18 Δεκ 2009

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση







Ο Δεκέμβρης έφτασε, οι γιορτές πλησιάζουν και το σπίτι μας έχει βαρεθεί τα χοντρά καλύμματα και τα παχιά χαλιά. Αποζητά λάμψη, ζωντάνια και ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα φωτίζει τα βράδια μας για τον επόμενο μήνα. Τι θα κάνετε αυτό το Σαββατοκύριακο; Δεν έχετε αποφασίσει ακόμα; Είναι απλό: Θα στολίσετε το σπίτι σας!

Οι "τάσεις" στη γιορτινή διακόσμηση είναι διαχρονικές και δεν θα χρειαστεί να ξοδέψουμε μια περιουσία για να αγοράσουμε καινούργια στολίδια. Θα χρειαστεί, όμως, να τα συνδυάσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει μια χρωματική ομοιομορφία και να αποδίδεται ένα και μόνο αποτέλεσμα: Να γεμίζει το σπίτι μας χαρά!





Το σαλόνι και το καθιστικό είναι οι χώροι του σπιτιού που επιδέχονται στολισμό περισσότερο από κάθε άλλον. Εκεί θα βάλουμε το δέντρο μας, εκεί βρίσκεται το τζάκι αλλά και τα έπιπλα που θα φιλοξενήσουν για μερικές μέρες τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά μας.

Ξεκινώντας από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αν έχετε ήδη το περσινό φροντίστε πριν ακόμα το στολίσετε να του φουντώσετε καλά τα φύλλα του και να τα ξεσκονίσετε για να δείχνουν πιο λαμπερά. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε φέτος καινούργιο, φροντίστε να πάρετε ένα μεγάλο, ώστε να μη δείχνει μικρό και μίζερο. Αν σκέφτεστε να αγοράσετε αληθινό δέντρο, κάντε το μόνο αν μπορείτε να υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι μετά το πέρας των γιορτών θα το διατηρήσετε σε μια γλάστρα ή θα το φυτέψετε στον κήπο.



Ανοίξτε τα κουτιά με τα στολίδια σας και ξεχωρίστε αυτά που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Δεν υπάρχει κάποιος νόμος που λέει ότι δεν μπορούμε να τα κρεμάσουμε όλα, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα εντυπωσιακότερο αν επιλέξουμε συνδυασμούς δύο-και όχι παραπάνω-χρωμάτων από τα στολίδια που ήδη έχουμε. Αν λοιπόν έχουμε πολλές μπάλες ενός χρώματος, μπορούμε να προσθέσουμε ή να αγοράσουμε και μερικές ασημένιες, αν έχουμε πολλές ασημένιες, μπορούμε να τις ταιριάξουμε με κάποιες χρυσές, και αν έχουμε πολλές χρυσές, μπορούμε να κρεμάσουμε μερικά γυάλινα στολίδια που θα αστράφτουν καθώς τα φωτάκια θα λαμπυρίζουν πάνω τους. Πορτοκαλί και ασημί, για παράδειγμα στολίδια στο χρώμα του χαλκού με ασημί μπαλίτσες και για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα λίγη ασημένια βροχή. Γαλάζιο, ασημί και λευκό, πχ ασημένιες και λευκές γυαλιστερές μπαλίτσες με γαλάζια και έντονα μπλε στολίδια. Ο συνδυασμός αυτός ταιριάζει καλύτερα σε λευκό δέντρο. Επιπλέον, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο τεχνητό χιόνι πάνω στο δέντρο μας, το οποίο θα φέρει έναν αέρα δροσιάς στο σπίτι.



Το δέντρο όμως δεν είναι το παν. Αν στο σπίτι μας έχουμε τζάκι μπορούμε να το στολίσουμε και αυτό με μια όμορφη, πλούσια γιρλάντα από την οποία θα κρέμονται διάφορα στολίδια στις αποχρώσεις που προτιμάμε και που ταιριάζουν καλύτερα με το χώρο μας. Αν, μάλιστα, τοποθετήσουμε γύρω από τη γιρλάντα και μια σειρά λευκά φωτάκια, το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό. Φυσικά, πάνω στο τζάκι, θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε σαν εναλλακτική λύση φαναράκια σε διάφορα μεγέθη και χρώματα με μικρά ρεσό μέσα, ενώ θα μπορούσαμε να βάλουμε και ξερά κλαδάκια ανάμεσα τους έτσι ώστε να γίνει η γωνία αυτή πιο ιδιαίτερη!



Για τον εσωτερικό διάκοσμο του σπιτιού μια ωραία ιδέα είναι ο τρόπος που διακοσμούν τα σπίτια στην Αγγλία, δηλαδή με χριστουγεννιάτικες κάρτες. Αν έχετε λάβει πολλές χριστουγεννιάτικες κάρτες, μπορείτε να τις κρεμάσετε στον τοίχο με κορδέλα έτσι ώστε να σχηματίζουν κοιλιά και στα σημεία σύνδεσης μπορείτε να κολλήσετε λίγο γκι.



Αν στο σπίτι έχουμε εσωτερική σκάλα, υπάρχει και εδώ η κατάλληλη πρόταση. Άλλη μια γιρλάντα, που θα τυλίγεται στην κουπαστή της και θα υπονοεί πως και στον πάνω όροφο... οι γιορτές συνεχίζονται! Στη φουντωτή μας γιρλάντα μπορούμε να προσθέσουμε είτε φωτάκια (αν και είναι δύσκολο να βρεθεί κάποια πρίζα εκεί κοντά) ή ακόμα και χριστουγεννιάτικες κάλτσες-ίσως μια για κάθε μέλος της οικογένειας-τις οποίες πρέπει φυσικά να γεμίσουμε με δωράκια τη μέρα των Χριστουγέννων.



Στα τραπέζια και τα coffee tables του σπιτιού τα πιο κατάλληλα διακοσμητικά για αυτές τις ημέρες είναι τα κρυστάλλινα ή ασημένια ανθοδοχεία, μέσα στα οποία τοποθετούμε αλεξανδρινά, αλλά και κλαδιά δέντρων με μικρούς κόκκινους καρπούς. Θα βρείτε άφθονα αυτές τις ημέρες στα ανθοπωλεία. Θα μπορούσαμε παράλληλα, αν θέλουμε να δώσουμε πιο παραμυθένια νότα στο χώρο μας, να πάρουμε κεραμικά σπιτάκια και κτίρια (εκκλησίες, σταθμούς κλπ) που υπάρχουν στο εμπόριο σε διάφορα μεγέθη και με διάφορα θέματα, και να δημιουργήσουμε ένα μικρό χριστουγεννιάτικο χωριό, το οποίο θα πλαισιώσουμε από βαμβάκι που θα σχηματίζει χιονισμένα βουνά και χιονισμένους δρόμους.



Σε κάθε περίπτωση, τα Χριστούγεννα θέλουν φως και λάμψη. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να γεμίσουμε τα τραπέζια μας με λαμπερά κηροπήγια και κεριά, τα οποία αυτή τη φορά πραγματικά θα κάψουμε. Αν, μάλιστα, μας περισσέψουν και στολίδια που δεν βάλαμε στο δέντρο, μπορούμε να γεμίσουμε με αυτά μεγάλες, χριστουγεννιάτικες πιατέλες και να στολίσουμε τα τραπέζια μας.



Όσο για τους πολυελαίους που κρέμονται πάνω από την τραπεζαρία, μια καλή ιδέα είναι να τους στολίσουμε με μικρά κλαδάκια γκι, για να φωτίζουν με πιο ζεστά χρώματα την όλη γιορτινή ατμόσφαιρα. Οι γιορτές είναι χαρά και με χαρά πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε αυτές προϋποθέτουν. Στολίστε το σπίτι σας και τη διάθεση σας με μια πολύ χαρούμενη και παραμυθένια νότα. Μην ξεχάσετε να στολίσετε το μπαλκόνι σας και οπωσδήποτε την εξώπορτα του σπιτιού, καθώς από εκεί θα υποδεχτείτε τον καινούργιο χρόνο. Τοποθετήστε εκεί ένα μεγάλο στεφάνι και οπωσδήποτε ένα κλαδί γκι. Ξέρετε τι λένε; Αν στην αλλαγή του χρόνου φιλήσετε το ταίρι σας κάτω από το γκι, ένα μαγικό ξόρκι θα σας κρατήσει για πάντα μαζί.



Τέλος, μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε ρόδια, για γούρι. Όποιος σας κάνει ποδαρικό, ακόμη κι αν είστε εσείς οι ίδιοι, θα πρέπει να πετάξει το ρόδι κατά την είσοδο στο σπίτι, για το καλό του νέου έτους!



Πηγή: περιοδικό My Home

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!