1η εβδομάδα:
Μετράμε την εγκυμοσύνη σε εβδομάδες, αρχίζοντας από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου
2η Εβδομάδα
Το ωάριο ωριμάζει και στο τέλος της εβδομάδας – γύρω στην 14η ημέρα, πέφτει μέσα στην σάλπιγγα.
3η εβδομάδα
Η ωοθυλακιορρηξία επέρχεται 14 ημέρες μετά την έναρξη της τελευταίας περιόδου. Η γονιμοποίηση επέρχεται περίπου την ημέρα αυτή. Το αργότερα σε δύο ώρες μετά τις σχέσεις, τα σπερματοζωάρια έχουν καλύψει την απόσταση των 17-18 εκ, μέχρι το ωάριο. Πέντε με έξι ημέρες μετά την γονιμοποίηση, το ωάριο εγκαθίσταται μέσα στην μήτρα. Ότι απέμεινε από το ραγέν ωοθυλάκιο στην ωοθήκη, μετατρέπεται τώρα στο λεγόμενο ωχρό σωμάτιο, που παράγει ορμόνες για την διατήρηση της εγκυμοσύνης κατά τις επόμενες 8 έως 10 εβδομάδες.
4η εβδομάδα
Το κύημα: Η διάμετρος του κυήματος είναι μόλις 0,2 χιλ, που αντιστοιχεί στο μέγεθος ενός στίγματος σαν τελεία! Το γονιμοποιούμενο ωάριο έχει πλέον εγκατασταθεί μέσα στον βλεννογόνο της μήτρας και αρχίζει ο σχηματισμός του πλακούντα. Το κύημα αρχίζει να παράγει μία ορμόνη της εγκυμοσύνης (ΗCG), που ανιχνεύεται αρχικά στο αίμα και λίγες μέρες μετά στα ούρα. Το έμβρυο τροφοδοτείναι τώρα από τον πλακούντα με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες.
5η εβδομάδα
Η ΜΗΤΕΡΑ: Η περίοδος καθυστέρησε. Πολλές γυναίκες προβαίνουν τώρα σε ένα τεστ εγκυμοσύνης με ούρα..
ΤΟ ΚΥΗΜΑ: Το μέγεθος του κυήματος είναι τώρα 2 χιλ περίπου. Η καταβολή του νωτιαίου μυελού άρχισε. Τα πρώτα ερυθροκύτταρα και τα πρώτα αγγεία εμφανίζονται. Σχηματίστηκε ήδη μία σωληνοειδής καρδιά, που σε λίγο θ’ αρχίσει να πάλει. Οι καταβολές των άκρων έχουν ήδη σχηματιστεί.
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ξεχωρίζει κανείς την κοιλότητα του κυήματος σαν ένα μικρό μαύρο σημείο, που περιβάλλεται από τον ακόμη ανώριμο πλακούντα. Με καλές εξεταστικές συνθήκες, είναι δυνατόν να φανούν οι καρδιακοί παλμοί.
6η εβδομάδα
ΤΟ ΚΥΗΜΑ: Η διάμετρος του εμβρυϊκού σάκου είναι τώρα 9-15 χιλ. Το έμβρυο έχει μέγεθος 3-5 χιλ. Τα όργανα του εμβρύου αρχίζουν να δημιουργούνται. Άνω και κάτω γνάθος, το άνοιγμα της στοματικής κοιλότητας και το έσω ους (το εσωτερικό τμήμα του αυτιού) έχουν σχηματιστεί. Αρχίζει να σχηματίζεται ακόμη ο εγκέφαλος. Η καρδιά πάλει με μία κοιλότητα, που σε λίγο αποκτά διάφραγμα. Το έντερο αρχίζει επίσης ν’ αναπτύσσεται, όπως και ο ομφάλιος λώρος. Δημιουργούνται τα παρακάτω όργανα: Πνεύμων, ήπαρ, πάνκρεας και θυρεοειδής
Η ΜΗΤΕΡΑ: Το αργότερο τώρα θα πρέπει να μην καπνίζει και να μην πίνει τίποτε αλκοολικό. Μπορεί ήδη να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, όπως η πρωινή τάση προς εμετό. Η διατροφή θα πρέπει σιγά σιγά να προσεχθεί για να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εγκύου, όχι ως προς την ποσότητα, αλλά ως προς την ποικιλία, που πρέπει να είναι περισσότερο ισορροπημένη. Αν κριθεί αναγκαίο, ίσως να δοθούν από τον γυναικολόγο σχετικά βιταμινούχα σκευάσματα .
Η ΕΞΕΤΑΣΗ: Στον υπέρηχο διακρίνεται πλέον η καρδιαkή λειτουργία
7η εβδoμάδα
ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ: Έχει μήκος 6 έως 9 χιλ. Ο σάκος έχει διάμετρο 25 χιλ. και φαίνεται καθαρά. Τα χεράκια και ποδαράκια αρχίζουν να σχηματίζονται. Το πρόσωπο επίσης αρχίζει να σχηματίζεται. Το πρόσθιο τμήμα του εντέρου αναπτύσσεται σιγά-σιγά μέχρι το στομάχι. Τα μάτια εμφανίζονται σαν μικρά βαθουλώματα στις πλευρές του κρανίου. Η μύτη ξεχωρίζει και οι ουρητήρες ανεβαίνουν από την πρωτόγονη ουροδόχο κύστη και ενώνονται με τους νεφρούς.
Η ΜΗΤΕΡΑ: Πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο για τις οδηγίες σχετικά με την συμπεριφορά της κατά την εγκυμοσύνη. Φάρμακα που τυχόν χορηγούνται για κάποιες παθήσεις, ελέγχονται για τυχόν αντενδείξεις τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αν υφίσταται αυξημένος κίνδυνος για χρωματοσωματικές ανωμαλίες, θα πρέπει ήδη να συζητηθεί η διάγνωση με μια βιοψία τροφοβλάστης.
Η ΕΞΕΤΑΣΗ: Είναι ώρα να γίνουν οι πρώτες αιματολογικές εξετάσεις που θα καθορίσει ο γυναικολόγος. Αυτές είναι συνήθως οι ίδιες για τις περισσότερες εγκύους και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις ζητούνται και επιπρόσθετες.
8η εβδομάδα
ΤΟ EMBΡYO: Τώρα μπορεί να μετρηθεί το μήκος του εμβρύου από την κορυφή του κρανίου μέχρι τον κόκκυγα, που είναι περίπου 32 χιλ.
Στον υπέρηχο ξεχωρίζει καλά η περιοχή του κρανίου( με την κοιλότητα του εγκεφάλου) και του σώματος, καθώς και η απαρχή των άκρων. Η καρδιά έχει σχηματιστεί.
9η εβδομάδα
ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ: Το μέγεθος του εμβρύου (κεφαλο-ουριαία απόσταση) είναι 17 μέχρι 22 χιλιοστά. Στο κρανίο τα αυτιά μετατοπίζονται στην σωστή θέση, τα βλέφαρα σκεπάζουν τα μάτια. Ο λαιμός παίρνει σχήμα και εκτείνεται. Διακρίνεται ράχη και κοιλιακό τοίχωμα. Μία ομφαλοκήλη θα φαινόταν ήδη. Το μυϊκό σύστημα θα έχει τελειοποιηθεί σύντομα. Οι γνάθοι είναι πλήρως σχηματισμένοι, στοματική κοιλότητα και μύτη είναι ορατές, τα αυτιά και η μύτη διαγράφονται. Οι νεφροί ωριμάζουν επίσης
Η ΜΗΤΕΡΑ: Τα τυπικά ενοχλήματα της εγκυμοσύνης, όπως πχ η τάση προς εμετό, οι αναγούλες και οι ζάλες, μπορεί να επιταθούν. Επίσης και αλλαγές στις επιθυμίες που αφορούν την όρεξη της εγκύου, είναι σ’ αυτό το διάστημα τυπικές. Αν βέβαια τα ενοχλήματα των εμετών είναι σημαντικά, πρέπει να ζητηθεί ιατρική συμβουλή.
ΥΠΕΡΗΧΟ. Διαπιστώνονται οι πρώτες κινήσεις του εμβρύου. Οι καρδιακοί παλμοί κυμαίνονται γύρω στους 145/λ.
10η εβδομάδα
ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ: Είναι τώρα μήκους 25-28 χιλ(απόσταση από την κορυφή της κεφαλής, μέχρι τον κόκκυγα). Δάκτυλα χεριών και ποδιών ξεχωρίζουν. Αρχίζει να σχηματίζονται τα νεύρα της γεύσης. Η καταβολή και των 20 νεογυλών οδόντων αρχίζει να διακρίνεται. Σε αρσενικά έμβρυα αρχίζει η παραγωγή αρσενικών ορμονών.
ΕΞΕΤΑΣΗ: Από αυτή την στιγμή είναι σκόπιμο να γίνει μία πρώτη λεπτομερής υπερηχογραφικής εκτίμηση. Με καλές συνθήκες εξέτασης μπορεί κανείς να μετρήσει την αυχενική πτυχή (αυχενική διαφάνεια). Έχει διαπιστωθεί, ότι μετά από ένα καθορισμένο πάχος της, ύπαρχοι σοβαρή υπόνοια για χρωματοσωματικές ανωμαλίες. Κατά την απεικόνιση της ράχης του εμβρύου διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν κενά. Επί πλέον εκτιμάται και το κοιλιακό τοίχωμα. Αν υπάρξουν υπόνοιες για ομφαλοκήλη, τα ευρήματα ελέγχονται 1-2 εβδομάδες αργότερα κι αν συνεχίσουν να υφίστανται, υπάρχει η πιθανότητα χρωματοσωματικής ανωμαλίας. Η επόμενη διαγνωστική κίνηση, θα ήταν η βιοψία χοριακής λάχνης.
11η εβδομάδα
ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ: Το μέγεθος του εμβρύου είναι τώρα 3 έως 3,5 εκ. Το κρανία γένεται στρογγυλότερο και τα βλέφαρα φαίνονται. Πρακτικώς όλα τα σημαντικά όργανα έχουν αναπτυχθεί και πρέπει απλά να μεγαλώσουν.
Η ΕΞΕΤΑΣΗ : Τώρα μπορεί να ελεγχθεί υπερηχογραφικώς και η ημερομηνία τοκετού , ή να διορθωθεί. Επίσης, αν ήδη δεν έγινε, είναι ώρα να ελεγχθεί η αυχενική διαφάνεια (« το σβέρκο» του εμβρύου).
12η εβδομάδα
ΤΟ ΚΥΗΜΑ: Το παιδί έχει τώρα μήκος 6 εκ. και ζυγίζει περίπου 28 γραμμάρια. Η απόσταση από την κορυφή του κρανίου, μέχρι τον κόκκυγα είναι τώρα 4 εκ. Το παιδί κινείται. Το πρόσωπο έχει σχηματιστεί καλλίτερα. Το πάνκρεας λειτουργεί και αρχίζει να παράγει ινσουλίνη. Η ουροδόχος φαίνεται ήδη σαν μικρό σκούρο στίγμα και είναι δείγμα παραγωγής ούρων.
Η ΜΗΤΕΡΑ: Το βάρος της δεν πρέπει να έχει ακόμη αυξηθεί. Πολλές γυναίκες νοιώθουν τάση στους μαστούς και ο όγκος των μαστών αυξάνεται κάπως. Μερικές πρέπει ν’ αλλάξουν νούμερο στηθόδεσμου. Η τάση για εμετό συνήθως βελτιώνεται.
Η ΕΞΕΤΑΣΗ: Υπερηχογραφικώς μπορούμε ενδοχομένως να δούμε το φύλο του παιδιού, που σε καθιστή θέση έχει μήκος 4,8 εκ.
13η εβδομάδα
ΤΟ ΚΥΗΜΑ: Τα οστά αρχίζουν να σχηματίζονται και τα πλευρά ξεχωρίζουν. Επίσης η μύτη και το πηγούνι διακρίνονται καλά. Το παιδί αρχίζει να βάζει τον αντίχειρα στο στόμα και ανοιγοκλείνει το στόμα. Η ανάπτυξη των εξωτερικών γεννητικών οργάνων έχει πλέον συντελεστεί.
Η ΜΗΤΕΡΑ: Από τώρα αρχίζει η αύξηση του βάρους της. Αρχικά θα είναι 200-250 γραμμάρια κάθε εβδομάδα
Η ΕΞΕΤΑΣΗ: Κάτω από καλές συνθήκες (καλό μηχάνημα, όχι παχύσαρκη μητέρα,φυσιολογική ποσότητα εναμνίου), μπορούμε να δούμε το φύλο του παιδιού.
14η εβδομάδα
ΤΟ ΚΥΗΜΑ : Έχει μήκος 5,6 εκ. Τα μάτια προχωρούν όλο και περισσότερο στην σωστή τους θέση. Φαίνονται τα μάγουλα και η μύτη απεικονίζεται καλλίτερα. Τα αυτάκια έχουν την τελική μορφολογία και την σωστή θέση.΄Οι νεφροί παράγουν ούρα. Στα θηλυκά έμβρυα οι ωοθήκες μετατοπίζονται στην πύελο.
Η ΜΗΤΕΡΑ: Έχει βάλει μέχρι τώρα 400-500 γραμμάρια .
15η εβδομάδα
ΤΟ ΚΥΗΜΑ: Το μήκος του σε όρθια στάση είναι 10-11 εκ. και ζυγίζει περίπου 40 γραμμάρια. Μπορεί να κινεί τα άκρα και να σφίγγει την γροθιά του.
Η ΜΗΤΕΡΑ : Αύξησε το βάρος της κατά 600-750 γραμμάρια .
16η εβδομάδα
ΤΟ ΚΥΗΜΑ: Το παιδί ζυγίζει τώρα 60 γραμμάρια. Η απόσταση από την κορυφή του κρανίου, μέχρι τον κόκκυγα είναι περίπου 7,5 εκ. Τα νύχια έχουν σχηματιστεί και το παιδί μπορεί να ζαρώσει την επιδερμίδα του μετώπου του, να γυρίσει τα μάτια και να καταπιεί. Αρχίζει επίσης ν΄ακούει!!
Η ΜΗΤΕΡΑ : Έβαλε μέχρι τώρα 800 – 1000 γραμμάρια. Σε λεπτές γυναίκες ψηλαφάτε ο πυθμένα της μήτρας, που φτάνει περίπου 2 δάκτυλα ψηλότερα από την ηβική σύμφυση.
Η μητέρα μπορεί ήδη να αρχίσει με την προληπτική περιποίηση του δέρματος της κοιλιακής χώρας, για την πρόληψη των γραμμώσεων της εγκυμοσύνης. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο κάτι τέτοιο προφυλάσσει πραγματικά. Απλές κρέμες επαρκούν!!
Η κοιλιά φαίνεται κάπως διογκωμένη, επειδή εκτοπίζεται το έντερο από την λεκάνη και πολλές έγκυες παραπονούνται για μετεωρισμό.
Η ΕΞΕΤΑΣΗ: Στο ράδιο αυτό μπορεί να γίνει μία αμνιοκέντηση, που συνιστούμε κυρίως σε γυναίκες μετά την ηλικία των 35 ετών. Από τώρα μπορεί να προγραμματιστεί και το λεγόμενο τριπλό (ή διπλό) τεστ, για ν’ αποκλείσουμε σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα το παιδί να έχει μία χρωμοσωμική ανωμαλία (σύνδρομο Down) . Η εξέταση αφορά μητέρες κάτω των 35 ετών.
17η εβδομάδα
ΤΟ ΚΥΗΜΑ: Το μήκος του παιδιού σε καθιστή στάση φτάνει τα 8-9 εκ. και ζυγίζει περίπου 115 γραμμάρια. Η μικρότερη διάμετρος (η αμφιβρεγματική) είναι περίπου 4 εκ. και το πόδι ( η πατούσα) 2 εκ. Στην επιφάνεια του εμβρύου σχηματίζεται στρώμα λίπους που παίζει ρόλο στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του εμβρύου
Η ΜΗΤΕΡΑ: Στην βουβωνική χώρα εμφανίζονται καμιά φορά «τραβήγματα», που εκτείνονται και μέχρι την περιοχή των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Με την ανόρθωση της μήτρας και την γρήγορη αύξηση του μεγέθους της, οι σύνδεσμοι τεντώνονται και δημιουργούνται τα παραπάνω συμπτώματα.
18η εβδομάδα
ΤΟ ΚΥΗΜΑ: To παιδί έχει ύψος περίπου 21 εκ., καθιστό 14 εκ.
Ο αμφιβληστροειδής αντιδρά σε φως. Το πρώτο περιεχόμενο εντέρου (μηκώνιο) μαζεύεται στο έντερο.
ΥΠΕΡΗΧΟ: Οι πρώτοι οστικοί πυρήνες είναι ορατοί. Το έμβρυο έχει καλή κινητικότητα και συχνά παίρνει «τούμπες». Επί πλέον μπορεί και βυζαίνει τον αντίχειρά του.
19η εβδομάδα
ΤΟ ΠΑΙΔΙ: Tο έμβρυο σε καθιστή θέση έχει ύψος 15 εκ. Ζυγίζει 200 γραμμάρια. Το δέρμα έχει βελτιώσει την προστατευτική του λειτουργία (στρώμα από Vernix caseosa, στα ελληνικά «σμήγμα’’.)
Η ΜΗΤΕΡΑ : Το βάρος της αυξήθηκε γύρω στα 1400-1750 γραμμάρια. Τα αρχικά ενοχλήματα της εγκυμοσύνης έχουν υποχωρήσει και στις περισσότερες γυναίκες η «διάθεση» είναι ισορροπημένη.
20η εβδομάδα
ΤΟ ΚΥΗΜΑ: Tο παιδί σε καθιστή θέση έχει ύψος περίπου 16 εκ. και ζυγίζει περίπου 300 γραμμάρια.Τα νύχια των ποδιών έχουν σχηματιστεί. Σε όλο το σωματάκι αρχίζει να εμφανίζεται χνούδι και το δέρμα γίνεται σκληρότερο. Οι παλμοί της καρδιάς ακούγονται με κοινό ακουστικό και το φύλο ξεχωρίζει άνετα.
Είναι καιρός για ένα τελευταίο – πριν τη βιωσιμότητα – λεπτομερές υπερηχογράφημα (οι έγκυες το χαρακτηρίζουν και «μεγάλο υπέρηχο»), όπου ελέγχονται ακόμη μια φορά τα μεγέθη κρανίου και μηριαίου, η ανατομία του εγκεφάλου, οι χώροι της καρδιάς και οι απαγωγές των μεγάλων αγγείων, η ύπαρξη ουροδόχου κύστεως, στομάχου, οι νεφροί (πεταλοειδής νεφρός!), η κινητικότητα, τυχόν αναπνευστικές κινήσεις, η πενταδακτυλία, κνήμες αντιβραχίονες και άκρα. Πριν γίνουν ολ’ αυτά, θα πρέπει η μητέρα να έχει συνειδητοποιήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί, αν βρεθεί κάπου ένα μικρό πρόβλημα. Τα ηθικά διλήμματα που μπορεί να προκύψουν από την γνώση πχ. ότι στο έμβρυο λείπουν 2 δακτυλάκια, είναι για μητέρα και γιατρό σημαντικά και οι αποφάσεις περί του πρακτέου ενδεχομένως εκ διαμέτρου αντίθετες.
Η ΜΗΤΕΡΑ: Τα πρώτα σκιρτήματα του εμβρύου γίνονται αντιληπτά (στο πρώτο παιδί. ! Στο δεύτερο γίνονται αντιληπτά από την 18η εβδομάδα). Ο πυθμένας της μήτρας ψηλαφάται 3 δάκτυλα κάτω από τον ομφαλό.
21η εβδομάδα
ΤΟ ΚΥΗΜΑ: Το έμβρυο καθιστό έχει ύψος 17 εκ.και ζυγίζει περίπου 350 γραμμάρια. Το βάρος του παιδιού αυξάνεται με γρηγορότερο ρυθμό. Η πιθανή ημερομηνία τοκετού μπορεί να υπολογιστεί από την διάμετρο της κεφαλής, που τώρα φτάνει τα 5 εκ. Στα κορίτσια σχηματίζεται ο κόλπος και οι ωοθήκες περιέχουν περίπου 6 εκατομμύρια ωάρια. Πριν ακόμη η γυναίκα φτάσει στην ήβη, ο συνολικός αριθμός ωαρίων θα μειωθεί γύρω στις 300 με 400 χιλιάδες. Στα αγόρια βέβαια δεν έχουν σχηματιστεί ακόμη σπερματοζωάρια.
22η εβδομάδα
ΤΟ ΚΥΗΜΑ: Το έμβρυο αντιδρά σε θορύβους και αναπτύσσει ένα ρυθμό ύπνου. Κινήσεις της μητέρας μπορεί να το ξυπνήσουν. Το ύψος του είναι τώρα 26 εκ. και ζυγίζει περίπου 450 γραμμάρια. Ο ρυθμός αύξησης βάρους είναι 70 γραμμάρια κάθε εβδομάδα.
Η ΜΗΤΕΡΑ : Eβαλε μέχρι στιγμής 2-3 κιλά
23η εβδομάδα
ΤΟ ΚΥΗΜΑ: Το έμβρυο μπορεί να ρουφήξει. Ζυγίζει 550 γρ. Τα φρύδια του σχηματίστηκαν.
24η εβδομάδα
TO KYHMA: Το έμβρυο ζυγίζει γύρω στα 650 γραμμάρια, το μήκος του σε καθιστή θέση είναι 21 εκ. και η αύξηση του βάρους του είναι 85 γραμμάρια κάθε εβδομάδα. Οι βλεφαρίδες έχουν σχηματιστεί. Σε περίπτωση προώρου τοκετού έχει ελάχιστες ελπίδες επιβίωσης.
Η ΜΗΤΈΡΑ: Ο πυθμένας της μήτρας φθάνει ως τον ομφαλό. Μερικές γυναίκες παραπονούνται ήδη για ξινίλες. Από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν οι λείες μυϊκές ίνες, δυστυχώς όμως και οι ίνες του σφικτήρα μεταξύ οισοφάγου και στομάχου. Για τον λόγο αυτό μπορεί να εισέλθει γαστρικό υγρό στον οισοφάγο, που προξενεί αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα. Για την ουδετεροποίηση του γαστρικού υγρού, ο γιατρός συνταγογραφεί κάποιο αντιόξινο.
25η εβδομάδα
ΤΟ ΚΥΗΜΑ: Το έμβρυο έχει τώρα μήκος 22 εκ και ζυγίζει περί τα 750 γραμμάρια. Τα γεννητικά όργανα έχουν σχηματιστεί πλήρως.
26η εβδομάδα
ΤΟ ΚΥΗΜΑ: Έχει μήκος 23 εκ περίπου και ζυγίζει πάνω από 850 γραμμάρια. Το πόδι του (η πατούσα) έχει μήκος 5 εκ. Μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια του.
27η εβδομάδα
ΤΟ ΚΥΗΜΑ: Το μέγεθος του παιδιού φθάνει τα 24 εκ. Και ζυγίζει πάνω από 1000 γρ. Η μικρότερη (η αμφιβρεγματική) διάμετρος της κεφαλής είναι 7 εκ.
28η εβδομάδα
ΤΟ ΠΑΙΔΙ: Με βάρος περίπου 1150 γραμμάρια, το παιδί ζυγίζει 1/3 του μέσου βάρους τελειομήνου κυήματος. Το ύψος του σε καθιστή στάση είναι 26 εκ. Οι πατούσες του έχουν μήκος 5,5 εκ. Τα μαλάκια του είναι σχετικώς μακρυά. Νεογιλοί οδόντες (τα πρώτα δόντια) έχουν σχηματιστεί κάτω από τα ούλα.
Η ΜΗΤΕΡΑ: Ο πυθμένας της μήτρας βρίσκεται ανάμεσα στον ομφαλό και το ξιφοειδές (πιο κατανοητό σημείο αναφοράς σε μη ειδικούς είναι το «πλευρικό τόξο», αν και η αντιστοιχία δεν είναι τόσο ακριβής). Η συνολική αύξηση βάρους είναι 3-4 κιλά και από εδώ και πέρα αυτή θα αυξήσει τους ρυθμούς της. Το κοιλιακό τοίχωμα μπορεί από την αύξηση του μεγέθους του κυήματος και την σχετική τάση, να εμφανίσει κνησμό. Σε μερικές γυναίκες η κοιλιά περιστασιακά σκληραίνει, χωρίς να προξενείται πόνος. Αν τα μεσοδιαστήματα ξεπερνούν το δεκάλεπτο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν αυτή ωστόσο υπάρχει, καλό είναι να γίνεται και μία εξέταση στον γυναικολόγο.
29η. εβδομάδα
ΤΟ ΠΑΙΔΙ έχει σε καθιστή θέση ύψος 26 εκ. και ζυγίζει 1300 γραμμάρια. Αν γεννιόταν τώρα, με τα μέσα που έχει η νεογνολογία, θα είχε καλές πιθανότητες επιβίωσης.
Η ΜΗΤΕΡΑ: Η προπαρασκευαστική γυμναστική εγκύων και η ψυχοπροφύλαξη, μπορεί ν’ αρχίσει. Με την γυμναστική μπορούν να καταπολεμηθούν αρκετά αποτελσαμτικά τυχόν πόνοι στην μέση. Η ψυχοπροφύλαξη, οι ασκήσεις «ανώδυνου τοκετού», βοηθούν επίσης σημαντικά στην γρηγορότερη διεκπεραίωση του φυσιολογικού τοκετού.
30η εβδομάδα
ΤΟ ΠΑΙΔΙ: Έχει την πλήρη δυνατότητα της γεύσης. Το μήκος του είναι 27 εκ και ζυγίζει 1,5 κιλό. Η διάμετρος της κεφαλής (Η αμφιβρεγματική) είναι σχεδόν 8 εκ. και οι πατούσες του έχουν μήκος 6 εκ.Το ζαρωμένο δέρμα αρχίζει να τεντώνεται. Στα αγοράκια οι όρχεις βρίσκονται στην βουβωνική χώρα (μέσα στο τοίχωμα). Το παιδί είναι τώρα σε θέση να ρυθμίσει μόνο του την θερμοκρασία του.
Η ΕΞΕΤΑΣΗ: Τώρα θα πρέπει να γίνει ο τρίτος (αν ενδιάμεσα δεν έγιναν άλλοι) υπερηχογραφικός έλεγχος. Θα μας δώσει πληροφορίες για την ανάπτυξη του παιδιού και ενδεχομένως για την κατάσταση του πλακούντα. Οι αναπνευστικές κινήσεις του παιδιού είναι συχνότερες. Με αυτές εξασκείται το μυϊκό σύστημα και αποτελούν μία παράμετρο καλής κατάστασης του παιδιού. Οι αναπνευστικές κινήσεις αρχίζουν από την 20η εβδομάδα.
31η εβδομάδα
ΤΟ ΠΑΙΔΙ: Τα μάτια του ανοίγουν τελείως και μπορεί να διακρίνει σκοτάδι και φως. Ζυγίζει περίπου 1700 γραμμάρια και έχει μήκος 28 εκ. Σε καθιστή θέση. Τα περισσότερα παιδιά έχουν κάνει στροφή με το κεφάλι προς τα κάτω. Βεβαίως η θέση αυτή μπορεί ακόμη στην πορεία ν’ αλλάξει.
32η εβδομάδα
Το μήκος του παιδιού είναι 30 εκ. Το βάρος του 1900 γραμμάρια. Η διάμετρος της κεφαλής είναι 8,2 εκ . Το υποδόριο λίπος αυξάνεται. Στ’ αγόρια οι όρχεις κατεβαίνουν από τον βουβωνικό πόρο στο όσχεο. Το δέρμα δημιουργεί ένα παχύ στρώμα σμήγματος, που το προστατεύει.
33η εβδομάδα
Το βάρος του παιδιού έχει φτάσει τα 2200 γραμμάρια και το μήκος του τα 41 εκ . Η διάμετρος της κεφαλής του (Η αμφιβρεγματική) είναι 85 χιλ.
Η ΜΗΤΕΡΑ: Έβαλε συνολικώς 5-6 κιλά βάρος. Μερικές έγκυες τις απασχολεί μία σχετική αδράνεια του εντέρου (δυσκοιλιότητα). Κατάλληλη διατροφή και αρκετά υγρά, ίσως και μαγνήσιο, βοηθούν αρκετά αποτελεσματικά.
34η εβδομάδα
ΤΟ ΠΑΙΔΙ: Το βάρος του έφτασε τα 2500 γραμμάρια. Τα νύχια του έχουν αναπτυχθεί τελείως. Σε περίπτωση προώρου τοκετού έχει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις να επιβιώσει χωρίς σημαντικές επιπλοκές. Παιδιά που γεννιούνται ενωρίτερα, έχουν χάρη στην μοντέρνα τεχνολογία επίσης καλές πιθανότητες επιβίωσης .
Η ΕΞΕΤΑΣΗ: Οι εξετάσεις θα πρέπει τώρα να προγραμματίζονται συχνότερα. (ανά 15 ημέρες, προς το τέλος ανά 8, σε υπέρβαση της ημερομηνίας τοκετού ανά 2-3 ημέρες)
35η εβδαμάδα
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ζυγίζει περίπου 2700 γραμμάρια και σε καθιστή θέση έχει μήκος 33 εκ.
Η ΜΗΤΕΡΑ Έβαλε σε βάρος συνολικά περίπου 7-8 κιλά.
36η εβδομάδα
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ζυγίζει σχεδόν 3 κιλά, ο χώρος μέσα στην μήτρα γίνεται στενότερος . Το ενάμνιο – το υγρό που περιέχει η μήτρα – γίνεται λιγότερο και οι κινήσεις του εμβρύου αραιώνουν. Είναι σημαντικό οι κινήσεις του Παισού να γίνονται αισθητές μερικές φορές την ημέρα. Σχετικά θα σας πληροφορήσει ο γυναικολόγος σας. Σε περίπτωση αμφιβολίας, καλλίτερα να γίνει ακόμη μία εξέταση στον γυναικολόγο.
Η ΜΗΤΕΡΑ αρχίζει τώρα να αντιλαμβάνεται τις συσπάσεις της μήτρας περισσότερο. Αυτές είναι προπαρασκευαστικές συσπάσεις και κατά κανόνα δεν είναι επώδυνες.
37η εδομάδα
Το μέγεθος του παιδιού σε καθιστή θέση είναι περίπου 34 εκ. το μήκος του συνολικά 46 εκ. και ζυγίζει περίπου 3200 γραμμάρια. Η αμφιβρεγματική διάμετρος είναι 9 εκ.
Αν ο τοκετός επέλθει μετά το πέρας της 37ης εβδομάδος, τότε το παιδί δεν θεωρείται πρόωρο.
Η ΕΞΕΤΑΣΗ: Τώρα μπορεί να προγραμματιστεί και ένας προγεννητικός καρδιοτοκογραφικός έλεγχος. Δεν αποτελεί βέβαια αναγκαστικά ένδειξη σαν εξέταση ρουτίνας.
38η εβδομάδα
ΤΟ ΠΑΙΔΙ: Από εδώ και πέρα η ωρίμανση έχει συντελεστεί. Σε περίπτωση τοκετού δεν μιλάμε πλέον για προωρότητα. Η αύξηση τού σωματικού λίπους του παιδιού συνεχίζεται. Το ύψος του σε καθιστική θέση είναι περίπου 35 εκ., το βάρος του συνήθως 3300 γρ. Το χνούδι που καλύπτει σχεδόν όλο το σώμα κατά την διάρκεια τής εγκυμοσύνης, εξαφανίζεται. Οι πτυχές του δέρματος έχουν εξομαλυνθεί και το έμβρυο παίρνει την τελική προβολή για τον τοκετό. Τα περισσότερα παιδιά είναι σε κεφαλική προβολή. Περίπου 3-4% έχουν ισχιακή προβολή.
Η ΜΗΤΕΡΑ: Η προληπτικές εξετάσεις προγραμματίζονται ανά 8ήμερο.
39η εβδομάδα
ΤΟ ΠΑΙΔΙ: Το ύψος του σε καθιστή θέση φτάνει τα 36 εκ., το βάρος του είναι 3400 γραμμάρια και η αμφιβρεγμαιτκή διάμετρος 8,5 εκ.
Η ΜΗΤΕΡΑ: Έβαλε συνολικώς 9-10 κιλά. Ανάλογα με το αρχικό βάρος, η αύξηση μπορεί να είναι και μεγαλύτερη. Φυσιολογικά η αύξηση βάρους κυμαίνεται μεταξύ 7 και 18 κιλών! Πολύ λεπτές επίτοκες μπορούν να βάλουν περισσότερα κιλά, ενώ οι κάπως σωματώδεις είναι σκόπιμο να βάλουν λιγότερα.
40η εβδομάδα
Τώρα πλησίασε η πιθανή ημερομηνία τοκετού. Το παιδί έχει σε καθιστή στάση ύψος 37 εκ. και ζυγίζει περί τα 3500 γραμμάρια. Η διάμετρος της κεφαλής (η αμφιβρεγματική) είναι περίπου 9,5 εκ . Ο ομφάλιος λώρος έχει μήκος περίπου 50 εκ.
Τα μωρά στις ελάχιστες περιπτώσεις γεννιούνται στην υπολογισμένη ημερομηνία τοκετού. Δεν είναι σπάνιο να ξεπεραστεί το όριο για μερικές ημέρες, οπότε είναι και άλλες βραχυπρόθεσμες εξετάσεις αναγκαίες. Από περίπτωση σε περίπτωση ο γυναικολόγος θα κρίνει πόσες ημέρες θα περιμένει και πότε ενδεχομένως θα προγραμματίσει έναν τοκετό με πρόκληση.
Πηγή: www.gyn.gr
Οι μεταβολές του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης