24 Μαΐ 2010

Το αλφάβητο του νέου μπαμπά!



Στο δεξί σου χέρι κρατάς το πορτ μπεμπέ και κατεβαίνεις τα σκαλοπάτια του μαιευτηρίου. Καθώς τα βήματα σου είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και σταθερά για να μην ξυπνήσει το μωρό, διερωτάσαι .. Και τώρα; Ένας καινούργιος ρόλος, μετά από αυτόν του συζύγου, έρχεται να συμπεριληφθεί στο βιογραφικό σου. Δεν είναι άλλος από αυτόν του πατέρα.
Ασφάλεια: Ως νέος μπαμπάς πρέπει να παρέχεις την ασφάλεια στο μωρό σου. Όσο πιο ασφαλής αισθάνεσαι εσύ για τον εαυτό σου, τόσο πιο σίγουρο θα είναι και το μωρό στην αγκαλιά σου.

Βόλτα: Η καθημερινή βόλτα του μωρού στο πάρκο μπορεί να ακούγεται σαν ένα ταξίδι στην έρημο χωρίς νερό. Η πρώτη φορά είναι δύσκολη. Ξεκίνα λοιπόν μια εικονική βόλτα. Μια εικονική βόλτα έχει κοντινές αποστάσεις πχ σαλόνι – κρεβατοκάμαρα,  προκειμένου να πάρεις τον «αέρα» του καροτσιού. Μην ανησυχείς δεν χρειάζεται δίπλωμα οδήγησης. Θα δεις ότι οι απογευματινές βόλτες στο πάρκο θα αποτελέσουν σε λίγο καιρό πρώτη σου προτεραιότητα.
Γάλα: Το μωρό τους πρώτους μήνες της ζωής του τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με γάλα! Τα μωρά μπορεί στην αρχή να θηλάσουν είτε να πιουν κατευθείαν γάλα σε σκόνη του εμπορίου. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως εσύ πρέπει να είσαι παρών στα γεύματα του. Αν σου είναι δύσκολο να απομνημονεύσεις τα γεύματα και τις ώρες που τρώει προκειμένου να είσαι απίκο, σημείωσέ τα στο organizer σου ή βάλε ένα post-it στο ψυγείο. 
Δουλειά: Το 8ώρο της δουλειάς σου θα περνάει σαν νερό καθώς θα κοιτάς κάθε λίγο και λιγάκι το ρολόι σου,  για το πότε θα επιστρέψεις στο σπίτι. Μην ανησυχείς όσο κουρασμένος και να είσαι,  αφού όλοι ξέρουμε ότι δίνεσαι ψυχή και σώμα στη δουλειά, η όρεξη και το κέφι να ασχοληθείς με το μωρό θα είναι αστείρευτα.
Ερωτήματα: Ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις. Επιστράτευσε μπαμπά, θείους και ξαδέλφια για να τους θέσεις τα ερωτήματα σου. Οι απαντήσεις που θα πάρεις σίγουρα θα σε βοηθήσουν αρκετά. Μην ξεχάσεις να καλέσεις τους φίλους – μπαμπάδες μια ώρα πριν από τον αγώνα της αγαπημένης σας ποδοσφαιρικής ομάδας.  Θα έχουν πολλά να σου πουν. 
Εμπιστοσύνη: Όσο πιο πολύ ασχολείσαι με το μωρό τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η εμπιστοσύνη του σε εσένα. Δεν υπάρχουν λόγια που να περιγράφουν την στιγμή που μία σου αγκαλιά θα σταματάει ως δια μαγείας το κλάμα του.
Ζευγάρι: Μπορεί η οικογένεια σου να απέκτησε ένα καινούργιο μέλος σε καμία περίπτωση όμως δεν θα παραμελήσεις το έτερον ήμισύ σου. Προσπάθησε να ξεκλέψεις χρόνο προκειμένου να μείνετε μόνοι σας. Μια ωραία ταινία συντροφιά με την καινούργια συνταγή που μόλις έμαθες θα σας κάνει να θυμηθείτε τα παλιά.
Ησυχία: Δεν υπάρχει λόγος να περπατάς στις μύτες των ποδιών σου. Ηρέμησε, για να κοιμηθεί ένα μωρό, δεν χρειάζεται απόλυτη ησυχία.  Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι,  το μωρό δεν πρέπει να συνηθίσει σε χώρους με απόλυτη ησυχία. Το αποτέλεσμα είναι ότι όσο μεγαλώνει δεν θα ξυπνάει με τον παραμικρό θόρυβο.
Θηλασμός: Μπορεί ο θηλασμός να είναι μια προσωπική στιγμή της μαμάς με το μωρό, κανένας όμως δεν σε αποκλείει από αυτό, ούτε χρειάζεσαι και  ιδιαίτερη πρόσκληση για να είσαι παρών. Δώσε εσύ το μωρό στη μαμά του να το θηλάσει και παράλληλα χάιδεψε το όση ώρα τρώει.
Ιατρική: Δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο ιατρικής για να είσαι σε θέση να καταλάβεις τι μπορεί να έχει ένα μωρό. Πρέπει να μπορείς να αναγνωρίζεις το κλάμα του μωρού σου. Τι κάνουμε στην περίπτωση που το μωρό έχει πυρετό ή πώς αντιμετωπίζουμε τα μικρά καθημερινά προβλήματα όπως πχ τους κολικούς. Δεν ξέρεις; Ενημερώσου τώρα για τις παιδικές και ασθένειες και πρόσθεση τώρα ως νούμερο  πρώτης ανάγκης στο κινητό σου, το κινητό του παιδιάτρου
Κλάμα: Για τους πρώτους μήνες της ζωής του, το  μωρό ως μέσο επικοινωνίας θα έχει τα γέλια και τα κλάματα. Πεινάει, έχει λερωθεί; Τι του συμβαίνει, άραγε. Προσπάθησε να αποκωδικοποιήσεις το κλάμα του. Προσοχή!  Μην πέσεις κατευθείαν στη λύση της πιπίλας! Μια αγκαλιά,  θα δεις ότι είναι αρκετή για να το ηρεμήσει.
Λάθος: Όλοι οι νέοι μπαμπάδες, κάνουν λάθη. Κανείς δεν γεννήθηκε μπαμπάς. Όλοι έγιναν στην πορεία . Κάθε λάθος είναι ευπρόσδεκτο. Τι και αν δεν κολλήσεις σωστά την πάνα του και ξεκολλήσει. Ε, και! Την επόμενη φορά θα τα πας καλύτερα. Προσοχή! Σε καμία περίπτωση δεν παραδίδουμε . . . την πάνα. 
Μπάνιο: Προετοίμασε το μπάνιο του μωρού σου. Κατάλληλη θερμοκρασία δωματίου, σωστή θερμοκρασία νερού, πετσέτες, σαμπουάν στην θέση τους και όλα είναι έτοιμα για το πρώτο του μπάνιο.
Ντύσιμο: Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν. Μια κρύο μια ζέστη! Είσαι άραγε στη θέση να μπορείς να αλλάξεις τα ρούχα του μωρού σου ή να το ντύσεις; Αν απάντησε όχι, ιδού η λύση. Όταν η μαμά ντύνει το μωρό ρίξε κλεφτές ματιές να δεις πως γίνεται. Όταν είσαι σίγουρος ότι έχει αποστηθίσει τις κινήσεις sos, πάρε εσύ το φορμάκι στα χέρια σου! 
Ξενύχτι: Οι πρώτοι μήνες συγκατοίκησης με το μωρό σου μπορούν να αντικατοπτριστούν στην λέξη ξενύχτι. Το μωρό μέχρι να βρει το καθημερινό του ωράριο και να ρυθμίσει το βιολογικό του ρολόι θα σου αναστατώνει τον βραδινό ύπνο. Stay cool! Θυμήσου την πενταήμερη εκδρομή πριν χρόνια που δεν είχες κλείσει μάτι και πάρε δυνάμεις. Κάθε φορά που το μωρό κλαίει, μπορείς  να σηκώνεσαι εναλλάξ με την σύντροφό σου και έτσι να ξεκλέβετε λίγη ώρα ύπνου.
Όνειρα: Κάθε είδους όνειρο είναι αποδεκτό. Κάνε όνειρα για το μέλλον του παιδιού και της οικογένειας σου. Και μην ξεχνάς ότι: «Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το κάνεις» Walt Disney.
Πάνα: «Τι είναι αυτό που μυρίζει»; Ποτέ δεν αφήνουμε ένα μωρό με βρεγμένη ή λερωμένη πάνα γιατί εκτός της μυρωδιάς υπάρχει και η πιθανότητα το μωρό να πάθει έγκαυμα. Στην αρχή να  ξέρεις ότι θα πετάξεις πολλές πάνες στην προσπάθειά σου την τοποθετήσεις σωστά. Όταν όμως πάρεις το κολάι, δεν θα «ξεκολλάς».
Ρέψιμο: Βάλε στον ώμο σου ένα μικρό πανάκι και πάρε το μωρό αγκαλιά. Χτύπα το ελαφρά στην πλάτη και περίμενε να ρευτεί. Αποτελεσματικό δε είναι να περπατάς πάνω κάτω στο δωμάτιο, γιατί η διαδικασία του ρεψίματος είναι λίγο χρονοβόρα. 
Υ.Γ. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται είτε στη μέση του φαγητού είτε στο τέλος.  

Σπίτι: Το σπίτι πρέπει να παρέχει απόλυτη ζεστασιά και προστασία, στο μωρό. Δεν καπνίζουμε ποτέ μέσα στο σπίτι. Αν είσαι καπνιστής και δεν το έχεις κόψει ακόμα, κάπνισε στο μπαλκόνι. Η θερμοκρασία του σπιτιού πρέπει να είναι σε κανονικές συνθήκες ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζέστη. Παράθυρα δε  κλειστά για να μην κάνουν ρεύμα και κρυολογήσει το μωρό.
Ταΐζω:  Αν το μωρό θηλάζει το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να είσαι παρών στην διαδικασία του θηλασμού. Αν όμως το μωρό δεν θηλάζει τότε πρέπει να είσαι εσύ αυτός που θα ετοιμάσει το γάλα του μωρού ή το τσάι του. Και όχι μόνο αυτός που θα το ετοιμάσει αλλά θα του το δώσεις κιόλας.
Ύπνος:  Πρέπει να γνωρίζεις  ότι όλα τα νεογέννητα δεν κοιμούνται με τον ίδιο ρυθμό και το ίδιο στυλ. Άλλα μωρά κοιμούνται βαριά άλλα ελαφριά, άλλα πάλι μουρμουρίζουν ή στριφογυρνάνε συνεχώς. Με τον καιρό θα μάθεις και το στυλ του δικού σου νεογέννητου. Πριν το βραδινό ύπνο μπορείς να κάνεις στο μωρό ένα χλιαρό μπάνιο. Το χλιαρό μπάνιο θα το ηρεμήσει και το μωρό θα κοιμηθεί πιο εύκολα. Επίσης μπορείς να βάλεις στο δωμάτιό του ένα μικρό φωτάκι για να μην είναι μέσα στα σκοτάδια αλλά και ένα cd  με κλασσική μουσική για να το ηρεμεί.
Φωνή: Η φωνή σου είναι ένα μέσο χαλάρωσης για το μωρό και όχι μόνο. Μίλα του γλυκά και σταθερά. Ο τόνος της φωνής σου συντροφιά με μια αγκαλιά θα ηρεμήσουν το μωρό από περιόδους κλάματος. Μίλα του όσο το δυνατόν πιο πολύ. Το να μιλάς στα μωρά ακόμα και από την πρώτη στιγμή της γέννησής του, τα βοηθούν να μάθουν και να κατανοήσουν πιο γρήγορα. Προσοχή! Δεν μιλάμε ποτέ στο μωρό, μωρουδίστικα.
Χέρια: Πάντα πριν παίξουμε με το μωρό πλένουμε τα χέρια μας. Ένα αντισηπτικό σαπούνι πρέπει να έχει τη θέση του στο νιπτήρα του μπάνιου δίπλα στο κανονικό σαπούνι. Παράλληλα πρέπει να εφοδιαστείς με υγρά χαρτομάντιλα, τα οποία θα υπάρχουν παντού, από την τσάντα της δουλειάς σου μέχρι το αμάξι.
Ψώνια: Η αποθήκη σου πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένη. Δεν δικαιολογείται να τρέχεις τελευταία στιγμή να αγοράσεις πάνες και υποσέντονα. Μέσα στην αποθήκη σου πρέπει να υπάρχει πληθώρα από πάνες, υποσέντονα και μωρομάντηλα. Έτσι θα είσαι κοντά στο μωρό περισσότερες ώρες και δεν θα χρειαστεί να σπαταλάς τον χρόνο σου μπροστά στα ράφια των πολυκαταστημάτων .
Ώρες: «24 ώρες είναι τόσο λίγες».  Με ένα καλό προγραμματισμό της ημέρας θα δεις και μόνος σου  ότι οι 24ώρες της ημέρας είναι υπέρ αρκετές. Μην ξεχνάς το πρόγραμμά σου να είναι μοιρασμένο ισότοπα προς όλους σου τους ρόλους. Τώρα πια είσαι και σύζυγος και εργαζόμενος μα πάνω απ ΄όλα είσαι πατέρας. 


Πηγή:  www.babyspace.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!