γάλατος. Στις πρωτεΐνες συνυπολογίζονται και τα αντισώματα που μέσω του μητρικού γάλατος περνούν στο μωρό ενισχύοντάς την άμυνα του. Μαζί με τα αντισώματα, η μοναδικότητα του μητρικού γάλατος οφείλεται και στα ένζυμα που διευκολύνουν την πέψη του μωρού, καθιστώντας το γάλα που λαμβάνει από τη μητέρα ιδιαίτερα εύπεπτο.


Νουκλεοτίδια:  Τα νουκλεοτίδια αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό συστατικό του γάλατος που βοηθά στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού αλλά και στην ανάπτυξη του εντέρου του μωρού.



Υδατάνθρακες: Για το μωρό η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας είναι η λακτόζη, την οποία περιέχει σε μεγάλες ποσότητες το μητρικό γάλα. Για την καλύτερη μάλιστα αποδοχή  του από το βρέφος, το μητρικό γάλα περιέχει και το ένζυμο λακτάση που βοηθά στη διάσπαση της λακτόζης. Επιπλέον, οι υδατάνθρακες του μητρικού γάλατος συμβάλουν στην δημιουργία καλών βακτηρίων στο έντερο του μωρού ώστε να προστατεύεται από βλαβερά βακτήρια που προκαλούν κολικούς και διάρροιες.


Λίπη:  Μια ακόμη σημαντική πηγή ενέργειας για το μωρό είναι τα λίπη, που έχουν όμως και άλλες ευεργετικές δράσεις για το βρέφος. Με την ύπαρξη των λιπών γίνεται δυνατή η απορρόφηση από τον οργανισμό του βρέφους λιποδιαλυτών βιταμινών. Παράλληλα, τα λίπη συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και της όρασης.  


Αξίζει να αναφερθεί πως το μητρικό γάλα περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού, έτσι ώστε το βρέφος που θηλάζει, ακόμη και τις μέρες που κάνει πολύ ζέστη να μην χρειάζεται νερό. Μάλιστα, στο μητρικό γάλα περιέχονται βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ορμόνες και κάθε είδους συστατικό που χρειάζεται το μωρό για να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!