28 Μαΐ 2010

Οικογένεια με δύο εργαζόμενους γονείς



Παλιότερα σε μία τυπική οικογένεια ο πατέρας εργαζόταν και η μητέρα ασχολιόταν με το νοικοκυριό και το μεγάλωμα των παιδιών. Στη σημερινή εποχή οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται. Κατά συνέπεια τα παιδιά μεγαλώνουν με τον παππού και τη γιαγιά ή με κάποιο άλλο πρόσωπο έως να επιστρέψουν οι γονείς από τη δουλειά τους. Επίσης υπάρχουν παιδιά που μένουν αρκετές ώρες μόνα τους στο σπίτι.



Υπάρχουν θετικά αλλά και αρνητικά όταν και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι. Μία θετική συνέπεια είναι ότι υπάρχει καλύτερη οικονομική κατάσταση στην οικογένεια. Δύο μισθοί, κατά συνέπεια λιγότερο άγχος. Επίσης τα παιδιά βλέπουν την έννοια της φυλετικής ισότητας και μαθαίνουν να λειτουργούν έτσι μεγαλώνοντας.



Κάποιες αρνητικές συνέπειες είναι η έλλειψη χρόνου ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά. Με αποτέλεσμα οι γονείς να ανησυχούν για το πώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους, εάν παίρνουν συναισθηματική στήριξη και γενικότερα υπάρχει ένα άγχος ως προς τη διαπαιδαγώγιση των παιδιών τους. Πολλά είναι τα παιδιά που νιώθουν παραμελημένα και δεν μεγαλώνουν με το σωστό, τυπικό οικογενειακό πρώτυπο. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν βλέπουν αρκετές ώρες τους γονείς, δεν τρώνε κέθε μέρα μαζί ως οικογένεια. Ειδικά στην εφηβεία κάποια παιδιά "εκμεταλλεύονται" αυτή την απουσία των γονιών.



Πολλά είναι τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά όταν εργάζονται και οι δύο γονείς. Το σημαντικό όμως είναι να φροντίζουν να περνούν εποικοδομητικό χρόνο με τα παιδιά τους, να τους διδάσκουν την πειθαρχία παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να τα "ελέγχουν" ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον να διαθέτουν τα σαββατοκύριακα και τις αργίες στα παιδιά τους και να αφήνουν τα προβλήματα της δουλειάς εκτός οικογένειας. Είναι καλό να φροντίζουν για την αρμονία, την ηρεμία και τη σωστή ανατροφή των παιδιών ακόμη και όταν ο χρόνος δεν επαρκεί. Ακόμη και η στήριξη ανάμεσα στο ζευγάρι βοηθάει την ψυχική ισορροπία των παιδιών.



Πηγή: www.pantremenoi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!