29 Απρ 2011

Ένα παιδί και ο πατέρας του διασχίζουν τα σύνορα προς την Τυνησία αφού διέφυγαν την αναταραχή στη Λιβύη.
Φωτογραφία © Reuters / Γιάννης Μπεχράκης

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της οργάνωσης για την κρίση στη Λιβύη που μόλις εκδόθηκε, την τελευταία εβδομάδα συνεχίστηκαν οι σφοδρές μάχες στην Αζνταμπίγια και τη Μισράτα, ενώ μέχρι και τα τρία τέταρτα του συνολικού πληθυσμού στα δυτικά όρη Ναφούζα αναφέρεται ότι πλήττονται από τις έντονες μάχες.

Τα Ηνωμένα Έθνη εγκατέστησαν την ανθρωπιστική τους παρουσία στην Τρίπολη μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο και η UNICEF συνεχίζει να εδραιώνει την παρουσία της στην Λιβύη με την ανάπτυξη διεθνούς προσωπικού της στη Βεγγάζη. Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, η ομάδα της UNICEF Λιβύης που εργάζεται σήμερα από το Κάιρο θα αναπτυχθεί στη Λιβύη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, σε παρατήρησή του κατά τη διάρκεια συνάντησης Τύπου στη Νέα Υόρκη στις 26 Απριλίου, επανέλαβε ότι επιτακτική ανάγκη για τα Ηνωμένα Έθνη είναι να η συνεχίσουν να προστατεύουν τις ζωές των αμάχων. Ως μέρος της προσπάθειας του ΟΗΕ να εξασφαλίσουν την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ, ο κ. Al-Khatib, θα μεταβεί στη Βεγγάζη την Παρασκευή για να συναντηθεί με τις αρχές της Λιβύης και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης εκεί.

Επείγουσα βοήθεια της UNICEF με εφόδια για 15.000 έως 25.000 άτομα έφθασε στο λιμάνι της Μισράτα στη Δυτική Λιβύη στις 21 Απριλίου και διανέμεται ήδη σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Τα είδη πρώτης ανάγκης περιλαμβάνουν σετ πρώτων βοηθειών, πόσιμο νερό, ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, είδη προσωπικής υγιεινής και είδη αναψυχής και παιχνίδια για τα παιδιά. Τα 3.000 σετ προσωπικής υγιεινής της UNICEF για 6.000 άτομα παραδόθηκαν μέσω ενός σκάφους του Παγκόσμιου Ταμείου Τροφίμων και έφτασαν στη Μισράτα στις 23 Απριλίου και επί του παρόντος διανέμονται από συνεργάτες της οργάνωσης επί τόπου.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και το Γραφείο του ΟΗΕ για το συντονισμό των ανθρωπιστικών δράσεων, μέχρι τις 27 Απριλίου, συνολικά 625.805 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη από την αρχή της κρίσης, 239.691 έχουν καταφύγει στην Αίγυπτο, 290.481 στην Τυνησία, 56.139 στο Νίγηρα, 14.126 στην Αλγερία, 17.386 στο Τσαντ, 4.076 στην Ιταλία με πλοίο, 1.106 στη Μάλτα με πλοίο και 2.800 στο Σουδάν.

Κύριοι τομείς βοήθειας της UNICEF είναι το νερό, η παιδική προστασία, η εκπαίδευση, η υγεία και η διατροφή. Σε συνεργασία με τους προσκόπους της Λιβύης μοιράζει ειδικά σετ παιχνιδιών για την ψυχολογική ανάνηψη των παιδιών σε 30 τοποθεσίες μεταξύ Βεγγάζης και Αζνταμπίγια. Σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Αναπηρίας ετοιμάζει ειδικό πρόγραμμα για την αποφυγή των ναρκών ενώ με την οργάνωση Σώστε τα Παιδιά ετοιμάζει ειδική έκθεση για σημαντικά ζητήματα παιδικής προστασίας στην Ανατολική Λιβύη (στρατολόγηση, δολοφονίες, τραυματισμοί, απαγωγές).

Μέχρι στιγμής η UNICEF έχει εξασφαλίσει το 35% από την επείγουσα έκκληση ύψους 13 εκατομμυρίων δολαρίων που απηύθυνε πρόσφατα για τα παιδιά στη Λιβύη.

Όποιος επιθυμεί να υποστηρίξει την έκκληση της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF για τα παιδιά που πλήττονται από την κρίση στη Λιβύη μπορεί να συνεισφέρει τη βοήθειά του στο www.unicef.gr ή στην Εθνική Τράπεζα στον αριθμό λογαριασμού 169/480021-48.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!