13 Μαΐ 2010

Η οικογένεια, οι γονείς και η ανατροφή των παιδιών.

Η σπουδαιότερη προτεραιότητα των γονιών είναι να προσφέρουν στα παιδιά τους την καλύτερη δυνατή ανατροφή. Η ανατροφή περιλαμβάνει όλα όσα απαιτούνται για την ιδανική ανάπτυξη του σώματος και του πνευματικού κόσμου του παιδιού. Είναι η ανατροφή που καθορίζει το μέλλον των παιδιών αλλά επηρεάζει ταυτόχρονα και την κοινωνία γενικότερα.



Η ανατροφή περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζονται για την υγιή και αρμονική ανάπτυξη του σώματος του παιδιού. Από τη διατροφή μέχρι τον ύπνο και από τα εμβόλια μέχρι την πρόληψη από κάθε μορφής ατύχημα ή ασθένεια.





Η άλλη εξίσου σημαντική συνιστώσα της ανατροφής είναι η πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Οι βασικές αρχές και αξίες που διέπουν την κοινωνική ζωή, το δίκαιο, το σεβασμό, την εργατικότητα, τη μάθηση, την αλληλεγγύη είναι μόνο μερικοί από τους τομείς στους οποίους οι γονείς μεριμνούν να διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους.





Οι τομείς στους οποίους ένας γονιός πρέπει να συγκεντρώνει την προσοχή του για την ανατροφή των παιδιών του είναι πολλοί. Η ανάλυση όλων των σημείων δεν μπορεί να είναι εξαντλητική και εξάλλου μπορεί να υπάρχουν σε κάθε παιδί ή οικογένεια ιδιαιτερότητες που χρειάζονται εξατομικευμένη προσέγγιση.



Εκείνο που είναι σημαντικό είναι ο κάθε γονιός να μεριμνά να ενημερώνεται για τα θέματα ανατροφής των παιδιών. Έτσι θα αποκτά την νοοτροπία, γνώσεις και εμπειρίες που θα του επιτρέπουν να προσφέρει ότι καλύτερο στα παιδιά του και να μπορεί να ανταπεξέρχεται αποτελεσματικά σε απρόβλεπτες καταστάσεις.



Δώστε και δείξετε την αγάπη σας προς τα παιδιά σας



Τα παιδιά αναπτύσσουν πολύ γρήγορα στη ζωή τους το αίσθημα ότι αξίζουν. Το αίσθημα αυτό το παίρνουν από τους γονείς τους. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνετε το παιδί σας να νιώθει ότι το αγαπάτε και ότι είναι σημαντικό.



Τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας έχουν συνεχώς ανάγκη να αισθάνονται την αγάπη, την εκτίμηση και την υποστήριξη και από τους δύο γονείς τους.



Πρέπει να ακούτε με προσοχή αυτά που σας λένε τα παιδιά σας. Με τη συμπεριφορά σας να τα βεβαιώνετε ότι τα αγαπάτε και ότι βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Είναι καλό να τονίζετε τα ιδιαίτερα χαρίσματά τους και να τους λέτε τι τα κάνει ξεχωριστά και θαυμάζετε σε αυτά.



Αποτρέπετε τη βία δίνοντας το καλό παράδειγμα



Η άσκηση σωματικής βίας (κτυπήματα, χαστούκια, ξύλο στον πισινό) για σκοπούς τιμωρίας, δίνουν το κακό μήνυμα στα παιδιά ότι είναι αποδεκτό να κτυπούμε άλλους ανθρώπους για να λύνουμε προβλήματα.



Οι άλλες μέθοδοι, χωρίς σωματική βία, που επιβάλλουν πειθαρχία δια μέσου της εργασίας αποδίδουν καλύτερα μακροπρόθεσμα. Επίσης πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μη ξεχνάτε ότι και τα λόγια μπορούν να πληγώσουν πολύ.



Η επικοινωνία με τα παιδιά σας



Η ορθή επικοινωνία των γονιών με τα παιδιά τους είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο και κόπο για να χτιστεί. Ταυτόχρονα χρειάζεται συνεχής ενέργεια για να διατηρείται σε καλά επίπεδα και να είναι αποδοτική. Μιλώντας με ειλικρίνεια, ακούγοντας προσεκτικά και υπομονετικά, είναι η αρχή μιας εποικοδομητικής επικοινωνίας.



Είναι ευθύνη των γονιών να θέσουν τις βάσεις για μια σωστή διαχρονική επικοινωνία με τα παιδιά τους. Η επικοινωνία που χαρακτηρίζεται από κατανόηση, αγάπη και υπομονή είναι ευεργετική για τα παιδιά και για τους γονείς.



Να διαβάζετε στα παιδιά σας κάθε μέρα



Να αρχίσετε να διαβάζετε στα παιδιά σας από την ηλικία των 6 μηνών. Το να διαβάζετε στα παιδιά σας, τους δείχνει τη σημασία της επικοινωνίας και τους δίνει κίνητρα να διαβάζουν και τα ίδια.



Επίσης δημιουργεί το περιβάλλον και τις προϋποθέσεις για συζήτηση θεμάτων και ταυτόχρονα σας επιτρέπει να μαθαίνετε τι σκέφτεται το παιδί σας



Να έχετε περισσότερο ενεργό ρόλο στο σχολείο του παιδιού σας όπως και στην εκπαίδευση του



Να επισκέπτεστε το σχολείο του παιδιού σας. Να εμπλέκεστε περισσότερο και ενεργά στους συνδέσμους γονέων και στις σχέσεις με τους δασκάλους του παιδιού. Είναι καλό να προσφέρετε εθελοντική εργασία στο σχολείο και για ειδικά έργα.



Να είστε διαθέσιμοι για να βοηθάτε το παιδί στις σχολικές του εργασίες. Εάν το παιδί νιώσει ότι η μόρφωσή του είναι σημαντική για σας, τότε θα είναι σημαντική και για αυτό.



Η συνεχής μόρφωση των γονιών αυξάνει τις επιτυχίες των παιδιών τους



Εάν θέλετε τα παιδιά σας να έχουν επιτυχίες στο σχολείο τότε πρέπει να φροντίσετε και εσείς οι ίδιοι να μορφώνεστε συνεχώς. Κάθε μορφή συνεχούς μόρφωσης και εκπαίδευσης των γονιών μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στις ακαδημαϊκές επιδόσεις και στην καριέρα των παιδιών τους.



Οι γονείς θα πρέπει λοιπόν να επιδιώκουν να μορφώνονται συνεχώς σε τομείς που τους ενδιαφέρουν. Τα οφέλη θα είναι πολλά. Η δική τους συνεχής μόρφωση θα έχει μακροχρόνιες θετικές επιδράσεις στη σχολική και επαγγελματική εξέλιξη των παιδιών τους.



Παρακολουθείτε τι βλέπουν τα παιδιά στα μέσα μαζικής επικοινωνίας



Το τι βλέπουν τα παιδιά σας στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο, στο διαδίκτυο και η μουσική που ακούν θα πρέπει να σας ενδιαφέρει.



Ιδιαίτερα σε εποχές που υπάρχουν και προβάλλονται πολλά βίαια γεγονότα, τα παιδιά επηρεάζονται και ο ψυχολογικός τους κόσμος μπορεί να υποστεί τραύματα.



Για αυτό θα πρέπει να μιλάτε στα παιδιά σας για τέτοιες καταστάσεις. Εάν αντιληφθείτε ότι ένα πρόγραμμα ή μια εκπομπή είναι ακατάλληλα για τα παιδιά σας τότε θα πρέπει να τα κατευθύνετε σε κάτι άλλο



Διδάξετε στα παιδιά σας να καταλαβαίνουν για το κάπνισμα, για το αλκοόλ και για τα μέσα επικοινωνίας



Στην εφηβική ηλικία είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσετε τα παιδιά σας να καταλαβαίνουν τα μηνύματα που παραπλανούν, ιδιαίτερα στις διαφημίσεις. Εξηγείστε τους και πέστε τους την αλήθεια για τους κινδύνους του καπνίσματος και της κατανάλωσης του αλκοόλ.



Μιλήστε με τα παιδιά σας για τις διαφημίσεις και βοηθείστε τα να κατανοήσουν τα πραγματικά μηνύματα που μεταφέρουν. Βεβαιωθείτε ότι αυτά που βλέπουν τα παιδιά σας στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, δεν δίνουν αίγλη στη χρήση του καπνού, του αλκοόλ και άλλων ουσιών.



Προστατέψτε το παιδί σας από το κάπνισμα



Διατηρείστε στο σπίτι ένα περιβάλλον ελεύθερο από το κάπνισμα. Η ρύπανση του εσωτερικού αέρα του σπιτιού από τον καπνό αυξάνει τις ωτίτιδες, τις πνευμονίες και επίσης αυξάνει τα περιστατικά συνδρόμου του ξαφνικού θανάτου του βρέφους.



Εάν καπνίζετε σκεφτείτε σοβαρά να σταματήσετε. Να θυμάστε πάντα ότι ο πιο καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει το παιδί σας να γίνει ή όχι καπνιστής όταν θα μεγαλώσει, είναι εάν εσείς είστε ή όχι καπνιστής. Το σπίτι σας πρέπει να είναι απαλλαγμένο από το κάπνισμα



Να διδάσκετε στα παιδιά την οδική ασφάλεια



Να τους δείχνετε ότι όλοι πρέπει να έχουν τη ζώνη ασφάλειας μέσα στο αυτοκίνητο. Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στα πισινά καθίσματα και θα πρέπει να έχουν ειδικά καθίσματα ανάλογα με την ηλικία τους. Τα παιδιά με ποδήλατα, αυτά που χρησιμοποιούν διάφορα πατίνια πρέπει οπωσδήποτε να έχουν κράνος



Να σιγουρευτείτε για την ασφάλεια στο σπίτι σας



Πρέπει να κάνετε ένα γενικό γύρο του σπιτιού σας και να κοιτάξετε προσεκτικά ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποια κατάσταση που να αποτελεί κίνδυνο για το παιδί σας.



Προσέξτε για να δείτε τα πράγματα όπως θα τα έβλεπε ένα παιδί και να ανακαλύψετε τυχόν κρυμμένους κινδύνους για ένα βρέφος ή ένα παιδί που θα θέλει να ικανοποιήσει την περιέργειά του.



Κοιτάξτε για επικίνδυνες ουσίες ή διαλύματα, για δηλητήρια, μικρά αντικείμενα, αιχμηρά αντικείμενα και προεξοχές, μαχαίρια, όπλα και πιθανούς τόπους από τους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει πτώση του παιδιού



Διαπαιδαγωγείτε τα παιδιά σας για την υγεία



Η υγεία του παιδιού σας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη φροντίδα και την καθοδήγηση που θα του δώσετε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Θα πρέπει να το παίρνετε στις επισκέψεις που επιβάλλονται στο γιατρό του, να το προστατεύετε όσο μπορείτε από τα ατυχήματα, να του παρέχετε μια πλούσια υγιεινή διατροφή και να το ενθαρρύνετε να κάνει δραστηριότητες με σωματική εξάσκηση.



Αυτές οι ενέργειές σας θα το προστατεύουν και θα δυναμώσουν το σώμα του. Παράλληλα οι καλές βάσεις που θα θέσετε θα συνοδεύουν και θα ωφελούν το παιδί σας για όλη του τη ζωή



Δώστε σημασία στη διατροφή



Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στο πως μεγαλώνουν, πως αναπτύσσονται και πως μαθαίνουν τα παιδιά. Για μια καλή ισοζυγισμένη διατροφή, θα πρέπει τα παιδιά να τρώνε φαγητά από διάφορες ομάδες τροφίμων.



Είναι σημαντικό να δίνετε ιδιαίτερη σημασία σε τρόφιμα που είναι λιγότερο επεξεργασμένα όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για εισηγήσεις σχετικά με τη διατροφή του παιδιού σας.



Προσέξτε τα εμβόλια των παιδιών σας



Είναι σημαντικό να επανεξετάσετε την κατάσταση του εμβολιασμού των παιδιών σας μαζί με τον παιδίατρο. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας έχει κάνει όλα τα εμβόλια που συστήνονται για την ηλικία του.



Πηγή: www.medlook.net

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!