13 Μαρ 2011

Αφιέρωμα Ύπνος | Μέρος 4ο

Λάθη του.... κρεβατιού!

Ο τρόπος που κοιμούνται τα μωρά είναι αποδεδειγμένα πλέον ζωτικής σημασίας. Υπάρχουν, όμως, συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς, κυρίως λόγω άγνοιας. Μπορείτε να τα αποφύγετε.

Ο ήρεμος και ανεμπόδιστος ύπνος του μωρού σας είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Άλλωστε οι συνήθειες του ύπνου μεταβάλλονται μαζί με το μωρό που μεγαλώνει. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα πράγματα που συνιστάται οι γονείς να αποφεύγουν ή να κάνουν για να διασφαλίσουν ότι ο ύπνος ενός βρέφους είναι ασφαλής. Οι οδηγίες για τον ασφαλή ύπνο των μωρών τουλάχιστον μέχρι τον 6ο μήνα έγιναν αναγκαίες από τη στιγμή που οι παιδίατροι διαπίστωσαν ότι για κάποιον ανεξήγητο λόγο ορισμένα υγιέστατα μωρά συνέβαινε "να φεύγουν από τη ζωή" ξαφνικά στον ύπνο τους. Οι συνεχείς έρευνες, που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, έδωσαν τη δυνατότητα στους παιδίατρους να δίνουν συγκεκριμένες συμβουλές στους γονείς για τον ύπνο του μωρού. Ιδού, λοιπόν, τι πρέπει να αποφεύγετε ή να προσέχετε όταν πρόκειται για τον ύπνο βρέφους έως 6 μηνών!

1. Αποφεύγετε να κοιμάστε μαζί με το μωρό στο ίδιο κρεβάτι.
Αυτή η συμβουλή ισχύει πιο εμφατικά στην περίπτωση που ένας από τους δύο ή και οι δύο γονείς καπνίζουν, πίνουν αλκοόλ ή φάρμακα πριν κοιμηθούν, αλλά και στην περίπτωση που το μωρό είναι πρόωρο. Ισχύει όμως και για έναν άλλο πιο απλό και προφανή λόγο: κατά τη διάρκεια του ύπνου μας κάνουμε διάφορες κινήσεις. Σε κάποια από αυτές ο γονιός μπορεί κατά λάθος να "πλακώσει" με το χέρι του ή και το σώμα του το μωρό, που κοιμάται δίπλα του, ή το μωρό να γυρίσει και να πέσει κάτω από το κρεβάτι. Το σωστό μέρος για να κοιμάται ένα μωρό είναι στην κούνια ή το λίκνο του, που βρίσκεται στο δωμάτιο των γονιών του και για την ακρίβεια δίπλα τους. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι πολλές μητέρες παρακούουν αυτήν τη συμβουλή, θεωρώντας ότι είναι συναισθηματικά καλύτερο να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό τους.

2. Τοποθετείστε το μωρό ώστε να κοιμάται ανάσκελα.
Και βεβαιωθείτε ότι με αυτόν τον τρόπο το κοιμίζουν και όσοι το προσέχουν, όπως η γιαγιά. Η θέση αυτή είναι αποδεδειγμένα η πιο ασφαλής για τα μωρά, καθώς από το 1992 η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία εξήγησε ότι τα μωρά που κοιμούνταν μπρούμυτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να μην μπορούν να πάρουν αναπνοή, αφού σε αυτήν τη στάση δεν μπορούσαν να γυρίσουν το κεφαλάκι τους. Επιπλέον, υπήρχε το ενδεχόμενο να μην μπορούν να αναπνεύσουν, αφού οι ρινικές οδοί πιέζοντας πάνω στο στρώμα. Πολλοί γονείς ανησυχούν πως τοποθετώντας το ανάσκελα, μπορεί να γίνει πιο επίπεδο το πίσω μέρος του κεφαλιού του. Κάτι τέτοιο, όμως, σπάνια προκαλεί προβλήματα στην εξέλιξη ενός μωρού και συνήθως αλλάζει με τη μετάβαση από τη βρεφική στη νηπιακή ηλικία. Ο ύπνος ανάσκελα ίσως δεν ενδείκνυται μόνο εάν το μωρό σας πχ κάνει συνέχεια εμετό, όμως μόνο ο παιδίατρος είναι κατάλληλος για να σας συμβουλεύσει για την ενδεικνυόμενη θέση ύπνου σε τέτοιες περιπτώσεις.

3. Μην τοποθετείτε ποτέ παιχνίδια λούτρινα ή άλλα ή και μαξιλάρια
Μέσα στην κούνια του μωρού σας για τον κίνδυνο της ασφυξίας. Επιπλέον, η κούνια και το στρώμα του μωρού πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλή. Το στρωματάκι του πρέπει να είναι σκληρό και δεν πρέπει επουδενί να ξαπλώνετε το μωρό επάνω σε μαξιλάρια ή πορώδεις επιφάνειες, γιατί υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας. Ειδικά η κούνια που θα πρέπει να πληροί όλα τα απαραίτητα πρότυπα ασφαλείας. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στο κενό ανάμεσα στα κάγκελα, που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 5,5 εκατοστά, ώστε το μωρό να μην μπορεί να περάσει το κεφάλι του μέσα από αυτά και να παγιδευτεί. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει κενό ανάμεσα στο στρώμα και τα κάγκελα της κούνιας. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν πασσαλάκια που να προεξέχουν στις γωνίες της κούνιας, γιατί μπορεί να πιαστεί σε αυτά κάποιο ρούχο και να πνίξει το μωρό. Η κούνια δεν θα πρέπει να τοποθετείται δίπλα σε παράθυρα με περσίδες ή κουρτίνες με κορδέλες, τις οποίες ασυναίσθητα ένα μωρό μπορεί να τραβήξει.

4. Μην καπνίζετε ποτέ κοντά στο μωρό.
Και φροντίστε να υπάρχει καθαρός αέρας στο περιβάλλον του. Είναι προτιμότερο να περιορίσετε το κάπνισμα στο μπαλκόνι και γενικά εκτός σπιτιού. Επιπλέον όποιος φροντίζει το μωρό και καπνίζει, καλό θα είναι να αλλάζει ρούχα πριν το πλησιάσει, καθώς οι βλαβερές ουσίες του καπνού εμποτίζουν τα ρούχα. Ίσως ένα τέτοιο μέτρο σας φανεί υπερβολικό, όμως, ειδικά στην περίπτωση που το μωρό είναι πρόωρο ή παρουσιάζει κάποια αναπνευστικά προβλήματα, θα πρέπει να τηρήσετε και αυτόν τον κανόνα για να το προστατέψετε. Πρέπει να είστε εξαιρετικά αυστηροί σε σχέση με το κάπνισμα, είτε είστε καπνιστές είτε όχι, κάνοντας έτσι ένα μεγάλο βήμα στην προστασία της υγείας του μωρού σας!

5. Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι γονείς.
Είναι να ντύνουν υπερβολικά το μωρό για τον ύπνο. Τα μωρά δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους, για αυτό φροντίστε να μην τα ντύνετε βαριά στον ύπνο. Είναι προτιμότερο να τα κοιμίζετε με μία ζεστή φορμίτσα, παρά να τα σκεπάζετε με κουβέρτα. Έτσι, δεν θα διατρέχουν κίνδυνο να πνιγούν ή να ζεσταθούν υπερβολικά. Μια σοφή οδηγία είναι να τοποθετείτε τα πόδια του μωρού κοντά στο κάτω μέρος της κούνιας, ώστε αν ζεσταθεί να σπρώξει με τα ποδαράκια του το σώμα του προς τα πάνω και να απεγκλωβιστεί από τα σκεπάσματα. Παράλληλα, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία στο δωμάτιο του είναι κατάλληλη (γύρω στους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου)

Πηγή: περιοδικό Γονείς εν δράσει!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!