10 Μαρ 2011

Έκθεση UNICEF: «Ανθρωπιστική Δράση για τα Παιδιά 2011»


Η UNICEF δημοσίευσε την ετήσια της έκθεση «Ανθρωπιστική Δράση για τα Παιδιά», μέσα από την οποία απευθύνει την ετήσιά της έκκληση προς τους δωρητές της για το ποσό των 1,4 δις δολαρίων για να βοηθήσουν τα παιδιά και τις γυναίκες που αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν εν μέσω κρίσεων. Η φετινή έκκληση ξεχωρίζει 32 χώρες και τονίζει την αυξανόμενη σημασία της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων.

Στην έκθεση της UNICEF δεν συμπεριλαμβάνεται η έκκληση ύψους 7,2 εκ. δολαρίων για την περιοχή της Βόρειας Αφρικής που έγινε λόγω των έκτακτων αναγκών που δημιουργήθηκαν σε Λιβύη, Τυνησία και Αίγυπτο από τις συγκρούσεις στη Λιβύη.
Επενδύοντας στα παιδιά και την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας των χωρών και των κοινοτήτων που ζουν σε οριακές συνθήκες, όχι μόνο ελαττώνει την πορεία τους προς την αποκατάσταση, αλλά επίσης τις βοηθά να διαχειρίζονται αναμενόμενους κινδύνους πριν ξεσπάσει μια κρίση και να περιορίσουν τις ζημιές όταν αυτή συμβεί», δήλωσε η αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Χίλντε Τζόνσον.

Ο κόσμος στάθηκε μάρτυρας απερίγραπτων ανθρωπιστικών κρίσεων το 2010: τις πλημμύρες στο Πακιστάν που κατέκλυσαν το ένα πέμπτο της χώρας, το σεισμό στην Αϊτή που κόστισε πάνω από 200.000 ζωές και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια, την ξηρασία και την έλλειψη τροφίμων στην Υποσαχάρια Αφρική που εξακολουθεί να απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά με σοβαρό υποσιτισμό. Αυτές οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης γίνονται πρωτοσέλιδα, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες λιγότερο γνωστές κρίσεις που επηρεάζουν τις ζωές των παιδιών και των οικογενειών.

Σε όλο τον κόσμο, ξηρασία, πείνα, βίαιες συγκρούσεις και μακροχρόνιος ξεριζωμός πληθυσμών είναι μια πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτές οι ανθρωπιστικές κρίσεις έχουν ολέθριες συνέπειες για τα παιδιά, μεταξύ των οποίων είναι η στρατολόγηση σε ένοπλες δυνάμεις, η σεξουαλική βία και η απώλεια βασικών υπηρεσιών, όπως το νερό η ιατρική περίθαλψη και η εκπαίδευση.

Η πρωτοφανής έκταση των καταστροφών στην Αϊτή και το Πακιστάν το 2010, πυροδότησε μια εξαιρετική παγκόσμια ανταπόκριση από όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους συνεργάτες τους. Ωστόσο, τόνισε επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί η ετοιμότητα και η μείωση του κινδύνου στις κοινότητες που πλήττονται κατ' επανάληψη από κρίσεις. Παρέχοντας στις ευάλωτες κοινότητες τις ικανότητες να αντιμετωπίσουν και να ανταπεξέλθουν σε τέτοιους κινδύνους είναι μια όλο και πιο σημαντική συνιστώσα της ανθρωπιστικής δράσης και ένας τομέας στον οποίο η UNICEF είναι βαθύτατα προσηλωμένη.

Το 2010 για παράδειγμα, η UNICEF αναθεώρησε τις Βασικές της Δεσμεύσεις για τα Παιδιά στην Ανθρωπιστική Δράση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και των γυναικών σε κρίσεις. Βασικές αλλαγές στην ανθρωπιστική πολιτική της οργάνωσης τώρα δίδουν μεγαλύτερη έμφαση στην ετοιμότητα πριν από το ξέσπασμα μιας κρίσης, στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ της ανθρωπιστικής δράσης και της ανάπτυξης και υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα της μείωσης του κινδύνου καταστροφών.
Η έκθεση της UNICEF «Ανθρωπιστική Δράση για τα Παιδιά 2011» παρουσιάζει κρίσεις που απαιτούν ιδιαίτερη υποστήριξη. Δείχνει που υπάρχει επιτακτική ανάγκη για έκτακτα μέτρα ώστε να σωθούν ζωές, για την προστασία των παιδιών από τις χειρότερες μορφές βίας και κακοποίησης, καθώς και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως το νερό και οι εγκαταστάσεις υγιεινής, η υγεία, η διατροφή και η εκπαίδευση.

«Μετά από ένα χρόνο ολέθριων φυσικών καταστροφών και ανθρώπινης τραγωδίας, ποτέ δεν ήταν πιο επίκαιρο να ενισχυθεί η αντοχή των ανθρώπων και των κοινοτήτων που βρίσκονται ξανά και ξανά σε κίνδυνο», είπε η Τζόνσον. Οι 32 χώρες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την έκκληση έχουν μπει κατά προτεραιότητα με βάση την κλίμακα της κρίσης, τη σοβαρότητα των επιπτώσεών της στα παιδιά και τις γυναίκες, τη διάρκεια της κρίσης - παρατεταμένη ή χρόνια - καθώς και τη δυνατότητα να επιτευχθούν σωτήρια και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!