11 Μαρ 2011

Αφιέρωμα Ύπνος! | Μέρος 2ο

Στρατηγικές.... ύπνου!

Είναι γεγονός ότι ο ύπνος θρέφει τα μωρά και τα παιδιά! Για να κοιμάται, λοιπόν, και το δικό σας αγγελούδι γλυκά και ονειρεμένα, δεν χρειάζεται να γίνετε "στρατηγός".

Αρκετοί γονείς πελαγώνουν και αναλώνονται στο να διερωτώνται με ποιον τρόπο μπορούν να ρυθμίσουν τον ύπνο του μωρού τους και να το κοιμίσουν σύντομα αλλά και "ανώδυνα"! Όμως, όπως και τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι κι ο ύπνος δεν χρειάζεται κόπο, χρειάζεται τρόπο! Ανακαλύψτε πως θα οδηγήσετε το μωρό σας σε γλυκά όνειρα και ευχαριστηθείτε έναν ήρεμο και απερίσπαστο ύπνο, μικροί και..... μεγάλοι.

Πρόγραμμα... ρολόι!
Το πρώτο και το πιο βασικό για να σιγουρευτείτε πως το μικρό σας θα εισπράττει όλα τα οφέλη του ύπνου, είναι να το εκπαιδεύσετε σε ένα πρόγραμμα (ωράριο) ύπνου. Ένα νεογνό κοιμάται χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόγραμμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα αλλά και στη νύχτα, που συνήθως συνδέονται άρρηκτα με τις ώρες του φαγητού. Από 6 μηνών και μετά, όμως, είναι σημαντικό να αρχίσει να συνειδητοποιεί και το διαχωρισμό ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα. Χρειάζεται, λοιπόν, να αρχίσει να καταλαβαίνει ότι είμαστε ξύπνιοι και δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τη νύχτα κοιμόμαστε.

Για να κατατοπίσετε, όμως, το μωρό σας με τον καλύτερο τρόπο χρειάζεται:

  • Να φροντίζετε να το πηγαίνετε στο κρεβατάκι του κάποια συγκεκριμένη ώρα (νωρίς το βράδυ) σε καθημερινή βάση. Η επανάληψη και ενίοτε η ρουτίνα βοηθούν το παιδί να αποκτά συνήθειες και κατ' επέκταση να συνειδητοποιεί τους ρυθμούς της ζωής του. Με αυτόν τον τρόπο το μικρό σας θα δημιουργήσει και το προσωπικό του πρόγραμμα.
  • Να κλείνετε τα παράθυρα και τις κουρτίνες στο δωμάτιο του παιδιού σας και έπειτα να φροντίζετε να υπάρχει ησυχία στο σπίτι, ώστε να μην ταραχτεί ή ξυπνήσει από κάποιο θόρυβο. Με αυτόν τον τρόπο θα χαλαρώσει το σώμα του και θα καταλάβει πως είναι ώρα για ύπνο. Επίσης, θα συνδέσει το βράδυ με την ησυχία και τον ύπνο, σε αντίθεση με τη μέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ακούει διάφορους θορύβους αλλά και αντιλαμβάνεται το άπλετο φως που μπαίνει από τα παράθυρα! Βέβαια, χρειάζεται να επισημάνουμε πως η ησυχία, αλλά όχι η απόλυτη, είναι η σωστή μέθοδος για να "εκπαιδεύσετε το μικρό σας". Κάποιους ήχους που υπάρχουν φυσικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως από την τηλεόραση, σε χαμηλή ένταση, ή από το πλυντήριο, είναι καλό να τους συνηθίσει! Έτσι κι αλλιώς, αυτοί οι ήχοι υφίστανται και στην καθημερινή μας ζωή!
Η κατάλληλη θερμοκρασία!
Η κατάλληλη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι πολύ σημαντική και για την ασφάλεια αλλά και για τη χαλάρωση του μωρού σας. Για αυτό είναι καλό να ελέγχετε τη θερμοκρασία του δωματίου του με ένα θερμόμετρο χώρου και αν δείτε πως είναι χαμηλή (ιδιαίτερα το χειμώνα), τότε μπορείτε να τοποθετήσετε το μωράκι σας σε έναν υπνόσακο, ενώ φοράει ένα φανελάκι ή ένα φορμάκι από μέσα, ανάλογα με την εποχή. Η ιδανική θερμοκρασία ενός βρεφικού δωματίου είναι γύρω στους 18 με 20 βαθμούς. Τον υπνόσακο μπορείτε να τον φορέσετε από την ηλικία των 4 μηνών περίπου και έπειτα, εφόσον βέβαια το επιτρέπουν και οι κλιματολογικές συνθήκες. Ο υπνόσακος θα δημιουργήσει ένα ζεστό "κλίμα" στην κούνια του μικρού σας, ακριβώς όπως το χρειάζεται. Εάν θέλετε να ελέγξετε τη θερμοκρασία του σώματος του μωρού σας, τότε το ιδανικό είναι να το αγγίξετε στο σβέρκο. Εάν αντιλαμβάνεστε πως έχει πάνω κάτω την ίδια θερμοκρασία με εσάς, τότε το μικρό σας δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο για να σκεπαστεί από αυτό που ήδη του έχετε βάλει στο κρεβατάκι (σεντόνι, πάπλωμα κλπ). Εάν νιώσετε πως το σβερκάκι του νεογνού είναι κρύο, προσθέστε κάποιο σκέπασμα, ή αφαιρέστε κάποιο εάν νιώσετε πως η επιδερμίδα στο σβέρκο του είναι ζεστή ή ιδρωμένη. Να θυμάστε πως το χειμώνα μπορεί να αφήνετε μια ζεστή θερμοφόρα, μισή ώρα πριν από τον ύπνο, στο κρεβατάκι του μωρού σας και πως τη θερμοκρασία του μωρού δεν πρέπει να την υπολογίζετε αγγίζοντας τα άκρα του, γιατί συνήθως είναι πιο παγωμένα, σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.


Η συνταγή της "ονειροπαγίδας"
Μάθετε κάποια επιπλέον tips για το πως θα διαμορφώσετε το χώρο του βρεφικού δωματίου αλλά και τις συνθήκες στο σπίτι σας, προκειμένου το μικρό σας να έχει "όνειρα γλυκά"! Να θυμάστε πως για έναν καλό ύπνο χρειάζεται να φροντίσετε όχι μονάχα για την ψυχική ηρεμία του μικρού σας, αλλά και για τις κατάλληλες εσωτερικές συνθήκες που θα συμβάλλουν σε μια "υγιή" ατμόσφαιρα. 
  • Δημιουργήστε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για το παιδί σας, μακριά από τους θορύβους και το άγχος της καθημερινότητας. Οι δυνατοί ήχοι και η έντονη φασαρία ενδέχεται να προκαλέσουν υπερένταση στο μικρό σας και να μην του επιτρέπουν τελικά να χαλαρώσει ώστε να κοιμηθεί.
  • Τοποθετήστε το κρεβατάκι του μωρού μακριά από το καλοριφερ, το παράθυρο ή τον εξωτερικό τοίχο για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα!
  • Τα σεντόνια και ο ρουχισμός του παιδιού σας φροντίστε να είναι από υλικό 100% βαμβακερό, καθώς και τα ρούχα για τον ύπνο να μην έχουν σημεία με σκληρή ύφανση, "άγριες" ετικέτες ή κουμπιά που μπορεί να το ενοχλήσουν. Η άνεση στον ύπνο είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση.
  • Φροντίστε, αφού κάνετε μπανάκι το μικρό σας, να απλώσετε στο δέρμα του μια ενυδατική κρέμα ή λοσιόν. Το βραδινό μπάνιο χαλαρώνει και ξεκουράζει!
  • Καθαρίστε το δωμάτιο πριν τον ύπνο, μαζέψτε όλα τα λούτρινα κουκλάκια από το κρεβάτι του και αερίστε το χώρο για 10 λεπτά. Η καθαρή ατμόσφαιρα είναι πάντα βασική προϋπόθεση για τον ύπνο.
  • Μη σκεπάζετε το μωρό σας με πολλές κουβέρτες και φυσικά μην τις τυλίγετε γύρω του και σφιχτά, εμποδίζοντας το να αναπνέει και να οξυγονώνεται.
  • Εάν θέλετε να κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια, μπορείτε να εξοπλιστείτε με ένα baby monitor (σύστημα ενδοεπικοινωνίας). Έτσι, θα έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε το μωρό σας εάν κλάψει ή εάν διαμαρτυρηθεί για οτιδήποτε και να τρέξετε κοντά του. Επίσης, πολλά συστήματα ενδοεπικοινωνίας διαθέτουν φωτάκι για το βράδυ αλλά και νανουριστικούς ήχους για να ηρεμεί το μωράκι σας και να κοιμάται γλυκά!
Το νανούρισμα του..
Χαϊδέψτε το μικρό σας στην πλάτη ή στην κοιλίτσα για να αποκοιμηθεί, ενώ το κουνάτε ελαφρά, γλυκά και νανουριστικά.
  • Εάν το παιδί σας είναι μωρό, τότε εξοπλιστείτε με μουσικά-νανουριστικά περιστρεφόμενα παιχνίδια και τοποθετήστε τα πάνω από την κούνια του. Η μουσική, φυσικά, θα το νανουρίσει και θα το παραδώσει στην αγκαλιά του Μορφέα!
  • Δημιουργήστε μια "ρουτίνα" ύπνου, ώστε να νιώθει ασφάλεια το παιδί σας. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με το μικρό σας και αφού καθορίσετε την ώρα του ύπνου να το ειδοποιείτε 10 λεπτά πιο πριν. Ενημερώνετε το πως πλησιάζει η ώρα να "κάνει νάνι", ώστε να προσαρμοστεί στην ιδέα και να έχει χρόνο να χαλαρώσει πριν πάει ή πριν το πάτε στο δωμάτιο του. Επίσης, η "ρουτίνα του ύπνου" συμπεριλαμβάνει μερικές δραστηριότητες που πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε βράδυ. Άλλωστε η επανάληψη είναι μια καλή δασκάλα για όλους! Έτσι, λοιπόν, οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να είναι από το διάβασμα ενός βιβλίου από εσάς μέχρι να παίξετε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, να ξαπλώσετε αγκαλιά κάτω από τα σκεπάσματα όλη η οικογένεια κ.ο.κ. Εάν το παιδί σας είναι πολύ μωρό, μπορείτε να το απασχολήσετε με νανουριστικά-μουσικά παιχνίδια, αλλά και να του αφήσετε πλάι στην κούνια μερικά από τα αγαπημένα του πάνινα κουκλάκια ή παιχνιδάκια για να ασχολείται. Από την άλλη, εάν το μικρό σας είναι πάνω από 1 έτους, τότε εκτός από το να κάνετε μαζί τις αγαπημένες του δραστηριότητες, μπορείτε να του φτιάξετε ένα κουτί, μέσα στο οποίο να τοποθετήσετε διάφορα παιχνίδια, με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί εάν δεν νυστάζει τη νύχτα. Το σίγουρο είναι πως, από τη στιγμή που θα ξαπλώσει, δεν πρέπει να ασχοληθείτε μαζί του για πολλή ώρα και να μένετε πάνω από το κρεβάτι του, κι αυτό επειδή οφείλετε να το αφήσετε να ηρεμήσει ώστε να μην του  προκαλέσετε σύγχυση ως προς αυτό που πρέπει να κάνει, και αυτό είναι φυσικά ο ύπνος.
  • Για να νανουρίσετε το μωράκι σας μπορείτε να κουνήσετε απαλά την κούνια του και του βάλετε μία πιπίλα, εφόσον τη δέχεται, και να το χαϊδέψετε στην πλατούλα ή την κοιλίτσα. Είναι αλήθεια πως κάποια μωρά την πετούν από το στόμα τους και δεν θέλουν ούτε να τη..... βλέπουν, μην τα πιέζετε να τη δεχτούν!
Πηγή: περιοδικό "Γονείς εν δράσει!"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!