11 Μαΐ 2010

Όταν θέλει να κοιμηθεί στο σπίτι ενός φίλου.

"Μπορώ να κοιμηθώ στο σπίτι της Άννας/του Νίκου;" Όταν το παιδί σας ρίχνει την ερώτηση στο τραπέζι, είναι μάλλον δύσκολο να αποφύγετε ένα γεμάτο αμφιβολίες εσωτερικό διάλογο. Άλλωστε, τα παιδιά σε αυτή την ηλικία συμπεριφέρονται τη μια στιγμή σαν έφηβοι και την άλλη σαν νήπια, ιδίως στο θέμα του ύπνου. Όμως, το να θέλει ένα παιδί να περάσει τη νύχτα με ένα φίλο είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικό σημάδι-δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ορόσημο-εξέλιξης. "Ο ύπνος εκτός σπιτιού ενισχύει την ανεξαρτησία του παιδιού και το βοηθάει να μάθει να διαχωρίζει τον εαυτό του από εσάς με έναν πιο ολοκληρωμένο τρόπο" λέει η Susan Bartell, Psy. D., παιδοψυχολόγος στη Νέα Υόρκη. "Επιπλέον, τα παιδιά μαθαίνουν έτσι να έχουν το θάρρος της γνώμης τους και να διεκδικούν". Αν διστάζετε στην ιδέα, διαβάστε παρακάτω και προετοιμάστε το παιδί αλλά και τον εαυτό σας για το μεγάλο βραδινό αποχωρισμό.





Η ανησυχία σας: Το παιδί είναι πολύ μικρό.

Η πραγματικότητα: Δεν υπάρχει μαγική ηλικία που τα παιδιά είναι έτοιμα να αποχωριστούν το κρεβάτι τους. "Μερικά 6χρονα είναι πολύ ώριμα-έχουν ήδη δοκιμάσει τον αποχωρισμό από τους γονείς τους, επομένως μια βραδιά μακριά από το σπίτι δεν είναι σπουδαίο πράγμα" αναφέρει η Heather Huszti, Ph. D., παιδοψυχολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της κοινότητας Orange στην Καλιφόρνια. "Υπάρχουν όμως και 8χρονα που δεν αισθάνονται άνετα με την ιδέα. Πρέπει λοιπόν να λάβετε υπόψη σας το στάδιο ανεξαρτησίας του παιδιού σας πριν καταλήξετε σε κάποια απόφαση". Οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να πιέσετε ένα παιδί που φαίνεται διστακτικό μπροστά στην προοπτική μιας διανυκτέρευσης αλλού. Αν και ο ύπνος εκτός σπιτιού έχει για ένα παιδί πολλά πλεονεκτήματα κοινωνικής φύσης, δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε.

Μην αφήσετε όμως τη δική σας αγωνία να μπει εμπόδιο αν το παιδί σας θέλει να έχει αυτή την εμπειρία. Η ανησυχία είναι φυσιολογική τις πρώτες φορές τόσο για σας, όσο και για εκείνο. "Μπορείτε να κατευνάσετε την αγωνία του προγραμματίζοντας φιλοξενία σε ένα σπίτι που βρίσκεται για παράδειγμα, κοντά στους παππούδες του" προτείνει η Sharon Fried Buchalter, Ph.D., κλινική ψυχολόγος στη Φλόριντα.



Η ανησυχία σας: Φοβάμαι μη δεχτώ τηλεφώνημα του τύπου "Μαμά, θέλω να έρθω σπίτι".

Η πραγματικότητα: Μέχρι το παιδί σας να περάσει αρκετά βράδια μακριά από το σπίτι, είναι πολύ πιθανό να θελήσει να γυρίσει πίσω. Αν αυτό συμβεί, δεν πρέπει να διστάσετε να πάτε να το πάρετε. Δεν θέλετε να το πιέσετε να μείνει κάπου που δεν νιώθει άνετα. Εξάλλου, ένα παιδί που δεν μπορεί να προσαρμοστεί είναι πονοκέφαλος για την άλλη οικογένεια. "Μόλις ξαναβρεθείτε μαζί του, μην το κάνετε να αισθανθεί ότι απέτυχε σε κάτι" επισημαίνει η Dr Bartell. "Πείτε κάτι ενθαρρυντικό και ταυτόχρονα αληθινό. Για παράδειγμα, "Αυτό συμβαίνει σε πολλά παιδιά. Μπορούμε να ξαναδοκιμάσουμε σε μερικούς μήνες".

Στο μεταξύ, μέχρι την επόμενη φιλοξενία υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το καθησυχάσετε και να συμφιλιωθεί με την ιδέα. Αφήστε το να κοιμηθεί σε έναν υπνόσακο μέσα στο σπίτι σας ώστε να μάθει πως είναι να βρίσκεται μακριά από το κρεβάτι του. Μόλις ξυπνήσει, ζητήστε του να τακτοποιήσει τα πράγματα του ενώ εσείς θα το επιβλέπετε. Θα αισθανθεί πιο άνετα γνωρίζοντας που βρίσκεται το καθετί και επιπλέον θα έχετε το χρόνο να μιλήσετε για το πως νιώθει. Μια μικρή προετοιμασία για την πιθανότητα να του λείψει το σπίτι μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Φροντίστε το παιδί να αντιμετωπίζει το θέμα χαρούμενα, ανάλαφρα και θετικά. Και ότι κι αν συμβεί, μην τηλεφωνήσετε εκείνο το βράδυ που θα είναι φιλοξενούμενο σε ένα άλλο σπίτι. Ίσως αντιληφθεί την αγωνία σας και αγχωθεί και το ίδιο. Αν σας τηλεφωνήσει το παιδί, έχεις καλώς, να είστε όμως σύντομες και ευχάριστες. "Πείτε του ότι θα ιδωθείτε την επόμενη το πρωί και ότι περιμένετε με ενθουσιασμό να μάθετε πως τα πέρασε" προτείνει η Dr. Bartell.



Η ανησυχία σας: Η κόρη μου θέλει να κοιμηθεί στο σπίτι μιας καινούργιας φίλης της.

Η πραγματικότητα: "Αν δεν γνωρίζετε καλά το παιδί και την οικογένεια του, μην επιτρέψετε τη διανυκτέρευση" υποστηρίζει η Dr Bartell.Μπορείτε βέβαια να προτείνετε να έρθει η καινούργια φίλη στο σπίτι, έτσι όμως θα φέρετε σε δύσκολη θέση την άλλη μαμά. Επιδιώξτε να γνωρίσετε την άλλη οικογένεια και να περάσετε λίγο χρόνο όλοι μαζί απολαμβάνοντας, για παράδειγμα, ένα πικνίκ σε κάποιο όμορφο πάρκο. Είναι λογικό να θέλετε το παιδί σας να είναι ασφαλές όταν λείπει, και ο μόνος τρόπος να το γνωρίζετε είναι να αποκτήσετε σχέσεις με τους άλλους γονείς και μια ιδέα για τους κανόνες και τις αρχές της οικογένειας τους.



Και αν ο φίλος είναι του αντίθετου φύλου;

Όταν ο καλύτερος φίλος του γιου σας είναι... κορίτσι, μην εκπλαγείτε αν μια συνάντηση για παιχνίδι μετατραπεί σε συνάντηση για ύπνο! Πρέπει να ενδώσετε; Όλα εξαρτώνται από τις δικές σας αρχές. Δεν υπάρχει όμως λόγος να ανησυχείτε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον όχι μέχρι την εφηβεία τους, συμφωνα με τους ειδικούς. "Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη διαφορά ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια, αλλά δεν σκέφτονται καθόλου το σεξ, οπότε η κοινή διανυκτέρευση είναι μια ακόμα αθώα συνάντηση μεταξύ φίλων" εξηγεί η Alexandra Barzvi, Ph. D., ψυχολόγος στη Νέα Υόρκη. Παρ' όλα αυτά, αν νιώθετε άβολα με την προοπτική να κοιμηθούν στο ίδιο δωμάτιο, μπορείτε να τους δώσετε από έναν υπνόσακο και να αφήσετε να κοιμηθούν στο σαλόνι.



Πηγή: περιοδικό Parents

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!