3 Μαρ 2011

Νέος τρόπος επικοινωνίας! Άμεσα μηνύματα στο διαδίκτυο


Η εξοικείωση όλων με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και οι σύγχρονες συνθήκες ζωής στις μεγαλουπόλεις, που αναγκάζουν τα παιδιά να βρίσκονται αρκετές ώρες την ημέρα εγκλωβισμένα στο διαμέρισμα μιας πολυώροφης πολυκατοικίας, μεγεθύνουν την ανάγκη τους για επικοινωνία. Ο θαυμαστός κόσμος του Ιντερνέτ προσφέρει διεξόδους και σε αυτή τους την ανησυχία. Μία από αυτές είναι η υπηρεσία των άμεσων μηνυμάτων (Instant Messenger). 
Τα άμεσα μηνύματα είναι κάτι παρόμοιο με την ηλεκτρονική αλληλογραφία, με τη διαφορά ότι με αυτόν που επικοινωνείς, αν είναι ταυτόχρονα με εσένα συνδεδεμένος στο Ιντερνέτ, από τον υπολογιστή του μπορείτε να ανταλλάξετε μηνύματα άμεσα και ταχύτατα, πληκτρολογώντας τα ή χρησιμοποιώντας μικρόφωνο ή κάμερα. Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα πρόγραμμα άμεσων μηνυμάτων πχ Windows Messenger,  το οποίο είναι ενσωματωμένο στα windows και τη διεύθυνση e-mail αυτού με τον οποίο θέλεις να συνομιλήσεις. 

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: μπαίνεις στο πρόγραμμα βάζοντας το e-mail σου και τον κωδικό σου, προσθέτεις τα e-mail των φίλων σου με τα οποία θέλεις να επικοινωνείς και το πρόγραμμα σου δείχνει ποιοι είναι εκείνη την στιγμή συνδεδεμένοι στο πρόγραμμα και ποιοι όχι. Κάνοντας διπλό κλικ πάνω στο όνομα κάποιου φίλου (κάποιας επαφής, όπως λέγεται στην ορολογία του προγράμματος αυτού) εμφανίζεται ένα παράθυρο για ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων, μέσω του οποίου μπορείς να ανταλλάξεις γραπτά μηνύματα, αλλά και εικόνες, μουσική ή βίντεο.  Μπορείς να έχεις ανοικτές ταυτόχρονα πάνω από μια συνομιλίες και μπορείς ακόμα και να προσκαλέσεις και τρίτο φίλο σου μέσα σε μια συνομιλία και να μιλάτε και οι τρεις μαζί.
Οι κίνδυνοι που κρύβουν αυτά τα προγράμματα είναι παρεμφερείς με αυτούς που κρύβει η χρήση του διαδικτύου γενικότερα, όταν χρησιμοποιείται από μικρά ανήλικα παιδιά. Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας είναι πολύ διαδεδομένος σε όλες τις ηλικίες, ξεκινώντας από 9 χρονών. Έχω συναντήσει σε ολοήμερα σχολεία συμμαθητές της πέμπτης και έκτης τάξης του δημοτικού, να χρησιμοποιούν μανιωδώς αυτά τα προγράμματα για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, ακόμα και αν βρίσκονταν σε διπλανούς υπολογιστές στην ίδια αίθουσα, αλλά και με μαθητές από άλλα σχολεία ή με φίλους τους που γνωρίζονται από φροντιστήρια ή από διάφορες άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. 

Λόγω του αυθορμητισμού και της άγνοιας που διακρίνει τα παιδιά, είναι πολύ εύκολο να δεχτούν να μιλήσουν με κάποιον που δε γνωρίζουν, αν απλά τους πει ότι είναι ένας μαθητής κάποιου διπλανού σχολείου και βρήκε την διεύθυνσή του από έναν κοινό τους φίλο που δεν θυμάται πως τον λένε ή αν βάλει απλά μια πολύ ωραία φωτογραφία του αντίθετου φύλλου και προσποιηθεί ότι είναι αυτός. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να του αποσπάσει προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες για το ίδιο, αλλά και για την οικογένεια του. Το χειρότερο είναι, βέβαια, να προσπαθήσει να το συναντήσει σε κάποια άλλη γειτονιά και να το εκμεταλλευτεί με διάφορους τρόπους.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι η ανταλλαγή αρχείων και η χρήση κάμερας. Τα αρχεία που λαμβάνουν τα παιδιά, κατά την διάρκεια μιας συνομιλίας, δε μπορούμε να ξέρουμε τι περιεχόμενο έχουν, ούτε και ποια είναι η αληθινή τους προέλευση. Όπως, επίσης, τον ίδιο κίνδυνο κρύβουν και οι τυχόν φωτογραφίες που μπορεί να στείλει το παιδί σε άγνωστο προορισμό.
Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να μπορέσετε να ελέγξετε και να προστατεύσετε τα παιδιά σας αν χρησιμοποιούν το παραπάνω πρόγραμμα. Μερικοί από αυτούς αναφέρονται παρακάτω:

• Το πρόγραμμα που περιγράφουμε αποθηκεύει αντίγραφα από τις συνομιλίες στον φάκελο C:\My Documents\, αρκεί κάποιος να μην έχει απενεργοποιήσει την αποθήκευση ή να μην έχει αλλάξει τον παραπάνω φάκελο. Για να το ελέγξετε αυτό πρέπει να πάτε στο μενού Εργαλεία,  Επιλογές και να μεταβείτε στην καρτέλα Μηνύματα.

• Επίσης όλα τα ληφθέντα αρχεία βρίσκονται στον φάκελο C:\My Documents\ My Received Files.

• Το Msn Messenger 9 μάλιστα, σας δίνει την δυνατότητα να λαμβάνετε μια εβδομαδιαία αναφορά σε e-mail για τις σελίδες που επισκέφτηκαν τα παιδιά σας, αλλά και για τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των αναγνωριστικών MSN Messenger των προσώπων με τα οποία συνομίλησαν και των αρχείων που έλαβαν.

• Ζητήστε του να σας δείξει τη λίστα με τις επαφές του και ζητήστε του να σας περιγράψει ποιος είναι ο καθένας και από πού τον γνωρίζει.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να κάνετε έναν εποικοδομητικό διάλογο με το παιδί σας γύρω από αυτή την υπηρεσία και όχι κρυφή κατασκοπεία. Μην ξεχνάμε ότι σε θέματα τεχνολογίας, τα παιδιά είναι πάντα πιο μπροστά από εσάς. Πρέπει, απλά, να σας εμπιστευτούν και να ακολουθήσουν κάποιους κανόνες που θα ανανεώνετε συχνά και θα τους αποφασίζετε μαζί.

Πηγή: mammycool.gr

2 σχόλια:

  1. Εντάξει, αλλά όχι και "νέος" τρόπος! Κάνουμε instant messaging από το 1998 (και παλαιότερα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, υπάρχουν τα άμεσα μηνύματα από πολύ παλιά.
    Αλλά για τα παιδιά μας είναι κάτι καινούργιο.
    Επίσης υπάρχουν πολύ ενήλικες που δεν γνωρίζουν καν πως ανοίγει ο υπολογιστής. Ο άντρας μου ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Εντάξει, πως ανοίγει ξέρει αλλά για περισσότερα δεν είναι! Και αυτό γιατί ποτέ του δεν ασχολήθηκε. Και ούτε πρόκειται.
    Προσοχή όμως. Το άρθρο δεν απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες παιδιών. Πιστεύω ότι τα παιδιά πρέπει να ασχολούνται με τις δικτυακές κοινότητες μετά την ηλικία των 12 ετών. Και πάντα με επίβλεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!