9 Δεκ 2009

Μικρόβια.... βρίσκονται παντού!







Μικρόβιο είναι οποιοσδήποτε ζωντανός οργανισμός που περνάει ολόκληρη τη ζωή του με μέγεθος τόσο μικροσκοπικό που δεν είναι ορατό με γυμνό οφθαλμό. Στα μικρόβια συμπεριλαμβάνονται τα βακτήρια, τα πρώτιστα, μερικοί μύκητες και ακόμη τα πολύ μικρά ζώα που είναι τόσο μικρά ώστε δεν είναι δυνατόν να τα δούμε χωρίς το μικροσκόπιο. Οι ιοί και το prion, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε, θεωρούνται επίσης μικρόβια. Ο κύκλος ζωής των μικροβίων είναι μικρός για αυτούς τους μικροοργανισμούς. Για να βοηθήσουμε στην κατανόηση των διαφόρων τύπων μικροβίων τους ομαδοποιούμε ή τους ταξινομούμε με διαφορετικούς τρόπους. Τα μικρόβια είναι εξαιρετικά διαφορετικά και αναπαριστούν το μεγαλείο της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των ζώων, φυτών, μυκήτων, πρωτίστων και βακτηρίων. Στην πραγματικότητα, ένα πλήθος διαφοροποιήσεων στη Γη έχουν σχέση με τα μικρόβια.



Η μικροβιακή οικολογία είναι μη μελέτη των μικροβίων μέσα στο ίδιο τους το περιβάλλον. Τα μικρόβια απαντώνται στο νερό, στο χώμα και στην ατμόσφαιρα. Η μικροβιακή οικολογία είναι η μελέτη του ρόλου των μικροβίων που, όπως φαίνεται, είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της ζωής στη Γη. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη μικροβιακή οικολογία επιχειρούν να κατανοήσουν το τρόπο με τον οποίον τα μικρόβια επιδρούν στο περιβάλλον σε πλανητικό επίπεδο. Πιθανώς τα μικρόβια συνεισφέρουν στις παγκόσμιες μεταβολές, στην τροφική αλυσίδα και στη μείωση του όζοντος. Η μικροβιακή οικολογία είναι η μελέτη των μικροβιακών αλληλεπιδράσεων με τα φυτά και τα ζώα καθώς και τα άλλα μικρόβια.



Τα μικρόβια κατοικούν σε κάθε γωνία που θα μπορούσαμε να σκεφθούμε, από τα 20 μίλια κάτω από την επιφάνεια της Γης μέχρι τα 20 μίλια πάνω από αυτήν. Ζουν σε θερμοκρασίες μικρότερες των –20ο Κελσίου μέχρι θερμοκρασίες μεγαλύτερες από αυτό του σημείου του βρασμού. Τα μικρόβια ευδοκιμούν σε πληθώρα ειδών τροφών, συμπεριλαμβανομένων του λαδιού και των τοξικών αποβλήτων.







Τα περισσότερα ζώα αλληλεπιδρούν με τα μικρόβια με σημαντικούς τρόπους, και όλα τα ζώα καθώς και τα φυτά και οι μύκητες εξαρτούν την επιβίωσή τους από τα τα μικρόβια. Χωρίς τα μικρόβια το φαγητό θα ήταν μια ανιαρή απασχόληση για να περάσουμε την ώρα μας. Πολλές τροφές συμπεριλαμβανομένων και των τυριών, της σοκολάτας, του τσαγιού, του ψωμιού, της αρωματικής μπύρας και πολλών άλλων υφίστανται τη διαδικασία της παρέμβασης των μικροβίων. Τρώμε...πολλά μικρόβια!!!

Οι επιχειρήσεις στο διάστημα έχουν τρία βασικά θέματα: μελέτη για εξωγίηνη ζωή και τους τύπους που μπορεί αυτή να προσλάβει, προσπάθεια για χρήση μικροβίων στη δημιουργία ‘κλειστού κύκλου’ οικοσυστήματος που να υποστηρίζει τους μελλοντικούς διαστημικούς σταθμούς και βάσεις στη Σελήνη και τα μικρόβια στην ατμόσφαιρα. Τα μικρόβια έχουν σχέση με αυτά τα τρία θέματα που θα είναι σημαντικά στις διαστημικές επιχειρήσεις.



Η περισσότερη βιομάζα ζει στους ωκεανούς της Γης και η περισσότερη από αυτή τη βιομάζα είναι μικρόβια. Τα μικρόβια βρίσκονται σε αφθονία σε πολλά υδάτινα περιβάλλοντα όπως στους χείμαρρους, στις λάσπες, στις μικρές και μεγάλες λίμνες, στους ποταμούς, στους βάλτους, στους ωκεανούς και στις θάλασσες!!!

Το τεχνολογικό Εργαστήριο και Κέντρο Μικροβιακής Οικολογίας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης έχει δημιουργήσει ένα CD με τη βοήθεια του οποίου ο σπουδαστής μπορεί να ...εισχωρήσει στον παράξενο κόσμο των μικροβίων και να τα εξερευνήσει μέσα στο ίδιο τους το περιβάλλον. Πρέπει να είναι μοναδικό θέαμα η παρατήρηση αυτού του ...ζωολογικού κήπου των μικροβίων!



Πηγή: netkids.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!